25. UÇAN SÜPÜRGE ULUSLARARASI KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ ONUR VE BAŞARI ÖDÜLLERİ BELLİ OLDU!
26 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında 25. kez gerçekleşecek Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülü oyuncu Şerif Sezer’e, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncular Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Nazlı Bulum’a verilecek.
İlki 1998 yılında düzenlenen ve Türkiye’deki kadın hareketiyle birlikte büyüyen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl Kadınların Mirası temasıyla sinemaseverlerle buluşacak. Çeyrek asıra dayanan festival, 26 Mayıs -5 Haziran’da her yıl olduğu gibi Ankara’da izleyicileriyle buluşacak. Festivalin sinemada kadın emeğini görünür kılmak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller 26 Mayıs’ta düzenlenecek açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.
Onur Ödülü Şerif Sezer’e verilecek
Türkiye sinemasına hayat veren kadınların emeğine saygı sunmayı amaçlayan Onur Ödülü, 20. kez verilecek. Bu yılki Onur Ödülü, 40 yılı aşan sinema ve tiyatro oyunculuğu ile Şerif Sezer’e sunulacak.
Şerif Sezer kariyerine sayısız başarı ve ödül sığdırmış, hayat verdiği kadın karakterlerle toplumsal duyarlı anlatılara güç katmış bir isim. Sezer, Türkiye sinemasında öncül nitelikte işlere imza atmış, “Yol”, “Hakkari’de Bir Mevsim”, “Bir Günün Hikâyesi”, “Av Zamanı”, “Hamam” gibi Türkiye sinemasında iz bırakmış önemli filmlerde ve yakın dönem Türkiye sinemasındaki “Mustafa Hakkında Herşey”, “Babam ve Oğlum”, “Güneşi Gördüm”, “Kuzu”, “Deli Deli Olma” gibi daha pek çok filmde yer almıştır. Şerif Sezer, sinema oyunculuğunun yanı sıra kariyerine başladığı tiyatro oyunculuğunu da yıllar boyunca birçok oyunda yer alarak sürdürmüştür.
Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncular Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ile yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na
Sinemanın farklı cephelerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl üç isim arasında paylaştırılacak.
Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü alacak Neşe Yulaç, 70 yılı aşkın tiyatro ve sinema oyunculuğuyla kelimenin tam anlamıyla yaşayan bir efsane. İlk defa 1950 yılında “Tersine Dünya” tiyatro oyunuyla sahneye çıkan Neşe Yulaç, Türkiye sinemasında kendinden sonra gelen yüzlerce kadın oyuncunun cesaretine ve azmine ilham olmuştur. Neşe Yulaç, kariyerinde Şehir Tiyatroları oyunculuğunun yanı sıra, Türkiye sinema tarihinin başyapıtlarından olan “Kanun Namına”, “Kardeş Kurşunu”, “Son Beste”, “Hicran Yarası” ve “Aşk Merdiveni”nin de aralarında olduğu pek çok unutulmaz filmde yer aldı.
Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan bir diğer deneyimli oyuncu ise Ayşenil Şamlıoğlu. 40 yılı aşkın tiyatro ve sinema oyunculuğu kariyerinde, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevini de üstlenmiş bir kadın oyuncu olan Ayşenil Şamlıoğlu kariyeri boyunca Adana Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nda pek çok oyunda yer aldı. Oyunculuğunun yanı sıra tiyatro oyunları da yöneten Ayşenil Şamlıoğlu, sinemada da “İşe Yarar Bir Şey”, “Sen Aydınlatırsın Geceyi, “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok” ve “Aşk, Büyü, vs.” gibi birçok önemli filmde yer aldı.
