TALAS DÖNÜŞÜYOR, YAPILAR GÜÇLENİYOR
Talas Belediyesi tarafından 1 milyon metrekarelik alanda başlatılan Kentsel Dönüşüm seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. Muhtemel bir depreme hazırlık kapsamında yürütülen çalışmalarla ilçede binlerce bina yenileniyor.
Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, ilçe genelinde 41 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yürüttüklerini ifade ederek, “6 Şubat Kahramanmaraş depreminin acısı hala yüreğimizde. Bugün de 17 Ağustos 1999 depreminin 24. yıldönümü. Yani deprem hayatımızın inkar ve ihmal edilemez bir gerçeği. Bu nedenle Talas Belediyesi olarak konuyla ilgili çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Depreme karşı alınacak en önemli tedbirlerin başında da yapılarımızı sağlamlaştırmak geliyor. Bu kapsamda ilçe genelinde 41 farklı noktada kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz ve şu ana kadar 2 bin 303 konutun yıkımını gerçekleştirdik” dedi.
3 BİN 209 KONUT TESLİM EDİLDİ
Yıkılan dayanıksız binaların yerine yapılan sağlam konutların da hızlı şekilde teslim edildiğine işaret eden Başkan Yalçın, “Bu kapsamda daha önce yıkımı tamamlanarak yeniden inşa edilen 96 binada 3 bin 209 konut ve 343 iş yerinin teslimini gerçekleştirdik” diye konuştu.
Başkan Yalçın, kırsal mahallelerde de metruk ve tehlike arzeden 100’ün üzerinde yapının yıkıldığını da sözlerine ekledi.
KOCASİNAN’DA HER MAHALLEYE HİZMET
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Fevzioğlu Mahallesi’nde yapımı devam eden park çalışmasını inceledi. Kocasinan’ın her bir mahallesinde alın teri ve izlerinin olduklarını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, gönül belediyeliği anlayışıyla hizmet ettiklerini belirterek, belediye alanında kendileriyle yarıştıklarını söyledi.
Fevzioğlu Mahallesi’nde yapımı devam eden park çalışmalarını kontrol eden Başkan Çolakbayrakdar, her mahallenin ihtiyacına göre yatırım yaptıklarını dikkat çekti. “Şükürler olsun Kocasinan’daki her mahallemizde bir izimiz, bir hizmetimiz var” diyen Başkan Çolakbayrakdar, çevre düzenine ve yeşilin önemine dikkat çekerek; “Fevzioğlu Mahallesi’nde yapmış olduğumuz park çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Sonbaharda ise yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarıyla Fevzioğlu Mahalle’miz, bir park daha kazanmış olacak. Daha yeşil bir Kocasinan için park çalışmalarını aralıksız sürdürerek her yaştan vatandaşımızın rahat bir şekilde dinlenebilecekleri ve spor aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri çalışmalar yapıyoruz. Dünya standartlarında olan parklarımızın daha işlevsel olması için titizlikle gayret sarf ediyoruz. Parklarımızı daha da yaygın hale getirerek, Kocasinan’ı geleceğe hazırlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla hemşehrilerim, daha huzurlu ve daha mutlu olacak” ifadelerini kullandı.
Yeni parkın Kocasinan’a ayrı bir güzellik katacağını ifade eden Başkan Çolakbayrakdar, Kocasinan’ı daha güzel hale getirmek için yoğun gayret ettiklerini sözlerine ekledi.
HACILAR’DA AKADEMİK ÇALIŞMA
Hacılar Geleneksel Birlik ve Beraberlik Etkinlikleri Kapsamında düzenlenen ‘Akademisyenlerle Buluşma Toplantısı’ Keklik Tepesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
Hacılar’ın konuşulduğu buluşmaya her biri kendi sahasında pek çok önemli başarıya imza atmış ülkemizin çeşitli üniversitelerinde görev yapan akademisyenlerden Prof Dr. Ali Baktır, Prof. Dr. Osman Ceyhan, Prof. Dr. Yusuf Şahin, Prof. Dr. Hüseyin Deveci, Prof. Dr. Zeki Tekin, Prof .Dr. Veysel Özceyhan, Prof . Dr Zülbiye Kökbudak, Prof .Dr Mustafa Baktır, Prof .Dr Hasan Baktır, Prof .Dr Veli Kayhan, Prof Dr. Metin Özkan, Prof. Dr. Emin Silay, Prof. Dr. Fatih Horozoğlu katıldı.
