Yerel Haberler

Zirai Don Sonrası Vali Gökmen Çiçek Yahyalı’da Çiftçilerle Buluştu: ‘’Devlet Üreticilerimizin Yanında’’, Oda başkanlarından ziyaret, kırsal yatırımları, zirai don uyarısı, çiftçiler destek bekliyor

Zirai Don Sonrası Vali Gökmen Çiçek Yahyalı’da Çiftçilerle Buluştu: ‘’Devlet Üreticilerimizin Yanında’’

Kayseri Valisi Gökmen ÇİÇEK, Büyükşehir Belediye Başkanı  Dr.Memduh BÜYÜKKILIÇ, Yahyalı Kaymakamı Mehmet KAYA, Yahyalı Belediye Başkanı Esat ÖZTÜRK, AK Parti İl Başkanı Hüseyin OKANDAN, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent SAKLAV, TARSİM Bölge Müdürü Alperen Numan TURAN, Yahyalı Yerköy mahallesi’nde zirai dondan etkilenen çiftçiler ile bir araya geldiler.

‘ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜK’

Yerköy Mahallesi Muhtarı ve elma üreticisi Mustafa Benli, “11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece Yahyalı ilçemizde yaşanan don felaketinden dolayı elma üreticileri olarak çok büyük zarar gördük. Bizim burada devlet yetkililerinden ricamız, çiftçinin bu kötü  gününde yanında olmaları. Devlet yetkililerinden ricamız budur” diye konuştu.

Vali Gökmen ÇİÇEK, “ Yahyalı ilçesinde ve ülkemizin neredeyse her bölgesinde yaşanan bu afetten dolayı üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef zararımız çok büyük. İnşallah Tarım il ve ilçe müdürlüğümüzün koordinesinde üreticilerimize gerekli eğitim verilerek ağaçlarımızın kurtarılması ve zararın en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Devletimiz her zaman üreticilerin yanında olacaktır. Rabbim her türlü afetten bizleri muhafaza etsin” açıklamalarında bulundu.

“Don afeti 65 ilimizde zirai üretimi olumsuz etkiledi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizin birçok bölgesinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don afeti ile ilgili görüntülü basın açıklaması yaptı. Don afetinin 65 ildeki zirai faaliyetleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayraktar “ Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için bir fon oluşturulmalı” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar açıklamasına şu şekilde devam etti;

“10-13 Nisan’da hava sıcaklıklarının eksi 15’lere kadar düşmesiyle ülkemizin birçok bölgesinde zirai don yaşandı ve tarımsal üretimde büyük zarar meydana geldi.

İlkbaharın son donları, hemen her sezon çiftçilerimizin korkulu rüyası oldu. 65’ten fazla ilimizde etkili olan don afeti, şüphesiz ki son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri oldu. Zirai dondan etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanan felaketin yalnızca çiftçileri değil tüketicilerimizi de doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Yalnızca şubat ayından bu yana 3 büyük don hadisesi gerçekleşti. Şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere birçok ilimizde yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Mart ayında Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki birçok ilimizde yaşanan don üzüm bağlarına zarar verdi. Bu yaralar tam olarak sarılmadan gelen ve neredeyse tüm ülkeyi etkileyen don hadisesi, tarımsal üretime darbe vurdu.

Yaşanan zirai don afetiyle birlikte birçok dikili ve ekili üründe zarar meydana geldi. Malatya ve Kahramanmaraş’ta, başta kayısı olmak üzere ceviz, kiraz, üzüm, elma ve diğer meyveler; bunlara ek olarak şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkilerinde; Karadeniz Bölgesi’nde, fındık ve çay başta olmak üzere kivi, hurma ve diğer meyvelerde; Ege Bölgesi’nde, başta üzüm olmak üzere zeytin, incir, elma, ceviz, kiraz, ayva ve diğer meyvelerde; Marmara Bölgesi’nde, şeftali, ahududu, armut, sofralık zeytin, incir, kivi, nektarin, erik, kiraz, elma, ayva ve fındık gibi meyveler ile bazı ekili alanlarda; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut ve diğer meyvelerde; İç Anadolu Bölgesi’nde, elma, armut, ayva, ceviz, kiraz, üzüm gibi meyveler ile bazı ekili alanlarda; Akdeniz Bölgesi’nde ise karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar meydana geldi.

