KESOB’daki değişim milyonları getirdi, KAYSO, Kayseri OSB ve KTO: Enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek

KESOB’daki değişim milyonları getirdi

Şehrin en büyük sivil toplum kuruluşu Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (KESOB) kesob.com adlı resmi web sitesi, yeni yüzüyle 1 yıla yakın bir zaman diliminde 116 bin 330 tekil görüntülenme, 6 milyon 439 bin 816 da toplam gösterim sayısına ulaştı. Çağa ayak uyduran bir anlayışla web sitesinin değişiminin etkilerini gözlemlediklerini belirtilen KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, “Yenilikçi anlayışımızla dijital çağa ayak uyduruyoruz, uydurmaya da devam edeceğiz” dedi.

KESOB’un resmi web sitesi kesob.com’da vatandaşlar, kurum hakkında bilgilere erişebiliyor, Birliğe bağlı odaların listelerini ve iletişim bilgilerine erişiyor, esnaf ve sanatkarların merak ettiği konulara yanıt buluyor, Birlik tarafından yayımlanan genelgelere ulaşıyor, kurumun sunduğu kooperatifçilik eğitimi, spor kulübü ve anlaşmalı kurumlar gibi hizmetlere göz atarak bilgi alabiliyor. Bu olanakların yanı sıra web sitesi üzerinden iletişim çeşitliliği sayesinde WhatsApp, mail veya iletişim formu aracılığıyla kuruma istek, talep ve şikayetlerini anında iletip geri dönüş alabiliyor. KESOB’un faaliyetleri hakkında haberlere ulaşılabilirken, duyurular sayesinde de güncel gelişmeler takip edilebiliyor, Facebook, X, Instagram, Linkedin gibi çeşitli sosyal medya hesaplarına erişebilip takip edebiliyor.

1 YIL DOLMADAN 6 BUÇUK MİLYON GÖRÜNTÜLENME

Kesob.com, KESOB Başkanı Şeyhi Odakır ve yönetimi döneminde dijital çağın ihtiyaçlarını gözeterek yenilendi, alt yapısı güçlenerek olanakları artırıldı. Görünümü ve kullanımı değişen kesob.com, vatandaşların, esnaf ve sanatkarların dikkatini çekmeyi başararak, 1 yıla yakın bir sürede 6 buçuk milyona yakın gösterime ulaşmayı başardı.

“ŞEHRİN EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM KURULUŞUNU DAHA GENİŞ KESİMLERE DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Söz konusu verileri değerlendiren KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Web sitemizi yenileyeli yaklaşık 1 yıl oldu. Günün şartlarını değerlendirerek yenileme gereği duyduk. Alt yapısı değişti ve güncellendi, içerikler ve görünümü önceki görünüme göre daha iyi oldu derken bu değişim vatandaşlarımızın, esnaf ve sanatkarlarımızın dikkatini çekti. Sitemizi yönetirken olması gereken teknik özelliklere dikkat etmemizin dışında özel bir çalışma yapmamış olmamıza rağmen 116 binden fazla tekil görüntülenme, 6 buçuk milyondan fazla da toplam görüntülenme elde ettik, bu rakamlar gün be gün artarak devam ediyor. Tabiri yerindeyse esnaf ve sanatkarlarımızın, vatandaşlarımız gözü kesob.com’da diyebiliyoruz. Sosyal medya hesaplarımızı da aktif bir şekilde güncellemeye devam ediyor, organik olarak takipçilerimizi artırmayı sürdürüyoruz. Elbette bu verileri yeterli görmüyoruz, çalışmalarımızla bu verileri daha çok artıracağız. Birliğimizi, çalışmalarımızı, projelerimizi daha çok kişiye duyurmaya, şehrin en büyük sivil toplum kuruluşunu daha geniş kesimlere duyurmaya, haberdar etmeye devam edeceğiz. Teveccühleri için vatandaşlarımıza, esnaf ve sanatkarlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizi takip etmeye devam etmelerini belirtiyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

KAYSO Başkanı Büyüksimitci, “Enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, uygulanması istenen enflasyon muhasebesi hakkında açıklama yaparak, “2024 yılında uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek” dedi.

