Yerel Haberler

Zirai Don Sonrası Vali Gökmen Çiçek Yahyalı’da Çiftçilerle Buluştu: ‘’Devlet Üreticilerimizin Yanında’’, Oda başkanlarından ziyaret, kırsal yatırımları, zirai don uyarısı, çiftçiler destek bekliyor

Zirai Don Sonrası Vali Gökmen Çiçek Yahyalı’da Çiftçilerle Buluştu: ‘’Devlet Üreticilerimizin Yanında’’

Kayseri Valisi Gökmen ÇİÇEK, Büyükşehir Belediye Başkanı  Dr.Memduh BÜYÜKKILIÇ, Yahyalı Kaymakamı Mehmet KAYA, Yahyalı Belediye Başkanı Esat ÖZTÜRK, AK Parti İl Başkanı Hüseyin OKANDAN, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent SAKLAV, TARSİM Bölge Müdürü Alperen Numan TURAN, Yahyalı Yerköy mahallesi’nde zirai dondan etkilenen çiftçiler ile bir araya geldiler.

‘ÇOK BÜYÜK ZARAR GÖRDÜK’

Yerköy Mahallesi Muhtarı ve elma üreticisi Mustafa Benli, “11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece Yahyalı ilçemizde yaşanan don felaketinden dolayı elma üreticileri olarak çok büyük zarar gördük. Bizim burada devlet yetkililerinden ricamız, çiftçinin bu kötü  gününde yanında olmaları. Devlet yetkililerinden ricamız budur” diye konuştu.

Vali Gökmen ÇİÇEK, “ Yahyalı ilçesinde ve ülkemizin neredeyse her bölgesinde yaşanan bu afetten dolayı üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Maalesef zararımız çok büyük. İnşallah Tarım il ve ilçe müdürlüğümüzün koordinesinde üreticilerimize gerekli eğitim verilerek ağaçlarımızın kurtarılması ve zararın en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Devletimiz her zaman üreticilerin yanında olacaktır. Rabbim her türlü afetten bizleri muhafaza etsin” açıklamalarında bulundu.

ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ZİRAAT ODA BAŞKANLARINDAN ZİYARET

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ile beraberindeki 4 ziraat odası başkanını makamında konuk etti.

Gerçekleştirdiği destekler ile Kayseri çiftçisinin yanında yer alan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ortak akıl ve istişareye dayalı yerel yönetim faaliyetlerini ziyaretler ile pekiştiriyor. Bu kapsamda Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ve beraberindeki heyet tarafından ziyarette bulunulan çiftçi dostu Başkan Büyükkılıç, Kayseri tarımı ile çiftçisinin destekçisi olduklarını dile getirdi.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ile Sarıoğlan İlçe Ziraat Odası Başkanı Fevzi Özer, Felahiye İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Coşkun, Akkışla İlçe Ziraat Odası Başkanı Gazi Topal, İncesu İlçe Ziraat Odası Başkanı Yaşar Karaçavuş’tan oluşan heyet tarafından, Başkan Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulunuldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ziyarette Kayseri’deki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunularak yapılan çalışmalar masaya yatırıldı.

Ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin üreten gücü olarak nitelediği çiftçilerin başta olduğun ifade ederek, “Üreteni sırtımızda taşısak az. Onları seviyoruz ve her zaman olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olacağımızı bildirmek istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Güneş ile beraberindeki heyet ise Başkan Büyükkılıç’a Kayseri tarımı ve hayvancılığı ile çiftçisi ve besicisine gösterdiği ilgi ile sağladığı destekten dolayı teşekkürlerini iletti.

Ziyarette günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, KIRSALDA HER MAHALLEYE HİZMET GÖTÜRDÜ

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, göreve geldiği 6 yılda kırsal mahallelere yapılan yatırımlarla fark oluşturdu. 674 milyon TL’yi aşan yatırımla, kırsalda adeta hizmet seferberliği yaşanırken, Başkan Büyükkılıç, neredeyse hizmet götürülmeyen mahalle bırakmadı, kırsalı baştan aşağı yeniledi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde 2019-2025 döneminde kırsal mahallelere yönelik yaptığı yatırımlarla adından söz ettiriyor. Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen projeler, yerel yönetimlerde örnek gösterilen bir başarı hikâyesine dönüştü.

Kilitli parke, çocuk oyun grupları, mezarlık duvarları, hazır mezarlar, halı sahalar, sosyal tesis ve okul onarımları ile masa, sandalye, bank gibi temel ihtiyaçlara yönelik yatırımlar toplamda 674 milyon 366 bin TL’yi aştı.

Her Mahalleye Hizmet Götürüldü

Kırsala yönelik yatırımlar kapsamında, 344 mahallede ihale ile kilitli parke yapımı, 361 mahalleye üretimden parke verilmesiyle toplam 3 milyon 979 bin 632 metrekare kilitli parke döşendi. Bu hizmet için 349 milyon TL harcandı.

