Kayseri’nin tanınmış eğitimcilerinden, siyaset, spor ve pancar üreticilerinden biri olan Mustafa Dördüncü, Kayseri Şeker Fabrikası’nın borçlandırılması ve yönetim kurulu başkanı Hüseyin Akay’ın sürekli olumlu açıklamalar yapmasına sosyal medyada sert tepki gösterdi. Mustafa Dördüncü’nün bu konudaki paylaşımı şöyle.
PİŞKİNLİĞİN BU KADARINA DA PES DOĞRUSU
Dert büyük olunca yazı da uzun oluyor. Ancak ilgi duyanların sonuna kadar okuyacağından eminim.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin dededen kalma ortağıyım. 2002 yılından yani 20 yıl öncesinden beri de bizzat kendi adıma ortaklığımı sürdürmekteyim (Gömeç 111079 Numaralı Ortak.) ve Kocasinan Ziraat odasına kayıtlı çiftçiyim.
Ortaklığımın ilk yıllarında şahsıma ait pancar kota tahsisi söz konusu olduğu için kendi tarlalarımda Pancar ekimi yaparak Kayseri Şeker Fabrikasına Pancar teslimi yapabiliyordum.
Bu pancar kota-ekim-teslim süreci ta ki çiftçilikle alakası olmayan kişilerin hülle çiftçi yapılarak Pancar Kooperatifimizin başına siyasi kayyum atanmasına kadar süregeldi.
Şeker Fabrikası adına değil kendi adlarına tüccarlık yapan yönetimin pancar kotalarını, tarlası olan çiftçiye değil, yandaşları Sarraf, Emlakçı, Tefeci vb. kişilere topluca aktarması, onların da günümüzde dahi vitrin camlarına “Pancar kotası alınır-satılır” İlanları ile kota ticareti yapmaya başlamaları ile gerçek çiftçiler bertaraf edildi. Kendi Fabrikasına kota tüccarları aracılığı ile pancar teslim etme çaresizliğine itildi ve nihayetinde pes dedirtilerek pancar ekiminden uzaklaştırıldı.
Rahmetli Süleyman Demirel’ in övünç kaynağı olan “Kendi kendini doyurabilen 7 ülkeden biriyiz” demesinin ve bu doymanın perde arkası çiftçimizin kendi öz malı olan Kayseri Şeker Fabrikasından üvey evlat muamelesiyle uzaklaştırılması onların bitmesine sebebiyet verdi.
Yönetime geldiğiniz ilk yıllarda, sembolik yatırım borçları olan bir fabrikayı nasıl daha başarılı kılarız arayışları yerine, müflis tüccar (İflas etmiş, bütün parasını, anamalını batırmış) mantığı ile sürekli eski yönetim şöyle hırsızdı, böyle yolsuzdu bahanelerine sığınmanız ilk etapta bizleri kaygılandırsa da borcun bitirildiğini davullu, zurnalı, halaylı bir şekilde duyurmanız bizleri sevince boğdu. 25 Mayıs 2015 tarihli gazetelerden “Borç bitti, sıra yatırımlarda” çığırtkanlığını birinci ağızdan duymak elbette ki bizleri sevindirdi ve mutlu etti.
Bu sevinç, ümit ve mutluluğumuz ta ki Şubat 2022 Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) raporlarını okuyuncaya kadar devam etti.
Ortağı olduğumuz Fabrikamızdan resmi kanallardan talep etmemize rağmen hiçbir resmi bilgiye ulaşamıdığımızdan, hep Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı ve adeta Kayseri Şeker Fabrikası basın sözcüsü görevini üstlenerek açıklamalar yapan Hüseyin Akay’ ın anlaşmalı TV kanallarından yapmış olduğu pembe tablo ve pembe masallarla yetinmek zorunda kaldığımızdan mutluluğumuz ve sevincimiz günümüze kadar süregeldi.
Ancak, Kayseri Şeker Yönetimince bizzat hazırlanıp SPK ya sunulan faaliyet raporlarındaki 3 Milyar Türk Lirasını aşan borç miktarını görünce yıkıldım adeta. Bu para ile bırakın taksitlerle alınan ve henüz son taksitleri dahi ödenmemiş olan Turhal Şeker Fabrikasını satın almayı Türkiye’ deki Şeker Fabrikalarının yarısını yani 8-10 Şeker Fabrikasını alabilecek düzeydedir.
