Yerköy YHT istasyonu açılıyor, diğer ekonomi-teknoloji haberleri ve TUİK verileri

YERKÖY YHT İSTASYONU 23 AĞUSTOS CUMA GÜNÜ AÇILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı üzerinde bulunan Yerköy İstasyonu’nda yapım çalışmalarının tamamlandığını ve istasyonun 23 Ağustos Cuma günü vatandaşların hizmetine sunulacağını belirterek, “Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattının en önemli halkası olan ve Yozgat ile Kırıkkale arasında bulunan 110 bin yolcu kapasiteli Yerköy YHT İstasyonumuzu vatandaşlarımızın hizmetine açıyoruz. 2 peron, 100 araç ve 5 otobüs park yeri bulunan modern istasyonumuz ile Yerköy hızlı trenine kavuşacak. İlk trenimiz cuma günü Yerköy İstasyonu’nda yolcu indirip, almaya başlayacak.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı üzerinde bulunan Yerköy İstasyonu’nda çalışmaların tamamlandığını belirterek, Ankara-Sivas YHT Hattı’nda Yozgat ve Kırıkkale arasında bulunan Yerköy İstasyonun açılmasıyla Yerköylü vatandaşların hızlı tren konforuna kavuşacağını söyledi. İstasyonun 23 Ağustos Cuma günü hizmet vermeye başlayacağını duyuran Bakan Uraloğlu, “Resmi açılışını ise ilerleyen günlerde gerçekleştireceğiz.” dedi. Yerköy Yüksek Hızlı Tren İstasyonu’nun 110 bin yolcu kapasiteli yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, “Yerköy istasyonumuz 800 metrekare alan üzerinde yapılan istasyon binası ile 14 bin 600 metrekare yeşil alanı, 2 peronu, 100 araç ve 5 otobüs park yeri ile modern bir istasyon standardında hizmete verecek” diye konuştu.

“Ankara-Sivas YHT Hattı 1 Milyon 404 Bin Yolcu Taşıdı”

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Edirne’den Kars’a, Doğu’dan Batı’ya hızlı demiryolu koridorunun omurgası olduğunu, hizmete girmesiyle karayoluyla 4,5 saat süren, tren yoluyla 12 saat süren Ankara-Sivas seyahat süresini 2 saate indirdiklerini anımsatarak, “Hattımız açıldığı günden bu yana 1 milyon 404 bin yolcu taşıdı. Hızlı trenimizi açarak, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’ı Ankara merkezli hızlı tren ağına bağlayarak vatandaşlarımıza hızlı güvenli ve konforlu bir ulaşım ağı sunduk. dedi” Hızlı tren ağını geliştirmek üzere çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.

Burçin Şahindur ‘istikrar’ diye yorumlanan verileri deşifre etti: Bu düpedüz istikrarsızlık, ekonomide sona gelindi!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), temmuz ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Söz konusu verilere göre Türkiye’de kurulan şirket sayısı, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 47 artarak 9 bin 713, kapanan şirket sayısı da yüzde 42,9 artışla 2 bin 889 oldu. Veriler bu yönde ama Genç Parti Genel Başkan Vekili Burçin Şahindur’un söz konusu verilere itirazı var. Güncel ekonomik duruma dair çarpıcı çıkışlarıyla bilinen Şahindur, “gerçek tam olarak böyle değil” dedi ve ekledi “açılan-kapanan şirketler hemen hemen aynı oranda artış göstermiş olabilir, bu da birnevi istikrar olarak okunabilir. Oysa asıl mesele borçları yüzünden kapanan şirketlerin yeni şekillerde ve isimlerle açılması… Yaşadığımız düpedüz istikrarsızlık!”

‘ANLATILANIN AKSİNE AŞIRI İSTİKRARSIZ BİR TABLO’

Kurulan şirketlerle kapanan şirketlerin sayısındaki paralel artışın aynı zamanda bir tezatlık içerdiğine dikkat çeken Burçin Şahindur, “Dünyanın pek az noktasında, çok nadir örneklerde kurulan-kapanan şirket sayısı aynı anda artar. Bu görünenin aksine aşırı istikrarsız bir tablo. Kurulan şirketlerin sayısındaki artışın paraleline kapanan şirketlerin sayısındaki azalış bir istikrar göstergesidir. Oysa ülkemizde artık artışlardaki paralellik öne çıkıyor. Çünkü insanlar eski borç içinde olan şirketlerini kapatıyorlar, yerlerine yeni şirketler açıyorlar. Yani aslında yeni açılan şirket sıfırdan yatırımcı bir yapı değil, eskisinin temiz başlangıç yapan hali” şeklinde konuştu.

‘ÜST DÜZEY ZENGİNİN ÇIKARINA DAYALI VERGİ SİSTEMİNE SON VERİN’

Bu gelişmeye dair olumlu yorumları okuduğunu ve iktisadi okur-yazarlığın bu kilitlenişini hayrete düşerek takip ettiğini belirten Genç Parti Genel Başkan Vekili, “Borçlu şirketi kapayıp bir aile ferdinin, yakınının üstüne yeni şirket açıyor insanlar. Bu sayede gelecek icralar ve kanuni ödeme yükümlülüklerinden kaçmaya çalışıyorlar ayakta durmak için. Ülkenin getirildiği durumda süregelen yanlış ekonomi politikaları ve sadece üst düzey zenginin çıkarına dayalı vergi politikalarının cezasını ülkedeki ufak işletmeler çekiyor. Bu anlayışa acilen son verilmeli. Küçük işletmeler iflastan kurtulmak ve ticari hayatlarını devam ettirmek için mevcut şirketlerini kapıyorlar ve yeni şirket açıyorlar. İki taraftaki doğal olmayan artışın da tek sebebi bu” ifadelerini kullandı.

