İYİ PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ: BU YÖNETMELİK KANUNLARA VE ANAYASAYA AÇIKÇA AYKIRIDIR! MAĞDURİYETLERE, İFLASLARA SEBEP OLACAKTIR!
-MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ’TAN BAKAN’A 11 SORU!
-LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM YÖNETMELİĞİ İLE YİNE YANDAŞ ŞİRKETLERİN KARLARINA KAR KATMASI MI AMAÇLANIYOR?
-BU HUKUK GÜVENLİĞİNİN VE KANUNLARIN GERİYE YÜRÜMEZLİĞİ PRENSİBİNİN AÇIKÇA İHLALİDİR
-VATANDAŞLARIN AĞIR MAĞDURİYETİNE HATTA İFLASINA SEBEP OLACAKTIR
-YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ GELİŞMESİNE DARBE VURULUYOR!
-MİLLETVEKİLİ ATAŞ, HAKSIZLIĞI BAKAN DÖNMEZ’E SORDU: VATANDAŞLARIN MAĞDURİYETLERİ NASIL GİDERİLECEK?
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğini” Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak, Bakan’a konuyla ilgili 11 soru yöneltti ve cevap istedi. Yönetmelikteki hukuka aykırı değişiklikler olduğunu ifade eden Ataş, yaşanan mağduriyetlere dikkat çekti. Ataş, “Bu hukuk güvenliğinin ve kanunların geriye yürümezliği prensibinin açıkça ihlalidir. Bu yönetmelik kanunlara ve anayasaya açıkça aykırıdır. Önceki mevzuata güvenerek yatırım yapan vatandaşların ağır mağduriyetine hatta iflasına sebep olacaktır” dedi. “Yine yandaş şirketlerin karlarına kar katması mı amaçlanmaktadır?” diyen Milletvekili Ataş, ayrıca düzenlemeyle yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesine de darbe vurulduğuna dikkat çekti.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan ve satış kısıtlaması getiren değişikliği Meclis gündemine taşıdı. Yapılan değişikliğin yatırım yapan vatandaşlar için mağduriyetleri beraberinde getirdiğini kaydeden Ataş, AKP iktidarına seslenerek, “Yatırımcıların hukuk güvenliğini hiçe saymak, yapılacak yeni yatırımların önünü kesecektir. Bunun olmaması için söz konusu değişiklikten dönülmesi gerekiyor” dedi.
BU HUKUK GÜVENLİĞİNİN VE KANUNLARIN GERİYE YÜRÜMEZLİĞİ PRENSİBİNİN AÇIKÇA İHLALİDİR. BU YÖNETMELİK KANUNLARA VE ANAYASAYA AÇIKÇA AYKIRIDIR
Milletvekili Dursun Ataş, “Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan ve satış kısıtlaması getiren değişiklik 11.08.2022 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak söz konusu değişiklik lisansız elektrik üretimi yapan vatandaşları derinden etkilemiştir. Nitekim Türkiye’de halen toplam 7000 MW’nin üzerinde kurulu güce sahip lisanssız elektrik tesisinin devrede olduğu bilinmektedir. Tüm bu yatırım projelerin hayata geçmesindeki en büyük etken 12 Mayıs 2019 tarihli yönetmelik ve yönetmeliğin ana dayanağı olan 1044 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıdır. Karar ‘Güneş Enerjisinde üretilen üretim fazlası elektriğe EPDK tarafından yayınlanan abone grubuna ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedeli uygulanır ve YEKDEM kapsamında değerlendirilmek üzere 10 yıl süreyle satın alınır’ hükmüne yer vermekteydi. Dolayısıyla çiftçisinden sanayicisine pek çok sektörden vatandaş bu şekilde elektrik üretmekte, ürettiği elektriği kullanmakta ve kalanını da devlete satmaktaydı. Özellikle 2019 yılında yayımlanan yönetmeliğe istinaden birçok girişimci kredi çekip, borçlanarak yatırım yapmıştır. Ancak söz konusu, hukuksuz yönetmelik değişikliği ile satışa esas fazla elektriğin bir önceki yıl tüketiminden fazla olması durumunda, bu elektriğin YEKDEM kapsamında bedelsiz alınacağı kararlaştırıldığı görülmektedir. Üstelik yönetmelikte yer alan ‘12/05/2019 tarihinden itibaren çağrı mektubu alanlar’ diye başlayan madde, bu değişikliğin geriye doğru işletilmesi anlamına gelmektedir. Bu hukuk güvenliğinin ve kanunların geriye yürümezliği prensibinin açıkça ihlalidir. Bu yönetmelik kanunlara ve anayasaya açıkça aykırıdır” şeklinde konuştu.