Kayseri’deki kazılarda, Roma dönemine ait yapının güney cephesi ortaya çıkarıldı

Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel şehirlerinden Kayseri’nin İncesu ilçesi Örenşehir Mahallesi’nde devam eden kazı çalışmalarının üçüncü yılında, Roma dönemine ait yapının güney cephesi ortaya çıkarıldı. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Can Erpek’in bilimsel danışmanlığında yürütülen Örenşehir Mozaikli Yapı Kalıntısı Kurtarma Kazısına ilişkin, 2024 yılında yapılan çalışmalar ve Mozaikli Yapının tanıtımına yönelik İl Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun, Müze Müdürü Gökhan Yıldız ve Bilimsel Danışman Dr.Öğretim Üyesi Can Erpek tarafından bilgilendirme yapıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Can Erpek, Kapadokya bölgesinin önemli yapılardan biri olan Örenşehir Roma villasının en erken dönemiyle yaklaşık olarak 3’üncü yüzyıla tarihlendirilen bir villa. 3 bin metrekarelik bir alan üzerine yayıldığına dikkat çekti. Kapadokya’da ‘kagir’ yani duvar örgüsüyle inşa edilmiş üst düzey konutlar hakkındaki bilgilere genel olarak kaynaklar aracılığıyla ulaşabildiğini belirten  Erpek “Kapadokya bölgesinde şu anda kazılarını gerçekleştirdiğimiz Örenşehir Roma Villası kadar geniş ölçekli bir konuta sahip değiliz. 2021 yılından itibaren devam eden çalışmalarda oldukça geniş boyutlara sahip taban mozaiklerini gün yüzüne yani ortaya çıkardık. Bunların içinde özellikle geometrik motifler yoğun olarak kullanılmış. Bu arada 4 tane yazıtımız var. Bunlardan bir tanesi Latince diğer üç tanesi de Yunanca yazıtlar. Bunların içerisindeki ‘Hyacinthos’ isminin kim olduğuna dair çalışmalarımız devam ediyor. Bunun kim olduğuna dair  bilgiye ulaşabilirsek yapı hakkında çok daha önemli şeyler söyleyebileceğiz.  Bu yıl yapının güney cephesini ortaya çıkardık, batısında ve doğusundaki çalışmalarımız devam ediyor.  Gördüğümüz, yapının şu anki alandan daha geniş bir alanı kapladığı. Kazılar devam ederken belgeleme çalışmaları da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 3 boyutlu taramalarını, bu yıl da yapının rölevesinin çizimleri, mozaiklerin  mimari kalıntıların çizimlerini gerçekleştiriyoruz. İç Anadolu Bölgesi’nde böyle bir yapı yok. Kıyı şeridindeki antik kentlerde büyük boyutlu Roma dönemi ve daha sonraki döneme tarihlendirilen üst düzey konutları mevcut. İç Anadolu bölgesinde bu boyutta bir yapı  olmadığı için Örenşehir Roma Villası, oldukça önemli.”

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun’ta Kayseri’nin tarihi ve kültürel zenginliklerine dikkat çekti. Örenşehir Mahallesi’nde 2021 yılında başlatılan kazının daha önce ön çalışma olarak  2010’da yapıldığını  belirten Dursun “Bu mozaikli yapı kalıntısı aslında Latince ve Grekçe yazıların olduğu mozaikler ve geometrik süslemeli örneklerle dolu. Burası küçük bir alan değil, gerçekten önemli bir yapıya ait bir kalıntı. Açığa çıkan mozaiklerden, duvar ve yapı temellerinden bunu net bir şekilde gördük. Şimdiye kadar 3 bin metrekare bir alana ulaşıldı. Burada bildiğimiz yaklaşık 600 metrekare bir taban mozaiği mevcut. Ancak her geçen yıl bu sayı  artıyor ve yapılan  çalışmalarla da bazı noktalarda mozaikler açığa çıkarıldı. Bu yıl iyi bir yol alındı, elbette  devamı gelecek. Her geçen gün, alan genişliyor. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra bunu Bakanlığımıza sunup burada bir düzenleme yaparak, gezilebilecek, görülebilecek, herkesin ziyaretine açılabilecek bir noktaya getirmeyi planlıyoruz. Bu planlama, kazı çalışmaları sonlandıktan sonra yapılacak. Çünkü nokta sınırları görmemiz gerekiyor” dedi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri’de somut olmayan kültürel miras unsurlarının tespiti toplantısı yapıldı

SOKÜM Kayseri İl Tespit Kurulu, Kayseri yöresine ait somut olmayan kültürel miras unsurlarının tespiti çalışmaları …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427