Toplumsal gazetesi, 11 yıllık yayın hayatının ardından 14 Ağustos’ta yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve yazarlarına yönelik saldırılar nedeniyle yayınlarına ara vermek zorunda kalmıştı. İktidar yanlısı yayıncılığın aksine, ülkenin gericileştirilmesine ve inşaat-ticaret üzerinden soyulmasına karşı duruşuyla tanınan gazete, Kemalist değerlere ve Atatürk ilkelerine bağlılığı, Diyanet İşleri’ne ve tarikatlara karşı eleştirel tutumu, laik ve demokratik sosyal devlet ilkesini savunması nedeniyle hedef haline gelmişti.
“Vatan, Emek, Hürriyet” ülküleri doğrultusunda yayın yapan Toplumsal, muhalif kanat içinden de destek görmekte zorlanmıştı. Özellikle Beşiktaş Belediyesi’nin medya işleriyle ilgili yönetimi, gazetenin maddi zorluklar yaşamasına neden olmuştu. Ancak okurları, gazeteyi takip etmeyi sürdürmüştü.
Gazetenin yazarlarından Rıza Zelyut, Türkiye’nin iki ana kümeye bölünen ve gerçeklikten kopan medya dünyasında, Toplumsal gibi cesur gazetelere olan ihtiyacı vurgulamıştı. Laik ve bilimsel eğitimi savunan, haberin namusuna tam anlamıyla bağlı bir yayın organı olarak tanımlanan Toplumsal, yeniden sesini duyurmak için yola çıkmıştı. Bu süreçte herhangi bir kurumdan, kuruluştan ya da kişiden yardım almadan hareket edilmişti.
Zelyut, okurlardan Toplumsal’a destek olmalarını istemişti. Gazetenin yayınevi tarafından basılan kitapların satın alınarak öğrencilere ve komşulara hediye edilmesi, böylece Türkiye’de siyasi gruplara yaslanmadan da yayıncılık yapılabileceğinin kanıtlanması hedeflenmişti. Yazar, kendi kitaplarının telif ücretlerini Toplumsal Gazetesi’ne bağışlamıştı ve okurları, Toplumsal’ın kısılan sesini açmaya ve Türkiye’de diyalog kültürünü güçlendirmeye davet etmişti.