Bu ürünlerin birçoğu ülkemizin gururu olan ihraç ürünlerimizdir. Don zararının ülkemizin gıda güvencesini sekte vurmaması ve fiyatları artırmamasını umut ediyoruz. Dondan etkilenen ürünlerin bir kısmında zararın boyutu yüzde 100’lere ulaşmış durumda. Kesin zarar oranları ise ancak hasar tespit çalışmalarının bitmesinin ardından netleşecek.

Bazı bölgelerimizde kar yağışı ve zirai don riski devam ediyor. Bu bölgelerimizde sahada yaptığımız çalışmaların ardından elde edeceğimiz verileri de kamuoyu ile paylaşacağız.”

“Tarıma yönelik ilave ekonomik önlemler alınmalı”

“İklim değişikliğinin de etkisiyle doğal afetlerin sayısı yıldan yıla artıyor. 2014 yılında 500 olan doğal afet sayısı 2024 yılında 1257’ye çıktı. Doğal afetlerin yalnızca sayısında değil şiddetinde de artış gözlemliyoruz. Yaşadığımız don olayı 4 gün sürdü ve halen daha don riski devam eden yerler var.

Sezona zaten borçla başlayan ve tek geçim kaynağı tarımsal üretim olan çiftçilerimiz, doğal afetler sebebiyle telafisi zor zararlarla karşı karşıya kaldı. Tarımsal üretimin devamlılığı ve kırsaldan göçün önlenmesi için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı; çiftçilerimize nakit yardımı ve girdi desteği verilmelidir, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan tüm borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve yeni kredi imkânları açılmalıdır. Bu arada Bakanlığımızın çiftçi maliyetlerinin karşılanması konusunda bir çalışma başlattığını öğrenmiş bulunuyor ve bunu olumlu karşılıyoruz.”

“Ziraat Odalarımız sahada çiftçimizin yanında”

“Zirai donun ardından hasar tespit çalışmalarına başlandı. Ziraat Odalarımız da her doğal afette olduğu gibi sahada bu çalışmalara katılarak çiftçilerimizin yanında yer alıyor. Yaşadığımız don afeti sıradan bir doğal afet değil. Yaşanan her doğal afette, çiftçilerimizin gelirlerini ve emeklerini koruyan tarım sigortalarının kıymeti anlaşılmaktadır. Ne yazık ki çiftçilerimizin büyük bir kısmı sigortalı değildir. Sigorta kapsamına girmeyen çiftçilerimizin de zararları karşılanmalıdır.

Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerimiz ise hem sigortaların kapsamı hem de hasar tespit aşamalarında bazı sorunlar yaşıyor. Çiftçilerimizin zararları konusunda hassas davranılmalı, üreticilerimizin zararları hakkaniyetli bir şekilde belirlenmelidir.

Türk çiftçisi, ülke tarımının birçok yapısal sorununa rağmen toprağını terk etmeyerek direniyor, üstüne bir anda gelen ve ne kadar önlem alınsa da yetersiz kalınan doğal afetlerle uğraşıyor. Buna rağmen üretmeye devam ediyor. Bu yüzden üreticilerimizin emeğinin arkasında durmak hepimizin görevidir. Ülkemizde bir daha böyle bir doğal afetin yaşanmamasını ümit ediyor, tüm çiftçilerimize tekrardan geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, ZİRAİ DON SONRASI ÜRETİCİLERİ YALNIZ BIRAKMADI: 1 GÜNDE 3 İLÇEDE YERİNDE İNCELEME

Kayseri’de zirai donun etkisiyle zor günler geçiren üreticileri yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Gökmen Çiçek ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Okandan ile birlikte Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Kayseri’de geçtiğimiz günlerde etkili olan zirai don olayı, üreticileri büyük oranda zor durumda bırakırken, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, bu zorlu süreçte üreticilerin yanında olmaya devam ediyor.

