SÜRÜCÜLERİN KORKULU RÜYASI “32 VİRAJLAR-GÜZELDERE GEÇİTİ” TARİHE KARIŞACAK HAKKARİYİ
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU, HAKKARİYİ VAN’A BAĞLAYAN “GÜZELDERE TÜNELİ’NİN IŞIK GÖRME TÖRENİNE” KATILDI
BAKAN URALOĞLU:ULAŞIM SÜRESİ 25 DAKİKA KISALACAK
– KIŞ AYLARINDA ZORLU ULAŞIM SON BULACAK
– TURİZMİN CAZİBE MERKEZLERİNDEN OLACAK
– BURALARA GELECEK YILLARDA ADRENALİN TUTKUNLARI GELECEK
– TÜNELİN 38 KM’Sİ TAMAMLANDI
– PROJE İLE YILLIK 67 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Projenin 38 kilometrelik kesimini tamamladık. Bittiğinde ‘32 virajlar’ olarak bilinen sürücülerin korkulu rüyası Güzeldere Geçiti’ni tarihe gömecek. Güzeldere Tüneli ile ulaşım süresinde 25 dakika kısalma sağlamayı hedefliyoruz. Zaman ve yakıttan toplam 67 milyon TL tasarruf elde edeceğiz” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van’ı Hakkari’ye bağlayan Güzeldere Tüneli’nin Işık Görme Töreni’nde konuştu. Bu proje ile ulaşım süresinde 25 dakika kısalma olacağını açıkladı. Uraloğlu, katıldığı törende, ülkemizin en doğusundaki yolların, İran, Irak gibi sınır kapılarına ulaşım sağladığı ve yurt dışı ticaretine hizmet verdiğini söyledi. Van ve Hakkâri illeri arasında bulunan bu yolun 32 viraj olarak adlandırıldığını ve kış aylarında ulaşım konusunda güçlükler yaşandığını belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu:
“Bölgedeki ulaşım ağının güçlendirilmesi çalışmaları kapsamında yolun Güzelsu
ile Başkale arasında kalan 61 km’lik kesiminde bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol çalışmalarına devam ediyoruz. Projenin 38 kilometrelik kesimini tamamladık. 3 bin 150 metre uzunluğundaki çift tüplü Güzeldere Tüneli’nde de kazı çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz. Bu projeleri hayata geçirirken en önemli dayanağımız, milletimizin sevgisidir. Milletimize daha güvenli ve konforlu karayolu ağının tesis edilmesi için gece gündüz demeden çalışıyoruz.”
IŞIK GÖRÜNDÜ SEVİNÇ İÇİNDEYİZ!
Bu projenin tamamlanmasıyla yol kotunun 200 m aşağı çekileceğini, trafiğin güvenli ve konforlu akışının sağlanacağını açıklayan Uraloğlu, “Tünelin 38 kilometrelik kesimi tamamlandı ve ışığı görmenin sevinci içindeyiz” dedi. Proje tamamlandığında güzergahta 1 kilometre, ulaşım süresindeyse 25 dakika kısalma olacağını söyleyen Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Projemizi tamamladığımızda 32 virajlar olarak adlandırılan ve özellikle kış aylarında ulaşımın güçlükle sağlandığı kesimde yol kotunu 200 metre aşağı çekmek suretiyle trafiğin güvenli ve konforlu akışını tesis edeceğiz. Buralara gelecek yıllarda adrenalin tutkunları gelecek, bu topraklar da turizmin cazibe merkezi haline gelecek. Bu sayede yöre daha da gelişecek. Bu proje ile zamandan 36 milyon TL, akaryakıttan 31 milyon TL olmak üzere yıllık yaklaşık 67 milyon TL tasarruf sağlanarak, karbon salınımı ise 8 ton azaltılacaktır. Böylelikle sürücülerimiz bölünmüş yol konforuyla hızlı ve güvenli ulaşım sağlayacak. Tünelimiz ve projemiz şimdiden hayırlı uğurlu olsun.”
