İhracatta Yükseliş İvmemiz Devam Ediyor”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre mart ayında Kayseri ihracatı bir önceki aya göre yüzde 19,88 oranında artarken, bu artış geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,71 olarak gerçekleşti.
TÜİK 2022 yılı mart ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Mart ayı ihracatımız, bir önceki aya göre yüzde 19,88 artışla 378 milyon 468 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre ilk üç aylık artışımız ise yüzde 16,85 oranında gerçekleşerek 951 milyon 163 bin dolar oldu. Yıllık bazda ise 33,31 oranında bir artışa sahibiz ki bununda hedeflerimiz açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
2022 yılı mart ayında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünler geldiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Almanya, Irak ve ABD’nin ilk üç sırayı aldığını söyledi.
Kayseri olarak yılın ilk çeyreğinde son derece başarılı bir performans gösterdiklerini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “İhracatta tarihinin en yüksek ilk çeyrek performansını ve en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştık. Yılsonu hedefimizi yakalamak için yükseliş ivmemizin devam ediyor olması lazım ki inşallah bu şekilde de devam ediyoruz. Yıllık yüzde 30’un üzerinde bir artışımız var. Buda yılsonu hedefimiz olan 4 milyar doları rahatlıkla yakalayıp, hatta bir miktarda geçeceğimiz anlamına geliyor. Ben ülke ekonomisine katkı sunan başta Kayserili sanayicilerimiz olmak üzere tüm ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
GÜLSOY : “MART AYINDA 372 MİLYON 468 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’de Mart ayında gerçekleştirilen 372 milyon 468 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 18 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “Tüm ihracatçı üyelerimizi elde ettikleri bu başarıdan dolayı yürekten kutluyorum.“ dedi.
Başkan Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Mart Ayı 316 milyon 426 bin dolar iken 2022 yılı Mart ayında 372 milyon 468 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 18’dir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Mart ayında 164 milyon 967 bin dolar olmuştur. 2022 yılı Ocak döneminde 1’inci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur. Ayrıca, Almanya, ABD, İsrail, İtalya, Birleşik Krallık, Tunus, , Libya, Fransa ve Cezayir’dir.” İfadelerini kullandı.
Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Kimyevi Madde ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri, İklimlendirme Sanayii, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünlerinde artış yaşanırken Elektrik ve Elektronik, Tekstil ve Hammaddeleri, Makine ve Aksamları, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.
“KAYSERİ’DE İLK ÇEYREKTE İHRACATIMIZ YÜZDE 17 ARTTI”
Başkan Gülsoy, 2022 yılının ilk çeyreğinde ihracatta yüzde 17’lik artışla olumlu gidişattan mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Küresel ekonomide en önemli sorun olan yüksek enflasyon maalesef sürüyor. Avrupa’nın enerji krizi ve Çin’in yeni dalga COVİD Salgını dünya ekonomisini ciddi bir daralma riskiyle tehdit ediyor. Tüm bu olumsuzluklar küresel ekonominin büyümesine yönelik ciddi engeller olarak önümüze çıkıyor. Türkiye açısından bu dönemde hem fırsatlar hem de riskler var. Çin’in yeniden kapanması, Rusya – Ukrayna savaşı tedarikte Türkiye’nin öne çıkan avantajlarını kalıcı hale getirmesi için önemli bir fırsat penceresi olarak gözüküyor. Biz ihracatımızın bu süreçte önemli bir ivme kazanmasını beklediğimizi belirtmek istiyorum. Yeni pazarların talebine karşılık verebilmek için üretime yönelik yatırımların hızla devam etmesini bekliyoruz.
Üretim ve imalatta katma değerimizi artırarak ihracat rakamlarımızı 2023 yılı için 5 milyar dolara çıkaracağız. Elde edilen başarıyı iş dünyamızın enseyi karartmadan tüm olumsuzluklara karşısında mücadele etmeleri önce ülkem, önce devletim diyerek çalışma yapmalarından görüyoruz. Şehrimizde yılın ilk çeyreğinde ihracatımız 951 milyon 163 bin dolarla geçtiğimiz yıla oranla yüzde 17 oranında artmıştır. İthalatımız da 516 milyon 696 bin dolar ile %33 oranında artış gözlenmiştir. Mart Ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde ülkemiz ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 artışla 22 milyar 709 milyon dolar, ithalat yüzde 30,7 artarak 30 milyar 878 milyon dolar olmuştur. 2022 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,6 artarak 60 milyar 201 milyon dolar, ithalat yüzde 42 artarak 86 milyar 607 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,1 artarak 4 milyar 666 milyon dolardan, 8 milyar 169 milyon dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mart ayında yüzde 80,2 iken, 2022 Mart ayında yüzde 73,5’e gerilemiştir. İhracatçılarımız her ay zaferden zafere koşmaktadır. İnanıyorum ki ülkemiz güçlü yatırımları, üretimi, ihracat rakamları ile tüm tedarik zinciri açısından büyüme ve kalkınmada öncü olmaya devam edecektir. Geleceğimiz açısında umut veren bu başarı için en başta ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların çok değerli çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum.”