‘BUNUN ÜSTÜNE BİR DE DÖVİZ KRİZİ EKLENECEK’

Enflasyonist yaklaşım engellenmedikçe bu olumsuz tablonun olumluya dönmeyeceğinin altını çizen Burçin Şahindur, “Ülkemizde yakında başlayacak olan döviz bulma krizi de buna eklenince herkes bugünlerini arayacak duruma düşecek bu yüzden. Kapalıçarşı’da şu an döviz yok, herkes saklıyor, dışarı döviz veren yok. Bu piyasada döviz kıtlığı yaşanacağının göstergesi. Üretim yok, tüketim mecburi ve düzenli. Bu günlere geçmiş on yıllardaki Türkiye’nin üretici ekonomisinin kaymağı yenilerek gelindi, yani oynadığımız aslında uzatmalardı ve o da tükenmek üzere” diyerek Türkiye ekonomi için beklediği acı tabloyu özetledi.

Evidea’da Yeni Sezon Heyecanı Eve Dönüş İndirimiyle Başladı!

Eve ve okula dönüşheyecanı Evidea’nın ev tekstili ürünlerinde ikinci ürüne net %70 indirim fırsatlarıyla birleşiyor! Hem öğrenciler hem de evlerini yenilemek isteyenler için Evidea’nın “Eve Dönüş” kampanyası, ev tekstil ürünlerinde büyük fırsatlar sunuyor. Bu kampanya 26 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında ev tekstili ürünlerinde ikinci ürüne net %70 indirim fırsatlarıyla evlere yenilik enerjisi getiriyor.

Evidea, Eve Dönüş kampanyasıyla öğrencilerden ailelere, şehir yaşamına dönen herkese, geniş ürün yelpazesiyle hitap ediyor. Yeni sezonda evlerine yenilik katmak isteyenleri tüm ev tekstili ürünlerinde geçerli 26 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında ikinci ürüne net %70 fırsatıyla tüketicileri ile buluşturuyor.

Nevresim takımları, çarşaflar, koltuk şalları, pikeler, battaniyeler, banyo ve mutfak tekstili ürünleri, yastıklar, kırlent ve minderler ile çok daha fazla ürünü yaşam alanlarını güzelleştirmeniz için sunuyor. Bu kampanya ile Evidea, evinizin her köşesini kişisel zevklerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde yenilemenize olanak tanıyor.

ASEE Türkiye, bir kez daha “Türkiye AR-GE 250” listesinde!

Turkishtime tarafından bu yıl 11’incisi açıklanan ve Türkiye’de araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürüten şirketlerinin değerlendirildiği “Türkiye AR-GE 250” Araştırması’nın sonuçları açıklandı. 2023 yılının verileri dikkate alınarak hazırlanan araştırmaya göre ASEE Türkiye; 77 AR-GE personeli, 9 AR-GE projesi ve yaklaşık 60 milyon TL AR-GE harcaması ile 2024 yılında da listedeki yerini aldı.
Bankacılık ve finans başta olmak üzere tüm sektörlere yönelik yazılım ve sistem entegrasyonu çözümleri sunan bilişim şirketi ASEE Türkiye, Turkishtime tarafından hazırlanan “Türkiye AR-GE 250”, Türkiye’nin En Çok AR-GE Araştırması Yapan Şirketleri” araştırmasında, bir önceki yıl olduğu gibi 2023 yılında da en çok AR-GE harcaması yapan 250 şirketten biri oldu.
Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime’ın bu yıl 11’incisini gerçekleştirdiği, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı AR-GE merkezine sahip firmaların yaptığı geri bildirimlere göre hazırlanan ve 2023 yılına ait verileri içeren raporda ASEE Türkiye; 77 AR-GE personeli, 9 AR-GE projesi ve 58,7 milyon TL AR-GE harcaması ile geçtiğimiz yıla göre 30 basamak birden yükselerek 151. sırada yer aldı. Şirketin 2024 yılı için planladığı AR-GE harcaması ise 95 milyon TL oldu.

Hayat röntgeni çekilerek, hedeflere ulaşmanın yol haritası belirleniyor

Girişimci ve danışman AL Danışmanlık Genel Müdürü Ayşen Laçinel, başarıya giden yolda adımlarını sağlam atmak isteyen, kariyer yapanlar ve bireyler için özel bir danışmanlık programı tasarladı.

Hem yönetici ve ekip performansını, hem motivasyonlarını yükselten bu özel program büyük ilgi görmektedir. Bu program, katılımcıların hayat röntgenini çekerek, mevcut durumlarını detaylı bir şekilde analiz etmelerine olanak tanıyor ve hayallerini, amaçlarını ve hedeflerini planlamalarına yardımcı oluyor, yol haritası belirleniyor.

Ayşen Laçinel’in danışmanlık programı, katılımcıların bugünkü konumlarını anlamalarını sağlayarak hayallerine giden yolda stratejik adımlar atmayı hedefliyor. Program, bireylerin potansiyellerini maksimize etmelerine ve amaçlarına ulaşabilmeleri için gereken adımları belirlemelerine yardımcı oluyor.