Başkan Büyüksimitci yaptığı açıklamada, “Enflasyon muhasebesi makro ve mikro ölçekte birçok olumsuzluğu beraberinde getirecek. Özellikle reel sektör ve sanayicilerimiz açısından haksız vergi oluşturacak ve firmaları olumsuz etkileyecek. Faal olmayan işletmelere ait bilançolardaki aktif kıymetlerin değerlemesi, gelir elde etmeyen bu işletmelerin vergilendirilmesi sonucunu doğurmaktadır. Hiçbir ticari faaliyeti olmayan, gayri faal şirketler bile vergi yüküyle karşılaşacak. Ayrıca, özkaynak yetersizliği yaşayan ve borç ya da özsermaye oranı yüksek olan işletmelerde, enflasyon düzeltmesi vergi yükünü artıracağından bu işletmelerin finansman ihtiyaçları da artacaktır.

Özkaynak yapısı güçlü olan firmalar, enflasyon düzeltme zararı nedeniyle esas faaliyetlerinden kaynaklı kazançlarından da vergi ödemeyecek, özkaynak yapısı zayıf, aktif unsurlarını borçlanarak gerek finans kesiminden gerekse ortaktan finanse eden firmalar ise enflasyon düzeltme kârı neticesinde fazladan vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Kârlı firmalardan alacağı vergiden özkaynaklarının kuvvetli olması nedeniyle kayıp yaşarken, zarar eden firmalardan ise zararın enflasyon düzeltmesinin gelir etkisi yaratması nedeniyle fazladan vergi alınması gibi bir durumun da ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.

Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmelerimizi kar ediyor gibi gösteriyor ancak, bunlar gerçekte var olmayan ve kağıt üzerinde görünen kazançlar. Bırakın kar etmeyi, malınızı sattığınız fiyattan geri yerine koyamıyorsunuz. Kar etmek şöyle dursun, firmalarımızın sermayesi her geçen gün erimeye devam ediyor.

Yüksek maliyetler, yüksek faizler ve finansmana erişimdeki zorluklar karşısında işletmelerimiz ayakta kalmaya çalışırken, alınan kararların reel sektör üzerindeki etkilerinin de değerlendirilmesi gerekir. Enflasyonla mücadele programı kapsamında atılan adımlar üretim ve istihdamı sekteye uğratmamalı.

Olmayan kâr üzerinden bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakarak firmalarımızı cezalandırmamalıyız. Bu durum ekonominin geneli üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. İşletmelerimizin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, bu konunun sanayicimizi rahatlatacak bir şekilde, ilave vergi yükü olmadan, iş dünyasının da görüşleri alınarak, yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz.

BAŞKAN GÜLSOY: “ENFLASYON MUHASEBESİ İŞ DÜNYAMIZ ÜZERİNDE HAKSIZ VERGİ YÜKÜ OLUŞTURUYOR”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, enflasyon muhasebesinin iş dünyası üzerinde haksız vergi yükü oluşturduğuna dikkat çekerek, “Finansal zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek daha da zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle büyük bir mücadele verdiği bu süreçte iş dünyamızın bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin oluşturacağı bu haksız vergiyi yüklenecek ne imkânı ne de durumu vardır.” dedi.

Başkan Gülsoy, yaptığı yazılı açıklamada, “Ağustos ayı itibarıyla uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin, iş dünyası açısından haksız bir vergi yükü oluşturduğu ve küçük işletmelere büyük zararlar vereceği açıkça görülmektedir. Uygulamanın yeniden ele alınıp acilen düzeltilmesi gerekmektedir. “ dedi.