Bu yılki bir diğer ödül sahibi ise genç yaşına rağmen Türkiye sinemasında kadın yapımcı olarak pek çok başarıya imza atmış olan Anna Maria Aslanoğlu. Üniversite yıllarında belgesel ve kurmaca film yapımlarında asistan olarak çalışmaya başlayan Anna Maria Aslanoğlu, “Beni Unutma İstanbul”, “Gözümün Nuru”, “Mavi Dalga” ve “Sivas”ın da aralarında olduğu çeşitli kısa ve uzun metrajlı filmlerde yardımcı yönetmen ekibinde yer aldı. Kısa sürede pek çok başarıya imza atan Anna Maria Aslanoğlu, “Körfez”, “Yuva” ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan “Salı”, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü alan “Maddenin Halleri” ve son olarak geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Nihal Yalçın’ın performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldığı “Zuhal” filminin yapımcılığını üstlendi.
Genç Cadı: Nazlı Bulum
Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından bu yana verilen Genç Cadı Ödülü, bu yıl genç sinemacı Nazlı Bulum’a verilecek. Nazlı Bulum, Sarajevo Talents ve Berlinale Talents’ın oyunculuk stüdyolarına katılmış, “Sen Ben Lenin”, “Kar”, “Mavi Dalga”, “Beni Sevenler Listesi” ve aynı zamanda yapımcısı olduğu “Büyük İstanbul Depresyonu” gibi yakın dönemde önemli başarılar elde etmiş filmlerde oyunculuğuyla kendinden söz ettirmiştir.
Festivalin 2013 yılında ilk kez verdiği; kendi alanında “uğraşına” bir ömür vermiş kadınları selamladığı Tema Ödülü ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Sevenleri Ali İsmail Korkmaz’ı 28’inci yaş gününde anacak
Ali İsmail Korkmaz’ın yarım kalan düşlerini hayata geçirmek üzere kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), Ali İsmail Korkmaz Anma Gecesi’ni 19 Mart’ta, doğum günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Hatay Barış Koşusu’nu ise 20 Mart’ta gerçekleştirecek. ALİKEV tarafından, Ali İsmail Korkmaz’ın 28’inci doğum günü anma konseri 19 Mart Cumartesi günü, saat 20:00’de Doğuş Okulları Aşağıokçular Kampüsü’nde gerçekleşecek. Feryal Öney’in sahne alacağı konsere giriş ücretsiz olacak. Ali İsmail Korkmaz’ın doğum günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Hatay Barış Koşusu’nun dördüncüsü ise 20 Mart’ta gerçekleşecek. Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Defne Belediyesi ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla gerçekleşecek olan ve barış için koşulacak etkinlikte koşucular, Hatay’ın tarihi ve doğal güzelliklerinin içinde koşmanın keyfini yaşayacak. Katılımcılar ayrıca Antakya’nın zengin mutfağını da deneyimleme şansını yakalayacak. Atatürk Parkı’nda başlayıp, Antakya’nın tarihi sokaklarından geçecek parkur; katılımcıları Asi Nehri’nden Anadolu’nun en eski camisi Habib-Neccar’a uzanan büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak. 10 km’lik parkurun yanı sıra 4 km’lik Halk Koşusu’nun da olacağı Hatay Barış Koşusu, Ali İsmail’in düşlerinin peşinde barış için koşacak katılımcılarını bekliyor.Renay Onur ile Spor ve Gönüllülük Sohbeti!
Toplumda aktif yurttaş katılımını arttırmak amacıyla “Farkındalık Seminerleri” düzenleyen Gönüllü Okulu, bireylerin farkındalıklarını hayata geçirebilmek için hem bireysel hem de sosyal açıdan güçlendirilmelerine yönelik çalışmalar yapıyor.
Bunlardan biri de, Renay Onur ile “spor ve gönüllük” üzerine gerçekleşecek sohbet.
22 MART 2022 SALI 21.00-22.00 Saatleri arasında yapılacak Spor ve Gönüllülük Sohbeti ile “Gönülsüz Spor olur mu?” sorusuna yanıt aranacak.
Katılımcılar, bir yandan gönüllü kültürünün her alanda hala çok düşük olduğu ülkemizde gönüllülerin, gönüllülüğün sporda ve spor etkinliklerindeki önemini ve bu alanda İBB Spor İstanbul’un neler yaptığını öğrenirken, diğer yandan Sporun, gönüllünün ve gönüllülüğün hayat ve sağlık için önemini düşünüp anlama fırsatı elde edecek.