Tarım ve hayvancılığa verdikleri desteğin 1 milyar TL’ye yaklaştığını paylaşan Başkan Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Okandan ve beraberindeki heyet ile birlikte ilçelerdeki üreticileri ziyaret etti.

İlk olarak Develi ilçesinin Gazi Mahallesi’nde çiftçi Özgür Orhan’ı ziyaret eden Başkan Büyükkılıç, üreticinin zarara uğramış tarlalarını yerinde inceledi.

Daha sonra Yahyalı ilçesinde Âdemoğulları Grup ve Yerköy Mahallesi’ni ziyaret eden heyet, burada da üreticilerin zararlarını değerlendirdi.

Birlik, Beraberlik ve Dayanışma

Üreticilerle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sözlerine, devletin, hükümetin, yerel yönetimlerin çiftçilerle el ele vermek suretiyle birlik, beraberlik ve dayanışma halinde böylesine anlamlı bir toplantıda olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirerek başladı.

Başkan Büyükkılıç, “Değerli oda başkanlarımız ile Tarım İl Müdürlüğümüz ile birlikte onların derdini dert edinerek ne gerekiyorsa yapacağız. Bizim yapmamız ve yapılması gerekenleri de ilgili yerlere iletiyoruz. Gönül huzuru ile söylüyorum Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu bir ortamda, bir sorumluluk konumunda hiçbir vatandaşımız mağdur olmaz, bundan emin olun” ifadelerinde bulundu.

Başkan Büyükkılıç ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak, yerel yöneticiler olarak üzerlerine bu alanda ne düşüyorsa yapacaklarına değinerek “Üzerimize ne düşüyorsa, onu da yapacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” dedi ve son süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığa yapmış olduklarını yatırımın yaklaşık 1 milyar TL’ye ulaştığının altını çizdi.

“Siz Üretensiniz, Başımızın Tacısınız”

Üretici çiftçilere “Siz üretensiniz, başımızın tacısınız. Siz olmazsanız biz olmayız. O anlayış içerisinde sizlere desteğimizin süreceğini buradan belirtiyorum” şeklinde seslenen Başkan Büyükkılıç, zirai dondan etkilenen ilçelerin mağduriyetini giderme noktasında ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.

Üreticilerin istek ve talepleri de dinlenirken, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk de her çiftçi adına teşekkür ederek, “İki büyüğümüz olan sayın valimiz ve büyükşehir belediye başkanımıza çok teşekkür ederiz. Cenab-ı Allah iki atom karıncayı bizlere lütfetti, hiçbir zaman kendimizi üreticiler olarak yalnız hissetmedik” dedi.

“İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın”

Son olarak, Yeşilhisar ilçesinin Kuşçu Mahallesi’ni ziyaret eden Büyükkılıç, burada da üretici Cemil Erkan’ın bahçesinde incelemelerde bulunarak, Kayadibi Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerinin yanında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biz hep beraberiz, hep beraber Kayseri’yiz. Çok değerli valimiz söylenmesi gereken her şeyi söyledi. Geçmiş olsun diyoruz, hiçbir mağduriyet oluşturulmayacağını bilmenizi bir kez de ben söylüyorum. Gerek tarım bakanımız, gerekse Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğu bir yerde mağduriyet olmaz, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyor. Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa, bu konuda yapmamız gerekeni yapacağımızdan endişeniz olmasın. El ele vermek suretiyle, ön tespitler yapıldı, kalıcı tespitlerle birlikte mağduriyet gidecektir.”

Büyükkılıç, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlarla birlikte üreticilerin sorunlarına çözüm bulmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin devam edeceğini kaydeden Başkan Büyükkılıç, “Biz sizin için varız, sizler bizim olmazsa olmazımızsınız, üretenin hizmetkârıyız, üretenin başımızın üstünde yeri var” diye konuştu.