İş dünyasının içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullara rağmen yatırım yapmaya devam ettiğine vurgu yapan Gülsoy, “Firmalarımızın çoğu yatırımlarını dış kredi ile borçlanarak yapmaktadır. Yatırımlar ve işletme giderlerinin yüzde 75-80 oranındaki kısmı borçla finansa edilmektedir. Bundan dolayı birçok firmaların bilançolarında öz kaynakları az, borçları ise çoktur. Bu durumda firmaların öz kaynaklarının yeterli düzeyde olmaması nedeniyle, enflasyon değerlemesi yapılan dönemlerde parasal olmayan aktif değerlerin yani sabit kıymetler ve yatırım harcamalarının değerlemesinden kaynaklanan değer artışları vergiye tabi olacak dönem karının artırmasına yol açmaktadır. Yatırım yapan şirketlerde olmayan, kağıt üzerindeki kardan vergi alınmak istenmesi, gerçek kazançtan vergi alınmayıp, fiktif kazançtan vergi alınması hakkaniyete aykırı olmaktadır. Finansal olarak zor durumda olan firmalarımızın fiili olarak tahsilatı olmayan enflasyon düzeltmesi kaynaklı meydana gelen artışlar sebebiyle ilave bir vergi yüküne muhatap edilmek istenmesi, krizin etkilerini daha da derinleştirecektir. Bu durum borçlu ve yatırımcı firmaların mağduriyetini de artıracak ve bazı yatırımcı firmaların vergi borcu nedeni ile yatırımlarının durmasına ve altından kalkılamayacak bir ekonomik zorluğa sebep olacaktır. Yatırımcı güveninin zedelenmesi, sermaye maliyetlerinin artması, şirketlerin finansal sağlığının zayıflaması ve uluslararası rekabet gücünün azalması, bu tür bir vergi politikasının doğurabileceği zararlar arasındadır. “ ifadelerini kullandı.

Reel sektörün üzerindeki baskıyı artıracak bu uygulamanın, iş dünyasının mevcut mücadelelerini daha da zorlaştıracağını belirten Gülsoy, “Özellikle reel sektörün 2024 ve 2025 takvim yıllarında yapılacak enflasyon değerlemesinde oluşacak kar veya zararın, finans kurumlarında olduğu gibi, vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmaması gerekir.  Vergi, oluşan matrahtan alınmalıdır.” dedi.

“HAKSIZ VERGİYİ YÜKLENECEK İMKÂN YOKTUR”

Gülsoy, iş dünyası ile ekonomi yönetiminin bu konuyu daha geniş açıdan değerlendireceğine inandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin ekonomik istikrarı için alınan her türlü kararı destekliyoruz. İş dünyamızın bu zorlu süreçte umut ve morale ihtiyacı var. Bütçe açığı kapatma ihtiyacı elbette tartışılamaz. Ancak bu açık kapatılırken işletmelerimiz üzerine binen ağır yükün adil olup olmadığı da sorgulanmalıdır. İş dünyamızın finansal zorluklarla, yükselen maliyetlerle, giderek daha da zorlaşan rekabet koşullarıyla ve istihdam ortamının zorlayıcı faktörleriyle büyük bir mücadele verdiği bu zorlu süreçte, bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin oluşturacağı bu haksız vergiyi yüklenecek ne imkânı ne de durumu vardır. Enflasyon düzeltilmesi, geçici vergi dönemlerinde uygulamaya başlandığında, küçük işletmeler için büyük felakete dönüşebilir. Büyük mükellefler, öz kaynaklarını güçlendirerek bu duruma hazırlanırken, küçük işletmelerimiz için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Vergi adaletini ciddi anlamda zedeleyen bu uygulamada, büyük işletmelerin vergi yükünü azaltırken, küçük işletmelerin daha fazla vergi ödemesine yol açacaktır. Ekonomi yönetimimizin vergilendirme politikasını yeniden gözden geçirmesinin elzem olduğunu, kararları alırken reel sektör üzerindeki etkilerini dikkatlice ele almasını ve dengeleyici bir yaklaşımla adım atmasını talep ediyoruz. “

