Kayseri OSB Yeni Ticaret Merkezi Kaba İnşaat Yapımı İhalesi Düzenlenecek
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi tarafından yaptırılacak Yeni Ticaret Merkezi’nin kaba inşaat yapım işi için ihalesi düzenlenecek.
Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; Kayseri OSB 24. cadde üzerinde Fevzi Mercan Camii yanında yapımına başlanacak olan Yeni Ticaret Merkezi için ihaleye katılım şartları belirlendi.
Açıklamada; ihaleye katılım koşulları, isteklilerde aranacak teknik ve mali bilgileri de içeren İhale Dosyasının, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürlüğü Binası Fen işleri Müdürlüğü Organize Sanayi Bölgesi 6. Cadde No: 22/A adresinden temin edilebileceği kaydedildi.
İhale dosyasının belirtilen adresinde bedelsiz olarak görülebileceğinin ifade edildiği açıklamada, ihaleye teklif verecek olanların, Sözleşme Makamı tarafından onaylı ihale dosyasını 5.000,00 (Beşbin) Türk Lirası bedel karşılığında satın alınmasının zorunlu olduğu vurgulandı.
Sözleşme Makamınca hazırlanan, içerisinde onayı alınmış projeler ve şartnamelerinde bulunduğu ihale dosyasının dijital ortamda, teklif dosyası alındı dekontuyla ibraz edilerek, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Binası Fen işleri Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgesi 6. Cadde No: 22/A adresinden temin edilebileceği ifade edildi.
Açıklamanın sonunda teklif teslimi için son tarihin 25 Ekim 2024 saat 11:00 olduğu ve gerekli ek bilgi ya da açıklamaların www.kayseriosb.org internet adresinden edinilebileceği belirtildi.
Kayseri OSB Başkanı Yalçın, ANAMOB Fuarı açılışında Müjdeyi Paylaştı…
“Kayseri OSB Fuar Merkezi’nde 2025 Yılında 10 Fuar Gerçekleştirilecek, Kayseri’yi Fuarlar Şehri Yapacağız
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın KAYMOS, Nobel EXPO ve Kayseri OSB işbirliğinde düzenlenen ANAMOB 3. Anadolu Mobilya Fuarı’nın açılışına katıldı. Açılış töreninde konuşan Başkan Yalçın, Kayseri’yi fuarlar şehri yapacakları sözü verdiklerini hatırlatarak, 2025 yılı için 10 fuar sözleşmesini yaptıklarını ve bu fuarların TOBB Fuar takviminde yer aldığını belirtti.
ANAMOB 3. Anadolu Mobilya Fuarı’nın açılışına; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu, Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Yibur, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Üyeleri Zafer Baktır ve Nuri Çetinçağlar, Kayseri OSB Denetim Kurulu Üyesi Mustafa Gengeç, Kayseri OSB Bölge Müdürü Abdulmenap Esko, protokol üyeleri ve davetliler katıldı.
ANAMOB 3. Anadolu Mobilya Fuarı’nın açılışında katılımcılara hitap eden Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Anadolu Mobilya Fuarı’nı 2022 ve 2023 yıllarında Kayseri OSB Uluslararası Fuar Merkezinde büyük bir başarı ile gerçekleştirdiklerini belirterek, bu yılki fuarın da çok başarılı geçeceğine inandıklarını belirtti.
Konuşmasında mobilya sektörünün dünya genelindeki durumuna ilişkin rakamları paylaşan Başkan Yalçın, “Dünya geneli 2023 yılı mobilya ihracatı rakamı 298 milyar dolardır. Ülke olarak mobilya ihracatımız ise 2023 yılında 5 milyar 145 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye’nin mobilya ithalat rakamı 2023’te 1 milyar 67 milyon dolar olmuştur. Ülke olarak, Dünya mobilya ihracatındaki payımız yüzde 1,7 seviyesindedir. Türkiye’nin dünya mobilya ithalatındaki payı ise yüzde 0,4’tür.” ifadelerini kullandı.