Başvuru linkine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
https://docs.google.com/forms/d/1jCnkU6W39p02tSVDjRudqGZfUKj8Qk3LyD6WoF6SxPs/edit
Yetim Vakfı Ramazan’da 16 ülkede 150 bin yetime ulaşacak
Yetim Vakfı bu yıl, Ramazan ayında Türkiye ile birlikte 16 ülkede 150 bin yetim ve ailelerine umut olacak. 2022 Ramazan programını hazırlayan vakıf, yetimlerin Ramazan ayını güzel geçirmeleri ve bayramı sevinçle karşılamaları için hayırseverlerin zekât, kumanya, çocuk paketi, bayramlık, iftar-sahur yemeği, fitre ve fidye bağışlarını dünyanın dört bir yanına ulaştıracak.
İSTANBUL
Yetimlerin sevgi dolu ve şefkatli bir çevrede, ruh ve beden sağlığı bütünlüğü içinde gelişmesine katkıda bulunan Yetim Vakfı, bu Ramazan 16 ülkede 150 bin yetime destek sunacak.
RAMAZAN BEREKET YETİM EMANET
Ramazan ayına savaş, açlık, soğuk ve yokluk ortamında girecek olan yetim çocuklara ve ailelerine, ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım faaliyetlerini sürdüren Yetim Vakfı, Ramazan çalışmalarına başladı. 2022 Ramazan ayına ‘Ramazan Bereket Yetim Emanet’ sloganıyla yola çıkan Vakıf, Türkiye ve dünya üzerindeki yetim çocuklara ve ailelerine destekte bulunarak 11 ayın sultanı Ramazan ayında kalpleri birleştirecek.
İFTAR PAKETLERİ BİRİNCİ ELDEN ULAŞTIRILACAK
Yürütülen çalışmalar kapsamında Yetim Vakfı Ramazan ayında bağışçıların destekleriyle yetim çocuklar ve ailelerin hem sahur hem de iftar sofralarını zenginleştirecek. Yetim ailelerine iftar paketleri birinci elden ulaştırtılacak. Paylaşmanın ve dayanışmanın zirve yaptığı Ramazan bereketi dünyanın dört bir yanına taşınarak yetimlerin yüzlerinde gülümsetecek. Yapılan hazırlıklar neticesinde iftariyeliklerden bayramlıklara binlerce yetimin ihtiyaçları karşılanacak.
“AMACIMIZ BAYRAMI SEVİNÇLE KARŞILAMALARINI SAĞLAMAK”
Ramazan ayı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz: “Mübarek Ramazan ayının manevi ikliminde Türkiye, Filistin, Lübnan, Irak, İran, Suriye, Yemen, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Libya, Mali, Tunus, Arakan, Bangladeş ve Sri Lanka’daki yetim çocuklarımızın ve ailelerinin bu ayı, güzel geçirmelerini ve bayramı sevinçle karşılamalarını sağlamak adına hazırlıklarımızı tamamladık. Ramazan ayını yetim çocuklarımızın garip geçirmesine başta bağışçılarımız olmak üzere hiçbirimizin gönlü razı değil. Amacımız bağışçılarımızın destekleriyle yetim çocuklarımızın Ramazan bayramını sevinçle karşılamalarını sağlamak.” ifadelerine yer verdi.
YETİMLERE NASIL DESTEK SAĞLANIR?
Ramazan ayında bağışçılar çeşitli kalemlerde yetimlere ve ailelerine destek sağlayabiliyor. Yetim ailelerine umut olmak isteyenler Yetim Sponsorluğu, Zekât, Ramazan Kumanya Paketi, Ramazan Çocuk Paketi, Bayramlık Kıyafet, İftar Yemeği, Fitre, Fidye gibi bağış kalemleri ile bağışta bulunabiliyor. Ayrıca hayırseverler YETİM yazıp 9868’e göndererek 10 TL bağışta bulunabiliyor.