Başkan Yalçın: Sanayicilerimiz Engel Değil Destek Bekliyor

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, enflasyon muhasebesi uygulaması ve getireceği sonuçlarla ilgili olarak açıklama yaptı.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, enflasyon muhasebesi uygulamasına tepki göstererek, “Sanayicilerimizin üretim ve ihracat yapmakta zorlandıkları bir dönemde enflasyon muhasebesi mali yük getirmekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Sanayicilerimiz, yeni yatırım yapılmasını bir kenara bırakın, mevcut yatırımların korunmasını, ihracatta durağanlığın önüne geçilmesi için yeni adımlar atılmasını ve destekler sağlanmasını beklemektedir.” dedi.

Başkan Yalçın, son yıllarda Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle, reel piyasaların olumsuz etkilenmeyi sürdürdüğün kaydetti. Yalçın, “Ülkemizde ekonomik sorunların başında yüksek enflasyon gelmektedir. Toplumun karşı karşıya olduğu enflasyon sorunu, alınacak mali ve siyasi politikalarla çözülmelidir. Sanayicilerimizin, vergi mükelleflerinin üzerindeki enflasyon yükü ise bazı vergisel düzenlemelerle hafifletilmelidir.” diye konuştu.

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Enflasyon düzeltmesi teorik olarak yüksek enflasyon dönemlerinde şirketlerin mali tablolarını gerçeğe daha uygun hale getirmek amacıyla yapılan bir muhasebe uygulamasıdır. Enflasyon düzeltmesinin her 3 ayda yapılması firmalar açısından her üç ayda bir bilançoların çıkartılmasını gelir tablolarının hazırlanmasını gerektirmektedir. Bu süreç firmalar açısından oldukça zor bir süreçtir.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayicilerimizle yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda; enflasyon düzeltmesi farklarının vergilendirilmesi ile ilgili aksaklıkların ortaya çıktığı görülmektedir. Yapılan uygulama ile öz kaynağı güçlü fakat parasal olmayan aktif varlıkları yani stokları, iştirakleri, maddi duran varlıkları, maddi olmayan duran varlıkları düşük olan firmalar açısından gider yönlü yani zarar artırıcı olup ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödenmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte öz kaynağı güçsüz olan fakat parasal olmayan aktif varlıkları yani stokları, iştirakleri, maddi duran varlıkları, maddi olmayan duran varlıkları yüksek olan, finansmanını borçlanma ile yapan, borçlu olan işletmeler açısından ise gelir yönlü yani kar artırıcı olup ödemesi gereken vergiden çok daha fazla bir vergi ödemek zorunda bırakmaktadır.

Enflasyon düzeltmesinin bu haliyle uygulanması durumunda küçük ve orta ölçekli firmalar açısından büyük bir vergi yükü oluşturacaktır. Vergi yükünün ise öz kaynak ve finansman sıkıntısına sebebiyet vereceği açıktır.

Elbette ülkemizin bütçe açığını kapatma ihtiyacı tartışılmaz. Ancak bu açığı kapatırken sanayicilerimiz, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz üzerlerine binen bu ağır yük altında bırakılmamalıdır. Vergi adaletinin sağlanması gerekmektedir. Vergi adaletini ciddi anlamda zedeleyen bu uygulamanın geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması gerektiği kanaatindeyiz.

Enflasyon düzeltmesi, geçici vergi dönemlerinde değil, yıllık bazda uygulanmalı. Yıl sonuna kadar olan süreçte de mevzuattaki eksiklikler ve uygulamadaki hatalar mutlaka düzeltilmelidir.”

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAYSERİ DEVELİ OVASI SOL SAHİL SULAMALARI İKMALİ 3. KISIM (DOĞU HATTI) ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427