SAĞLIK TURİZMİNDE TÜRKİYE’Yİ ŞAHA KALDIRACAK GİRİŞİM:

İlhan Karaçay’ın haberi
Türk hastanelerini ve doktorlarını daha iyi tanıtmak için Hollanda’da ön tanı kliniği açan Murat Işık, daha sonra tüm Avrupa’da şubeler açacak.
A’dan Z’ye Sağlık Turizmi kitabının yazarı Murat Işık,Utrecht’teki kliniğe ilk etapta yedi uzman doktor getirdi.
Hollanda’nın çeşitli kentlerinde toplantılar düzenleyen Işık, Hollandalı hastaları da bilgilendiriyor.
9 Yıldır hizmet veren ‘Hollanda Türk Sağlık Merkezi’, Hollanda’nın dört bir yanında sağlık terapileri yapacak.
Turizm denince akla ilk gelenler güneş, deniz, kum, tabiat ve güzel otellerdir. Tabii ki, amaçları değişik olan turizm şekilleri de vardır. İş ve ticaret turizmi, eğitim turizmi ve de sağlık turizmi gibi…
Türkiye, turizmin her alanında gelişmişlik gösteren bir ülke olarak, bu paylardan nasibini almakta olan bir ülkedir.
Güneş, deniz, kum turizminde, rakip ülkeleri kıskandıracak nitelikte gelişen Türkiye, iş ve ticaret ve eğitim turizminde de ilgi çekerken, sağlık turizmi dalında başrol oynamaktadır.
Sağlık turizmi gelirleri açısından dünyada birinciliğe oynayan Türkiye’nin bu başarısında rol alan kahramanlarımız da vardır tabii…
Örneğin, Türkiye’de fuar merkezi işletmeciliği, fuar organizatörlüğü, sağlık turizmi alanlarında faaliyet gösteren ALZ Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Alagöz’ün Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Londra ve Bosna Hersek’te sağlık turizmi fuarları düzenlediğini biliyoruz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Uluslararası Sağlık Turizmi Sektör Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık İş Konseyi ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin desteğiyle düzenlenen Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarları da unutulmamalı.
Cihat Alagöz’ün sağlık Turizmi için göstermiş olduğu faaliyetler devam ederken, şimdi de Murat Işık’ın ‘muhteşem’ denilecek faaliyetlerinin devreye girmesi de, sağlık turizmi için büyük bir kazanç olacak.
Murat Işık’ın, sağlık turizmi konusundaki faaliyetleri, aslında çok eskiye dayanıyor.
‘Çok eski’ dokuz yıllık bir süre. 9 Yıl önce açılan ‘Hollanda Türk Sağlık Merkezi’, dokuz yıl sonraki etkinlikleri ile taçlanıyor adeta…
Murat Işık’ın, Hollanda’da başlatarak, tüm Avrupa ülkelerinde devam ettireceği etkinliklerin ilki Utrecht’te başladı.
Türkiye’den periodik olarak getirilecek olan uzman doktorların ilk yedisi geldi ve özellikle Hollandalı hastalar üzerinde çalışmalar başlatıldı.
İstanbul’dan Doç.Dr.Aydın Arslan, kök hücre tedavisi, ozon tedavisi, glutatyon tedavisi, Artroskopi amaliyatı, protez ameliyatı ve proloterapi konularında araştırma ve bilgi sunarken, Ankaradan Diş Hekimi ağız diş sağlığı ve gülüş tasarımı uzmanı Şule Ünal, Kadın Doğum ve Tüp Bebek Konusunda Doç Dr. Çağlar Helvacıoğlu, Medikar Hastanesinden Dr. Hikmet Demirkol, Ürolog Emin Coşkun, Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Tuğçe Yasak, Dr. Mehmet Ali Şanlı ve Dr. Sinan Taşbaş ilk birebir danışmanlık görüşmelerini yaptılar.
‘Medical İn Türkiye’ markası ile faaliyet gösteren Murat Işık, konuyla ilgili bilgiler sunmak için, Türkiye’den gelen kafile ile birlikte, Amsterdam’da Sortie Restaurant’ta bir kahvaltı düzenledi.
Türk medya mensuplarının katıldığı kahvaltıda konuşan Murat Işık şunları söyledi:
“Türk Sağlık Sistemini Tüm dünyada hak ettiği yere ulaşsın ve ülkemizi şifaveren başarılı doktorların ülkesi olarak tanıtmamız gerekiyor. Türkiyenin hak ettiği gelir ve hasta sayısına ulaşması için Türk Sağlık Merkezini Hollanda da açtık. Bu proje sadece bir sağlık turizmi çalışması değildir. Bu proje ülkemiz için ufuk açıcı bir vizyon projesidir. Amacımız tüm Hollandalılara sağlık hizmeti konusunda alternatif sunmaktır.”
Murat ışık daha sonra, 2024 te Utrecht merkez ofis dışında, 3 şehirde 8 ayrı takvimde 100’e yakın toplantı organize edeceklerini ve başarılı doktorlarımız ile yolculuğun süreceğini, Hollanda’da ilk olarak 16-17-18 Şubat’ta 3 Tur Roadshowu yaparak, ‘Medical inTürkiye’ ekibi ile sağlık için yollara yeniden düşeceklerini söyledi.
Daha sonra Zaandam’daki Fuarım, Amsterdam’daki FestiAla organizasyonlarına katılan kafiile, 3 günde 9 organizasyon yaparak çalışmalarını sürdürdü.
Kafilede bulunan uzmanlardan, sağlık turizmi konusunda neler yapılması gerektiği şeklindeki sorumuza aldığım cevaplar şöyle oldu:
MedicalinTürkiye Türkiye Koordinatörü Nergis Altıntaş:
“Ülkemizi Sağlık alanında Hollanda’da layıkı ile temsil edeceğiz. Özellikle ülkemizde kendi alanında akredite sağlık kuruluşları ile AB kanun koyucuların tanıdığı sertifika ve standardizayonu sağlayan hekim ve hastanelerden seçtik. Ayrıca alanında en başarılı doktorları getiriyoruz. Bu çalışmada ‘Medical in Türkiye’nin kırk kişilik ekibi gece gündüz çalışıyor. Sadece Hollanda’da aynı anda 3 fuardaki standlar ile, toplamda 9 noktada çalışma yürütüyoruz.”