Ziyaretlerde, Vali Gökmen Çiçek, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız ile AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan da Kayseri milletvekilleri ile telefon görüşmeleri yaparak, bu konuda hiçbir çiftçinin mağdur edilmemesi için yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler alarak, üreticilere bu bilgileri aktardı.

İlçe ziyaretlerinde protokole, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, ziraat oda başkanları ile muhtarlar da eşlik etti.

ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ZİRAAT ODA BAŞKANLARINDAN ZİYARET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ile beraberindeki 4 ziraat odası başkanını makamında konuk etti.

Gerçekleştirdiği destekler ile Kayseri çiftçisinin yanında yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ortak akıl ve istişareye dayalı yerel yönetim faaliyetlerini ziyaretler ile pekiştiriyor. Bu kapsamda Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ve beraberindeki heyet tarafından ziyarette bulunulan çiftçi dostu Başkan Büyükkılıç, Kayseri tarımı ile çiftçisinin destekçisi olduklarını dile getirdi.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ile Sarıoğlan İlçe Ziraat Odası Başkanı Fevzi Özer, Felahiye İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Coşkun, Akkışla İlçe Ziraat Odası Başkanı Gazi Topal, İncesu İlçe Ziraat Odası Başkanı Yaşar Karaçavuş’tan oluşan heyet tarafından, Başkan Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulunuldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ziyarette Kayseri’deki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunularak yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.

Ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin üreten gücü olarak nitelediği çiftçilerin başta olduğun ifade ederek, “Üreteni sırtımızda taşısak az. Onları seviyoruz ve her zaman olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olacağımızı bildirmek istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Güneş ile beraberindeki heyet ise Başkan Büyükkılıç’a Kayseri tarımı ve hayvancılığı ile çiftçisi ve besicisine gösterdiği ilgi ile sağladığı destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Ziyarette günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, KIRSALDA HER MAHALLEYE HİZMET GÖTÜRDÜ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, göreve geldiği 6 yılda kırsal mahallelere yapılan yatırımlarla fark oluşturdu. 674 milyon TL’yi aşan yatırımla, kırsalda adeta hizmet seferberliği yaşanırken, Başkan Büyükkılıç, neredeyse hizmet götürülmeyen mahalle bırakmadı, kırsalı baştan aşağı yeniledi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde 2019-2025 döneminde kırsal mahallelere yönelik yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen projeler, yerel yönetimlerde örnek gösterilen bir başarı hikâyesine dönüştü.

Kilitli parke, çocuk oyun grupları, mezarlık duvarları, hazır mezarlar, halı sahalar, sosyal tesis ve okul onarımları ile masa, sandalye, bank gibi temel ihtiyaçlara yönelik yatırımlar toplamda 674 milyon 366 bin TL’yi aştı.

Her Mahalleye Hizmet Götürüldü

Kırsala yönelik yatırımlar kapsamında, 344 mahallede ihale ile kilitli parke yapımı, 361 mahalleye üretimden parke verilmesiyle toplam 3 milyon 979 bin 632 metrekare kilitli parke döşendi. Bu hizmet için 349 milyon TL harcandı.

448 mahalleye çocuk oyun grubu kazandırılarak, kırsalda yaşayan çocuklar için modern oyun alanları oluşturuldu. 279 mahallede mezarlık duvarı, 193 mahallede hazır mezar, 135 mahallede halı saha yapılırken, her biri mahallelerin sosyal dokusuna önemli katkı sundu.

459 mahallede bina, sosyal tesis, cami, okul yapım ve onarımı gerçekleştirilerek eğitim ve ibadet ortamları modernleştirilirken, ayrıca 16 ilçe ve mahalleye toplam 37 bin 218 adet masa, sandalye, bank ve kamelya gibi sosyal donatılar temin edildi.

Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz kırsalı, şehrin asli bir parçası olarak görüyor, merkeze ne yapıyorsak kırsala da onu yapıyoruz,” diyerek hizmet anlayışını özetliyor. Göreve geldiği günden bu yana yatırım lideri olarak anılan Büyükkılıç, ‘ulaşılmadık mahalle, el atılmadık ihtiyaç kalmayacak’ ilkesiyle Kayseri’nin dört bir yanına hizmet ulaştırdı.