Programa katılanlar, bireysel hedeflerini belirleyerek bu hedeflere ulaşmak için gereken stratejileri oluşturuyorlar. Ayşen Laçinel’in rehberliğinde, katılımcılar kendi potansiyellerini keşfediyor ve bu potansiyelleri doğru stratejilerle birleştirerek başarıya giden yolculuklarını planlıyorlar.

Ayşen Laçinel’in danışmanlık programı, bireylerin içsel motivasyonlarını keşfetmelerine, amaçlarına odaklanmalarına ve hayallerine adım adım ilerlemelerine olanak tanıyor.

Eğitim programları hakkında www.aldanismanlik.com adresinden bilgi alınabilir.

İnşaat negatif tarafta devam ediyor

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Temmuz Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş gösterdiğini ancak negatif tarafta kalmaya devam ettiğini gösteren Rapor, Beklenti ve Güven endekslerinin geçen yıla kıyasla gerilediğini ve en fazla daralmanın Faaliyet Endeksi’nde yaşandığını ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş göstermiş ancak negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Buna karşılık hem Güven hem de Beklenti Endeksleri hazirandaki seviyenin altına inmiştir. Özellikle Beklenti’deki bozulma dikkat çekici boyuttadır. Beklenti ve Güven’deki gerileme, Faaliyet’teki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırmış ve sonuç olarak Hazır Beton Endeksi de düşüş göstermiştir.

Geride bıraktığımız temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmektedir. Beklenti ve Güven endeksleri de geçen yıla kıyasla gerilemiş durumdadır. Bu gerileme, Faaliyetteki kadar olmasa da yine de yüksek seviyelerdedir. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksi’ni de aşağı çekmiş durumdadır.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” dedi.

İnşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörü de yavaşlamaya işaret etmektedir. İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI temmuzda 47,2’ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75,9’a gerilemiştir. Yeni alınan siparişlerde, kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilmiştir. Her ne kadar temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, enflasyonda temel belirleyici faktörlerin başında gelen iç talebin henüz isteni¬len oranda daralmadığını değerlendirmiştir. Bu kapsamda iç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir.” dedi.

İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek: Nisan-Haziran, 2024 İstihdam endeksi yıllık %4,2 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,2 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %0,6, inşaat sektöründe %11,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %5,0 arttı.
Çalışılan saat endeksi yıllık %0,3 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %3,4 azaldı, inşaat sektöründe %4,8 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %1,7 arttı.
Brüt ücret-maaş endeksi yıllık %115,4 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %115,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %113,9, inşaat sektöründe %126,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %115,0 arttı.
İstihdam endeksi çeyreklik %0,7 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %0,3 azaldı, inşaat sektöründe %1,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %1,0 arttı.
Çalışılan saat endeksi çeyreklik %0,2 azaldı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında çalışılan saat endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,2 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %1,5 azaldı, inşaat sektöründe %2,1 azaldı ve ticaret-hizmet sektörlerinde %1,0 arttı.
Brüt ücret-maaş endeksi çeyreklik %14,3 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %14,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %14,9, inşaat sektöründe %7,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %14,8 arttı.
Saatlik işgücü maliyeti endeksi yıllık %112,2 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %112,2 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %118,3, inşaat sektöründe %116,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %109,0 arttı.
Saatlik kazanç endeksi yıllık %114,7 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %114,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %121,6, inşaat sektöründe %116,2 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %111,4 arttı.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yıllık %99,6 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %99,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %102,5, inşaat sektöründe %115,6, ticaret-hizmet sektörlerinde %96,8 arttı.
Saatlik işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %13,8 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %13,8 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %15,6, inşaat sektöründe %10,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,1 arttı.
Saatlik kazanç endeksi çeyreklik %14,5 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, 2024 yılı Il. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %14,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %16,7, inşaat sektöründe %9,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %13,7 arttı.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi çeyreklik %10,1 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2024 yılı lI. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %10,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %10,0, inşaat sektöründe %10,1 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %10,3 arttı.

Tüketici Güven Endeksi, Ağustos 2024  Tüketici güven endeksi 76,4 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz ayında 75,9 iken Ağustos ayında %0,6 oranında artarak 76,4 oldu.

İşgücü İstatistikleri, II. Çeyrek: Nisan-Haziran, 2024 Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,8 seviyesinde gerçekleşti

Kayseri’de Temmuz ayında toplam taşıt sayısı 469 bin 343 olurken, Türkiye genelinde 276 bin 615 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %27,41 arttı, aylık %1,70 arttı
YD-ÜFE 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,70 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,17 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %55,80 artış gösterdi.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %27,30 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %33,82 artış, imalatta %27,30 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %24,39 artış, dayanıklı tüketim mallarında %33,40 artış, dayanıksız tüketim mallarında %31,59 artış, enerjide %13,32 artış, sermaye mallarında %30,88 artış olarak gerçekleşti.
YD-ÜFE imalat ürünlerinde aylık %1,73 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %0,21 artış, imalatta %1,73 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %1,33 artış, dayanıklı tüketim mallarında %2,07 artış, dayanıksız tüketim mallarında %1,49 artış, enerjide %2,87 artış, sermaye mallarında %2,08 artış olarak gerçekleşti
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %47,56 arttı, aylık %0,93 arttı
Tarım-GFE’de (2020=100), 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,93 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,66 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,56 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %42,99 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %0,61 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde %2,84 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %44,60 artış, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde %67,47 artış gerçekleşti.
Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup %114,01 ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup %3,67 ile diğer mal ve hizmetler oldu.