YÜKSEKOVA-YENİKÖPRÜ TÜNELİNDE IŞIK GÖRÜNDÜ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yüksekova’yı Van-Hakkari Devlet Yolu’na bağlayan 16,3 km’lik Yeniköprü-Yüksekova Yolu T1 Tüneli Işık Görme Törenine katıldı. Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada YeniKöprü-Yüksekova Yolu T1 Tüneli’nin hizmete girmesiyle birlikte yurtiçi ve yurtdışı ticarete sağlayacağı katkıya vurgu yaptı. Uraloğlu bu konuda şunları kaydetti:
“Bilindiği üzere Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi, gerçekleştirilen ikili anlaşmaların da etkisiyle hızla artmaktadır. Bu nedenle ülkemizi İran’a bağlayan yolların standardının artırılması önem kazanmıştır. Bu kapsamdaki yol kesimlerimiz arasında yer alan ve yoğun ağır taşıt trafiğine hizmet veren Yeniköprü-Yüksekova Yolu uluslararası ticaretin gelişmesi için büyük önem arz etmektedir. 16,3 kilometre uzunluğundaki bu proje ile 12 metre genişliğindeki mevcut devlet yolunu BSK kaplamalı 2×2 şeritli bölünmüş yol haline getireceğiz.
Proje kapsamında Işık görme töreni vesilesiyle bizleri bir araya getiren 3 bin 965 metrelik T-1 Tüneli ve 4 bin 566 metrelik T-2 Tünellerini açacağız. Ayrıca;151 metrelik Çığlı Köprüsü, 282 metrelik Dilektaşı-1 ve 227 metrelik Dilektaşı-2 Köprülerini de inşa edeceğiz. Böylece projenin tamamlanması ile birlikte mevcut güzergahı 7 kilometre kısaltarak fiziki ve geometrik standartları yükseltmeyi planlıyoruz. Ayrıca yol güzergahında can ve mal emniyetini arttırarak seyahat süresine de ortalama 25 dakika azaltarak akaryakıt ve zamandan büyük tasarruf sağlamayı hedefliyoruz. Zamandan 84,3 milyon TL, akaryakıttan 27,1 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 111,4 milyon TL tasarruf yapacağımızı öngörüyoruz.”
Uraloğlu, konuşmasında Doğu Anadolu Bölgesi’nin İran’a açılan en önemli kapılarından biri olan Hakkari’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 2003 yılından bu yana yaklaşık 23 milyar 250 milyon lira harcama yaptıklarını, 2003’te sadece 1 kilometre bölünmüş yol var iken, 97 kilometre daha yol yaparak, bölünmüş yol uzunluğunu 98 kilometreye yükselttiklerini söyledi.
Uraloğlu ayrıca AK Parti iktidarları döneminde ulaşım alanında yapılan yatırımlara da değinerek, şunları söyledi:
“2003 yılında başlattığımız karayolu hamlesi ile özellikle karayolu ulaşım ağımızın gücüne güç kattık. Yaklaşık 2 Trilyon 550 milyar Lira yatırım ile aslan payını karayollarını verdik. 6 bin 100 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, 29 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Ana akslarımızın tamamına yakınını bölünmüş yol haline getirdik. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77’ye yükselttik. Ülkemizin yalçın kayalarını, derin vadilerini tünel ve viyadüklerle aştık. 2003 yılından bu yana; 439 kilometre uzunluğunda 3 bin 770 adet köprüyü, 673 kilometre uzunluğunda 403 adet tüneli tamamlayarak hizmete sunduk. Çok yakında bunlara Yeniköprü-Yüksekova Yolu kapsamında inşa ettiğimiz 3 bin 965 metre uzunluğundaki T-1 Tünelimizi de ekleyeceğiz.”
MARMARAY AVRUPA KITASI NÜFUSUNDAN DAHA FAZLA YOLCU TAŞIDI
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:
– MARMARAY’I 10 YILDA TAM 1 MİLYAR KİŞİ KULLANDI
– MARMARAY YURT İÇİ YÜK TAŞIMACILIĞINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP
– HEDEFİMİZ 2023 YILINDA YILLIK YAKLAŞIK 203 MİLYON YOLCU TAŞIMAK
– MARMARAY LONDRA’DAN PEKİN’E UZANIYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmaray’ın 10 yılda 1 milyar yolcu taşıyarak tüm rekorları altüst ettiğini açıkladı. Uraloğlu, “Marmaray, 64 ülkeden oluşan 745 milyonluk Avrupa Kıtası nüfusundan daha fazla yolucuyu taşımış durumda. Bu bir yatırım ve işletme başarısıdır” dedi.
