ÖDÜLÜ HAK EDEN PROJE:FATİH SULTAN MEHMET EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTAHANESİNE TÜMBİFEDDEN ‘YILIN SAĞLIK PROJE ÖDÜLÜ’

FATİH SULTAN MEHMET EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTAHANESİ FİZİKSEL TIP REHABİLİTASYON KLİNİĞİ PEDİATRİK REHABİLİTASYON ÜNİTESİ AÇILDI.

Fiziksel Tıp Rehabilitasyon kliniklerinin önemli ünitelerinden biri olan Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Başhekimi Doç. Dr. Barış Yılmaz’ın önderliğinde kurulan ve Başkanlığını Doç. Dr. Pınar Akpınar’ın yaptığı ünite bu yıl TÜMBİFED Yılın Sağlık Proje Ödülünü kazanmıştır. Ülkemizde çocuk hastalıklarında önemli bir artış yaşanmaktadır, kurulan ünite bu anlamda önemli bir hizmeti karşılayacaktır. Henüz ülkemizde çok az hastane bünyesinde bulunan ünite,Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi  bünyesinde kurulan  kurulan en büyük ve en kapsamlı ünite olma özelliğini taşımaktadır.
Doç. Dr. Barış Yılmaz yaptığı açıklamada; “Pediatrik rehabilitasyon çocuklarda bazen doğuştan bazen ise  sonradan ortaya çıkan kas veya iskelet bozuklukları ve nörolojik rahatsızlıklar gibi her türlü yeti yitiminde rehabilite edici yaklaşımları içermektedir. Pediatrik rehabilitasyon ile tedavi edilen hastalıklar serebral palsi; beyinde oluşan felç ve buna bağlı spastik kas kasılması, meningomyolosel ve spina bifida; doğuştan bebeğin gelişimi sırasında omuriliğinde gözlenen bozukluk, omurilik zar yapılarının dışarıda olması ve buna bağlı bacaklarda kuvvetsizilik yürüyememe, premature yani erken doğmuş riskli bebekler (ileride engellilik gelişim riski bulanan bebeklere erken müdahale), kas hastalıkları (SMA gibi), çeşitli genetik ve metobolik sendromlar, travma ile görülen beyin hasarı ve omurilik hasarı gibi nörolojik bozukluklardan çocukluk çağı romatizmalarına bağlı eklem bozuklukları ve parmak ucu, içe dışa basma gibi yürüme anomalilerine kadar çok çeşitlidir.
Pediatrik Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, çocukluk çağında karşılaşılan bu (nörolojik, ortopedik, romatolojik, onkolojik, vb) tüm durumların rehabilitasyonu ile ilgili olarak, Amerika Birleşik Devletleri ve az sayıda Avrupa ülkesinde bir tıpta uzmanlık yan dal alanı olarak kabul edilmektedir. Ünitemizde de bu alanda uzmanlaşmış iki fiziksel tıp ve rehabilitasyon doçenti hizmet vermekte, hastaların teşhis, takibini ve rehabilitasyon ekibi ile birlikte tedavilerini üstlenmektedir. Yine çocukların kas kasılmalarını azaltmak ve yürümelerine veya bakımlarına yardımcı olmak için botulinum toksin (botox) uygulamaları yapılmaktadır.
Ünitemizde hizmet veren fizyoterapistler tarafından nörogelişimsel tedavi yöntemleri, uzay terapisi, güçlendirme ve eklemleri korumaya yönelik çeşitli egzersizler, ince ve kaba motor becerilerin eğitimini, yürüme eğitimi, denge koordinasyon uygulamalarını, elektriksel stimülasyon ile kas güçlendirme gibi fizik tedavi uygulamalarını yapmaktadırlar. Ayrıca hastanemizde robotik rehabilitasyon ve sanal gerçeklik gibi günümüzde giderek artan ölçüde modern tıbbın bir parçası haline gelen modern fiziksel tıp ve rehabilitasyon yöntemleri de uygulanmaktadır.
Misyonumuz işlevsel kısıtlılığı olan çocuk ve gençlerin yaşamını kolaylaştırmak, yaşadıkları toplumda kendilerine yeten bireyler olmalarını sağlayacak en iyi yöntemleri, girişimleri bulmak ve uygulamaktır. Bizler, bedensel engeli olan çocukların da mutlu ve üretken gençler ve erişkinler olabileceklerini kanıtlamak amacıyla ve hedefiyle çalışmaktayız. Tabii bunu tek başımıza yapmıyoruz. Geniş bir ekibimiz var. Ekibimizin odağında ebeveyn/bakım verenler yer alıyor. Biz ebeveyn/bakım verenleri, onlar da çocukları güçlendiriyor ve ekipteki diğer fizyoterapist, ergoterapist (iş-uğraşı terapisti), konuşma yutma terapisti gibi uzman profesyonellerle beraber bir halka gibi rehabilitasyon ekibi oluşturuyoruz” dedi.
Bölüm Başkanı olarak göreve başlayan Doç. Dr. Pınar Akpınarda önemli açıklamalarda bulundu. Sayın Akpınar; ” İki hekim olarak hizmet vermekteyiz. Barış Hocamızın da ifade ettiği gibi ünitemiz çocuklarımıza hizmet verebilecek her türlü donanıma sahip, teknolojik imkanları en üst düzeyde kullanarak çocuklarımızın birey olarak yaşam kalitelerini artırmak, onlara dokunarak bebeklikten itibaren normal erişkin bir birey olmalarına yardımcı oluyoruz. Çocuk rehabilitasyonu birey için bir dönüm noktasıdır. Bu nedenle çocuk rehabilitasyonu çok önemli, özellikle ergo terapistimiz mevcut. Bütün imkanlarımızla çocuklarımıza hizmet etmeye çalışmaktayız” dedi.
Haber: Muhammed Delal
Gazeteci-Muhabir

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Akciğer Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türk Kanser Derneği’nden Destek Çağrısı Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, akciğer kanseri farkındalık ayında akciğer kanseriyle …