“HURDAYA AYRILACAK GEMİLERİN YERİNE İNŞA EDİLECEK PETROL TANKERLERİNİN HER BİRİ YAKLAŞIK 6 BİN 283 GROSTON BÜYÜKLÜĞÜNDE”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi imza töreninde yaptığı konuşmada, “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik” kapsamında ilk defa özel sektör sahipli Kapıdağ ve Ayşenaz isimli gemilerin teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk Bayraklı gemiler olarak inşa edileceğini bildirdi. Bakanlık olarak 2 geminin dönüşümü için toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlayacaklarının altını çizen Uraloğlu, “Sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen Methanol yakıt kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilecekler. Gemilerimiz filomuzdaki ilk alternatif enerjili, çevreci gemiler olacaklardır.” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi imza törenine katıldı. Uralolğu, “Deniz ticaret filomuz yenilenmesi adına hayata geçirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri olan ‘Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik’ kapsamında; İlk defa özel sektör sahipli Kapıdağ ve Ayşenaz isimli kimyasal ürün tankerlerinin teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk Bayraklı gemiler olarak inşa edileceği anlamlı bir buluşmadayız.” dedi.

Uluslararası ticari taşımacılıkta en büyük paya sahip olan sektörün hiç şüphesiz denizcilik sektörü olduğunun altını çizen Uraloğlu, 2023’te dünyada taşınan 14,3 milyar ton yükün 12,4 milyar ton’unun yani yaklaşık yüzde 86’sının denizyolu ile taşındığını kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizde ise rakamın 450 milyon tonlara yakın olduğunu görüyoruz ve tonaj olarak yüzde 87,5’i, değer olarak ise yüzde 54,8’i denizyolu ile gerçekleşmiştir. Düşük maliyet ve verimlilik avantajıyla deniz taşımacılığı; sürdürülebilir ekonomik gelişim ve refah için olmazsa olmazdır. Bu durum denizcilik sektörünü küresel ticarette en stratejik sektörü konumuna getirmiştir. Ayrıca denizcilik sektörü, 21. yüzyılda sadece bir taşımacılık türü olmaktan da çıkmıştır. Gemi inşa sanayi, liman ve gemilerde kullanılan yeni teknolojiler, sektörel enerji verimliliğinin artırılması, liman hizmetleri, deniz turizmi ve yatçılık deniz çevresinin yönetimini kapsayan daha geniş bir sektör, ticaret ve hizmet dalına dönüşmüştür.” ifadelerini kullandı.

“Denizcilik Sektörümüz Son 22 Yılda Bir Denizcinin Oğlu Olan Sayın Cumhurbaşkanımız Kaptanlığında Önemli Gelişmeler Göstermiştir.”

Bu kapsamda dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın kontrolünü elinde tutan Türkiye’nin; Üç kıtanın geçiş yolunda bulunarak Akdeniz Havzası ve Karadeniz Havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar konumda olduğunu vurgulayarak, “Dünya denizcilik faaliyetleri için çok önemli bir coğrafyada yer almaktadır. Ülkemizin; bu zengin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde daha üst sıralara çıkarmak en büyük hedefimizdir. Gururla belirtmek istiyorum ki denizcilik sektörümüz, son 22 yılda bir denizcinin oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında çok önemli gelişmeler göstermiştir. Bugün, Türkiye gerek coğrafyamızın gerek dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir.” diye konuştu.

‘’Türk Deniz Ticaret Gemi Filosu 1000 Groston Üzerinde 2028 Gemi ve 48,9 Milyon Dedveyt Ton Taşıma Kapasitesi ile Dünyanın En Büyük 12’nci Gemi Filosu”

Deniz ticaret filosunu büyüklüğünün ve filodaki gemilerin yaşının deniz taşımacılığının geliştirilmesi açısından çok önemli faktörler olduğunu belirten Uraloğlu, Türk deniz ticaret gemi filosunda, 2023 yılı sonu itibarı ile 1.000 groston üzerinde 2028 adet gemi bulunduğunu vurguladı. Bu gemilerin toplam taşıma kapasitesinin 48,9 milyon dedveyt ton ile Türkiye’yi dünyanın en büyük 12’nci gemi filosuna sahip ülkesi yaptığını anımsatan Uraloğlu, Bu filonun maddi değerinin yaklaşık 25 milyar dolar olduğunun altını çizerek, “Ancak bu gemilerin ortalama yaşının 21,4’tür. Bu kapsamda filomuzu gençleştirmek amacıyla Bakanlığımızın birçok çalışmasından biri de “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik”tir. Söz konusu yönetmeliğimiz, sektörel talepler kapsamında güncellenmiş ve 23 Mart 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmeliğimizin amacı özetle; ülkemizin deniz ticaret filosunun yenilenmesi, kabotajda ve uluslararası sularda deniz çevresine zararsız, etkin, emniyetli, sürdürülebilir bir taşımacılığın oluşturulabilmesinin desteklenmesidir. Bahse konu Yönetmeliğimiz; Gemi sicillerimize kayıtlı 50 ile 50 bin groston arası ticari gemilerden 20 yaş ve üzeri olanları kapsamaktadır.” şeklinde konuştu.

