KTO BAŞKANI GÜLSOY, ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye’nin 2023 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyümüştür. Dünya genelinde yaşanan durgunluk, savaşlar ve tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin 5.9’luk büyüme göstermesi memnuniyet vericidir.” dedi.
Büyümenin kalıcı ve sürdürülebilir olması ve yatırımların artması için fiyat istikrarı ve finansal istikrarın hayati önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Gülsoy, “Bu rakamlar, ülkemizin yatırım ve üretim kararlılığının en zor şartlar altında dahi devam ettiğini göstermesi bakımından çok kıymetlidir. ” ifadelerini kullandı.
Başkan Gülsoy, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 artış gösterdiğini kaydederek, “3. çeyrekte; inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3 artış sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisinin 2023 yılı ilk çeyrekte yüzde 4, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 büyüme sağladığını ifade eden Başkan Gülsoy, “Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ise yüzde 5,9’luk büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Türkiye ekonomisi yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 13 çeyrektir sürdürmüştür. 2023 yılının ilk dokuz ayında ise ekonomik büyümemiz %4,7 oranında gerçekleşmiştir. Dünyadaki gelişmelerin epey hız kazandığı bir dönem yaşıyoruz. Dünya genelindeki yaşanan durgunluk, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yanı sıra ikinci yılına giren Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz yansımaları piyasalarda gerginlik yaratmaya devam etmektedir. İş dünyamız bütün zorlu şartlar altında dahi canla başla çalışmaktadır. Burada önemli olan sürdürebilirliktir. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve ortak akıl ile şimdi daha çok çalışma zamanıdır. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin daha fazla nitelikli büyümesi, büyümenin tabana dengeli yayılması ve dış talebe dayalı büyümesine daha fazla katkı sunmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Özel sektörün azmi ve iştahı yerinde ama Finansman konusunda destek beklediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu zorlu süreçte tüm sorunlarımızda yanımızda olan güçlü sesimiz TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, iş dünyamıza sağladığı destekler nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum.”
Kayseri OSB Başkanı Yalçın, 2023 yılı 3. Çeyrek Büyüme Rakamını Değerlendirdi
Yalçın: Ekonomimiz üst üste 13 çeyrekte büyüyerek önemli bir performans göstermiştir
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2023 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamına ilişkin açıklamada bulundu.
Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisi 2023 yılı üçüncü çeyrek dilimde yüzde 5,9 oranında büyüme sağlamıştır. Bu rakam, yaşanan tüm olumsuzluklara ve bölgesel istikrarsızlığa rağmen Türkiye ekonomisinin büyümedeki güçlü yapısını ortaya koymaktadır. Ekonomimiz üst üste 13 çeyrekte büyüme sağlayarak önemli bir performans göstermiştir.” dedi.
Başkan Yalçın, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 artış gösterdiğini kaydederek, “3. çeyrekte; inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3 artış sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
Yalçın, “Türkiye ekonomisi 2023 yılı ilk çeyrekte yüzde 4, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 büyüme sağlamıştı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ise yüzde 5,9’la beklentilerin üzerinde büyüme elde etmiştir. Elde edilen sonuç, sanayiciler olarak bizleri sevindirmiştir. Beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamı geleceğe olan umutlu bakışımızı da güçlendirmiştir” ifadelerini kullandı.
Başkan Yalçın, “Dünya genelinde yaşanan durgunluk, Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz yansımalarına İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırılarının eklenmesiyle dünya piyasaları çalkantılı yeni bir dönemi yaşamaktadır. Bu olumsuzlukların yaşandığı ortamda Türkiye ekonomisinin, yılın 3. çeyreğindeki beklentileri aşan büyüme performansı not edilmesi gereken bir durumdur. Türkiye ekonomisi, üst üste 13 çeyrekte büyüme başarısı göstererek, olumsuzlukları bertaraf edebilecek kapasiteye sahip olduğu dünyaya kanıtlamıştır.” diye konuştu.
