Özhaseki’den: TOKİ’den yüzde 25 indirim kampanyası, ‘Deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm şurası, 40 bin deprem bölgesi konut teslimi

‘DEPREM GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞURASI’ BAŞLADI

BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: “YENİ YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasında’ Deprem Yasası için yeni yol haritasının belirleneceğini ifade ederek, “Burada yaptığımız çalışmalara yeni fikirler var mı, bu konuda istişare ile geldiğimiz noktaları bir kez daha gözden geçireceğiz. İnşallah ay sonunda yüce Meclisin takdirine sunacağız. Bundan sonra yol haritamızı belirlemiş olacağız” diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek olan ‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’, İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Şura’nın açılış konuşmasını yapan Bakan Özhaseki, Deprem Yasası için yeni yol haritasının belirleneceğini söyledi.
‘Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’na sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, deprem bilimciler, bilim insanları ve basının yoğun katılım gösterdi. Bakan Mehmet Özhaseki, konuşmasında bilim insanları ve alanında uzman isimlerin katılımıyla 6 ayrı komisyonun gerçekleştirdiği toplantıların, deprem yasasına zemin oluşturacağını ifade etti. Bakan Özhaseki, “Burada yaptığımız çalışmalara yeni fikirler var mı, bu konuda istişare ile geldiğimiz noktaları bir kez daha gözden geçireceğiz. İnşallah ay sonunda yüce Meclisin takdirine sunacağız. Bundan sonra yol haritamızı belirlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“AFETLERE KARŞI MÜCADELEDE ÇARE: KENTSEL DÖNÜŞÜM”
Dünyada depremlerin doğal afetlerin başında geldiğini ifade eden Özhaseki, “Topraklarımızın yüzde 66’sı, nüfusumuzun ise yüzde 71’i 1. ve 2. dereceden deprem riski altında. Deprem sebebiyle son 100 yılda toplam 130 bin canımızı yitirdik. Türkiye’nin deprem riskini yüksek seviyede artıran tam üç büyük ve aktif olan fay hattı var. Kuzey Anadolu fay hattı, Doğu Anadolu fay hattı, Ege bölgesindeki fay hattı. Bizim biran önce tedbirimizi almamız icap ediyor.” dedi. Afetlere karşı tek çarenin kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Özhaseki, şu mesajları verdi: “Afetlere karşı kentsel dönüşümü hızla harekete geçirmemiz icap ediyor. Türkiye genelinde yaklaşık 6 milyon bağımsız bölüm ise risk altında bulunuyor. 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerekiyor. 2012’den bugüne kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor.”

“İSTANBUL’U DEPREME HAZIRLIYORUZ”
“İstanbul’da ise; 2012’den bugüne kentsel dönüşüm projeleriyle bugüne kadar İstanbul’da 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda İstanbul’da 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor. İstanbul’un dönüşümü için açıkladığımız dört adımlı yol haritamızı uygulamaya devam edeceğiz. Kentsel Dönüşüm çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız. Yarısı Bizden kampanyası ile 200 bin konutu dönüştüreceğiz. İstanbul’u depreme hazırlıyoruz.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÜÇ PAYDAŞI VAR”
“Kentsel dönüşümün üç paydaşı var; Bakanlık, Belediye ve vatandaş. Biz hazırız. Vatandaş istiyor. Ne yazık ki bazı belediyeler hiç. İsim bulmuşlar, kolaycılık, kaytarma, ‘Rantsal Dönüşüm.’ Belediyeler vaat ettikleri dönüşümleri gerçekleştirmeli, vatandaşımız da bu süreci takip etmelidir. Hz. Mevlâna ne diyor ‘Akıl dize vurup dövünmek, sonradan ah çekmek için değil, düşünüp tedbir almak içindir.’ O nedenle şimdiden tedbirlerimizi almamız gerekiyor.”

“DEPREM TURİSTLERİ HARİÇ HERKES AYAKTAYDI”
6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Bakan Özhaseki konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı Sizler o dönemde ayaktaydınız. Birkaç deprem turisti hariç tüm Türkiye ayaktaydı. Gece gündüz demeden çalışıyoruz. İnşallah deprem bölgesinde toplamda da 850 bin güvenli ve sağlam bağımsız bölümü vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 200 bin konutun inşasına başladık. İnşallah yapımı biten konutları yıl sonunda etap etap teslim etmeye başlayacağız.”

