TUİK işgücü istatistikleri, Sanayicinin kredi beklentisi Hazır giyimde tasarım ve fuarlar, Otomotivde martta tarihi rekor geldi, TCL Akıllı Çocuk Saati

Hazırgiyim ihracatçıları sürdürülebilirlik, mesleki eğitim, fuarlar ve tasarımla hedefine koşuyor 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 1,6 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için sürdürülebilirlik, mesleki eğitim, fuarlar ve tasarım başlıklarına yoğunlaşacak.

Egeli moda ihracatçıları 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı için Ege İhracatçı Birlikleri’nde buluştu. Genel kurulda konuşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, “2022 yılı Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebi ile artan enerji fiyatları, küresel ekonomi ve ana ihraç pazarımız Avrupa’daki durgunluk nedeniyle hazır giyim sektörü için zor bir yıl olurken, bu etmenlerin ihracatımıza yansımasını yılın ikinci yarısıyla birlikte yakından hissettik. Tüm olumsuzluklara rağmen yıl sonunda Türkiye geneli ve EHKİB ihracatımızı başarılı olarak değerlendiriyorum. Türkiye genelinde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2022 yılında yüzde 4,7 artışla 21 milyar 205 milyon dolar olarak gerçekleşirken; EHKİB olarak ihracatımız, 2022 yılında yüzde 1 azalışla 1 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında gerçekleştirdikleri ihracat nedeniyle ülkemize ve Birliğimize sağladıkları katkıdan dolayı ödül alan firmalarımızı Yönetim Kurulumuz nezdinde bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.

17’inci EİB Moda Tasarım Yarışmasına genç tasarımcılardan yoğun ilgi

Başkan Sertbaş, “Katma değerli üretimde de sektör olarak iyi bir konumdayız. Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,6 dolar seviyesindeyken, sektörümüzün 2022 yılı Türkiye geneli ihraç fiyatı 14,1 dolardır. 2022 yılında EHKİB’nin ihraç fiyatı da 17,9 dolar olarak ortalamanın epey üzerinde gerçekleşti. Tüm konjonktürel zorluklara rağmen EHKİB olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 1,6 milyar dolar olarak belirledik. İhracat hedefimize ulaşmamızda tasarıma yaptığımız yatırımın büyük payı olduğunu düşünüyorum. EİB Moda Tasarım Yarışmamızın 17’incisini bu sene Seed temasıyla ve genç tasarımcılardan gelen yoğun ilgiyle organize ediyoruz, final gecesini yılın ikinci yarısında düzenleyeceğiz.” diye konuştu.

Fransa, Almanya, ABD başarıyla geçti

Her yıl iki adet fuara milli katılım organizasyonu düzenlediklerini hatırlatan Burak Sertbaş Fransa Paris’te Premiere Vision Fuarı’nın Manufacturing bölümüne, Almanya Münih’te Munich Fabric Start fuarının “The Source” bölümüne milli katılım organize ettiklerini açıkladı.

“Münih Fuarı’nın ikinci edisyonuna da 17-18 Temmuz 2023 tarihlerinde katılım sağlamak için çalışmalara başladık. Ticaret Bakanlığımızın “Uzak Ülkeler Stratejisi Eylem Planı” doğrultusunda, Milli katılım fuarlarımıza bu sene Premiere Vision Manufacturing New York’a ilk kez milli katılım organizasyonu düzenledik. Fuarın temmuz ayındaki ikinci edisyonuna da katılım için çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde imalatçı/ihracatçı firmalarımız İtalyan firma temsilcileri ile bir araya geldi. İtalyan Alım Heyetimizin tekrarını Eylül ayında organize edeceğiz. Fashion Prime Tekstil, Hazır giyim tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’na firmalarımızla katılım sağladık, IF Wedding Fashion İzmir fuarıyla eş zamanlı olarak 10 farklı Avrupa ülkesinden alıcıların katılımıyla bir Sektörel Alım Heyeti düzenledik. Kasım ayında Hollanda Alım Heyeti de düzenleyeceğiz.”

Sürdürülebilirliğe yönelik yeni URGE projeleri gündemde

Hazırgiyim sektöründe ISO Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmelerine ait sertifikaya sahip şirketlerin oranının düşük olduğunu söyleyen Başkan Sertbaş, yeşil dönüşüm sürecinde tedarikçi şirketlerin sürdürülebilirlik sertifikaları ve standartlarına daha fazla önem vermeye ve dikkat etmeye başladığını vurguladı.