448 mahalleye çocuk oyun grubu kazandırılarak, kırsalda yaşayan çocuklar için modern oyun alanları oluşturuldu. 279 mahallede mezarlık duvarı, 193 mahallede hazır mezar, 135 mahallede halı saha yapılırken, her biri mahallelerin sosyal dokusuna önemli katkı sundu.

459 mahallede bina, sosyal tesis, cami, okul yapım ve onarımı gerçekleştirilerek eğitim ve ibadet ortamları modernleştirilirken, ayrıca 16 ilçe ve mahalleye toplam 37 bin 218 adet masa, sandalye, bank ve kamelya gibi sosyal donatılar temin edildi.

Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Biz kırsalı, şehrin asli bir parçası olarak görüyor, merkeze ne yapıyorsak kırsala da onu yapıyoruz,” diyerek hizmet anlayışını özetliyor. Göreve geldiği günden bu yana yatırım lideri olarak anılan Büyükkılıç, ‘ulaşılmadık mahalle, el atılmadık ihtiyaç kalmayacak’ ilkesiyle Kayseri’nin dört bir yanına hizmet ulaştırdı.

Kırsalda Yaşam Kalitesi Yükseliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce 2019-2025 yılları arasında 674 milyon 366 bin TL’lik yapılan yatırımlar yalnızca fiziki yapıları değil, aynı zamanda kırsalda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini de arttırdı. Oyun parklarından spor alanlarına, camilerden okullara kadar uzanan geniş yelpazede yürütülen çalışmalar, kırsalda sosyal ve kültürel hayatı canlandırıyor.

Kayseri’de Zirai Don Bekleniyor!

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü / Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, 15-16  Nisan için Kayseri’de Zirai Don Beklendiği uyarısı yaparken ‘Yapılan son değerlendirmelere göre Kayseri’nin Felahiye, Özvatan, Pınarbaşı, Sarız ve Tomarza ilçelerinde bu gece ve yarın sabah saatlerinde hafif kuvvette zirai don beklenmektedir. Zirai Don, Ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayı vb. Oluşması muhtemel risklere karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır.’ uyarısı yaptı.

2025’in En Ağır Felaketlerinden Biri Meclis Gündeminde

Edirne Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Ediz Ün, 10-12 Nisan 2025 tarihlerinde birçok bölgede etkili olan şiddetli zirai donun tarım üreticileri üzerindeki etkilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ün, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, yaşanan iklimsel felaketin boyutlarının ve hükümetin bu konuda attığı ya da atmayı planladığı adımların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Ün, iklim değişikliğine bağlı olarak artan ekstrem hava olaylarının tarım sektörünü her geçen yıl daha fazla tehdit ettiğini vurgulayarak, “Çiftçilerin gelir kaybı sürdürülebilir üretimi riske atıyor. Tarımsal üretim 2025 sezonunda ağır darbe aldı. Özellikle meyve üretiminin yoğun olduğu bölgelerde ciddi kayıplar yaşandı. İlk tespitlere göre en az 36 ilde tarımsal zarar meydana geldi” dedi.

Milletvekili Ün, bu çerçevede Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

  • 2025 yılı üretim sezonunda zirai don olayından etkilenen il sayısı kaçtır?
  • Bu illerde zarar gören tarım arazisi miktarı ne kadardır?
  • İl bazında zarar gören çiftçi sayısı kaçtır?
  • Zirai don nedeniyle zarar gören tarımsal ürünler hangileridir?
  • Ürün bazında üretim kaybı oranları ve tahmini ekonomik kayıplar ne kadardır?
  • Bakanlık, 2021’deki kuraklık desteklerine benzer şekilde, bu yıl da dondan zarar gören üreticilere özel bir destek programı planlamakta mıdır?
  • Destek ödemeleri ne zaman yapılacaktır?
  • TARSİM kapsamında, dondan etkilenen ve sigortalı olan üretici sayısı nedir? Hasar oranları ürün bazında nasıl şekillenmiştir?
  • Sigortalı üreticilere yapılması öngörülen toplam hasar tazminatı ne kadardır? Ödemeler için bir takvim belirlenmiş midir?
  • Tarım ve Orman Bakanlığı, yaşanan bu afet sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ek bütçe talebinde bulunacak mıdır?
  • 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri olağan takvimden önce yapılacak mıdır?
  • Böyle bir planlama varsa, kamuoyuna açıklanacak mıdır?
  • Don afetinden etkilenen bölgelerde yeniden üretimi teşvik etmek amacıyla tohum, fide, gübre gibi girdilere yönelik destekler sağlanacak mıdır?
  • Hasar tespit çalışmaları tamamlanmış mıdır ve sonuçlar ne zaman açıklanacaktır?
  • Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi için bir çalışma yürütülmekte midir?

Tarım sektörünün giderek daha kırılgan hale geldiğini ve üreticinin belirsizlik içinde bırakılmaması gerektiğini belirten Ediz Ün, “Çiftçimiz yalnız bırakılmamalı. Etkilenen üreticilere acilen destek sağlanmalı, zararlar telafi edilmeli, üretim yeniden güvence altına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.