Başkan Yalçın, “Türkiye’nin büyüme rakamları, son yıllarda dünya ekonomisindeki dalgalanmalara rağmen istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin arkasında, güçlü iç talep, dinamik nüfus yapısı, çeşitli sektörlerdeki rekabet gücü, altyapı yatırımları, ihracat kapasitesi ve makroekonomik istikrar gibi faktörler yer almaktadır. Türkiye’nin ekonomik büyümesi, hem bölgesel hem de küresel anlamda istikrar ve refahın artmasına katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin büyüme rakamları, ekonomik istikrarın ve güvenin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.” şeklinde konuştu.
Başkan Yalçın, “Türkiye, ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için, yapısal reformlar, teknolojik dönüşüm, insan kaynağı geliştirme, finansal derinleşme ve yeşil ekonomi gibi alanlara odaklanmalıdır. Türkiye’nin ve Kayseri’nin büyüme oranlarını artırmak ve kalkınmanın her alana yayılmasını sağlamak için daha çok gayret göstermeli ve enerji harcamalıyız.” dedi.
Yatırım, istihdam ve özellikle yüksek teknolojili üretim alanında yeni adımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Başkan Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:
KTO KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI ERÜ REKTÖRÜ PROF. DR. ALTUN’UN KATILIMIYLA YAPILDI
Kayseri Ticaret Odası’nın (KTO) Kasım ayı Meclis toplantısı ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun’un katılımıyla gerçekleştirildi. Gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Hiçbir olumsuz tablo, bizleri karamsarlığa ya da tedbirsizliğe sevk etmemeli. İş insanına karamsarlık yakışmaz. Karamsar olan ne üretebilir ne de ticaret yapabilir.” dedi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Altun’da iş dünyasını Orta Anadolu Kariyer Fuarı’na katılmaya davet etti.
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan başkanlığında M. Rifat Hisarcıklıoğlu konferans salonunda gerçekleştirildi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun’un konuk olarak katıldığı Toplantıya; Başkan Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu üyeleri, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, Meclis Başkanlık Divan üyeleri ve Basın mensupları katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından görüşülen gündem maddeleri kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.
“TARİH BUNUN HESABINI SORACAKTIR”
Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ve gündeme ilişkin bilgiler vermek üzere kürsüye gelen Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Filistin’in Gazze şehrinde yaşanan insanlık dramını üzülerek takip ettiklerini belirterek, “Bu bir savaş değil! Bu bir katliam, bu bir soykırım! bu bir vahşet! Gazze’de eli kanlı bebek katili Netanyahu tarafından; 6 binden fazla çocuk, 4 bin kadın olmak üzere yaklaşık 15 bine yakın kişi şehit edildi. Bu şehitlerin kanı bunların peşinde olacak. Tarih bunun hesabını soracaktır. Ama Artık Yeter! Akan kanın, katliamın, soykırımın son bulmasını ve kalıcı ateşkesin sağlanmasını temenni ediyoruz” dedi.
“SAVAŞLAR İÇ PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR, ENFLASYONU KÖRÜKLÜYOR”
Savaşların ekonomiye etkisine vurgu yapan Gülsoy, “ İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yanı sıra ikinci yılına giden Rusya – Ukrayna Savaşı da dünyada gerginlik yaratmaya devam ediyor. Makro ekonomik dengeleri etkileyen bu iki önemli faktör, Türkiye’de de iç piyasa üzerinde de etkili oluyor. Rusya Ukrayna ve İsrail Filistin savaşlarının coğrafi konumu düşünüldüğünde, petrol ve doğalgaz rezervlerinin ortasında yaşanan çatışmaların meydana getirdiği olumsuz ortam; petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasına yol açıyor. Dolayısıyla enerji maliyetleri de artıyor. Enerjinin yanı sıra kullandığımız ithal girdilerin maliyetlerinde de önemli yükseliş yaşanıyor. Bunların yalnızca üretim için değil; günlük yaşamda vatandaşın kullandığı, satın aldığı her şey üzerinde de aleyhte bir etkisi var. Konut giderleri de ulaşım giderleri de vatandaşın markette doldurduğu filenin maliyeti de hep artıyor. Dolayısıyla bu da enflasyonu körüklüyor.” İfadelerini kullandı.
“EKONOMİK HEDEFİN LOKOMOTİFİ ÜRETİM VE İHRACATTIR”
Ekonomik hedefin lokomotifi üretim ve ihracat olduğunu ifade eden Gülsoy, “Son aylarda ihracat pazarlarımızda devam eden durgunluk, ihracat artış potansiyelimizi sınırlandırırken, iç piyasadaki talepte zayıflamaya başladı. Bu durum finansmandaki sıkılaşma ile birleşince sanayi üretiminde ve ihracatta daralma yaşıyoruz. Nitekim endeksler 3 aydır geriliyor. Yeni siparişler 1 yıldır ilk kez tüm sektörlerde yavaşlama sergiledi. Ekonomimizde kronik bir durum var. Üretim arttığında dış açıklarımız da artıyor, üretim azaldığında dış açıklarımız azalıyor. Kısır bir döngü yaşıyoruz ve bu durumdan kurtulmamız gerekiyor. Bunun için yerli payı ve katma değeri daha yüksek olan üretimi artırmamız son derece önemli. Özellikle hammadde üretimde ithal ikameli bir politikanın tercih edilmesi gerekiyor. İhracatımızın çok önemli bir kısmı imalattan oluşuyor. Buna karşın ihracat gelirlerimizle katma değeri düşük sektörlerdeki ithalatımızı karşılamakta bile zorluk çekiyoruz. Bunun için verimliliği ve teknolojik düzeyi artırmaya ihtiyacımız var. Yapılması gerekenler ise ekonomik faaliyette teknoloji kullanımına AR-GE ile inovasyona önem vermek, yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü gerçekleştirmemiz gerekiyor. İkiz dönüşümün bütün üyelerimizde kurum kimliği haline gelmesi çok önemli. Bunların yanında markalaşma ile çalışmamalarımızı yoğunlaştırmamız büyük önem taşıyor.” diye konuştu.
“ENFLASYON MUHASEBESİNE GEÇİLMESİ ARTIK BÜYÜK BİR İHTİYAÇ”
Kayseri Ticaret Odası üyelerinden gelen istek ve taleplere de değinen Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Enflasyon nedeniyle oluşan fiktif karların işletmelerin vergi yükünü artırması ve sermayesini eritmesi nedeniyle enflasyon muhasebesine geçilmesi artık büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Şu anda işletmelerin bilançoları gerçek değerleri yansıtmıyor. Öz sermayesi ve makine teçhizatı güçlü olan firmalar, sermayeleri eridiği halde yüksek enflasyon nedeniyle kar etmiş gibi görünüyor. İşletmelerin ortaya çıkan gerçek dışı kârlar üzerinden vergilendirilmesi öz sermayesinin erimesine, mali yapının bozulmasına ve kaynak kullanımda verimsizliğe yol açıyor. Bu sebeple İş dünyası olarak bu haklı taleplerimizin dikkate alınacağına da inanıyoruz.- Katma Değer Vergisinde uygulanan farklı oranların tek oranlı KDV uygulanması, Vergi ödemeyi teşvik amacıyla düzenli vergi ödeyen mükelleflerin ödüllendirilmesi, Ticari kredi kartlarının limitleri ve taksitlendirme süreçlerinin ihtiyaç dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi, İşletmelerin sermaye sıkıntısı nedeniyle finansman ihtiyacının devam etmesi, şirketlerin birleşmesinin özendirilerek güçlenmesinin sağlanması yer alıyor.”
“İŞ DÜNYASINA KARAMSARLIK YAKIŞMAZ”
Hiçbir olumsuz tablonun iş dünyasını karamsarlığa ya da tedbirsizliğe sevk etmemesi gerektiğini belirten Gülsoy, “ İş insanına karamsarlık yakışmaz. Karamsar olan ne üretebilir ne de ticaret yapabilir. Bizler Türk İş dünyası olarak bu güne kadar birçok zorluğu birlikte aştık. Çünkü bu tecrübeye ve dinamizme sahibiz. Yeter ki kendimize güvenelim. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. Fitne-fesada yer vermeyelim. Kamu, özel sektör el ele vererek bu zorlu günleri de atlatırız.” dedi.
Konuşmasının sonunda oda faaliyetlerine de yer veren Gülsoy, “Kasım ayında Kurulan Firma Sayısı 196 Kapanan firma sayısı ise 354 olmuştur. 1043 Tescil, 428 Belge, 337 Müzekkere işlemi yapılmıştır.” dedi.
ERÜ REKTÖRÜ ALTUN : BAŞARIMIZIN ÜZERİNE KOYARAK İLERLEMEK İSTİYORUZ
Kasım Ayı Meclis toplantısı konuğu olan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ise Erciyes Üniversitesi’nin devlet üniversiteleri arasında 8’nci sıraya çıkmasına değinerek, “Biz bunun üzerine koyarak ilerlemek istiyoruz, üniversite sınav sisteminde ben şunu çok takdir ediyorum bizim dönemimizde biz önce tercih yapar, sonra sınava girer ona göre yerleşirdik. Günümüzde ise önce sınava giriliyor ve alınan puana göre tercih yapılıyor, bence bu çok kıymetli. Burada Sanayi odasından Ticaret Odası’ndan gelen kişilerin öğrencilerle buluşması öğrencilerimize çok büyük fayda sağlıyor. Bu sürecin devamında öğrenciler çok memnun kalıyor ve güzel bir ortam oluşuyor. “ dedi.
“ORAKAF’23 ÖNEMLİ BİR SİNERJİ OLUŞMASINA FAYDA SAĞLAYACAK”
Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde 19 Üniversitenin paydaşlığında 25-26 Aralık tarihlerinde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Orta Anadolu Kariyer Fuarı (ORAKAF’23) yapacaklarını belirten Prof. Dr. Altun, “Bölgenin en büyük kariyer fuarını oluşturmak istiyoruz. Burada 20 üniversite olarak toplanıyoruz mekanı ve günü Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları kararlaştırıyor. İki gün sürecek olan bu toplantı önemli bir sinerji oluşmasına da fayda sağlayacaktır. Bunlar bir fırsat olarak karşınıza çıkabilmekte. Ben her zaman söylüyorum ki ben Rektör olarak bir başarı varsa bunu tek başıma yapmıyorum, ekibimle birlikte, akademik kadromla birlikte ve idari personelimizle birlikte gerçekleştiriyoruz. Böyle bir fuarda başarılı olunacaksa başta Sayın Valimiz, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz olmak üzere, Ticaret ve Sanayi Odalarımızla hep birlikte başaracağız. Bundan dolayı da bu noktada desteklerinize ihtiyacımız olacak ve sizlerle birlikte olmak bizi çok güçlü kılacaktır. “ diye konuştu.
Konuşmaların sonunda KTO Başkanı Gülsoy tarafından Prof. Dr. Altun’a plaket takdim edildi.
GÜLSOY : “EKİM AYINDA 152 ÜLKEYE 308 MİLYON 906 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”
Başkan Yalçın: İhracat arıtışı için sektörel kredi destekleri verilmeli
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yalçın, “Türkiye olarak ihracatımız, yüzde 7,4 oranında artış göstermiştir. İhracatta daha fazla artış sağlanabilmesi için sektörel kredi desteklerinin verilmesi gereklidir.” dedi.