“AYM’nin sınırda karbon ayak izi, ecodesign, recycle ürün kullanımı ve fosil yakıtların azaltılması ile ilgili çalışmaların sonuçlarını ölçmek üzere firmalar özel şirketlerden karbon ayak izini ölçmek için danışmanlık da almaya başladı. Bu noktada EHKİB olarak firmalarımıza UR-GE projemizle destek oluyoruz. Firmalarımızı baştan sona Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu olmaları konusunda birebir danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu kapsamda 2019 yılında başlattığımız URGE projemiz, nisan ayının ilk günlerinde proje katılımcısı firma temsilcileri ile birlikte, Sürdürülebilirlik konusunda dünyada öncü ülkelerden biri olan İsveç’e düzenlenen inceleme heyeti ile sonlandırıyoruz. İlerleyen günlerde firmalarımıza yönelik sürdürülebilir ürün ayak izi ve sürdürülebilir pazarlama yeni URGE projeleri organize edilmesi planlanmaktadır.”

Hazırgiyim sektörü gençlerin arkasında

Sertbaş, “Yurt dışı organizasyonlarda hazırgiyim sektörünün uluslararası platformda tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla başlatılan AHA Projesinin tanıtımına devam edeceğiz. Malumunuz olduğu üzere, sektörde kalifiye iş gücünün arttırılması çok önemli bir konu. Bu doğrultuda 2019 yılında hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının ileriki yıllarda nitelikli tekstil mühendisi ihtiyacına cevap vermek amacıyla lise öğrencisi gençlere tekstil mühendisliğini tanıtmak üzere “Tekstil Mühendisliği Algısının Yükseltilmesi” isimli projeyi hayata geçirdik. Bu proje ile birlikte Tekstil Mühendisliği fakültelerinde yüzde 40 olan doluluk oranı yüzde 90’lara çıktı ve bölümün taban puanları yükseldi. Ayrıca bu proje ile bağlantılı olarak meslek liselerine yönelik “Mesleğim Geleceğim “projesini de başlattık. İzmir genelinde 10 meslek lisesini, gönüllü üye firmalarımızla eşleştirerek bu liselere malzeme, kumaş, okuldaki çeşitli makineler için bakım onarım desteği sağlıyoruz.” dedi.

77 firma ihracatın yıldızı oldu 1,1 milyar dolar ihracata imza attı

Her yıl 2 Milyon dolar ve üstü ihracat yapan üyeleri için “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” düzenleyen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 2022 yılının ihracat yıldızları için 24 Şubat 2023 tarihinde planladığı ödül törenini 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri nedeniyle iptal etmişti.

EHKİB Yönetim Kurulu, ödül almaya hak kazanan 77 firmanın büyük bölümüne ödüllerini firmalarında ziyaret ederek verirken, ödüllerin kalan kısmı Genel Kurulda takdim edildi. Ödül almaya hak kazanan 77 firma EHKİB’in 2022 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 472 milyon dolarlık ihracatın 1 milyar 110 milyon dolarlık performansla, toplam ihracatın yüzde 75’ine imza attılar.

2022 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren firmalar;

Platin Kategori

SUN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ÜNİTEKS TEKSTİL GIDA SANAYİ DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Altın Kategori

AKAR TEKSTİL GIDA VE TURİZM SANAYİ  TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

FB DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

FG TEKSTİL KONFEKSİYON SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

FIRATTEKS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

MASEKSPORT GIDA VE İHT.MAD.TEKSTİL TARIM İHR İTH.SAN.VE TİC.A.Ş.

NARKONTEKS TEKSTİL İHR.İTH.SAN VE TİC.A.Ş.

ROTEKS TEKSTİL İHRACAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

SPOT TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

YAVUZÇEHRE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Gümüş Kategori

AEM TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

BAGGİ  TEKSTİL İTHALAT VE İHRACAT SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

BARTATEKS TEKSTİL KONFEKSİYON İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

BETA KONFEKSİYON TEKSTİL İHRACAT İTHALAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

CASA TEKSTIL SAN.VE TIC.A.S.

CU TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.

DEBB UNİCA TEKSTİL SANAYİ TİCARET ANONİM  ŞİRKETİ

DEMİRIŞIK TEKS.KONF.SAN.AŞ.

