UAB’dan: Giresun’da sel sonrası durum, 15 Temmuz treni, Botan köprüsü

GİRESUN’DA SEL SONRASI SON DURUM…İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YIKICI ETKİSİNİ YAŞIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “9 Temmuz tarihinden itibaren Batı ve Orta Karadeniz illerimizdeki sel ve heyelan afetleri ne yazık ki, can ve mal kayıplarına neden oldu. Adeta İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini yaşıyoruz” dedi.

Giresun’un Yağlıdere-Piraziz-Bulancak ve Keşap İlçelerinde etkili olan yağış bir kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Sel felaketini yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu, hayatını kaybeden işçimize Allah’tan rahmet ve ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyerek, selden zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletti.

Uraloğlu, Üçtepe Beldesi’ndeki su fabrikasının depo bölümündeki menfezde meydana gelen çökme sonucu forkliftle çalışma yapan 3 işçinin toprak altında kaldığını, ihbar üzerine bölgeye AFAD, AKUT, DSİ, itfaiye ve jandarma ekiplerinin sevk edildiğini, iş makinesi destekli ekiplerin çalışması sonucu, toprak altında kalan işçilerden Ali C. ile Şenol K. Kurtarıldığını, kurtarılan 2 işçinin sağlık ekiplerince kentteki hastanelere sevk edildiğini söyledi. 

Son bir hafta içinde il ve ilçelerde yaşanan sel felaketlerinin yıkıcı etkilerini yaşadıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Öncelikle Kardağ Su Fabrikası’nda sel nedeniyle meydana gelen göçük nedeniyle hayatını kaybeden Şinasi Özdemir kardeşimize yüce Allah’tan rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyor, göçükten sağ olarak çıkan 2 kardeşimize de acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

MEVSİM NORMALLERİNİN ÇOK ÜZERENDE YAĞIŞLAR OLUYOR

Bakan Uraloğlu, “Maalesef, 9 Temmuz günü Batı ve Orta Karadeniz illerimizdeki sel ve heyelan afetlerinin ardından, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini Giresun’da da yaşadık. Mevsim normallerinin çok üstünde yağışlar oluyor. 10 Temmuz günü sabah saatlerinde başlayan ve etkili olan yağışlar en çok Piraziz, Bulancak, Yağlıdere ve Keşap ilçelerimizi vurdu. Aşırı sağanak yağışlardan dolayı su baskınları ve heyelanlar meydana geldi. Tüm ekiplerimiz koordineli bir şekilde çalışarak acil müdahale ettiler. Giresun-Diyarbakır-Tokat AFAD ekipleri ile AKUT gönüllülerimiz 7/24 esasına göre görev yaparak 54 vatandaşımız sağ olarak kurtardı” diye konuştu.

125 MAKİNE VE 324 PERSONEL İLE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bakan Uraloğlu, “Su baskınlarından ve gelen balçık ile teressübattan 16 araç, 111 konut ve 102 iş yeri etkilendi. Şu anda Giresun İl Özel idaremiz, Devlet Su İşlerimiz Giresun Belediyemiz ve Karayolları ekiplerimiz işbirliği içerisinde 125 makine ve 324 personel ile çalışmalara devam ediyor. Piraziz, Bulancak, Yağlıdere, Tirebolu, Espiye ve Güce olmak üzere 6 ilçemizde kapalı köy yolu bulunmuyor. Ancak köy içi mahalle yollarında kapanan yol var. İmkan veren noktalarda onlara gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Bulancak/Kovanlık kara yolumuzda meydana gelen su baskını ve heyelan nedeniyle ulaşımı alternatif yoldan sağlıyoruz” dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Bakan Uraloğlu, hasar tespit çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını belirterek, “Hasar tespit ve jeolojik etüt raporu kapsamında yapı hasarları, heyelan ve kaya düşmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Giresunlu Hemşerilerimiz ve tüm vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Afetin ilk dakikasından bu yana tüm ekiplerimiz ile seferberlik içinde selin vurduğu bölgelerde teyakkuz halindeyiz. Bundan sonrası için de bu tür afetlerin tekrar yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini masaya yatıracağız. Nasıl ki iki gün önce Zonguldak, Bartın ve Karabük ilimizi etkisi altına alan sel ve heyelan felaketlerinin ardından vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması için çalışmalara soluksuz devam ettiysek, burada da aynını yapacağız” diye konuştu.