Türkiye’nin Ekim ayında ihracatının, bir önceki yılın aynı ayına göre göre yüzde 7,4 artarak 22 milyar 871 milyon dolar olduğunu belirten Başkan Yalçın, ithalatın ise yüzde 0,6 artarak 29 milyar 390 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Yalçın, “Genel ticaret sistemine göre ihracatımız 2023 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artarak 209 milyar 904 milyon dolar, ithalatımız ise yüzde 1,1 artarak 303 milyar 821 milyon dolar oldu.” diye konuştu.
Kayseri’nin Ekim ayı ihracat rakamlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Yalçın, “Kayseri’nin Ekim ayı ihracatı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 2,5’lik artışla 308 milyon 907 bin dolar olmuştur. Kayseri’nin ilk 10 aylık ihracatı ise 2 milyar 984 milyon dolara ulaşmıştır. Bu rakam ihracatın ithalatı karşılaması bakımından sevindiricidir. Çünkü Kayseri ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 100’ü aşan başarısını sürdürmektedir.” dedi.
Kayseri’nin Ekim ayındaki ithalatının 113 milyon 427 bin dolar olarak gerçekleştiğine değinen Başkan Yalçın, “Şehrimizin Ekim ayı ithalatı, Eylül ayında gerçekleşen 148 milyon dolarlık ithalat rakamına karşın yaklaşık yüzde 23’lük düşüş göstermiştir. Bu düşüş sevindiricidir. Ancak üretime konu ithal kaynaklı hammadde girişinin azaldığını da göstermektedir. Şehrimizin ilk 10 aylık ithalat rakamı ise 1 milyar 364 milyon dolar olmuştur.” şeklinde konuştu.
Başkan Yalçın, “Ülkemiz, Türkiye Yüzyılı’na dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle emin adımlarla yürümektedir. Ortaya konulan hedeflere ulaşılması için üretimin ve ihracatın lokomotif görev gördüğü de açıktır. Dünya genelinde yaşanan ekonomik sarsıntı ve buna eklemlenen Rusya-Ukrayna savaşı ve şimdilerde büyük bir acıya ve zulme sahne olan Gazze savaşı küresel ekonomik dengeleri etkilemektedir. Tüm bu zor koşullara rağmen sanayicilerimiz üretmeye ve ihracat yapmaya devam etmektedirler.” dedi.
Kayseri’nin 2022 yılında önemli bir ihracat rakamını yakaladığına işaret eden Başkan Yalçın, “Yaklaşık 4 milyar dolar olan 2022 yılı ihracatımız, Kayseri sanayicisinin gücünü ortaya koyan bir rakam olmuştur. 190’dan fazla ülkeye ihracat yapan bir şehrin sanayicileri olarak, üzerimize düşen ihracatta yeni rekorlar kırmaktır. Ortaya çıkan verilere baktığımızda ihracatta zorluklar yaşandığı gerçeği gözler önündedir. Ancak bizler bu zorlukları da aşacak ve ülkemizi ihracatla kalkındırmaya devam edecek azme sahibiz.” diye konuştu.
Dış ticaret açığının kapatılabilmesi ve cari fazla verilebilmesi için alınması gereken önlemler olduğunun altını çizen Başkan Yalçın, “Üretime ve dolayısıyla da ihracata yansıyan talep daralmasının kırılması önemlidir. Üretime konu hammaddelerin yerli kaynaklardan karşılanması, katma değeri yüksek üretimin artırılması, verimliliğin ve teknolojik düzeyin yükseltilmesi zaruret halini almıştır. Sanayicilerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü koruyabilmesi, ihracatta daha fazla artış sağlanabilmesi için sektörel kredi desteklerinin verilmesi gereklidir. Yatırıma, üretime ve ihracata katkı sağlayan her sanayicinin beklentisi bu yöndedir. “ ifadelerini kullandı.
Başkan Yalçın, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması yolunda büyük bir gayretle çalışan tüm ihracatçıları kutlayarak, başarılarının devamını diledi.
Başkan Büyüksimitci, “İhracatımız Aylık Bazda Artmaya Devam Ediyor”