DERA GİYİM SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ

ECO TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

EGEDENİZ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

EMR GLOBAL TEKSTİL OTOMOTİV İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE LİMİTED ŞİRKETİ

ERA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

EROS TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ

ERTUĞRUL TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

FARBE TEKSTİL TURİZM İNŞAAT ENERJİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

GMC ULUSLARARASI DERİ KİMYA TEKSTİL İNŞAAT GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

GNT TEKSTİL BİLİŞİM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

İYA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

LEANA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş

MEBA GİYİM SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

MEDCARE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

MOSİ TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ

SEYFELİ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

SINA TEKSTİL VE KONFEKSİYON SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

SİR HAZIR GİYİM TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

TAYRA TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

TULİNE TEKSTİL SANAYİ VE  TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

VERSİON TEKSTİL TURİZM SANAYİ VE DIŞ TİC.A.Ş.

WİSER GLOBE DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

YILMAZ KONFEKSİYON TİC. VE SAN A.Ş

YOTOTEKS TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

ZAROTEKS TEKSTİL İNŞ.TAAHHÜT İTH.İHR.PAZ.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ

Bronz Kategori

AKÇAKAYA GROUP TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ

ARMEY TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

AYDIN SCV TEKSTİL GİYİM ANONİM ŞİRKETİ

BARSE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

BELGÜ TEKSTİL ÜRETİM TİCARET SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ

BETOBE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

BR MAĞAZACILIK TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

DEMOTEKS TEKSTİL SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

DURAZ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

EGEMTEKS TEKSTİL LİMİTED ŞİRKETİ

EKOLTEKS TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC. A.Ş.

ELİF CEREN DAĞITAN CKL TEKSTİL

ENRA TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

GERMATÜRK SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

GÜLCAN SEPİN TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

HF TEKSTİL İNŞAAT DEKORASYON SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

İNCİ MOBİLYA MALZ.TİC.VE SAN. A.Ş.

MASCULINI TEKSTİL GİYİM SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

MD TEKSTİL KONFEKSİYON TURİZM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

MERGÜ TEKSTİL KONF.SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.

MİTEKSAN GİYİM TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ

MODA BRAVO TEKSTİL KONFEKSİYON SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

NEKİ TEKSTİL İHRACAT İTHALAT SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

ORİMPEX TEKSTİL ANONİM ŞİRKETİ

ÖZ SİMGE TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

PASTEKS TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

ROKA TEKSTİL SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

RUBA FERMUAR VE PRES DÖKÜM SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

S.R.S.TEKSTİL SANAYİ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

SÜREÇ TEKSTİL SANAYİ İÇ VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

TEPAŞ TEKSTİL PAZARLAMA VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ

UNUVAR TEKSTİL SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

YARDA TEKSTİL KONFEKSİYON SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

İnşaat Maliyet Endeksi, Şubat 2023
Sanayi Üretim Endeksi, Şubat 2023
İşgücü İstatistikleri, Şubat 2023

Otomotivde martta tarihi rekor geldi ihracat yüzde 23 artışla 3,3 milyar dolar oldu Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi martta aylık bazda tarihi rekor kırdı ve yüzde 22,8 artışla 3,3 milyar dolar ihracata imza attı. Yılın ilk üç ayında ise otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 15,8 artışla 8 milyar 619 milyon dolar rakamına ulaştı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Martta elde ettiğimiz aylık bazdaki tarihi rekor, Cumhuriyetimizin 100.yılında hedeflediğimiz 34 milyar dolara ulaşma yolunda önemli bir motivasyon oldu. Küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya odaklıyız” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mart ayında aylık bazda tarihi rekora imza attı. Sektörün mart ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 22,8 artışla 3,3 milyar dolar oldu. Türkiye ihracatında ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay da yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 15,8 artarak 8 milyar 619 milyon dolara ulaştı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Martta elde ettiğimiz aylık bazdaki tarihi rekor, Cumhuriyetimizin 100.yılında hedeflediğimiz 34 milyar dolara ulaşma yolunda önemli bir motivasyon oldu. Küresel çapta yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin ihracat odaklı büyümesine katkı sunmaya odaklıyız” dedi. Baran Çelik, mart ayında Çekiciler ve binek otomobiller ihracatında yüksek oranlı artışlar olduğunu, ülkeler bazında ise Fransa, İspanya ve Polonya’ya çift haneli ve yüksek oranlı artış kaydettiklerini söyledi.

