UHKİB, ÜYELERİNİ ENDÜSTRİ 4.0’A HAZIRLIYOR
Üyelerini, hayata geçirdiği Ur-Ge projesiyle Endüstri 4.0’a hazırlayan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), ‘Sanal Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti’ programı kapsamında Almanya hazır giyim sektörünü masaya yatırıyor.
UHKİB, 4 gün sürecek olan ve Almanya hazır giyim ve konfeksiyon pazarını inceleyen ‘Sanal Yurtdışı Pazarlama Faaliyeti’ programının açılışını düzenlediği webinar ile yaptı.
T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve TİM işbirliği ile hazır giyim sektörünün gelişmesi hedefiyle hayata geçirilen ‘’Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’’ Ur-Ge projesi sanal yurt dışı pazarlama programı kapsamında kümede yer alan 9 Türk firmasının katılımıyla 4 gün sürecek. 1-2 Haziran 2022 tarihlerinde ise 9 firma ile Alman firmalar arasında ikili iş görüşmeleri yapılacak ve proje ITA Aachen Enstitüsü sanal ziyareti ile sona erecek.
Ur-Ge projesinin sanal yurt dışı pazarlama webinarının açılışında konuşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, Endüstri 4.0 teknolojisinin çok sayıda avantaj sağladığına dikkat çektiği konuşmasında, Ur-Ge projesi ve faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı.
UHKİB Başkanı Gündemir, “Sanayi 4.0’ın dokunduğu her alanda değişimler yaşanıyor. 2021 yılında ihracatımızı yüzde 32 artışla 970 milyon dolar ulaştırarak tüm zamanların rekorunu kırdık. Ayrıca 2021 yılında hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de yüzde 18 artışla 20 milyar 250 milyon dolar oldu. Aynı dönemde sektörümüz 18.5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Dış ticaret fazlası verme kriteriyle Türkiye’nin lider sektörü konumundayız. Birliğimizin ihracattaki kilogram başı 17 dolarken, biraz daha alt gruplara indirdiğimizde 30 -40 dolara kadar çıkıyor. İhracatımızın yüzde 70’ini Avrupa Birliği’ne yapıyoruz. Bu yönden yakın coğrafyamıza taşıdığımız üretimimizin ve ticaretimizin daha dijitalleşmesi, teknolojiden yararlanması için de odağında teknolojinin olduğu projelerimizden biri olan ‘’Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’’ Ur-Ge projesinde birlikteyiz. AB’de edindiğimiz yerimizi teknoloji ile destekleyecek olan projeyle sağlamlaştırmak hedefindeyiz. Yakın zamanda oyunun kurallarını değiştirecek olan online iletişim kanallarının tasarımına uygun, üretimde izlenebilir verilerle desteklenen yeni bir yapının müşteriyle ortak çalışma platformu oluşturarak hayata geçmesini sağlamalıyız. Ancak bu şekilde pazardaki gücümüzü gelecek yıllarda da koruyabileceğimizin inancındayız. Üretim, müşteri ilişkilerinin kısaca iş enformatiğine yatırım yapan şirketlerin başarılı olduğu aşikar. Bu dönüşüm değişim karşısında hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kayıtsız kalması söz konusu olamaz. Birlikte öğrenme ve başarma anlayışı ile UHKİB bir bütün halinde hareket ediyor.” dedi.
Bilgilendirme webinarına video gönderen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de, “Sektörümüzün rakamlarında oldukça başarılı rakamlara şahit oluyoruz. Ocak-Nisan dönemlerinde hazır giyim sektörünün ihracatı yüzde 19 artışla 7.5 milyar dolara ulaştı. UİB bünyesindeki ihracatçılarımız da 435 milyon dolarla katkı sundu. Bu başarılara imza atan herkesi kutluyorum. Pandemi sonrası dönemde küresel tedarik zincirinde önemli değişimlere gidildi. Üretimde bazı kesilmeler de oldu. Fakat Türkiye, tüm zorluklara rağmen üretimi ve ihracatı aksatmayarak dünyada güvenilir bir liman olarak öne çıktı. Hazır giyim sektörümüzün tedarik sürecindeki değişimden elde ettiği değeri ise 2.5 milyar dolar olarak hesapladık. Şimdi bize düşen bu fırsatları değerlendirmek. Bu anlamda firmalarımızı uluslararası pazarlara taşıyan Ur-Ge projelerimiz de çok önem arz ediyor. Firmalarımızı Almanya’ya taşıyan projenin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Almanya’daki eyaletlerin pazar fırsatları, ticari işleyişi hakkında UHKİB üyelerine bilgi veren T.C. Düsseldorf Ticaret Ataşesi İrem Ekmekci Konuk, Almanya’nın dünyanın dış ticaret fazlası veren ikinci ülkesi konumunda olduğunu belirtirken birçok fırsatı da sunduğunu ifade etti.