Akademisyenlerin kendi dallarında edindikleri tecrübe ve birikimlerinden Hacılar için istifade edilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantının çok verimli geçtiğini ifade eden Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, “Göreve geldiğimiz zamandan beri bu buluşmayı yapmak istemiştik. Ama çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştirememiştik. Bugüne nasip oldu. Bizler her kesimle Hacılarımızın gelişimi, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için işbirliği içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu manada değerli hocalarımızın bilgi ve birikimlerinden faydalanmak istedik. Onların fikirlerini not ettik. Üzerinde çalışmalar yürüteceğiz. İlerleyen zamanlarda bu tür buluşmaları devam ettireceğiz. Davetimize icabet ederek Geleneksel Birlik ve Beraberlik Etkinliklerimiz kapsamında düzenlediğimiz buluşmamıza katılan kıymetli hocalarımıza teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” dedi.
Toplantıya katılan, kökleri ve akrabaları halen Hacılar’da olan akademisyen hocalarda düzenlenen bu buluşma için Başkan Özdoğan’a teşekkür ederek toplantının ziyadesiyle verimli geçtiğini söylediler. Hacılar için fikir istek ve önerilerini paylaşan akademisyenler toplantısının ilerleyen zamanlarda da gerçekleştirilmesini istediler.
MELİKGAZİ BELEDİYESİ, 33 DAİRENİN İHALEYLE SATIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Melikgazi Belediyesi, Kazım Karabekir ve Anbar Mahallerinde yer alan 35 dairesini açık teklif usulüyle satışa çıkarttı. İhalede 35 daireden 33’ü satılarak 2’si pazarlığa bırakıldı.
Satışı gerçekleştirilen dairelerin 3+1, 2+1 büyüklüğünde olduğu söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, “Melikgazi’de her alanda olduğu gibi kentsel dönüşümdeki hızı ve kalitesiyle de referans olmaya devam ediyoruz. Şehrimizin ve ilçemizin kalkınması, güzellemesi adına mesai arkadaşlarımla birlikte gayret gösteriyoruz. Birçok mahallede kentsel dönüşüm gerçekleştirerek vatandaşlarımızın yeni yuvalarına kavuşmalarında aracılık ediyoruz. Bu çalışma kapsamında Kazım Karabekir ve Anbar Mahallesinde yer alan 35 dairemizden ihale ile 33 âdetini satarak 2’sini pazarlığa bıraktık. İlçemizin yaşam kalitesinin artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz. İhaleden elde edilen gelir ile mahallelere park, yol ve sosyal tesis gibi yeni yatırımları yapacağız. Elde ettiğimiz gelir yine ilçemize hizmet olarak yansıyacaktır. İhalemizden ev alan vatandaşlarımızı tebrik ediyor evlerinde huzurla oturmalarını diliyorum.” dedi.
80 HAFTA ŞEFFAF ODA
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından Türkiye’de ilk olarak 2022 yılı Ocak ayında başlatılan Şeffaf Oda’da Başkanla Baş Başa uygulaması, 80. haftayı geride bıraktı.
Uygulamayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Yalçın, Türkiye’ye örnek olan bir çalışma yürüttüklerini söyleyerek “Burada 80. kez hemşehrilerimizle bir araya geliyoruz. 80 haftadır burada her Çarşamba günü vatandaşlarımızdan gelen talepleri dinledik ve çözüme kavuşturduk. Bizim bu uygulamamız diğer şehirlerdeki belediyeler tarafından da örnek alındı ve hayata geçirildi.” dedi.