Kayseri’de, 600’den fazla firma mobilya üretimi yaptığını belirten Başkan Yalçın, “Şehrimizde 30 bine yakın istihdam sağlayan mobilya sektörü 180 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Kayseri’nin 2023 yılı mobilya ihracat rakamı 730 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu rakam, dünyaya mobilya ihraç eden Kayseri’nin sektördeki yerinin açık göstergesidir. Türkiye’nin ve şehrimizin mobilya sektörünün ihracat rakamları da her yıl artmaktadır. Mobilya sektörü olarak hedefimiz dünya pazarındaki payımızı 2 katına çıkarmak olmalıdır. Bunun için fuar ve yurt dışı müşteri ziyaretlerinin desteklenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
Üretimin ve ihracatın şehri olan Kayseri artık ürettiğini tanıtma kabiliyetini kazandığına vurgu yapan Başkan Mehmet Yalçın, “Kayseri OSB Fuar Merkezimiz, her yıl artan fuar sayısı ile şehrimizin adını dünyaya duyurmaya devam etmektedir. Göreve geldiğimiz 2022 yılında Kayseri OSB Fuar merkezimizde 1 fuar organizasyonu yaptık. 2023 yılında ise bu rakamı 4’e çıkardık. 2024 yılında ise 8 fuar organizasyonu için anlaşma yapmış bulunmaktayız. Kasım ayında yapılacak YANEXPO ve ANATEX fuarları ile bu yılı tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında, “Kayseri fuarcılığı için müjdeli bir haberi sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum.” diyen Başkan Yalçın “2025 yılı için 10 fuar anlaşmamızı yapmış bulunmaktayız. Bu fuarlarımız sırasıyla; Kayseri ENERJİ Fuarı, Kayseri TARIM Fuarı, ANAMAK Anadolu Ağaç İşleme Makineleri Fuarı, Anadolu METAL MAKİNELERİ Fuarı, BEDDİNG EXPO Fuarı, Kayseri KAMP KARAVAN Fuarı, KAPEX KAPI Fuarı, ANAMOB Anadolu Mobilya Fuarı, ANATEX Anadolu Döşemelik Kumaş Fuarı ve YANEXPO Ahşap, Metal, Plastik Üretim Yan Sanayileri Fuarı’dır. Bu fuarlar TOBB Fuar takviminde yer almaktadır. Hedefimiz, en kısa sürede Kayseri’yi yılda 12 fuar yapabilen bir şehir haline getirmektir. Bunun bir hayal olmadığının farkındayız. Kayseri OSB Başkanı ve yönetimi olarak, elimizi taşın altına koyuyoruz.” dedi.
Başkan Yalçın konuşmasının sonunda, “Katkıları ve verdiği büyük desteklerden dolayı Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’e şükranlarımı sunuyorum. Fuarın hazırlanmasında emeği büyük olan Nobel Expo Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erhan Çelik başta olmak üzere, KAYMOS Başkanımız Sayın Hasan Arapoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ANAMOB 3. Anadolu Mobilya Fuarı’nın, ülkemize, şehrimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesilmesiyle açılan ANAMOB 3. Anadolu Mobilya Fuarı, 9-13 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini konuk edecek.
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %1,0 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %3,1 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %13,3 arttı.
Ticaret satış hacmi aylık %2,9 arttı, perakende satış hacmi aylık %2,2 arttı
Ticaret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,9 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %1,8 arttı, toptan ticaret satış hacmi %3,5 arttı, perakende ticaret satış hacmi ise %2,2 arttı.
GSMH 2023 yılında bir önceki yıla göre %76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL oldu.
Mali olmayan şirketlerin 2023 yılı katma değer içindeki payı %58,3 oldu
Mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı 2023 yılında %58,3 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hanehalkı ve hanehalkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar (HHKOK) ile genel devlet takip etti.
Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Toplam gayrisafi tasarrufun Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı 2023 yılında %26,6 oldu
Toplam gayrisafi tasarrufun GSYH’ ya oranı 2023 yılında toplam ekonomi için %26,6 oldu. Bu oran mali olmayan şirketler için %15,1 hanehalkı için %6 mali şirketler için %3,5 ve genel devlet için %2,1 oldu.
Kurumsal sektörlere göre GSYH içindeki gayrisafi tasarruf oranları, 2022, 2023
Tablodaki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Gayrisafi hanehalkı tasarruf oranı 2023 yılı için %9,1 oldu
Hanehalkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2022 yılında %10,5 iken 2023 yılında %9,1 oldu.
Net borç verme/net borç alma işleminin GSYH’ye oranı toplam ekonomi için 2023 yılında %-3,4 oldu
Toplam ekonomi 2022 yılında GSYH’nin %5 ile net borç alan konumunda iken 2023 yılında da %3,4 ile net borç alan pozisyonunda oldu.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine göre hesaplanan yoksulluk oranı (%), 2014-2023
En düşük yoksulluk oranı çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşanlar hanelerde
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı %14,4 oldu
Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2022 yılında %16,6 iken 2023 yılı anket sonuçlarında 2,2 puan azalarak %14,4 olarak tahmin edildi.
Sürekli yoksulluk oranı %13,0 oldu
Sürekli yoksulluk oranı ve bir önceki yıla göre fark, 2019-2023
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı %30,7 oldu
Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı %56,2 oldu
Konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu
Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı %58,0 oldu
Castrol Sanayi Buluşmaları’na Hız Kesmeden Devam Ediyor
Madeni yağ pazarının lider markalarından Castrol, geleneksel hale gelen ve ustalarla bir araya gelerek iş birliklerini güçlendiren Sanayi Buluşmaları’na devam ediyor.
Türkiye’nin farklı illerindeki oto sanayilerde özel olarak hazırlanan deneyim alanlarıyla sanayi sektöründeki profesyonelleri, iş ortaklarını ve uzmanları Castrol’ün son yenilikleriyle buluşturuyor. Özel etkinlik alanında deneyim alanları, oyun alanları ve Formula 1 simülatörü gibi birçok aktivite de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Castrol’ün 7 Ekim’de İstanbul’da başlattığı Sanayi Buluşmaları’nda yeni ürünleri ve ürünlerin sunduğu faydalar uzmanlar tarafından aktarılıyor.
Annesi yükseköğretim mezunu olan fertlerin %83,5’i yükseköğretimi bitirdi
Geçmişte babası ve şu an kendisi işveren veya kendi hesabına çalışanların oranı %14,5 oldu
Geçmişte maddi durumu çok kötü olan fertlerin %14,9’u şu an en yüksek gelir grubunda
Fert 14 yaş civarında iken ev sahibi olanların %57,7’si şu an oturduğu konutta yine ev sahibi
Tatil masrafı karşılama durumunun kuşaklararası aktarımı (%), 2023
Son yapılan araştırma sonuçlarına göre; en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip %20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak %48,7’ye çıkarken, en düşük gelire sahip %20’lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan artarak %6,1 oldu.
Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir. Gini katsayısı hesabında hanenin ve fertlerin elde ettiği yıllık gelirlerin toplamından, gelir referans döneminde ödenen vergiler ve diğer hane veya kişilere yapılan düzenli transferler düşüldükten sonra bulunan hanehalkı kullanılabilir geliri kullanılmaktadır.
Yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri 181 bin 200 TL oldu
Yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri 90 bin 116 TL oldu
En yüksek yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri tek kişilik hanelerde oldu
Toplam gelirden en yüksek payı %48,5 ile maaş ve ücret geliri aldı
Toplam gelir içerisinde en yüksek payı, %48,5 ile bir önceki yıla göre 2,3 puan artan maaş ve ücret geliri aldı. İkinci sırayı %22,1 ile önceki yıla göre 1,1 puan artan müteşebbis geliri alırken üçüncü sırayı %17,6 ile önceki yıla göre 2,6 puanlık azalış gösteren sosyal transfer geliri oluşturdu.
En yüksek yıllık ortalama esas iş geliri 157 bin 851 TL ile yükseköğretim mezunlarının oldu
En yüksek yıllık ortalama esas iş geliri 408 bin 174 TL ile işverenlerin oldu
En düşük gelir TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) bölgesinde gerçekleşti
Gelir eşitsizliği en az TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesinde oldu
P80/P20 oranının en yüksek olduğu İBBS 2. Düzey bölgeleri ise 8,1 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), 7,8 ile TR51 (Ankara) oldu.
Bir önceki yıla göre son %10’luk grupta olanların %67,3’ü aynı gelir grubunda kaldı
Bir önceki yılda işsiz olan fertlerin %42,4’ü 2023 yılında çalışmaya başladı
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,5 seviyesinde gerçekleşti
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak %8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %11,4 olarak tahmin edildi.
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı %49,7 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puan artarak %49,7 oldu. Bu oran erkeklerde %67,1 iken kadınlarda %32,6 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %54,3 olarak gerçekleşti
İşgücü 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 10 bin kişi azalarak 35 milyon 831 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak %54,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %72,1 iken kadınlarda %36,8 oldu.
Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %16,5 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %16,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %13,8, kadınlarda ise %21,4 olarak tahmin edildi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 42,7 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 42,7 saat olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %27,2 oldu
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %27,2 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,2 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %18,7 olarak tahmin edildi.
Sanayi üretimi yıllık %5,3 azaldı
Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %5,4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,6 arttı.
Sanayi üretimi aylık %1,6 azaldı
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %4,4 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi %1,3 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,2 azaldı.
İnşaat maliyet endeksi yıllık %41,54 arttı, aylık %1,18 arttı
İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,18 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,54 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,30 arttı, işçilik endeksi %0,93 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %34,98 arttı, işçilik endeksi %56,86 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %42,95 arttı, aylık %1,38 arttı
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %1,38 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,95 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,65 arttı, işçilik endeksi %0,86 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %37,10 arttı, işçilik endeksi %55,88 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %37,13 arttı, aylık %0,52 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %0,52 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %37,13 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %0,23 arttı, işçilik endeksi %1,20 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %28,83 arttı, işçilik endeksi %60,49 arttı.
AEDAŞ’tan Elektrik Şebekelerine Müdahale Edilmemesi Konusunda Uyarı: Yetkisiz Müdahaleler Can Kaybına Neden Oluyor
Kaliteli ve kesintisiz enerji hedefi ve uzman kadroları ile 7 gün 24 saat esası ile faaliyet gösteren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), elektrik şebekelerine yapılan bilinçsiz müdahaleler konusunda hem vatandaşları hem de şirketleri uyardı. AEDAŞ’tan yapılan açıklamada, elektrik dağıtım şebekelerine üçüncü şahısların müdahalesinin ölümlü kazalara yol açabileceği vurgulandı.
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) yetkilileri elektrik şebekelerine bilinçsiz müdahalelerin son derece tehlikeli sonuçlar yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu. Antalya, Isparta ve Burdur’da 2.3 milyondan fazla aboneye kaliteli, kesintisiz ve yüksek standartlarda hizmet hedefi için çalışan AEDAŞ’tan yapılan açıklamada, elektrik enerjisinin güvenli kullanımının can ve mal güvenliği için büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.
AEDAŞ yetkilileri, bu tür müdahalelerin elektrik şebekelerinde geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabildiğine vurgu yaparak; orta gerilim (OG) ve alçak gerilim (AG) hatları gibi kritik noktalarda izinsiz işlemler yapılması, enerji akışını kesintiye uğratmakla kalmayıp, elektrik çarpması gibi ölümlü kazalara neden olabileceği uyarısında bulundu. Şirketten yapılan açıklamada, elektrik arızaları, enerji açma-kesme, armatür arızası, elektrik tellerine temas eden cisim olması durumlarında, en kısa zamanda AEDAŞ teknik ekiplerine bilgi verilmesi gerektiği belirtildi.
Elektrik Direklerindeki İletkenlere Yaklaşma Mesafesine Dikkat
Elektrik dağıtım şebekelerine üçüncü şahısların müdahalesinin ölümlü kazalara yol açabileceğinin altı çizilen açıklamada, “Bu nedenle üçüncü şahısların müdahalesi son derece tehlikeli ve aynı zamanda yasaktır” denildi. Açıklamada elektrik direklerinde yer alan iletkenlere yaklaşma mesafesine de dikkat çekildi. İnşaat veya tadilat gibi işler sırasında güvenlik mesafelerine uyulmadığı durumda ve elektrik iletkenlerine müdahale edildiğinde ciddi can ve mal kayıplarının yaşanabileceği vurgulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Firmalar Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtilen kurallara mutlaka uymalıdır. Enerji kesilerek çalışma yapılması gereken durumlarda hem yasa hem de kamu güvenliği gereği firmaların dağıtım şirketi çağrı merkezi veya işletmelerine bilgi vermesi gerekir. Dağıtım şirketi tarafından enerji kesintisi yapılmadan çalışmaya başlanmaması şarttır. Vatandaşların da elektrik arızaları ve acil durumlarda 186 Çağrı Merkezi’ni aramaları büyük önem taşımaktadır.”
“Bilim Gençlerle Kazanacak” projesi ‘Sağlıkta Sosyal Sorumluluk’ ödülüne layık görüldü
Sağlık Gönüllüleri-Türkiye Derneği tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen ‘Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri’ töreni 8 Ekim Salı günü Acıbadem Ataşehir Hastanesi konferans salonunda gerçekleşti. 2008 yılından bu yana Türkiye’de gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerini teşvik etmek ve başarılı çalışmaların örnek olmasını sağlamak amacıyla sağlık alanında geliştirilen en başarılı sosyal sorumluluk projelerini ödüllendiren Sağlık Gönüllüleri-Türkiye, bu yılın kazananlarını açıkladı.
Bilim Kahramanları Derneği’nin öncülüğünde Pfizer Türkiye’nin katkıları ile gerçekleştirilen “Bilim Gençlerle Kazanacak” sosyal sorumluluk projesi, ‘Sağlıkta Sosyal Sorumluluk’ ödülüne layık görüldü.
Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir: “Bilim Kahramanları Derneği olarak geleceği şekillendirme gücüne sahip gençlerin bilimle buluşmasına ve dünyayı olduğundan daha iyi hale getirmek için emek vermesine ilham olmanın çok değerli olduğuna inanıyoruz. Gençleri bilim insanları ile bir araya getirme gayesiyle hayata geçirdiğimiz Bilim Gençlerle Kazanacak projesinin bu ilhamın nesiller arasında yayılmasını sağladığını düşünüyoruz. Nitekim bilim ve araştırmaya duyulan merak, nesiller arasında kurulan köprünün temelini oluşturacaktır. Çok değerli paydaşımız Pfizer Türkiye ile birlikte büyük bir heyecanla yürüttüğümüz projenin bilime duyulan ilgiyi toplumun her kesimine yayacak itici güç olmasının devamını diliyorum. Bu değerli ödülün jürisinde kendini sağlık alanında üretilen sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesine adamış kişilerin bulunması çok kıymetli. Bilim etkinliklerinde gençlere eğitim ve kariyer yolculuklarında çeşitli bilim dalları ile ilham vererek projeye katkı sunan bilim insanlarına ve bilime meraklı liseli gençlere özel teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Pfizer Türkiye Ülke Başkanı Metin Hullu, bu başarıyla ilgili şunları söyledi: “Pfizer’de “bilim kazanacak” diyerek hastaların hayatını değiştiren çığır açan yenilikler amacıyla çalışıyoruz. Genç nesillerin bilim odaklı çalışmalara katılımı ile bilimin ve sağlığın daha güçlü adımlarla ilerleyeceği ve toplumsal etki yaratacağını biliyoruz. Bu nedenle Bilim Gençlerle Kazanacak projesini hayata geçirdiğimiz için gurur duyuyoruz. Projenin her geçen yıl daha fazla gence ve bilim insanına dokunarak büyümesini, geleceğimize ilham olmasını temenni ediyoruz. Bu projemiz ile Sağlık Gönüllüleri-Türkiye Derneği tarafından ‘Sağlıkta Sosyal Sorumluluk’ ödülüne layık görülmekten dolayı mutluyuz.”
Demirci halıları yeni OSB’de dokunacak
Yüzlerce yıldır Demircili kadınların evlerindeki halı tezgahlarında dokudukları Demirci halıları önümüzdeki süreçte Demirci’de kurulacak organize sanayi bölgesinde fabrikalarda dokunacak, Egeli ihracatçılar, Demirci halılarını dünyanın dört bir tarafına ihraç edecek.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde ilçede faaliyet gösteren 20 halı firmasının katılımıyla “Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi” başlattı.
“Halı İhracatını Geliştirme UR-GE Projesi”nde ilk olarak 20 firmanın katılımıyla ihtiyaç analizi çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, URGE Projesiyle Demirci’de halı sektöründe faaliyet gösteren firmaların uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttırmayı, küresel ticaretten aldığı payın ve bilinirliğinin artırılması hedeflediklerini kaydetti.
Manisa’nın Demirci ilçesinin yün halı üretimi ve ihracatında önemli bir merkez olduğunu aktaran Eskinazi, “Demirci’de özellikle el dokuma halıları, yüksek kaliteli yün ipliklerle dokunmakta ve büyük oranda yurt dışına ihraç edilmekte. İlçeden 30’dan fazla ülkeye halı ihracatı yapılıyor. 2023 yılı verilerine göre Demirci’den 3 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildi. Bu projeyle amacımız Demirci’nin halı ihracatını 10 milyon doların üzerine taşımak” şeklinde konuştu.
Demirci Ticaret ve Sanayi Odası’nda URGE Projesine katılan firmalarla bir araya geldikleri bilgisini veren Eskinazi sözlerine şöyle devam etti: “Proje katılımcısı firmaların ihtiyaç duyduğu sektörel eğitim ve danışmanlık faaliyetleri, hedef ülkelere yönelik ikili iş görüşmeleri, heyet çalışmaları, fuar ziyareti gibi müşteri bulma faaliyetlerine ETHİB olarak 85 yıllır deneyimimizle destek olacağız. Türkiye halı ihracatında yıllık 2,4 milyar dolar hacme ulaşmış durumda. Bu tür projelerle halı ihracatında kısa sürede 3 milyar doları aşacağımıza inanıyoruz.”