Öte yandan webinar sunumları gerçekleştiren Tekstil ve Moda Derneği (Gesamtverband Textil und Mode) Dış Ticaret Sorumlusu Ralph Kamphöner ve Aachen Teknik Üniversitesi Endüstri 4.0 Merkezi Yöneticisi Bülent Tiz ile Kiğılı Almanya Direktörü Kerem Bul ise dış ticaret, Almanya’daki hazır giyim sektörünün durumu, yatırım imkanları, Almanya’daki tekstilin gelişimi ve Endüstri 4.0 ile olan ilişkisi hakkında bilgiler paylaştılar.
Almanya Hazır Giyim ve Konfeksiyon Pazarı Bilgilendirme Webinarı’nın ardından üyeler Bosch’nin yöneticilerinin Endüstri 4.0 entegrasyonu kapsamında hayata geçirdiği üretim bandı ve dijitalleşme sürecindeki tecrübelerini içeren sanal bilgilendirme sunumlarını içeren toplantıya katıldı.
KAPIKULE’DEN AKDENİZ’E KESİNTİSİZ OTOYOL AĞINI TESİS EDİYORUZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kapıkule’den Akdeniz’e kesintisiz otoyol ağının tesis edildiğini vurgulayarak, “Aydın-Denizli arasında 2 saati bulan ulaşım süresi Aydın-Denizli otoyolumuz ile 70 dakikaya düşecek. Yıllık toplam 731 milyon lira da tasarruf edilecek” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aydın-Denizli Otoyolu şantiyesindeki incelemelerinin ardından açıklama yaptı. Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yol Medeniyettir” diyerek gösterdiği hedef doğrultusunda, tüm zorlukları göğüsleyerek vatana ve millete hizmet vermeyi amaç edindiklerini kaydetti.
BİZLER SLOGANLA DEĞİL, YAPTIKLARIMIZLA KONUŞURUZ
2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde çok büyük işlere imza attıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“20 yıl içinde karayollarında 6 bin 100 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, tam 4,5 kat artırdık; 28 bin 650 kilometrenin üzerine çıkardık. Milletimiz bizi çok iyi bilir; bizler sloganla değil, yaptıklarımızla konuşuruz. Ülkemizin yalçın kayalarını, dağlarını, derin vadilerini tünel ve viyadüklerle aştık. Bu süreçte; dünyada, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan en büyük projelerden biri olan İstanbul-İzmir Otoyolu’nu hizmete açtık. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ile ülkemizin en büyük petrokimya ve ağır sanayi tesislerinin içinde bulunduğu Aliağa Endüstri Bölgesi’yle, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ni otoyol konforuyla tanıştırdık. Ankara-Niğde Otoyolu’nu açarak, Edirne’den Şanlıurfa’ya bin 230 kilometre uzunluğunda kesintisiz otoyol bağlantısı tesis ettik. Asya-Avrupa arasında ulaşım ve ticaretin ana koridoru olan İstanbul’un bu konumunu daha da güçlendiren Kuzey Marmara Otoyolu’nu hizmete aldık. 18 Mart Zaferi’nin yıl dönümünde milletimizin hizmetine sunduğumuz 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren Malkara-Çanakkale Otoyolu ile Avrupa ve Trakya’dan gelen trafiği, güvenli ve akıllı yollarla Çanakkale üzerinden Güney Marmara ve Ege’ye ulaşmasını sağladık. YİD yöntemi ile hayata geçirdiğimiz bu projelerdeki başarılarımızın, yatırımcılara güven verdiğini görüyoruz. Aydın-Denizli Otoyolu’nu da yine YİD modeli ile hayata geçiriyoruz. Tamamlandığında memleketimize kattığımız pek çok eser gibi bu projemiz de Türkiye’nin rekorlar kırdığı bu dönemdeki yerini alacaktır.”
KAPIKULE’DEN AKDENİZ’E KESİNTİSİZ OTOYOL AĞINI TESİS EDİYORUZ
Sanayi, ticaret, tarım, turizm ve ihracat merkezi olarak ürettiği katma değerle ülke ekonomisine önemli katkılar sunan Denizli ile Aydın illerinin otoyol ile bağlanacağını kaydeden Karaismailoğlu, bu illerin tarım ve sınai üretimin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen turizm merkezleri olduğunu dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Turistik trafiğin geçiş noktası da olan bölgemizin ulaşım altyapısını İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile ciddi biçimde güçlendirdik. Aydın-Denizli Otoyolu; İzmir-Aydın arasındaki kesimi işletmeye açılan İzmir-Aydın Denizli-Antalya Otoyolu’nun bir bölümünü oluşturmakta. Kapıkule’den başlayıp, İstanbul üzerinden Marmara ve Ege Bölgeleri’ni kat ederek Akdeniz’e ulaşacak kesintisiz otoyol ağını tesis ediyoruz. Tabii böylece Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında geçit konumundaki Denizli ve aydın illerimizin önemi daha da artıyor. Bölgenin en önemli ihracat merkezi konumundaki İzmir Limanı’na Denizli üzerinden sanayi ve tarım ürünlerinin daha kısa sürede nakledilmesi sağlanacak. Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerine ulaşım çok daha kolaylaşacak. Bölgemizdeki vatandaşlarımız, otoyolumuzun tamamlanıp hizmete alınacağı günü heyecanla beklendiğinin farkındayız. Biz de bu heyecanı paylaşıyoruz. Bölgemiz ve illerimiz için öne çıkan ekonomik değerler, otoyolumuzla gelişecek, bölgemizin tarım alanları genişleyecek, sanayi yatırımları artacak, istihdam artacak, turizm kapasitesi daha da güçlenecek” diye konuştu.