‘Medical in Türkiye’nin Hollanda Müdürü Şule Kaya;
“Biz Hollandaya gelen bir Türk şirketi değiliz. Hollanda’da kurulan bir Türk kökenli girişimcilerin kurduğu Hollanda şirketiyiz. Sağlık, hukuk, sigorta ve finans alanında uluslararası ve Hollandalı danışmanlar ile çalışıyoruz. Ekibimizde 2 Hollandalı, 1 Fas asıllı ve bir de Sürinamlı arkadaşımız var. Hollanda sağlık sisteminde yardımcı olacağımız alanları seçtik. Ücretsiz muayene hizmeti, ücretsiz sigorta danışmanlığı, ödeme kolaylığı ve tüm aşamalarda sigortalı bir sistem ile çalışıyoruz. Tüm Hollanda da en sevilen ve çok çözüm üreten şirket olacağız.”
Diş Hekimi ve Smile Design Master Eğitici, Dr Şule Ünal:
“Hollandadan gelen Türk kökenli hastalara zaten Ankara’daki kliniklerinde hizmet veriyoruz. Hızlı, kaliteli ve ekonomik hizmetten memnun kaldıklarını şimdi ise yerinde hastalarımız ile temas kurarak sayı ve performansı artırarak hastaların karar verme sürecini artırmak istiyoruz. Ayrıca Hollanda sağlık sistemi içinde yaşanan aksaklıkları bilen ve çalışan ekibimiz ve ‘Medical inTürkiye’ ile uluslararası alanda Türk doktorlarının başarılarını artırmayı ve temsilini çoğaltmayı hedefliyoruz.”
Doç. Dr Aydın Arslan:
“Özellikle iklim, yaşam standartları yaşlı nüfusun ortopedi alanındaki ihtiyaçları ve sistemin ev doktorları ile uzman arasındaki sürenin, hastanın yaşam kalitesine zarar verdiği bu aşamada, klinik ve ülke olarak seçenek olabiliriz. Dünyada hangi sistem uygulanıyorsa biz de bunu yapabiliyoruz. Hatta Türk doktorları bunu çok iyi yapabiliyor. Özellikle ülkemize bu alanda hasta akışının sağlanması yeni gelir ve iş gücü artışını sağlayacaktır. Ben şahsen kök hücre tedavisi, ozon tedavisi, glutatyon tedavisi, Artroskopi amaliyatı, protez ameliyatı ve proloterapi dallarında hizmet veriyorum.”
Dr.Mehmet Ali Şanlı (Adana):
“Sağlık biz insanlar için ilk sırada gelen olmazsa olmazlarımızdandır. Sağlık için insanlar kıtalar arası yolculuklar yapmaktalar ve sağlığı nerde bulurlarsa oraya gitmektedirler . Bunun için hem maddi hem manevi olarak yatırım yapmaktadırlar . Avrupa’da yaşaşayan gurbetçilerimizin de sağlık yönünden sıkıntı yaşadıklarını, hem kendileri belirtmekte, hem biz de yakından takip etmekteyiz. Gurbetçilerimizin, doğru teşhis ve tedavi ve de geciken süre konularında sıkıntı yaşadıklarını bilmekteyiz. Biz de bu konularda gurbetçilerimizin yanında olacağız. Bunun somut bir göstergesi olarak, uzman olan doktorlarımızı getirerek bire bir hasta doktor buluşmasını sağlamaktayız. Bu görüşmeler sonucunda memleketimizde emin ellere teslim ederek doğru teşhis ve tedavi ve de hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşmalarını sağlayacağız. Bize başvuran vatandaşlarımızın sağlık süreçleri konusunda her zaman yanlarında olacağız.”
Medikar Hastanesi Temsilcisi Dr. Hikmet Demirkol:
Kendi alanı olan beyin sinir cerrahisi alanı dışında, Medikar Hastanesinin Hollanda için özel bir proje oluşturduğunu söyleyen Demirkol, kasım ayındaki organizasyon sonrası, ikinci turda çalışmaların sürdüğünü, bu süreci, 1 yıllık planladıklarını ve gelecekte Hollanda’da her hafta bir doktor bulunduracaklarını söyledi.
Doç Dr. Tuğçe Yasak:
Ülkemizin estetik ameliyatlar konusunda dünyada en çok hastaya hizmet veren 3 ülkeden biri olduğunu, vaka ve başarı açısından da ilk iki ülke arasında olduğumuzu söyleyen Yasak, sağlık ve yaşam kalitesinde erkek yada kadın fark etmeksizin, estetiğin artık ihtiyaç olarak görüldüğü ve bu süreçte başarılı çalışmaları ile ödül aldıklarını, süreci yönetmek için uzun süreli bir plan yaptıklarını, Hollanda’dan gelen hastalarına ‘Medical inTürkiye’ ile komplikasyon sigortasını, sadece 1 liraya yaparak, onlara hediye ettiklerini ve bu sayede Türkiye tercihi konusunda teşvik edici çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Çağlar Helvacıoğlu:
Tüp bebekte ülkemizin dünyada bir numaralı merkez olduğunu, ayrıca güvenle hizmet verdiğini, toplumsal değerlerimiz ve önceliklerimiz ile çocuk isteğine her aşamada yardımcı olduklarını belirtirken, başarılı işler yapmanın gururu ile, insanların çocuk özlemine katkıda bulunmanın coşkusunu yaşadığını söyledi.. Helvacıoğlu, özellikle Hollanda ve Batı ülkelerinin deneme ve uygulama kısıtlamalarının önünü açması ve sigorta sorunlarını çözerse bu konuda en önemli partner olacaklarını söyledi.
Sağlık turizminin gelişmesi için Türkiye’nin bazı stratejik adımlar atması da önemlidir.
Bana göre bu konuda düşünülebilecek bazı öneriler şöyledir:

Altyapıyı Güçlendirme: Türkiye, sağlık turizminde uluslararası standartlarda hizmet sunabilmesi için sağlık altyapısını güçlendirmelidir. Yeni teknolojilere yatırım yaparak, sağlık kuruluşlarının donanım ve tesislerini modernleştirmek önemlidir.
Kaliteli Sağlık Hizmeti: Yüksek kaliteli sağlık hizmetleri sunmak, uluslararası hasta güvenini kazanmada kritik bir faktördür. Nitelikli sağlık profesyonelleri, güncel teknolojiler ve hasta memnuniyetini artırmaya yönelik uygulamalar, Türkiye’yi tercih edilebilir kılacaktır.
Tanıtım ve Pazarlama: Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelini dünya genelinde etkili bir şekilde tanıtmak için pazarlama ve reklam faaliyetlerine ağırlık verilmelidir. Sağlık turizmi destinasyonları tanıtım kampanyaları ile desteklenmeli ve dijital pazarlama stratejileri kullanılmalıdır.
Vize Kolaylıkları: Uluslararası hastaların Türkiye’ye seyahatini kolaylaştırmak amacıyla vize süreçleri basitleştirilmeli veya sağlık turizmi kapsamında özel vize avantajları sunulmalıdır.
Fiyat Rekabetçiliği: Sağlık hizmetlerinin maliyeti, uluslararası rekabet avantajını artırmak için rekabetçi olmalıdır. Diğer ülkelere kıyasla uygun fiyatlarla kaliteli sağlık hizmeti sunulması sağlık turizminin çekiciliğini artırabilir.
Uluslararası Akreditasyonlar ve Sertifikalar: Türkiye’deki sağlık kuruluşları, uluslararası tanınan sağlık akreditasyonları ve sertifikalara sahip olmalıdır. Bu, hasta güvenini artırır ve sağlık turizmi açısından güvenilirliği pekiştirir.
İşbirlikleri ve Ağ Oluşturma: Yerel sağlık kuruluşları, turizm sektörü ve devlet kurumları arasında işbirlikleri güçlendirilmeli. Bu, sağlık turizmi için entegre bir yaklaşımın benimsenmesine yardımcı olabilir.
Sağlık Turizmi Özel Teşvikleri: Sağlık turizmini teşvik etmek amacıyla özel vergi avantajları, hibe programları veya diğer teşvik mekanizmaları gibi ekonomik destekler sağlanabilir.

Bu öneriler, Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyelini artırarak, sektörde daha rekabetçi bir konuma gelmesine yardımcı olabilir.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

ERÜ Gevher Nesibe Hastanesi’nin  Yenilenen Poliklinikleri’nin Açılışı Gerçekleştirildi

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenme çalışmalarının üstlenildiği Gevher Nesibe Hastanesi Poliklinik Girişi …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427