Kırsalda Yaşam Kalitesi Yükseliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce 2019-2025 yılları arasında 674 milyon 366 bin TL’lik yapılan yatırımlar yalnızca fiziki yapıları değil, aynı zamanda kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini de arttırdı. Oyun parklarından spor alanlarına, camilerden okullara kadar uzanan geniş yelpazede yürütülen çalışmalar, kırsalda sosyal ve kültürel hayatı canlandırıyor.

Kayseri’de Zirai Don Bekleniyor!

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü / Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, 15-16  Nisan için Kayseri’de Zirai Don Beklendiği uyarısı yaparken ‘Yapılan son değerlendirmelere göre Kayseri’nin Felahiye, Özvatan, Pınarbaşı, Sarız ve Tomarza ilçelerinde bu gece ve yarın sabah saatlerinde hafif kuvvette zirai don beklenmektedir. Zirai Don, Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı vb. Oluşması muhtemel risklere karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.’ uyarısı yaptı.

2025’in En Ağır Felaketlerinden Biri Meclis Gündeminde

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 10-12 Nisan 2025 tarihlerinde birçok bölgede etkili olan şiddetli zirai donun tarım üreticileri üzerindeki etkilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, yaşanan iklimsel felaketin boyutlarının ve hükümetin bu konuda attığı ya da atmayı planladığı adımların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Ün, iklim değişikliğine bağlı olarak artan ekstrem hava olaylarının tarım sektörünü her geçen yıl daha fazla tehdit ettiğini vurgulayarak, “Çiftçilerin gelir kaybı sürdürülebilir üretimi riske atıyor. Tarımsal üretim 2025 sezonunda ağır darbe aldı. Özellikle meyve üretiminin yoğun olduğu bölgelerde ciddi kayıplar yaşandı. İlk tespitlere göre en az 36 ilde tarımsal zarar meydana geldi” dedi.

Milletvekili Ün, bu çerçevede Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

  • 2025 yılı üretim sezonunda zirai don olayından etkilenen il sayısı kaçtır?
  • Bu illerde zarar gören tarım arazisi miktarı ne kadardır?
  • İl bazında zarar gören çiftçi sayısı kaçtır?
  • Zirai don nedeniyle zarar gören tarımsal ürünler hangileridir?
  • Ürün bazında üretim kaybı oranları ve tahmini ekonomik kayıplar ne kadardır?
  • Bakanlık, 2021’deki kuraklık desteklerine benzer şekilde, bu yıl da dondan zarar gören üreticilere özel bir destek programı planlamakta mıdır?
  • Destek ödemeleri ne zaman yapılacaktır?
  • TARSİM kapsamında, dondan etkilenen ve sigortalı olan üretici sayısı nedir? Hasar oranları ürün bazında nasıl şekillenmiştir?
  • Sigortalı üreticilere yapılması öngörülen toplam hasar tazminatı ne kadardır? Ödemeler için bir takvim belirlenmiş midir?
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, yaşanan bu afet sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ek bütçe talebinde bulunacak mıdır?
  • 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri olağan takvimden önce yapılacak mıdır?
  • Böyle bir planlama varsa, kamuoyuna açıklanacak mıdır?
  • Don afetinden etkilenen bölgelerde yeniden üretimi teşvik etmek amacıyla tohum, fide, gübre gibi girdilere yönelik destekler sağlanacak mıdır?
  • Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış mıdır ve sonuçlar ne zaman açıklanacaktır?
  • Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

Tarım sektörünün giderek daha kırılgan hale geldiğini ve üreticinin belirsizlik içinde bırakılmaması gerektiğini belirten Ediz Ün, “Çiftçimiz yalnız bırakılmamalı. Etkilenen üreticilere acilen destek sağlanmalı, zararlar telafi edilmeli, üretim yeniden güvence altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.