2013 yılında açılışı yapılan, İstanbul Boğazı’nın altında inşa edilen Marmaray, sadece kullanılan yolcu sayısı ile değil, Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den Avrupa’ya Marmaray’ı kullanarak ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçti. Ayrıca Avrupa Yakası’ndaki Halkalı Tren İstasyonu ile Anadolu Yakası’ndaki Gebze Tren İstasyonu arasında yer alan ve Marmara Denizi boyunca uzanan Marmaray, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli demiryolu projelerinden biri olarak öne çıkıyor.
Marmaray, 10 yılda 64 ülkeden oluşan Avrupa Kıtasından daha fazla yolcu taşıdı. Marmaray’ı 10 yıl içinde tam bir milyar yolcunun kullanmasının çok büyük bir yatırım başarısı olduğunu vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Marmaray 60,46 metre derinliği ile raylı sistemler tarafından kullanılan dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip. İlk etapta 5 istasyonla seferlere başlanan Marmaray, bugün 76,6 kilometre uzunluğunda 43 istasyonla vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Günlük 287 sefer ve 877 bin 72 yolcu kapasitesi bulunan Marmaray’ın tren işletmeciliğinde halan 34 adet 10 vagonlu, 20 adet 5 vagonlu olmak üzere toplam 54 adet tren setinde toplam 440 vagonluk araç filosu bulunuyor. Gebze-Halkalı arasındaki seyahat süresini 108 dakikaya düşüren Marmaray’da 10 yılda taşınan yolcu sayısı bir milyara ulaştı. 2023 yılında ise Marmaray ile yaklaşık 203 milyon yolcu taşınması hedefleniyor.”
“LONDRA’DAN PEKİN’E UZANAN HAT”
Londra’dan Pekin’e kesintisiz demir yolu taşımacılığı imkânı sunan Marmaray’ın sadece yolcu değil yük taşımacılığında da ön plana çıktığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Marmaray ile sadece şehir içi yolcu taşımacılığı değil, ana hat ve yük taşımacılığı da kesintisiz hale geldi. Marmaray’ın Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında YHT ve ana hat trenlerine hizmet veriliyor. Yüksek hızlı trenler, Marmaray’dan geçiş yaparak Halkalı’ya kadar ulaşırken gece saatlerinde de yük trenlerinin geçişi sağlanıyor. Marmaray’dan yurt içi ve yurt dışı yük trenleri geçiş yapıyor” diye konuştu.
ÇİN’DEN AVRUPA’YA GİDEN İLK YÜK TRENİ MARMARAY’I KULLANARAK TARİHE GEÇTİ
Çin-Türkiye parkurunu 12 günde ve Çin-Prag arasındaki toplam parkurunu ise 18 günde tamamlayan ilk uluslararası yük treni, Demir İpek Yolu üzerinden Çin’den Avrupa’ya giden ve Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya ulaşan ilk yük treni olarak tarihe geçtiğini hatırlatan Uraloğlu, “Marmaray, yurt içi yük taşımacılığında da çığır açtı. 8 Mayıs 2020 tarihinde, Gaziantep’ten Çorlu’ya plastik hammadde taşıyan yük treni, Marmaray’dan geçerek Marmaray’ı kullanan ilk yurt içi yük treni oldu. Marmaray Boğaz Tüp Geçişinden bugüne kadar 3 bin 29 yük treni geçerken bu trenlerden bin 610’u Avrupa yönüne, 1419’u ise Asya yönüne geçti ve çoğu ihracat yükü taşıdı. Derince-Tekirdağ feribotu aktarması ile yapılan yük taşımaların Marmaray ile kesintisiz olarak yapılmasıyla ara elleçleme ve feribot maliyetleri ortadan kaldırılırken hem zaman hem maliyet açısından rekabet edilebilir taşıma tarifeleri oluşturuldu” dedi.