“SANAYİNİN KALIP TASARIM KONUSUNDAKİ EKSİKLERİNİ TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı’nın tanıtım toplantısını yaptı.
UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, sanayi tarafında kalıp tasarım konusunda ciddi eksikler bulunduğunu, bu eğitim programıyla bunu tamamlamayı amaçladıklarını söyledi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ile Bursa Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan eğitim iş birliği protokolü kapsamında Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı’nın tanıtım toplantısı yapıldı.
UİB Mavi Salon’da yapılan toplantıya başta UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen’in yanı sıra UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, UİB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ayşe Mehtap Ekinci, Proje Koordinatörü Mihriban Akyol, okul müdürleri ile Moda Tasarım Teknolojileri alan şefleri de katıldı.
Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım
UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir toplantıda yaptığı konuşmada, son zamanlarda sosyal medya ile modanın dönemsel olmaktan çıkıp, günlük hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu hızlı moda akımı Türkiye’ye bir şans doğurdu. Çünkü Türkiye, Avrupa’nın en yakın tedarikçisi. Ve Türkiye’de dikiminden dokumaya, boyadan baskıya kadar her türlü dikey yapı var. Bu yapı bir Çin de bir de İtalya’da bulunuyor. Pandemi ile birlikte gelen lojistik sorunu da yine Türkiye’ye avantaj sağladı. Son 3 yıl içinde UHKİB’in ihracattaki artışı yüzde 50’nin üstünde. Burada Bursa’nın bir tekstil kenti olma özelliğini de unutmamamız lazım. Geçen sene Türkiye hazır giyim ihracatı yüzde 18 artarken Bursa’nın ihracatı yüzde 32 arttı. Son 3 yıla baktığınız zaman Türkiye ihracatına göre Bursa ihracatı 2 kattan fazla arttı. Bunun sebebi de Bursa’nın dinamik yapısı. Ürün çeşitliliğinin ve adedinin yanı sıra en önemli şeylerden biri de tasarım. Bizden yaratıcı fikir ve bu fikri ürüne dönüştürmemiz bekleniyor. Bununla ilgili olarak bu eğitim programını düzenlemek istedik. Sanayi tarafında kalıp tasarım konusunda ciddi eksiğimiz var. Bunları tamamlamamız lazım. Bu eğitim projesi çerçevesinde doğru öğrencilere ulaşmak istiyoruz. Artık katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor.”
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Taşdelen de güzel bir proje için bir araya geldiklerini belirterek, “Proje bize anlatıldığında oldukça heyecanlandık. Moda tasarım alanındaki 12. sınıf öğrencilerimize yönelik uzun soluklu bir eğitim planlanıyor. Bu sadece eğitimden ibaret değil, eğitimin akabinde istihdamı öngören bir proje. Bu nedenle bu projeyi önemsiyoruz” dedi.
Turizm İstatistikleri, I. Çeyrek: Ocak – Mart, 2022
Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %122,4 arttı
Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %122,4 artarak 5 milyar 454 milyon 488 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %76,5’i yabancı ziyaretçilerden, %23,5’i ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 4 milyar 852 milyon 137 bin dolarını kişisel harcamalar, 602 milyon 350 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Bu çeyrekte tüm harcama türleri geçen yılın aynı çeyreğine göre arttı. Spor, eğitim, kültür harcaması %306,6 artarken, paket tur harcamaları (ülkemize kalan pay) %287,7 ve uluslararası ulaştırma harcamaları %135,9 arttı.
Gecelik ortalama harcama 68 dolar oldu
Bu çeyrekte geceleme yapan yabancıların ortalama gecelik harcaması 75 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması ise 51 dolar oldu.
Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre %148,1 arttı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %148,1 artarak 6 milyon 451 bin 657 kişi oldu. Bunların %76,6’sını 4 milyon 943 bin 964 kişi ile yabancılar, %23,4’ünü ise 1 milyon 507 bin 693 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte yabancı ziyaretçiler ülkemizi %52,1 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti
İkinci sırada %24 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise ile %10,1 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize %62,4 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %181,3 artarak 664 milyon 989 bin dolar oldu. Bunun 623 milyon 265 bin dolarını kişisel, 41 milyon 724 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2021 yılı I. çeyreğine göre %269,6 arttı
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %269,6 artarak 1 milyon 39 bin 666 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 640 dolar olarak gerçekleşti.