85 bin nüfusuyla Türkiye’nin 7., Kayseri’nin en büyük mahallesinin ortasına makam odası getirdiklerini belirten Başkan Yalçın, “Burası hem vatandaşlarımızın istek ve taleplerini dinlemeye hem de bir araya gelip sohbet etmeye vesile oluyor. Bakkala ekmek almaya giden büyüklerimiz, okula giden gençlerimiz selam verip geçiyorlar. Çok güzel bir iletişim noktası oldu. İlgi gösteren tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EĞİTİM YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR
Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, eğitim öğretim alanında yapılan yatırımları Kahramankazan İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yıldırım ile birlikte yerinde inceledi.
Kahramankazan’da hizmet veren en eski eğitim kurumlarından olan Kazan Lisesi içerisine inşa edilen anaokulu yapımında sona gelindi. Modern mimari ile Kahramankazan’a kazandırılan anaokulu içerisinde 8 derslik, yemekhane, konferans salonu ve öğretmenler odası bulunuyor. Kahramankazan İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Yıldırım eşliğinde anaokulunda incelemelerde bulunan Başkan Oğuz, Kahramankazan’ın yeni kurumlarla büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini vurguladı.
Kahramankazan’da eğitim alanında hizmet veren üçüncü anaokulunun yeni eğitim öğretim yılında hizmete açılacağını söyleyen Başkan Oğuz: “Anaokulumuz modern bir mimariye sahip, öğrencilerimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Okulumuzun donatıları, ihtiyaçları tamamlandıktan sonra kurucu müdür ataması yapılacak ve ardından inşallah yeni eğitim öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak. Kahramankazan’ımızın dinamik yapısı, büyüme potansiyeline uygun şekilde hizmet vermeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Şimdiden anaokulumuz ilçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
32 DERSLİKLİ YENİ BİR OKUL İNŞA EDİLECEK
Kazan Lisesi’nin depreme dayanıklı olmamasından dolayı yıkım kararı alındığını söyleyen Başkan Oğuz, yıkımın ardından 32 derslikli yeni bir okulun yapılacağını ifade etti. Yapımında sona gelinen ve hali hazırda devam eden çalışmalardan da bahseden Başkan Oğuz: “Kent Meydanı yapımı hızla devam ediyor. TOKİ’nin olduğu bölgede gelen talepler doğrultusunda bir okulumuz daha yükselmeye devam ediyor. 32 derslikten oluşan okulumuzun yüzde 85’i tamamlandı. Halı sahamız hizmete açıldı. Çocuklarımız ücretsiz şekilde okullar açılana kadar gönüllerince top koşturacaklar. Kahramankazan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi projemizde de sona yaklaştık. İnşallah okullar açılana kadar yapımını tamamlayacağız. TAİ bölgesinde de bir okul ihtiyacı oluştu. Yer tahsisinin ardından yeni bir kurumu kazandıracağız” dedi.
29 Ağustos’ta Zafer Konseri gerçekleştireceklerini söyleyen Başkan Oğuz, gençlerin istekleri üzerine Oğuzhan Koç ve Mehmet Demirtaş’ı Kahramankazan’da ağırlayacaklarını belirtti. Başkan Oğuz, Zafer Konseri’ne tüm Kahramankazan halkını davet ederek sözlerine son verdi.
