Talas süt evi projesi, ufku açan antika pazarı

“TALAS SÜT EVİ” ÜRÜNLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Talas Belediyesi öncülüğünde Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ve Orta Anadolu (ORAN) Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hayata geçirilen “Talas Süt Evi” projesinin ürünleri görücüye çıktı. Talas’a özgü ürünlerden Talas Çömlek Peyniri ve Zincidere Kuru Kaymağı, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’dan tam not aldı.

Bir yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirilen projedeki ürünlerin tanıtımı Ali Dağı 360 Kafede gerçekleşti. Toplantıda 2 milyon 200 bin ₺ bedelli projedeki ilk ürünler sergilendi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Rektör Yardımcısı Ertuğrul Şahmetlioğlu, KAYÜ Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. Elif Demiral ile başkan yardımcıları katıldı.

“BELEDİYEMİZİN GÜCÜYLE SAĞLIKLI ÜRÜNLER”

Burada konuşan KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, KAYÜ’nün üreten üniversitesi olduğunu belirterek, “Sadece sınıflarda eğitim verilmiyor, sahadaki uygulamalarıyla da dinamizm kazandırıyoruz. Sadece bu proje kapsamında değil, ürettiğimiz ürünlerin vatandaşlarımızla buluşması noktasında, satış ofisleri konusunda bize yardımcı olması açısından başkanımıza teşekkür ediyorum. Talas Süt Evi projesine dahil olduk. Belediyemizin gücüyle birleşerek, Talasımızın ürünlerinden kaymak, çömlek peyniri gibi ürünlerin nitelikli, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde üretilerek vatandaşlarımızla uygun bir biçimde buluşmasını sağlamış oluyoruz. Ürettiğimiz ürünler gıda kodeksine uygun olarak üretilmektedir. Ayrıca bu ürünler üretilirken Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencilerinin de eğitimlerine katkı sağlanmaktadır.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZ KAZANACAK, VATANDAŞIMIZ KAZANACAK”

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da dünya genelinde gıdanın önemine dikkat çekerek, “Son yıllarda anlaşıldı ki dünyanın en önemli sektörü gıda, yani tarım ve hayvancılıktır. Biz de birkaç yıldır Kayseri Üniversitemizle birçok konuda işbirliği yapıyoruz. Bunların en önemlileri gıda ürünlerinde ilerleme kaydettik. Amacımız ORAN Kalkınma Ajansı gücüyle Kayseri Üniversitemiz ve Talas Belediyemizin gücünü bir araya getirmek. Aynı zamanda tarımsal üretim yapan köylülerimizi, çiftçilerimizin ürünlerinin tüketiciyle buluşarak herkesin kazan kazan yöntemiyle gelir temin etmesi. Kayseri Üniversitemiz çok emek sarf etti. Talas Süt Evi ile beraber ürünleri görmekten çok mutluyuz. Hem üreticilerimizin ürünleri değerlenecek hem de vatandaşlarımız organik gıdalara kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından KAYÜ Rektör Yardımcısı Ertuğrul Şahmetlioğlu ile KAYÜ Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Gör. Elif Demiral ürünler hakkında bilgiler verdi. Ürünlerin tadına bakan heyet, Talas Çömlek Peyniri ile Zincidere Kuru Kaymağına tam not verdi.

TALAS SÜT EVİ PROJESİ NEDİR?

Talas Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2 milyon 200 TL maliyeti olan projeye ORAN Kalkınma Ajansı 870 bin TL’lik katkı sağladı. Proje kapsamında bölgedeki besicilere direkt ulaşılarak üretilen sütler değerlendirilmeye başlandı. Üretilen ürünler sosyal sorumluluk kapsamında ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılıyor. Böylelikle kırsaldaki üreticiler desteklenirken aynı zamanda projede 10’na yakın kadın çalıştırılarak istihdam sağlanıyor. Ayrıca Talas Çömlek Peyniri ve Zincidere Kuru Kaymağı’na coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.

‘ANTİKA PAZARI’ UFUK AÇTI

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından 3 yıl önce şehre kazandırılan ‘Antika Pazarı’ marka değer olmasının yanında esnafın da ufkunun açılmasına katkı sağladı. Sivas’tan gelen esnaf Osman Bozkurt, “Talas’taki Antika Pazarı’nı çok beğendik. Aynı şeyin Sivas’ta da olması için uğraş göstereceğiz.” diyerek Başkan Yalçın’a teşekkür etti.

‘Harman Meydanında Tarihe Yolculuk’ sloganıyla 2019 yılından bu yana vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan ‘Antika Pazarı’ hız kesmeden devam ediyor. Her ayın ikinci pazar günü gerçekleşen ve Talas’ın klasikleri arasına giren organizasyonda bu hafta sonu da birbirinden değerli ürünler antikaseverlerle buluştu.

Kısa sürede ilçenin vazgeçilmezleri arasına giren pazar, her ay olduğu gibi yine antika satıcılarıyla tarihi eşya meraklılarını gün boyu bir araya getirdi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın da her fırsatta gelerek alışveriş yaptığı pazarda tarihi ev eşyalarından radyo, gramofon ve plaklara, antika para ve pullardan tesbih, halı ve kilimlere kadar birçok değerli ürün antika meraklılarının beğenisine sunuldu.

Açılan her tezgahı ziyaret edip antikaseverle de yakından ilgilenerek sohbet eden Başkan Yalçın’a esnaflar teşekkürlerini iletti.

ESNAFTAN BAŞKAN YALÇIN’A TEŞEKKÜR

Pazarda gaz lambalarından ahşap duvar saatlerine birçok ürünü satışa sunan Osman Bozkurt isimli esnaf, nostaljinin yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Biz Sivas’tan geldik. Talas’taki Antika Pazarı’nı çok beğendik. Aynı şeyin Sivas’ta da olması için uğraş göstereceğiz. Talas Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Milli Maç coşkusuna tam not, TFF Başkanı’ndan Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ne övgü, Pınarbaşı ve Sarız’da ‘Doğal Gaz’, AK Parti Melikgazi kongresi, UNESCO’nun kuruluş yıl dönümümesajı, Özel Çocuklara “Özel Doğum Günü”, Şahinbeyli Öğrenci Buluşması,

MİLLİ MAÇ COŞKUSUNU DOSTANE YAŞATAN KAYSERİ, HER KESİMDEN TAM NOT ALDI Anadolu’nun bağrında yer alan …