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Mart 2022
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %80,62, aylık %5,44 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,44, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %80,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %46,72 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %107,57 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %107,57, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %64,03, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %39,26, gayrimenkul hizmetlerinde %154,95, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %38,06, idari ve destek hizmetlerde %59,13 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık %8,26 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %8,26, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %5,67, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %1,28, gayrimenkul hizmetlerinde %5,80, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %2,29, idari ve destek hizmetlerde %2,43 artış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 21 alt sektör daha düşük, 6 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış; telekomünikasyon hizmetlerinde %19,38, hukuk ve muhasebe hizmetlerinde %22,61, programcılık ve yayıncılık hizmetlerinde %28,74 olarak gerçekleşti. Buna karşılık su yolu taşımacılığı hizmetleri %166,95, gayrimenkul hizmetleri %154,95, depolama ve destek hizmetleri, taşımacılık için %125,84 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık H-ÜFE’ye göre 18 alt sektör daha düşük, 9 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE’de aylık en fazla azalış gösteren alt sektörler %0,93 ile telekomünikasyon hizmetleri, %0,37 ile bina ve çevre düzenleme (peyzaj) hizmetleri, %0,35 ile istihdam hizmetleri oldu. Buna karşılık hava yolu taşımacılığı hizmetleri %12,55, su yolu taşımacılığı hizmetleri %9,54, veterinerlik hizmetleri %9,18 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Dış Ticaret İstatistikleri, Mart 2022
Mart ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %19,8, ithalat %30,7 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,8 artarak 22 milyar 709 milyon dolar, ithalat %30,7 artarak 30 milyar 878 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Mart döneminde ihracat %20,6, ithalat %42,0 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,6 artarak 60 milyar 201 milyon dolar, ithalat %42,0 artarak 86 milyar 607 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mart ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %18,6, ithalat %9,2 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Mart ayında %18,6 artarak 17 milyar 959 milyon dolardan, 21 milyar 292 milyon dolara yükseldi.
Mart ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %9,2 artarak 19 milyar 615 milyon dolardan, 21 milyar 429 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Mart ayında 136 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %13,7 artarak 42 milyar 721 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %99,4 oldu.
Dış ticaret açığı Mart ayında %75,1 arttı
Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %75,1 artarak 4 milyar 666 milyon dolardan, 8 milyar 169 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mart ayında %80,2 iken, 2022 Mart ayında %73,5’e geriledi.
Dış ticaret açığı Ocak-Mart döneminde %138,5 arttı
Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı %138,5 artarak 11 milyar 74 milyon dolardan, 26 milyar 406 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mart döneminde %81,8 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,5’e geriledi.
İhracat, ithalat ve dış ticaret dengesi, Mart 2022
Mart ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %94,9 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Mart ayında imalat sanayinin payı %94,9, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,5 oldu.
Ocak-Mart döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,5, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,7 oldu.
Mart ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %81,8 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Mart ayında ara mallarının payı %81,8, sermaye mallarının payı %10,5 ve tüketim mallarının payı %7,6 oldu.
İthalatta, 2022 Ocak-Mart döneminde ara mallarının payı %82,8, sermaye mallarının payı %10,1 ve tüketim mallarının payı %7,1 oldu.
Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Mart ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 907 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 559 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 278 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 168 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 162 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,1’ini oluşturdu.
Ocak-Mart döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 5 milyar 286 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 4 milyar 56 milyon dolar ile ABD, 3 milyar 384 milyon dolar ile İtalya, 3 milyar 210 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 3 milyar 115 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,6’sını oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Mart ayında Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 4 milyar 224 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 618 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 240 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 325 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 183 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,8’ini oluşturdu.
Ocak-Mart döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 12 milyar 720 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 9 milyar 888 milyon dolar ile Çin, 5 milyar 515 milyon dolar ile Almanya, 3 milyar 664 milyon dolar ile ABD, 2 milyar 963 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,1’ini oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %1,2 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre ihracat %1,2 arttı, ithalat %0,9 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %20,1, ithalat %31,2 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,0 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Mart ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,9’dur. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,0’dır. Ocak-Mart döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,3’tür. Ocak-Mart döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,8’dir.
Mart ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %69,6’dır. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %10,4’tür. Ocak-Mart döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %67,1’dir. Ocak-Mart döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9’dur.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Mart ayında 21 milyar 320 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Mart ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %18,6 artarak 21 milyar 320 milyon dolar, ithalat %30,4 artarak 29 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mart ayında dış ticaret açığı %74,3 artarak 4 milyar 794 milyon dolardan, 8 milyar 355 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mart ayında %78,9 iken, 2022 Mart ayında %71,8’e geriledi.
İhracat 2022 yılı Ocak-Mart döneminde 56 milyar 746 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2022 yılı Ocak-Mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,1 artarak 56 milyar 746 milyon dolar, ithalat %40,2 artarak 82 milyar 960 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı %120,3 artarak 11 milyar 902 milyon dolardan, 26 milyar 215 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mart döneminde %79,9 iken, 2022 yılının aynı döneminde %68,4’e geriledi.