ESENLER DEPREMİ DE, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DE UNUTMUYOR
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 17 Ağustos’un 24’üncü yıl dönümünde Esenler’de gerçekleşen Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesinde gelinen son noktayı anlattı.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine ve on binlerce vatandaşın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi’nin 24’üncü yılında, “Hayat Kurtaran Dönüşüm” konulu bir basın toplantısı düzenledi. Kahvaltı programının ardından Göksu, Esenler’in büyük kentsel dönüşüm projesi ve farklı mahallelerinde devam eden dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR HAYAT MESELESİDİR
Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel dönüşüm süreçlerini doğru yönetmek için 3 temel odak nokta çerçevesinde hareket edilmesinin altını çizerek, şu şekilde konuştu:
“6 Şubat’tan sonra belediyemize kentsel dönüşümle ilgili müracaat sayısı binlerle ifade edilmeye başlandı. Artık bu rakam onların da altına düştü. Vatandaş gelse de gelmese de bizim üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor. 2012 yılında başlayan sürece büyük katkılar verdik. Ben belediye başkanı olarak elbette dönüşümden sorumluyum. Aynı zamanda bu şehirde yaşayan her birey de dönüşümden sorumludur. Hiçbir insanımızın burnu kanamadan bu süreçleri atlatabilmesi için 3 temel odak noktamızın olması gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak siyasi aklın buraya odaklanması gerekir. Bizim en büyük sorunumuz maalesef siyasetin buraya odaklanmasından daha çok siyasetin bunu kendi manipülasyon alanına çekmesidir. Dönüşümü siyasetin üstünde görmek gerekir. Kentsel dönüşüm bir hayat meselesidir. İstanbul’da kentsel dönüşümle alakalı 1.537 adet dava açılmış. Bu davaların yaklaşık yüzde 60’ı Cumhuriyet Halk Partisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancılar Odası tarafından açılmış. Esenler’de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümünün yapıldığı, şu an içerisinde insanların oturduğu projenin durdurulması için tam 12 dava açılmış. Bir diğer odak noktası toplumsal aklın inşasıdır. Kentsel dönüşüm; doğru ikna, doğru iletişim ve rızayla yapılmalıdır. Bu binaların ömrü olduğunu anlatmamız, vatandaşın da buna inanması lazım. Bizim görevimiz, insanımızı huzur ve güvenle oturacağı evlerde yaşatmak. Son olarak da medya aklının dönüşüme odaklanması gerekir. Bu şehrin dönüşmesi hepimizin sorumluluğudur. Medyanın da burada üzerine düşen, iyi örnekleri öne çıkarmaktır.”
60 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRDÜK
“2012 yılında büyük bir dönüşüm hamlesine başladık ve kendimize 3 yol belirledik” diyerek sözlerine devam eden Başkan Göksu, Esenler’de 60 bin konutu dönüştürdüklerini ve çalışmaların hummalı şekilde devam ettiğini şu sözlerle anlattı:
“İlk olarak vatandaşa rehberlik yapalım, dedik. Şehrin planını vatandaşın yararına dönüştürecek şekilde yaptık. Kentsel dönüşüme teşvik edecek bir altyapı kurduk. Bir diğer seçenek olarak, ‘özel şirketlerle kendiniz yapabilirsiniz’ dedik. ‘Biz size kira ve her türlü hukuki desteği verebiliriz’ dedik. Son olarak da o zamanki dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ, Çevre Bakanlığı ve Esenler Belediyesi kamu eliyle dönüşüm yaptık. O günden bugüne yaklaşık 60 bin konutu dönüştürdük. Dönüşmesi gereken konut sayımız yine yaklaşık olarak 92 bin 200 civarında. En acil dönüştürmemiz gereken konut sayısı 16 bin. Donatı alanları üzerinde olduklarından kendilerini dönüştürme imkânına sahip değiller. 1 yılda taşıdığımız konut sayısı 4 bin. Şu anda Esenler’de mahalle mahalle, sokak sokak ne nerede ve nasıl dönüşecek bunların hepsi belirlendi.”
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLA BİRLİKTE YAPALIM
Vatandaşla birlikte bir kentsel dönüşüm planladığını söyleyen Göksu, “İstiyoruz ki sadece bizim elimizle değil, vatandaşla birlikte yapalım. Bunun için kentsel dönüşüm rehberlik hizmetleri yayınları hazırlıyoruz. Evlere teker teker gidip dağıtacağız. Evini dönüştürmek isteyenler, ne yapması gerektiğini oradan öğrensin. Seçeneklerini bilsinler. Yol haritasını verelim. Şu zamana kadar 60 bin konut dönüştürdük, vatandaşlarımız tarafından bizi açılan bir tane dava yok. Hukukçularımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından açılan davalarla uğraşıyor” dedi.
Basın toplantısının ardından Başkan Göksu, Esenler’de 2012 yılından bu yana tamamlanan bazı kentsel dönüşüm projeleri (Havaalanı Mah., Turgutreis Mah., Oruçreis Mah.) ile eski binaların yıkım çalışmaları devam eden sahalarını basın mensuplarına gezdirdi ve bu alanlar hakkında basını bilgilendirdi.