“YERİNDE DÖNÜŞÜME 210 BİN MÜRACAAT OLDU”
“İnşa sürecini hızlandırmak için Yerinde Dönüşüm projesini başlattık. Şu ana kadar 210 bin müracaat oldu. Şehir merkezlerinin inşasına Bakanlık olarak başladık. 4 kırmızı çizgimizden ödün vermeden konutlarımızı inşa edeceğiz. Ruhsattan meskene kadar her bir safhasını Bakanlığımız kontrol edecek. Biz temellerini attığımız konutlarla, Yerinde Dönüşüm projemizle afetzede kardeşlerimizi en kısa sürede güvenli konutlarına taşımakta kararlıyız.”

“ŞURA’DA YÜRÜTÜLECEK MÜZAKERELERDEN DEPREM YASASI İÇİN İSTİFADE EDECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı konuşmasında, “Şura boyunca yürütülecek müzakerelerden, hazırlıklarına başladığımız deprem yasası için de en geniş şekilde istifade edeceğiz. Amacımız insanlarımızı ve şehirlerimizi tehdit eden deprem gerçeğine karşı elimizdeki en önemli araç olan kentsel dönüşümü en sağlıklı, hızlı ve adil bir şekilde yürütecek hukuki altyapıyı kurmaktır. 81 vilayetinin tamamını deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmaları yürütmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm yürütülen yerlerde yaşayan vatandaşlarımızdan beklentimiz, devletin tüm unsurlarıyla sahip çıktığı bu çalışmalara destek vermesidir.” ifadelerini kullandı.

BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ’DEN İNDİRİM MÜJDESİ: TOKİ’DEN YÜZDE 25 İNDİRİM KAMPANYASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “TOKİ’den konut ve iş yeri alan vatandaşlarımız, kalan borçlarını peşin ödemek isterlerse yüzde 25 oranında indirimden faydalanabilecek.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı TRT Haber canlı yayınında vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine Toplu Konut İdaresi (TOKİ) aracılığıyla alınan ve geri ödemeleri devam eden konut ve iş yerleri için yüzde 25 indirim kampanyası düzenlediklerini duyurdu. Bakan Özhaseki’nin müjdesini verdiği yüzde 25 indirim kampanyasından, TOKİ’den ev ve iş yeri almış ve geri ödemesi 2022 yılı Haziran ayının sonuna kadar başlamış olanlar faydalanabilecek. Alıcılar borç bakiyesinin peşin olarak kapatması durumunda yüzde 25 oranında indirim imkânından yararlanabilecek.

KAMPANYA 21 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK VE 19 EKİM’DE SONA ERECEK

Borcun tamamını kapatamayacak olan alıcılar ise borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla yaptıkları ödemeye yüzde 25 indirim kampanyasından kısmi olarak faydalanabilecek. Konut ve işyeri alıcıları, borç kapatma tarihi itibarıyla hesaplanacak borç bakiyelerini, 21 Eylül-19 Ekim 2023 tarihleri arasında satış işlemlerini gerçekleştirdikleri bankadan öğrenebilecek. Yüzde 25 indirim kampanyası 21 Eylül’de başlayacak ve 19 Ekim’de sona erecek.

BORÇLARINI KAPATMAK İSTEYENLER ARACI BANKADAN KONUT KREDİSİ KULLANABİLECEK

Alıcıların, başvuru tarihi itibarıyla öncelikle borç kapatmanın yapıldığı aya ait taksit ödemelerini yapmış olması gerekiyor. Ayrıca geriye dönük taksit ve emlak vergisi borcunun olmaması şartı da var. Kampanyaya dahil olan konut ve iş yeri alıcıları, borç bakiyelerini kapatarak söz konusu indirimden faydalanmak isterse de Gayrimenkul Satış Sözleşmesi’ni imzalamış oldukları aracı bankalardan konut kredisi kullanabilecek.

KAMPANYA TARİHİNDEN SONRA İNDİRİM GEÇERLİ OLMAYACAK

Kampanya tarihinden sonra yapılacak borç kapatma ve kısmi ödemelerde ise söz konusu indirim oranından yararlanılması mümkün olmayacak. Kalan taksit sayısı 12 ve daha az olan konut ve iş yeri alıcıları indirim kampanyasından faydalanamayacak.