En büyük ürün grubu tedarikte yüzde 15 artış

Otomotiv sektörünün en büyük ürün grubu olan tedarik endüstrisinin geçen ay ihracatı %15 artarak 1 milyar 333 milyon oldu. Binek Otomobillerde mart ayı ihracatı %47 artarak 1 milyar 7 milyon USD . Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %9 azalarak 483 milyon USD, Çekiciler ihracatı %78 artarak 252 milyon USD, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı%47 artarak 179 milyon USD oldu.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta %13 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya’ya %9, Fransa’ya %29, Rusya’ya %350, İngiltere’ye %11 artış, ABD’ye ise %8, ihracat düşüşü yaşandı.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya %238, İspanya’ya %81, İtalya’ya %46, Birleşik Krallığa %68 Almanya’ya %60 Polonya’ya %30, Bulgaristan’a %65 ihracat artışı, İsrail’e %31 ihracat düşüşü yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a %15, Belçika’ya %40, İspanya’ya %19, Almanya’ya %8 ihracat düşüşü görülürken, Fransa’ya %62, Slovenya’ya %12, İtalya’ya %7 ihracat artışı yaşandı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Fransa’ya %13 ihracat düşüşü ve Almanya’ya %50, İtalya’ya %46 ihracat artışı yaşanırken Çekiciler ürün grubunda ise Fransa, İspanya ve Belçika’ya yüksek oranlı ihracat artışları kaydedildi.

Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’a artış oldu

Ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya’ya mart ayında 475 milyon USD’lik ihracat yapılırken, ikinci büyük pazar Fransa’ya %97 artışla 434 milyon USD, Birleşik Krallık’a %15 artışla 309 milyon USD, İtalya’ya %22, İspanya’ya %46, Polonya’ya %32, Slovenya’ya %16, Romanya’ya %40, Rusya’ya %350 ihracat artışı, ABD’ye ise %30 ihracat düşüşü yaşandı.

AB ülkelerine yüzde 29 artış

Ülke grubu bazında %70 pay ile en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine %29 artışla 2 milyar 310 milyon USD ile ihracat yapıldı. Diğer Avrupa Ülkeleri %12 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat %20 arttı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na ise %212 ihracat artışı oldu.

Ara tatil ve bayram öncesi çocuklarınız için harika bir hediye: TCL Akıllı Çocuk Saati Eğitim ve öğretim yılının ikici ara tatil döneminde ve bayram öncesinde çocuğunuz için hediye arıyorsanız, TCL MOVETIME MT42 Akıllı Çocuk Saati hem çocuğunuzu mutlu kılacak hem de konum takibi özelliği ile sizlere gönül rahatlığı yaşatacak.  Uygun fiyatlı premium akıllı ürün ve deneyimlerin öncüsü TCL’in MOVETIME MT42 akıllı çocuk saati, çocukları sevindirirken kendinize de gönül rahatlığı yaşatabileceğiniz en iyi hediye seçeneklerinden biri olarak öne çıkıyor.  Çocuklar bu akıllı saat sayesinde dünyayı güvenle keşfederken ebeveynlerin de endişeleri ortadan kalkıyor. 4.5G sesli ve video aramalar ile metin mesajları Nano SIM kartıyla kullanılabilen TCL MOVETIME MT42 akıllı çocuk saati, ebeveynlerin çocuklarıyla anında iletişim kurabilmelerini sağlıyor. Ayrıca çocuklar, tek dokunuşla çalışan acil durum çağrı düğmesiyle acil durum için belirlenen kişilere herhangi bir gecikme olmadan anında ulaşabiliyor. Ayrıca bu akıllı saat, çocukların her zaman nerede olduğunu gösteren gerçek zamanlı konum belirleme özelliğini de kullanıyor ve konum geçmişini kaydediyor. Güvenli bölge coğrafi sınırlaması sayesinde çocuklar ebeveynlerin belirlediği alanın dışına çıkmaları durumunda cihaz ebeveynlerin telefonlarına bir uyarı gönderiyor. Üstelik TCL MOVETIME MT42 akıllı çocuk saatinde kullanımı çocuklar için daha ideal hale getirmek amacıyla 1,54″ ekranda görüntülenen özel Kids UI bulunuyor. Kullanımı kolay Kids UI, renkli duvar kâğıtları ile ana ekranların kişiselleştirilmesine olanak tanıyor.

Kredi muslukları açılmazsa sanayici zor günler geçirecek

Türkiye’nin uyguladığı düşük kur – düşük faiz politikası, yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları, finansmana erişim zorlukları ve depremin etkileriyle rekabetçiliğini kaybeden Türk ihracatçısı rekabetçi kur rekabetçi enerji fiyatı talebini sürdürüyor.

