Vali Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Vali Yardımcısı Mehmet Sadık Tunç ile birlikte Yamula Barajındaki balık işletmesinde incelemelerde bulunarak, balık hasadına katıldı.
Vali Çiçek balık hasadından sonra balıkçı teknesine binerek, Yamula Barajında ki havuzlarda bulunan Türk somonlarını yemledi.
“Kuluçka Yavru Alabalık Üretiminde %35-40’larla Türkiye Birincisiyiz”
Vali Gökmen Çiçek, yapmış olduğu konuşmasında;” Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürümüzden aldığım bilgiye göre; kuluçka yavru alabalık üretiminde %35-40’larla Türkiye birincisiyiz. Bu muhteşem bir şey. Tüm Türkiye, Avrupa ve Rusya’ya alabalık ve Türk somonunu buradan gönderiliyor. Kayseri için ciddi bir katma değer oluşturuyor.” dedi.
“Valilik Olarak Sonuna Kadar Destek Vereceğiz”
Konuşmasının devamında Vali Çiçek;” İçinde bulunduğumuz bu saha milyonlarca yıllık fosil kalıntıların bulunduğu, Türkiye’ ye balıkçılık alanında katma değer üreten önemli bir alan. Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç, “Sayın Valim burada milyonlarca yıl öncesinden gelen fosiller var . Bununla ilgili belediye olarak çalışmalarımız var” dedi. İnşallah bizlerde Valilik olarak sonuna kadar destek vereceğiz.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’miz denizi olmayan bir şehir olarak bilinir ama gizli hazinelerin üzerinde oturduğunu da görmekten hepimiz onur duymaktayız. İşletmeci dostlarımıza başarılar diliyor, tebrik ediyorum. Yumurta ve yavru balık, alabalık ve somon konusunda yüzde 37, 40 gibi rakamlar konuşuluyor. Bize verilen bilgi doğrultusunda Türkiye’de birinci diye biliyoruz. Bu durum bizleri sevindiriyor. İhraç edilen ürünlerin tamamı yurt dışına gidiyor, o da ayrıca bizi keyiflendiriyor” dedi.
Sadece burada 10 milyon dolarlık bir gelir olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Totalde buradaki firmamızdan 10 milyon dolar gibi bir gelir oluyorsa, diğerlerini de topladığımızda 30 milyon dolarlık bir hacmimiz söz konusu. Bunu daha geliştirecek çalışmalara Sayın Valimizle işbirliği halinde imza atmamız lazım, katkı sağlamamız, üreteni sırtımızda taşımamız lazım, işletme ve işleme kültürünü de şehrimize getirmek suretiyle daha da geliştirerek bu şehre katma değer sağlamamız lazım. Emeği geçen dostlara, bizi yüreklendiren bu canlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin de hem yumurtada hem de yavru alabalıkta Türkiye’nin yaklaşık yüzde 35 ile 40’lık kısmını Kayseri’nin, özellikle uzun yayla bölgesinde kuluçkahanelerden karşılandığını ve burada da Türkiye’deki büyük firmaların yavru balık üretimi yaptığını söyledi.
10 MİLYON DOLARLIK BALIKLAR YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
Marsom Su Ürünleri Tesisi’nde yıllık yaklaşık 4 bin ton somon üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten işletme sahibi Alper Servet ise hasat ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bugün hasat günümüzün başlangıcı. Sayın Başkanım Sayın Valimizin katılımıyla hasadımızı yapacağız inşallah. Burada yapılan somon hasadının tamamı işleme tesislerinde işlenip paketlendikten sonra Rusya’ya satılmakta. Yıllık yaklaşık 10 milyon dolarlık ihracat yapmaktayız” ifadelerini kullandı.