İşin kötü tarafı da bankaların bu borcu babalarının hayrına vermedikleri gerçeği ki çığ etkisiyle büyüyen borç faizi ana paranında ötesine geçerek şeker satış fiyatlarındaki 4-5 kat artışın dahi karşılayamayacağı düzeye erişmiş durumda.
Bütün bu yıkım süreci devam ederken Hüseyin Akay’ ın göl kenarında siyasi sırtlanlara vermiş olduğu kuş sütlü iftar sofrasından henüz kalkarak yapmış olduğu TV Programında “Sokak ağızıyla konuşup Şeker Fabrikası ile algı oluşturanlar var. Onlar ekonomiden de bilançodan da anlamazlar.” Mealindeki açıklamaları sonrası uzun yıllardan beri sessizce bekleyip “Resmi Başarı” haberlerini duymayı ümit ettiğim Hüseyin Akay’ dan bilgi taleplerinde bulunmam gerektiğine karar verdim.
Sayın Akay, ilk yıllarınızda bu işi bilmiyorsunuz şu şu hatalar yapılıyor uyarısı yaptık “siz anlamazsınız” edalarında açıklamalarda bulundunuz.
Kotamızı neden elimizden aldınız diye sorduk, cevap alamadık, kotalarımızın tüccarlarda olduğunu öğrendik,
Tamı tamına 7 yıl önce “Borç bitti sıra yatırımlarda” dediniz, sırıtan bir ekiple halay çekip bizleri ümitlendirdiniz, Bugün çuval fabrikanızın bile eski para 70-80 trilyonu bulan borçlarından söz edildiğine şahit oluyoruz. Lütfen yanlış deyiverin ve içimiz daha da kararmasın.
Siyasi sırtlanlardan ve tüccarlardan sıra gelmediğinden olsa gerek bir Pancar Kooperatifi üyesi ve dolayısıyla da Şeker Fabrikası ortağı olarak, yandaş olmayan diğer çiftçilerimiz gibi hayatımın hiçbir döneminde Kayseri Şeker Gölü Siyasi sırtlanlar ve zenginler aş evinde hiç iftar yapmak nasip olmadı. Çiftçinin kan ağladığı bu dönemde çiftçi kesesinden ağalık yaparak birilerini zıkkımlandırmak sizleri vicdanen rahatsız etmiyor mu? Ortağı olduğum için az veya çok hakkım olduğunu düşünerek siz dahil ağırladığınız sırtlanlara hakkımı helal etmiyorum. Zehri zıkkım olsun. Sizlerden çıkmasa da çoluk çocuğunuza yansıyabileceğini hiç mi düşünmez, rahatsız olmazsınız?
Tırnaklarıyla helal rızıklarının kazanmaya çalışan, sabit gelirli pırıl pırıl insanların yakınlarının sadece ve sadece Fabrika Maaşlarıyla Türkiye’nin sayılı, Kayseri’nin en büyük ihalelerinde gerdan kırmaları söz konusu mu? Şayet gerçekse nasıl değerlendiriyorsunuz?
Paranın birleştiriciliği sayesinde FETÖ, Vakıf, falan siyasi görüş, filan siyasi görüş ayrımı gözetilmeksizin kardeş kardeş paylaşım iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
İyi ki şu SPK konusu gündeme geldi ve artık Akay’ dan La Fontaine Masalları yerine gerçekleri oradan öğrenebiliyoruz.
Ancak SPK’nın bu somut rakamlarına rağmen hala pişkin pişkin gerçekler öyle değil bizim bizzat hazırladığımız bu SPK raporlarını bire bir okuyanlar bile sizi yanıltıyor, onlar algı oluşturma peşindeler yakınmaları yerine, gölde karnınızı güzelce doyurduktan sonra yandaş da olsa bir TV Kanalına elinize şu kendi hazırladığınız SPK Raporunu da alıp çıksanız, bizleri engin Muhasebe, ekonomi, Kooperatif ve Fabrika yöneticiliği hakkında aydınlatsanız daha uygun olmaz mı? Masal değil gerçek rakamlar lütfen.
Şu SPK raporlarındaki rakamları, İştiraklerin kar (Pardon) zarar boyutlarını bir de sizden, birinci ağızdan duysak da şu sokak ağızlı adamlardan kurtulsak daha iyi olmaz mı?
Bekliyoruz sayın Akay.
Şeker gölü müdavimleri yerine sofrasında helal lokmalarını çocuklarıyla paylaşan tüm çiftçi kardeşlerimin Ramazanlarını kutluyor, bol kazançlı, huzurlu günlere erişmelerini temenni ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle.
Mustafa Dördüncü.