BAKAN ÖZHASEKİ: “DEPREM BÖLGESİNDE 2 AY SONRA İLK ETAPTA 40 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK” 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde 2 ay sonra ilk etapta 40 bin konutun teslim edileceğini açıkladı. İhalesi tamamlanarak yapımına başlanılan 200 bin konuttan bitenleri 2-3 ay sonra teslim etmeye başlayacaklarını ifade eden Özhaseki, “İlk etapta 40 bin konutu teslim ediyoruz. Diğerleri de peyderpey gelecek. Yani Aralık ayında o bölgelerde binlerce konutu teslim ettiğimizi görebilirsiniz.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Bakan Özhaseki, 15 Eylül’de İstanbul’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirecekleri “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası”na ilişkin bilgiler verdi. Bakan Özhaseki, “Şûrada bilim adamlarından, akademisyenlere fikir beyan eden kim varsa hepsini bir araya getiriyoruz. Uzun süredir zaten bir çalışmamız vardı. Yasa taslağını da hazırlamıştık. Son olarak gözden geçirip yanılma payını en aza düşürmek istiyoruz.” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DAHA ÇOK YAPMAMIZ LAZIM”

Bakan Özhaseki Türkiye’deki yapı stokunu ele alarak kentsel dönüşüme daha fazla önem gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bakan Özhaseki, “Şu anda ülkemizde 31 milyon civarında konut ve 5 milyon civarında da iş yeri var. Bunların bir kısmı riskli. İşte bu riskli olanlardan başlamak üzere bizim bir an önce kentsel dönüşümü hızlandırmamız icap ediyor. 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir yasa çıktı. Binlerce konut yapılmış. 2 milyondan fazla konut kentsel dönüşüme uğramış. Kentsel dönüşümü daha çok yapmamız lazım. 10 yıllık da bir tecrübe var. Bu tecrübede de tıkandığımız yerler neresi? Bizim aşmamız gereken sorunlar nereler? Bir an önce hızlandırabilmemiz için çalışmalar artık son aşamasına getirdik. İnşallah meclis açıldığında da taslağımızı indirip yüce Meclis’in takdiriyle de bu yasaları çıkarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“DEPREM BÖLGESİNDE 200 BİN KONUTUN YAPIMINA BAŞLANDI”

Bakan Özhaseki, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki yapılaşmaya dair bilgiler aktararak, Konut olarak 680 bin konut inşa etmemiz gerekiyor. Şu anda da ihalesini yapıp işe başladığımız konut sayısı 200 bin. TOKİ çok güçlü bir kuruluş. Bununla iftihar ediyoruz. Bu son depremde de TOKİ sınıfı geçti. Hiçbir evde bir çatlak bile olmadı. O zaman bizim TOKİ üzerine biraz daha yüklenip hızlı yapmamız gereken bir ortam çıktı. Fakat TOKİ’nin de nihayetinde yıllık yaptığı konut kapasitesi 60-70 bin civarında. 20 yıl boyunca 1 milyon 250 bin konut yaptı. Şimdi bir anda diyoruz ki; TOKİ 850 bin konutu yap. Kolay bir iş değil. Bir de rezerv alanlarda başlayabiliyoruz. Rezerv alan bulmak da kolay değil. Şehirlerin etrafında, çeperlerinde hazineye ait olan yerlere altyapısını yapıp yeni konutlar yapmaya çalışıyoruz. İşte bu başladığımız konutların sayısı 200 bin civarında. Başladığı günden itibaren, bir sene sürmeden teslim edeceğiz. Bir taraftan da vatandaş yerinde dönüştürmek istiyordu. Onlara da dedik ki biz size konutlar için 1 milyon 300 bin liraya, iş yerleri için de 750 bin liraya kadar yarısı hibe, yarısı kredi olmak üzere destek verelim. 1 milyonun neredeyse tamamını hibe olarak veriyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’DEN BAŞKA BU HASARIN ALTINDAN KALKABİLECEK ÜLKE YOK”

Bakan Özhaseki, deprem bölgesindeki yıkımı anlatarak, “En çok hasar alan iller arasında birinci sırada Hatay var. 254 bin konut ve 55 bin civarında da iş yeri var. İkinci sırada depremin merkezi Kahramanmaraş var. 112 bin konut, 34 bin civarında da iş yeri yıkıldı. Üçüncü sırada Malatya var. 103 bin konut, 27 bin beş yüz civarında iş yeri. Dördüncü sırada Adıyaman var. 80 bin civarında bağımsız birim yıkıldı. Şunu net söyleyebiliriz; Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan her Türk vatandaşı kendi devletiyle, hükümeti ile övünebilir, iftihar edebilir. Böyle bir hasarın altından kalkabilecek, dünyanın başka bir ülkesi yok. Şimdi 18 şehirden ve etkilenen 14 milyon insandan bahsediyoruz. Şu anda 325 bin aileye kira yardımı yapıyoruz. 600 bin civarında vatandaşımız konteyner kentlerdeler. Kolay değil. Bir an önce evlerine dönmesi lazım. O yüzden Bakanlıkta ben seferberlik ilan ettik. Gece gündüz yok, tatil yok. Bir bakan yardımcısı arkadaşımızı sırf bu işte görevlendirdik.” dedi.