HAZIR GİYİMDE KRİZ DERİNLEŞİYOR, AVRUPA’YA İHRACAT DÜŞÜŞÜ ENDİŞE VERİCİ

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Türkiye’nin hazır giyim üretiminde dünyanın en pahalı ülkelerinden biri haline geldiğini, İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya pazarlarında sektörün rekabetçiliğindeki zayıflamanın endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti.

AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son 7 aylık ihracatında yüzde 10 oranında düşüş yaşandığını, AHKİB’in ihracatında bu gerilemenin yüzde 1,1 düzeyinde oluştuğunu açıkladı. Gürkan Tekin, “Avrupa moda devleri, tedariklerini artık Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere Pakistan, Hindistan ve Kuzey Afrika ülkelerine kaydırıyorlar. Kurun yatay seyrine karşı artan maliyetlerden dolayı bu ülkelere karşı rekabet etme imkanımız maalesef kalmadı.” dedi.

“Uygun maliyetli ve uzun vadeli kredilerin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz”
Başkan Gürkan Tekin, “Avrupa’nın büyük bir kısmında enflasyon ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle tüketicilerin harcama alışkanlıklarında bir değişim gözlemleniyor. Özellikle Almanya, Fransa, İtalya gibi büyük pazarlarda ekonomik büyüme yavaşladıkça, tüketiciler daha temkinli davranıyor. Ortaya çıkan bu tabloda Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde İspanya pazarında yüzde 25, Fransa ve İtalya pazarlarında yüzde 16, Almanya pazarında yüzde 10 düzeyinde ihracatımız geriledi. Son 7 aylık süreçte 10,4 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörümüz, bu zaman diliminde geçen yılın aynı dönemine göre İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya pazarlarında yaklaşık 723 milyon dolar kayıp yaşadı. Bu kayıplar firmalarımızın ayakta kalmasını ciddi şekilde zorlaştırıyor. Sektörümüzün ayakta kalması ve sürdürülebilir üretimine devam edebilmesi için Eximbank ve Kredi Garanti Fonu destekli uygun maliyetli ve uzun vadeli kredilerin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz.” dedi.

“İstihdam deposu hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne pozitif ayrımcılık uygulanmalı”
Yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlayan, ihracatın öncü sektörlerinden hazır giyimde kapanmamak için direnen firmaların işçi çıkarmak zorunda kaldığını vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, maliyet artışları, elektrik, akaryakıt ve doğal gaza yapılan zamlar karşısında çok sayıda şirketin kepenk kapattığına veya konkordato ilan ettiğine dikkat çekti. Başkan Gürkan Tekin, “Sektörümüzde gelinen noktayı ‘bıçak kemiğe dayandı’ diye yorumlayanların sayısı giderek artırıyor. Telafisi mümkün olmayan kayıpların önlenmesi adına vergi indirimleri, finansman kolaylıkları, kadın girişimciliği teşvikler, bölgesel kalkınma destekleri ve sürdürülebilir üretime yönelik teşviklerde istihdam deposu hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğine inanıyor, hükümetimizden bu yönde ivedilikle adımlar atmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Akıllı şehir teknolojileriyle orman yangını riskini azaltmak mümkün
Dünyamız, 2024 yazında bir kez daha orman yangınlarının yarattığı büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldı. Her yıl daha da şiddetlenen yangın sezonu, hem doğal hayatı hem de toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Ancak, gelişen akıllı şehir teknolojileri bu zorlu mücadelede en büyük destekçimiz olma yolunda hızla ilerliyor.
Yüksek sıcaklıklar ve kuraklık, orman yangınlarının sıklığını ve şiddetini artırırken, yangınlara karşı daha hızlı ve etkili müdahaleler büyük önem taşıyor. Bu mücadelenin en büyük yardımcı aracı da teknolojinin doğru ve verimli kullanımı. Akıllı şehir teknolojileriyle, gelişmiş sensörler, yapay zekâ destekli izleme sistemleri ve IoT cihazlarıyla yangınlar henüz başlamadan tespit edilebiliyor ve anında müdahale sağlanabiliyor. Akıllı şehir vizyonuna sahip ülkelerde kullanılan bu teknolojiler sayesinde, yangınlar büyümeden önleniyor ve olası felaketlerin önüne geçiliyor.
Orman yangılarının çevre ve toplum üzerinde ciddi etkileri var. Bitkilerin, hayvanların hatta belirli türlerin yok edilmesi, toprağa geri dönülmez zararların verilmesine, karbondioksit emiliminin azalmasına, erozyona ve su kaynaklarının kaybına yol açıyor. İklim krizine de yol açan bu durumun önüne geçebilmenin yolu ise akıllı şehir uygulamalarından geçiyor. Her geçen gün akıllı şehir teknolojilerine yatırım yapan yerel yönetimler orman yangılarına karşı koruma sağlayan çevresel izleme sistemlerini hayata geçiriyor.
Yerel yönetimlerle iş birliği
Bu teknolojinin kullanımı için gelişmiş ülkelerdeki yerel yönetimler çok ciddi bir yatırım yapıyor. Akıllı şehir altyapılarının güçlendirilmesi, yangınlara karşı alınacak önlemleri bir üst seviyeye taşıyor. Bu sayede, yalnızca yangınlarla mücadele etmekle kalmıyor, aynı zamanda uzun vadede ormanlar koruma altına alınıyor.
Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 44 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Son yıllarda dünyamız orman yangınları ile karşı karşıya. Doğal yollardan meydana gelen bazı orman yangınlarına rağmen, bunların yüzde 2’si yıldırımlar, yüzde 5’ten daha azı ise insanları içermeyen olaylardan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalar sıcak bir iklime sahip Akdeniz ülkelerinde ortaya çıkan yangınların yüzde 22,5’inin ihmalden, yüzde 60’ının ise kasıttan kaynaklandığını belirtiyor. Orman yangınları, yalnızca ekosistemlere değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal yaşama da ciddi zararlar veriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, orman yangınlarının küresel maliyeti yılda 50 milyar dolara ulaşabiliyor. Bu durumun önüne geçilmesiyle ilgili olarak dünyada çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Bunun da temelini akıllı şehir teknolojileri çatısı altında sensörler, akıllı kameralar, IoT cihazları ve yapay zekâ teknolojileri oluşturuyor. Çünkü yangınların insan gözüyle algılanması ortalama altı saat sürerken, teknoloji kullanımı bu süreyi önemli ölçüde azaltıyor ve yangına müdahaleyi hızlandırıyor. SAMPAŞ Holding olarak, bu büyük sorunun çözümünde teknolojinin nasıl bir fark yaratabileceğini göstermeye kararlıyız. Geleceğimizi korumak, hepimizin ortak sorumluluğu” dedi.

Crait AI, yapay zeka destekli ürün fotoğraflama aracı Creative Suite ürününü kullanıma sundu
Etkileşimi yüksek e-ticaret ürün fotoğrafları ve pazarlama görsellerini kolayca oluşturan, ölçeklendiren ve optimize eden yaratıcı yapay zeka platformu Crait, yapay zeka destekli ürün fotoğraflama aracı Creative Suite ürününü kullanıma sundu. Creative Suite ile kreatif ve pazarlama ekipleri artık yalnızca birkaç tıklamayla ilgi çekici ürün fotoğrafları ve pazarlama görselleri oluşturabiliyor.
Pazarlama ve yaratıcı ekiplerin görsel içeriklerini sınırsız adette tek bir platformda oluşturmasına, ölçeklendirmesine ve optimize etmesine olanak tanıyan yapay zeka platformu Crait, kreatif ekiplerin yalnızca birkaç tıklamayla ilgi çekici ürün fotoğrafları ve pazarlama görselleri oluşturabilmesine olanak tanıyan yeni ürünü Creative Suite ile sektörde fark yaratıyor.
Geniş ve çeşitli e-ticaret ve pazarlama görselleri veri setiyle sektörel bazda eğitilen Crait’in yapay zeka modeli, bu avantajıyla çeşitli sektörlerin ihtiyaçlarına ve görselliklerine uygun, yüksek kaliteli ve ilgi çekici görseller üretebiliyor. Diğer yapay zeka modellerine kıyasla Crait’in yeni yapay zeka ürünü Creative Suite’in fotoğraflama aracı Photoshoot ile ürünler mükemmel ışıklandırma ve gölgelendirmeyle sahneyle en doğru şekilde bütünleşerek öne çıkıyor. Ürün görselinde bozulma yapmadan yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekimleri yapılmasına imkan tanıyan Photoshoot ile ürünler en iyi şekilde sergileniyor ve potansiyel müşterilerin dikkatini çekiyor.
Gelişmiş yapay zeka teknolojileri sayesinde e-ticaret, perakende, yiyecek ve içecek, güzellik ve kozmetik, elektronik, otomotiv gibi sektörlerde görsel içerik ihtiyaçlarını karşılayan Crait’in iş birliği yaptığı markalar arasında Karaca, Paşabahçe ve Mudo bulunuyor.
Crait AI Photoshoot ile hızlı ve verimli ürün fotoğraflama ve düzenleme
Ürün fotoğrafları, pazarlama görselleri ve kreatif ekipler arası iş yönetimi için merkezi bir hub olan Creative Suite, ürün fotoğraflama yapay zeka aracı Photoshoot ile markaların ve işletmelerin fotoğraf çekim ve prodüksiyon maaliyetlerine girmeden, yapay zeka sayesinde e-ticaret ve pazarlamada kullanılacak ürün fotoğraflarını kolaylıkla üretebilmesine imkan tanıyor. Bu sayede işletmeler, Photoshoot’un hızlı ürün fotoğraflama ve düzenleme özellikleriyle ürünlerinin fotoğraflarını kısa sürede Crait ile oluşturup e-ticaret mağazalarına yükleyerek satışa hazır hale getirebiliyor.
Photoshoot, kullanıcıların birkaç dakika içinde profesyonel kalitede ürün fotoğrafları çekmesini sağlıyor. Otomatik ışıklandırma ve kadrajlama gibi gelişmiş araçlarla donatılan bu özellik sayesinde, çekilen fotoğraflar otomatik olarak optimize ediliyor, böylece kullanıcılar zamandan tasarruf ederek her seferinde mükemmel sonuçlar elde ediyor. Her sektör için yüksek kaliteli ve ilgi çekici e-ticaret ve pazarlama görselleriyle eğitilen Crait AI Photoshoot, ürünleri arka planlarla kusursuz bir şekilde harmanlayarak, en gerçekçi aydınlatma ve gölgeleri oluşturuyor ve tüm bunları yaparken ürünü bozulmadan ürün fotoğrafçılığında en iyi sonuçları sunuyor.

Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilirlik ve İhracat Kapasitesini Artırma: UR-GE Projesi Çalışmaları

T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) koordinasyonunda başlatılan Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilirlik UR – GE Projesi kapsamında ihtiyaç analizi çalışmaları başlatıldı.

UHKİB tarafından UR-GE Projesi kapsamında ilk olarak gerçekleştirilen online bilgilendirme toplantısında Think Great Insights Proje Yöneticisi Ekonomist Dr. H. Tülay Güzel tarafından firmalara bilgi verildi. İhtiyaç Analizi Metodolojisi, İhtiyaç Analizi Takvimi ve İhtiyaç Analizi Aşamaları hakkında bilgilerin verildiği sunumda firma analizi kapsamında bilgi elde edilecek ana konular aktarıldı.

Gerçekleştirilen online toplantı sonrasında UR-GE Projesi kapsamında saha çalışmasını gerçekleştiren UHKİB ve danışman ekip, ziyaretlere başlamadan önce her bir firma ile ayrı ayrı tanışma görüşmeleri yaparak ilgili departman personellerinin proje hakkında görüşlerini topladı. Ardından danışman ekip, UR-GE Projesi’nde yer alan ziyaretler gerçekleştirerek firmaların ihtiyaçlarına yönelik incelemeleri yaptı. Saha ziyaretlerinde firmaların Yönetim, Sürdürülebilirlik-Ar-Ge, İhracat, Dış Ticaret, Üretim ve Muhasebe departmanlarından yetkililerle toplantılar yapılarak genel fabrika ziyaretleri yapıldı.

Gerçekleştirilen faaliyet içerisinde küme firmalarının fabrikalarına yönelik saha ziyaretlerinin yanı sıra arka planda detaylı bir çalışmayı kapsıyor. Analizler ve incelemelerle elde edilen sonuçlar ışığında ortak vizyon, belirlenen vizyona ulaşmak için gereken stratejik hedefler ve bu hedefler kapsamında firmaların rekabet gücünü ve ihracat kapasitesini artıracak eğitim ve danışmanlık faaliyetleri belirlenecektir.

UR-GE projesi, aynı ya da benzeri iş kolunda olan firmaların ihracat yapma kapasitelerinin geliştirilmesi, doğru hedef pazarlara yönlendirilerek ihracat potansiyellerinin aktif hale getirilmesine yönelik faaliyetleri ve destekleri kapsıyor. Destek projesi ayrıca yurtdışı pazarlara etkin bir biçimde açılımları ve rekabet güçlerinin artırımını hedefliyor.

Aon: Reasürans sermayesi ilk çeyrekte 695 milyar dolara ulaştı
Aon’un sigorta sektöründeki son gelişmelere ışık tutan Küresel Sigorta Pazarına Genel Bakış Raporu’na göre sigortacıların çoğu 2023 yılında kâr bildirdi ve 2024 yılının 2. çeyreğinde sigorta pazarı büyümeye devam etti.
Risk Sermayesi alanında analitik verilerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon, 2024 yılı 2. çeyreğine ait Küresel Sigorta Pazarına Genel Bakış Raporu’nu yayımladı.
Rapora göre çok sayıda sigortacının 2023 yılında sağlıklı kârlar bildirmesi ve reasürans piyasasındaki kayda değer iyileşmelerin etkisiyle 2024 yılının 2. çeyreğinde sigorta sektörü büyüme odaklı bir seyir izlemeye devam etti. Sigortacıların büyüme hedefleri ve pazardaki sağlıklı rekabet, fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının da hafiflemesine ve 2. çeyrekte genel olarak yatay seyretmesine yol açtı. Tercih edilen ve iyi performans gösteren risklerin fiyatlarında düşüş yaşanırken daha az tercih edilen zorlu riskler için önceki çeyreklere göre daha düşük seviyelerde de olsa fiyat artışları devam etti.
Sigorta piyasası eğilimlerinin yararlı bir göstergesi olan reasürans yenilemeleri de istikrarlı bir iyileşme gösterdi. Raporda yer alan verilere göre 2024 yılının ilk çeyreği sonunda reasürans sermayesi 695 milyar dolar ile yeni bir rekora ulaştı. Güçlü bir sermayeye sahip sigorta ve reasürans piyasasına rağmen, doğal afet sigortalarında hasar miktarı 2023’te 1 milyar doları aşan 37 rekor olayla oynaklığını sürdürüyor.
EMEA Bölgesi’nde siber güvenlikte kapasite artışı devam ediyor
Raporda, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı EMEA Bölgesi’nde sigortacıların hem yerel hem de çok uluslu risklerde büyüme arayışında olmaları nedeniyle kaza sigortaları piyasasında rekabetin sağlıklı bir şekilde devam ettiğine dikkat çekiliyor. Sigortacılıkta siber saldırılar için kapasite artmaya devam ederken fidye yazılımlar, en fazla tazminat talebine neden olan alan oldu. Yönetici sorumluluk sigortasında bazı sigortalılar; suç, istihdam ve siber saldırılar gibi yan branşlarda genişletilmiş teminatlar ve daha yüksek limitlerden faydalanmak için arayışa girdi. Emlak piyasası, büyüme stratejileri izleyen sigortacılar sayesinde iyileşme gösterirken otomobil piyasasında, artan onarım maliyetlerinden kaynaklanan yüksek tazminatlara ve doğal afet olaylarından kaynaklanan hasarlara bağlı olarak fiyat artışları görüldü.
Dünyanın gözü Türk iklimlendirme sektöründe

Birden fazla sektörle entegre bir yapı sergileyen iklimlendirme sektörü, tüm dünyada iç hava kalitesi ve konfor gibi ihtiyaçların giderek artmasıyla beraber ciddi bir pazar çekiciliği ortaya koyuyor. Türk iklimlendirme sektörü ise gerek üretim kapasitesi gerek yeni teknolojilere uyum sağlama hızı gerekse ihracattaki gücü ile yabancı yatırımcılar için bir cazibe noktasına dönüşüyor. Sektörün bu dönüşüm rüzgarını arkasına alarak marka değerini hızla artırdığına dikkat çeken İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, bu sayede Türkiye’nin global arenada iklimlendirme pazarını domine eden oyuncular arasında yer almaya hazırlandığını vurguladı.