TÜM YOLLAR AÇILDI

Selin etkili olduğu Zonguldak, Bartın, Karabük illerinde kapanan tüm yolların açıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Şuan da tüm yollarımız açılmıştır. Ancak arkadaşlar görüyoruz ki iklim krizinin yıkıcı etkileri karşısında daha fazla müşterek çalışmaya ihtiyaç olduğu aşikar. Artık, iklim değişikliği ve bunun yol açtığı sorunlar insanlığın ortak meselesi olmuştur. Son günlerde ülkemizde vuku bulan felaketlerde, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Artık daha radikal kararlar alacağız ve teknik elemanlarla yapacağımız tespitlerle bundan sonraki önlemleri arttıracağız” dedi.

15 TEMMUZ’UN 7. YILDÖNÜMÜ…

 ‘15 Temmuz Treni’ yola çıkıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk seferine çıkacak olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’ni, 14 Temmuz Cuma günü saat 10.15’de Ankara Hızlı Tren Garı’ndan uğurlayacak.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni bu yıl “Türkiye Yüzyılı Kahramanları” temasıyla, Ankara – İstanbul – Konya hatlarında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 5. kez giydirildi.

Ankara’dan yola çıkarak İstanbul ve Konya arasında iki ay boyunca hizmet verecek olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni hain yapıya karşı farkındalık oluşturacak, Türkiye Yüzyılının kahramanları anılacak.

“15 TEMMUZ DEMOKRASİ TRENİMİZİN YOLU AÇIK OLSUN”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’nin ilk seferinin uğurlamasını gerçekleştirecek olan Uraloğlu, Milli Mücadele ruhuna sahip çıkmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni toplam 411 kişilik kapasiteye sahip hızlı tren setiyle işletilecek ve Ankara – Eskişehir – İstanbul ve İstanbul – Konya – İstanbul arasında belirlenecek programa göre sefer yapacak. Tren bu süre boyunca 56 bin kilometrelik yol kat edecek, 60 bin vatandaşımızı taşıyacak. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Treni’mizin yolu açık olsun. Rabbim Aziz Milletimize böyle acılar bir daha yaşatmasın” dedi.

BEĞENDİK (BOTAN) KÖPRÜSÜ 3 YAŞINDA…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye’nin en yüksek 2’inci köprü özelliğini taşıyan ve 3 yıl önce hizmete giren Beğendik (Botan) Köprüsü’nden bugüne kadar 1 milyon 750 bin araç geçerek, yakıt ve zamandan toplam 46 milyon lira tasarruf elde edildi” dedi.
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pervari İlçesi’nin Bitlis ve Van illerine güvenli ve konforlu ulaşımını sağlayan Beğendik (Botan) Köprüsü’nün hizmete girdiği 3. yılında, köprünün bölge illere ve ülke ekonomisine sağladığı katkı ve öneme dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, “Mesafeleri kısalttığı gibi zamandan 32 milyon lira, yakıttan 14 milyon lira olmak üzere toplam toplam 46 milyon lira tasarruf elde edildi. Köprülerin en büyük özelliği karşı kıyıları ya da uzakları birbirine bağlar. Kalpten kalbe kurulan köprüler gibi biz de insanları birbirine yakınlaştıran köprüler inşa ediyoruz. Ünlü Şairimiz Arif Nihat Asya’nın dediği gibi, ‘İçimizden biri köprü olmaya razı olmazsa biz kıyamete kadar, bu suyun kıyılarında bekleriz’ bizim de tamda yaptığımız bu işte. Hiç kimseyi suyun kenarında bekletmemek. Sevenleri birbirine kavuşturan köprüler inşa etmek” diye konuştu.
BEĞENDİK KÖPRÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Pervari İlçesinin Bitlis ve Van illerine güvenli ve konforlu ulaşımı sağlayan Beğendik (Botan) Köprüsü, 210 metre orta açıklığı ile Dengeli Konsol sistemi ile Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı, kutu kesitli, art germeli köprüsü konumunda. Köprünün uzunluğu 2 adet kenar açıklığı ile toplam 450 metreye kadar ulaşıyor. 165 metrelik yüksekliğe sahip köprü ile Beğendik-Pervari kesimi 8 kilometre kısaldı. Köprü, egzoz emisyonunun bin 674 ton azalmasını da sağlamış durumda.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Zafer Partisi Kayseri İl Kongresi yapıldı

Zafer Partisi Kayseri 2. Olağan kongresi yapıldı. Zafer Partisi Kayseri il başkanlığı binasında düzenlenen kongrede …