“İKİ AY SONRA KONUTLARI TESLİM EETMEYE BAŞLIYORUZ”

Bakan Özhaseki, deprem bölgesinde büyük bir seferberliğe imza atıldığını ifade ederek, “Şu anda yapımına başlanılan konut 200 bin civarında. İki üç ay içerisinde teslim etmeye başlayacağız. İlk etapta iki ay sonra 40 bin konutu teslim ediyoruz. Diğerleri de peyderpey gelecek. Yani Aralık ayında o bölgelerde binlerce konutu teslim ettiğimizi görebilirsiniz. Yerinde dönüşümler de başladıkça şehirlerin içi biraz daha canlanmaya başlayacak diye düşünüyorum. Yerinde Dönüşüme şu anda 210 bin kişi müracaat etmiş. 425 bin kişilik daire sahibine etkiliyor. Zorlukları aşarak dönüşümü hızlı şekilde sağlayacağız. Şehirlerdeki hareketlilik sağlanınca geri dönüşler de başlayacak” şeklinde konuştu.

“KİRALAR 2-3 SENEYE AŞAĞI DOĞRU İNECEK”

Kira artışlarının sebeplerinin birinci nedeninin pandemi olduğunun altını çizen Bakan Özhaseki, “Tedarik zincirinin bozulması birçok fiyat dengelemesini gerçekten yerinden oynattı ve bozdu. Arkasından Ukrayna harbi, sonra depremler gerçekten her şeyi adeta yerinden oynattı diyebiliriz. Binlerce aile dışarıya çıktı ve o kiralık konutları tutunca arz talep dengesi bozuldu. Biz bütün hazine arazilerini taratıp sonra da planlayıp arz etmeyi düşünüyoruz. İki üç seneye kalmaz bu arz talep dengesini yeniden bir rayına oturtup ve bu fiyattan aşağı doğru indiğini hep birlikte görürüz.” dedi. Özhaseki, deprem konutlarının teslim edilmesiyle birlikte Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan depremzedelerin memleketlerine döndükleri anda da kiraların düşeceğini kaydetti.

“SIFIR ATIK DENİNCE TÜRKİYE AKLA GELEN ÜLKE OLDU”

Bakan Özhaseki, Sıfır Atık hareketini 2016 yılında başlattıklarını belirterek, “Atıkların geçen yıl yüzde 20’sini geri dönüştürdük. Bu sene yüzde 35’e çıkmasını bekliyoruz. 432 milyon ağacın kesilmesini önlemiş olduk. Emine hanım bu projeye kendisini adadı. 30 Mart sıfır atık günü oldu. Emine Erdoğan hanımefendi ile küresel çevre hareketine dönüştü. Sıfır atık denince Türkiye akla gelen ülke oldu. 96 milyar tasarruf sağlandı.” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki, millet bahçesi hedefinin 100 milyon metrekare olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda millet bahçesi 80 milyon metrekare civarında. Ve bu devam ediyor. Biz buna inşallah devam edeceğiz.”

 “AKILLI ŞEHİRLE TASAARUF EDEBİLİYORSUNUZ”

Akıllı şehirlerle ilgili de çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Türkiye’deki şehirlerimiz bayağı gayretliler. Mesela Konya çok önde gidiyor. Birkaç şehirde arkadan onları takip ediyor. Bir taraftan geleneksel mimariyi ortaya çıkaran insan inancına göre yaşayabileceği ortamı hazırlarken bir taraftan da bu akıllı şehir konsepti içerisinde birçok şeyden tasarruf edebiliyorsunuz. Mesela çatılarda biriken sular daha sonra akıyor bir yere doğru. O suyu alıp bir yerde topluyorsunuz. Bir arıtmadan geçiriyorsunuz. Kullanım suyu olarak kullanıyorsunuz. Veyahut da bahçe sulamasında çok rahat kullanabiliyorsunuz. Su zengini bir ülke değiliz. Bunu yaptığınız zaman siz orada bir tasarrufa da gitmiş oluyorsunuz. Bütün bunların bir araya geldiği şehirlere biz akıllı şehir diyoruz.” şeklinde konuştu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

CHP’li Aşkın Genç: Devlet kurumları resmen ‘batıyor ama şatafatından ödün vermiyor’ modunda

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Sayıştay’ın KİT raporları ile ilgili, “TRT, ‘Selahaddin Eyyubi’ dizisi için …