COVID-19 süreciyle birlikte yeniden şekillenen sektörel yapılanmaların ve tedarik ağlarının iklimlendirme sektörünü global arenada daha da ön plana çıkaracağı tahmin ediliyor. Türkiye genelinde ise ortalama 1 USD olan ihracat birim fiyatı iklimlendirme sektöründe 4.6 USD mertebesinde seyrediyor. ‘Katma Değerli Ürün’ segmentinde bu veri bile tek başına iklimlendirme sektörünün Türkiye ihracatına ve dolayısıyla ülke markasına katabileceği potansiyel gücü ortaya koyuyor. Üstelik iç pazarda sektör ürünlerine olan ilginin artması, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemi, üretim gücü, kapasitesi, coğrafik konumunun sağladığı lojistik avantajlar, satış öncesi ve sonrası sağlanan müşteri hizmetleri gücü gibi parametreler sayesinde sektörün önemi artıyor ve yabancı yatırımcılar için de bir cazibe merkezi olmaya başlıyor. Bu noktada global ihracatın üst sıralarında ilk 25 ülke içinde 19’a yükselen Türk iklimlendirme sektörünün her adımı düşünülmüş stratejik bir yol haritasıyla ilerlemesi gerektiğini söyleyen İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, bu sayede sektörün global arenadaki yerini sağlamlaştırabileceğine dikkat çekti.

Doğru stratejiler rekabette güç kazandırıyor

Sektörün ihracat potansiyelini artırmak adına çok ciddi adımlar atıldığını belirten Mehmet Şanal; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İklimlendirme Meclisi’nin önderliğinde sektörel paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen ‘İklimlendirme Sektör Stratejisi Raporu’nu temel kaynak alarak hazırladığımız Strateji Kitapçığımız da sektörün bu konudaki kararlılığını gözler önüne seriyor. Bu çalışmaya göre; sektör temsilcilerine önümüzdeki beş yılda şirketleri için en önemli stratejik önceliklerinin neler olduğu sorulduğunda yüzde 18,2’sinin ‘yeni teknolojiye sahip ürün ve hizmetler geliştirmek’ cevabını verdiğini görüyoruz. Bu istek ve kararlılığı devam ettirdiğimiz sürece ‘Katma Değerli Ürün’ segmentinde öne çıkacağımızı ve global pazarlarda yer alan güçlü rakiplerimiz karşısında rahatlıkla rekabet edebileceğimizi düşünüyoruz. Çünkü ülkemizin ihracattaki başarısı gözle görülür bir şekilde artış gösteriyor. Sektör firmalarının çok büyük bir kısmı ihracat yapıyor. Paydaşlarla yapılan yüz yüze görüşmelerden çıkan sonuçlara göre ise firmaların yüzde 27,8’inin ihracat satışlarının toplam satışlarındaki oranı yüzde 51 ve üzerinde seyrediyor. İhracattaki bu yüksek payı daha da yukarıya taşımak ve global müşteri memnuniyetini artırmak için iş yeteneğinin geliştirilmesi noktasında önemli adımlar atılıyor” dedi.

Büyümenin kapılarını açmanın yolu marka değerini artırmaktan geçiyor

Sektörün büyüme hızının giderek arttığına değinen ve bu büyümede ihracatın büyük rol oynadığını söyleyen Şanal; “Türk iklimlendirme sektörünün vizyonuna değer katmak ve global iletişim stratejisine dair hedefler ortaya koymak için hazırladığımız Strateji Kitapçığında, sektör temsilcilerinin yüzde 36,1’i son üç yıldaki ortalama yıllık büyüme oranlarının yüzde 11’den fazla olduğunu söylüyor. Bu verilere baktığımızda, büyümenin kapılarını açacak anahtarın ihracat ve dolayısıyla iklimlendirme sektörünün markalaşması olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde düzenli ihracat yapan firma sayısının giderek artması ve ihracat yapılan ülkelerde şubeleşme oranlarının da yükselmesi sektörümüz açısından umut vadedici. Üstelik sektörümüz düşük maliyetli ürün sunan ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek bir pozitif algıya sahip. Özellikle de kalite, satış sonrası hizmetler, pazara yeni ürün sürme hızı gibi parametreler sektörümüzün markalaşma hızına önemli bir ivme kazandırıyor. Karbon emisyonunun düşürülmesi ve yeşil mutabakat gibi sürdürülebilirlik hususlarında sektörümüzün gösterdiği performans ise pazar çekiciliğini artırmak için önemli bir fırsat. Tüm bu fırsatları değerlendirdiğimizde, Türk iklimlendirme sektörünün gerçek marka değerini global arenada rahatlıkla ortaya koyabileceğimizi düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, kültür-sanat, magazin-yaşam haberleri

353 BİNDEN FAZLA EMEKLİ İNDİRİMLİ SEYAHAT ETTİ Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 353 binden …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427