AYDIN-DENİZLİ ULAŞIMI 2 SAATTEN 70 DAKİKAYA DÜŞECEK
Projede 3 bin 36 personelin çalıştığını ifade eden Karaismailoğlu, projenin yaklaşık 1 milyar 100 milyon euro civarında olduğunu söyledi. Aydın-Denizli Otoyolu’nun 140 kilometresinin 2×3 şeritli ana yol, 23 kilometresinin de 2×2 şeritli bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 kilometre uzunluğunda olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, bu kapsamda; 13 viyadük, 100 köprü, 19 köprülü kavşak, 74 altgeçit ve 5 otoyol hizmet tesisi yapıldığını söyledi. Aydın ve Denizli illeri arasında mevcut D-320 Karayolu üzerinde 45 adet sinyalize kavşak bulunduğunu aktaran Karaismailoğlu, 126 kilometrelik bu güzergahın 2 saati bulan ulaşım süresinin otoyol ile 70 dakikaya düşeceğini kaydetti. Zamandan 560 milyon lira, akaryakıttan 168 milyon lira ve karbondioksit salımının engellenmesinden 3 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 731 milyon lira tasarruf edileceğine vurgu yapan Karaismailoğlu, “Gördüğünüz gibi yollarımız kısaldıkça, hız, konfor, güvenlik, tasarruf ve tabii ki kalkınma artıyor. Aydın-Denizli Otoyolu’muzun temelini Kasım 2020’de attık. Proje bünyesinde bugüne kadar; 31 milyon metreküp kazı, 26,5 milyon metreküp dolgu yapıldı. 463 menfezin 257’si tamamlandı. 67’sinde ise çalışmalara devam ediyoruz. 79 altgeçitten 37’sinin yapımını bitirdik. 18’inin imalatını sürdürüyoruz.3 köprünün betonarme imalatını tamamladık, 11’inin yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Toplam 13 viyadüğün 8’inde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 163 kilometrelik otoyolun 116 kilometresine yani yüzde 71’ine girmiş bulunmaktayız. Toplamda 1,2 milyon ton üst yapı imalatı yaptık. Parasal gerçekleşme olarak yüzde 37 ilerleme kaydettik” değerlendirmesinde bulundu.
DENİZLİ’DE BÖLÜNMÜŞ YOL AĞI YÜZDE 551 ARTTI
Denizli’nin öneminin farkında olduklarını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, bunun için ulaşım ağını güçlendirecek her projeyi yakından takip ettiklerinin altını çizdi. Karaismailoğlu, “Denizli’de 2002 yılına kadar 67 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 2003-2022 yılları arasında yüzde 551 oranında artışla 369 kilometre bölünmüş yol daha yaparak toplamda 436 kilometreye yükselttik. Öte yandan Aydın-Denizli Otoyolu dışında devam eden 11 karayolu projemiz daha var. Buradan sonra onlardan biri olan 32 kilometre uzunluğundaki Denizli Çevre Yolu’nun 14 kilometre uzunluğundaki 2. kısımda yer alan çalışmaları inceleyeceğiz. Honaz Tüneli’nin dahil olduğu bu 2. kısımda Denizli açısından çok önemli. Proje kapsamında inşa edilen 2×2.640 metre uzunluğunda Honaz Tünelinde; Elektrik, Elektromekanik ve Diğer Kontrol Sistemlerine ilişkin işlerde projelendirme ve kurulum çalışmaları da devam ediyor” dedi.
YILMADAN, ÖZVERİYLE VE CİDDİYETLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
“Ülkemiz ekonomisinin 2023 hedeflerini yakalamasında gerekli olan altyapıyı titizlikle, devlet aklı ve planlamasıyla inşa etmek için yılmadan, özveriyle ve ciddiyetle çalışmaya devam edeceğiz” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu ciddiyeti pekiştiren en önemli çalışmalardan biri olan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ışığında projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi. Karaismailoğlu, “Canı gönülden inanıyorum ki ülkemizin gelişimi, toplumun kalkınması ve Cumhuriyetimizin 100. yılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmada gerekli her türlü gayret ve kararlılığı göstermeye devam edeceğiz. Yunus Emre, ‘Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik’ demektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kimin ne dediğine bakmadan milletimizi dinleyerek, ‘işimiz hizmet’ şuuru ve ‘hayat ulaşınca başlar’ anlayışıyla projeler üretiyoruz. Gönüller birbirine kavuşsun diye ulaşımın tüm modlarında kesintisiz çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.