2022 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, “Kahramanmaraş merkezli 11 ili sarsan deprem gününden itibaren bütün sorunlarımızı bir kenara bıraktık ve yaraları sarmaya başladık. Oradaki meslektaşlarımızın, girişimcilerimizin ticari faaliyetlerine geri dönmeleri için çalışıyoruz. Şanlıurfa pamuğun Kahramanmaraş da ülkenin tekstil merkezi. Dolayısıyla oralarda yaşanan bütün problemler hepimizi etkiliyor. Diğer bölgelerimiz siparişleri ve talepleri karşılamak için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Afet bölgelerindeki fabrikalar da toparlanmaya başladı. Türkiye’nin ihtiyacı olan hammadde yarı mamulü ihracatçılarımıza sunmaya çalışacaklar.” dedi.

Sektörlerimizin bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma şansı yok

Başkan Eskinazi, 2022 sezonunda 1 milyon tonun üzerinde rekor pamuk üretimi gerçekleştiğini pamuk ithalatının azaldığına dikkat çekerek, “Dünyadaki resesyon ve siparişlerdeki hafiflemeden dolayı pamuktaki avantajımızı da kullanamadık. Önümüzdeki günlerde dünyada piyasaların eski seyrine döneceğini, siparişlerin artacağını, kurun üzerindeki baskının azalacağını ümit ediyoruz. Bütün sektörlerimizin bugünkü döviz kuru ile rekabetçi olma şansı yok. Dünyada enerji fiyatları yarının altına düşerken rekabetçiliğimizi kaybettik. Enerji fiyatları yarı yarıya düşürülseydi rekabetçiliğimizi koruyabilirdik. Önemli olan rekabetçi kur rekabetçi enerji fiyatı.” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın baskıları bir an evvel ortadan kalkmalı

Jak Eskinazi, “Seçimlerde kim iktidara gelirse gelsin bizim sesimize kulak vereceğimize inanıyoruz. Ülkemiz tekstil sektörüne sahip çıkmalı. Döviz kurunda ve enerji fiyatlarında iyileştirme yapılmalı. Mayıs ayında Milano’daki tekstil makineleri fuarı ITMA’ya gideceğiz. Her sene yatırım için fabrikalarımızı yenilemek için gidiyorduk bu sefer neler yapıldığını görmek için gidiyoruz. Önümüzdeki aylarda siparişlerin yerine oturmasıyla bu yatırımları yapacak duruma geleceğimizi umuyoruz. Yatırımsız olmuyor, şu anda sadece sermayelerimizi korumaya çalışıyoruz. Kredi sıkıntılarımız çok fazla. Kredi musluklarının açılması şart, açılmazsa sanayici zor günler geçirecek. Merkez Bankası’nın baskılarının bir an evvel ortadan kalkmasını diliyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye’nin büyüme trendinde azalma yılın ikinci yarısında belirginleşecek

Genel kurul toplantısı sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmeleri tekstil ve konfeksiyon ihracatçılarına aktararak, “Küreselleşmede durgunluk dönemine girdik. Ülkelerarası bağımlılık söz konusu. Bu bağımlılığın çözümü bölgeselleşme ve bloklaşma ile sonuçlanabilir. Avrupa Yeşil Mutabakatı yakından tedariği gündeme getirecek. Türkiye’nin mevcut ekonomik yapısı çağ ile uyumlu değil. Türkiye’nin sanayisinin ve tarımının büyümesi gerekiyor. Üretim deseni ile tüketim deseni arasında ciddi bir uyumsuzluk var. Türkiye’nin büyüme trendinde azalma yılın ikinci yarısında belirginleşecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Alman tedarik yasası yürürlükte

Avukat Sevil Eskicioğlu ise Türkiye’nin moda endüstrisinde lider ihraç pazarlarından Almanya’nın uluslararası tedarik zincirlerinde insan haklarını korumaya/insan haklarına aykırılığın engellenmesine (çocuk işçilik, kölelik, sendikalaşma yasağı, iş güvenliği, sosyal standartlara ve sosyal uygunluğa uymayan koşullarda çalışma vb.) yönelik Tedarik Zinciri Kanunu’yla ilgili hukuki süreçler, kanunun kapsamı, korunan haklar, yükümlülüklerin kapsamı, Türk şirketlerinin nasıl etkileneceği ve Avrupa Birliği (AB) Yönetmeliği hakkında sunum yaptı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …