Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri,, Altun’dan Mühendislik Fakültesi’nin Açılış Dersi, Kayseri OSB’den ERÜ’ye Destek, ”Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Eğitim Çalıştayı”, NNYÜ’de tanışma ve açılış etkinliği, KÜN Teknofest Takımı ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’nda

Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri, 2021-2023

Resmi İstatistik Programında (2022-2026) yer alan Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri ilk kez bu haber bülteniyle yayımlanmaktadır. Çalışma kapsamında, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler üretilmiştir.
Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden (NVİGM) temin edilen kayıtlardan oluşturulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgileri esas alınmıştır.
Yükseköğretim beyin göçü istatistikleri eğitim ve öğretim alanı, bölüm, cinsiyet ve göç edilen ülke ayrımlarında paylaşılmaktadır.
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı %2,0 oldu
Yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında %1,6 iken, 2023 yılında %2,0 oldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı %1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise %2,4 olarak gerçekleşti.
Cinsiyete göre yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı, 2015-2023

En yüksek beyin göçü oranına sahip alan bilişim ve iletişim teknolojileri oldu
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları bilişim ve iletişim teknolojileri (%6,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%4,4) ve doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%2,6) oldu.
Yükseköğretim mezunlarının eğitim ve öğretim alanlarına göre beyin göçü oranı, 2023

En yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm moleküler biyoloji ve genetik oldu
Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları sırasıyla, moleküler biyoloji ve genetik (%17,9), biyomühendislik (%10,2), işletme mühendisliği (%9,8), elektronik mühendisliği (%9,1), matematik mühendisliği (%8,9) ve bilgisayar mühendisliği (%8,4) oldu.

Yükseköğretim mezunlarının tamamladıkları bölüme göre beyin göçü oranı, 2023

Mezunların en çok göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) oldu
Bir lisans programını tamamlayanların göç etmek için tercih ettikleri ilk beş ülke sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (%21,4), Almanya (%17,5), Birleşik Krallık (%11,2), Hollanda (%6,9) ve Kanada (%4,9) oldu.
Yükseköğretim mezunlarının göç ettikleri ülke dağılımı, 2023

Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.

ABD ve Kanada’yı en çok işletme mezunları tercih etti
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden oldu.

Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Mühendislik Fakültesi’nin Açılış Dersini Verdi

 Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi 2024-2025 eğitim-öğretim yılı açılış dersi ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun tarafından verildi.

Fakülte Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Yüksek Öğretim Kurulu Üyesi ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Afşın Alper Cerit, Mühendislik Fakültesi Dekanı Pof. Dr. Ahmet Alper Öner, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  

Açılış dersinde konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ERÜ hakkında bilgi verdi.

ERÜ’nün köklü bir geçmişe sahip üniversite olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, Mühendislik Fakültesi’nin ERÜ’nün lokomotif fakültelerinden birisi olduğunu söyledi.

 Konuşmasında öğrencilere nasihatlerde bulunan Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Hayatta bazı aşamalar olacaktır. Özellikle bu aşamalar, fırsatlarda gelişiyor ki ne olduğunu anlayamıyorsunuz. Örneğin notunuzun yüksek olması, derslerin dışında özellikle yabancı dil donanımına sahip olmanız sizin kariyer planlamanız açısından çok önemli yapı taşlarıdır. Genellikle de bunu üniversite yıllarında çok fark edemiyorsunuz.Onun için lütfen bu süreçlerde zamanı çok iyi kullanın. Çünkü hayatta geri dönmeyen tek kavram zamanın kendisidir. O nedenle verimli kullandığınız bu zaman diliminde kendinizi geliştirmek, kariyer olarak ileri dönük ilave çalışmalar içerisinde olmanızda en etkili nokta olacaktır.” 

Kayseri OSB’den ERÜ’ye Destek

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından Erciyes Üniversitesi’ne (ERÜ) imzalanan protokol ile Kayseri OSB TV’nin cihazları hibe edildi.

OSB Toplantı Salonu’nda düzenlenen protokol imza törenine; ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Narin, OSB Denetim Kurulu Üyesi Mustafa Gengeç, OSB Bölge Müdürü Abdulmenap Esko, Kayseri OSB Danışmanı Kamil Akçadırcı katıldı.

İmza töreni öncesi konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın ve Yönetim Kurulu Üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Yapılan protokolün kurumlar arası güzel bir iş birliği örneği olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, “Bizlere sağlanan bu ekipmanlar amacına uygun bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerinde etkin bir şekilde değerlendirilecek ve amacına uygun olarak kullanılacaktır. Bu ekipmanlar hiçbir şekilde heba olmayacaktır” dedi.

ERÜ olarak Kayseri OSB’nin her zaman yanında olduklarına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Ar-Ge çalışmaları ve iş birliklerinde her zaman Kayseri OSB ile birlikte hareket etmekteyiz. Şehrimizin gelişimi için kendi bünyesindeki akademik kadrosu ile birçok önemli projeye imza atan Erciyes Üniversitesi’ne verilen bu destekler bizleri hayli mutlu ediyor. Ben desteklerinden dolayı Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ediyorum.”

Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın da konuşmasında “Bugün imzaladığımız protokol ile Kayseri OSB Tv’nin ekipmanlarını Erciyes Üniversitesi’ne teslim etmekteyiz. Bizler Kayseri OSB Yönetimi olarak, Erciyes Üniversitesi’ne katkımızın olmasını istedik. Bu ekipmanlarla öğrencilerimizin güzel bir şekilde yetişerek şehrimize ve ülkemize faydalı birer genç olarak eğitim görmelerini istiyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Altun ile görüşmelerimiz sonucunda bu ekipmanları tüm resmi işlemleri hallederek, imzaladığımız protokol ile Üniversitemize hibe olarak teslim etmiş olacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ile Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın iş birliği protokolüne imza attı.

ERÜ’de ”Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Eğitim Çalıştayı” Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) Eğitimi kapsamında Kalite ve Strateji Geliştirme Koordinatörlüğü (KASGEK) tarafından ”Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi Eğitim Çalıştayı” düzenlendi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, ERÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Narin, Genel Sekreter Yardımcıları Prof. Dr. Afşın Alper Cerit, Dr. Oktay Musa Kayırga ile akademisyenler ve idari personel katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, “Erciyes Üniversitesi kalite süreçlerinden, beş yıllık kalite sürecini almış Türkiye’deki birkaç sayılı üniversiteden birisidir. Ana değerlendirme sürecinde de başarıyla tamamlamış bir üniversiteyiz ve kurumsal kalite süreçlerini de bu bağlamda üniversitemizde yaygınlaştırmak, toparlamak bizim en temel görevlerimiz arasındadır.” ifadelerini kullandı.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil de konuşmasında “10 yıl önce kalite çalışmalarına odaklandık. Yükseköğretim kalite kurulunun kalite ile alakalı mevzuatı çıkmadan önce üniversitemize dokümantasyon çalışmalarıyla başlayan kalite çalışmaları, arkasından iç kalite güvence sistemleri kurmaya evrildik ve iki tane iç kalite güvence sistemli üniversite olarak bu on yıllık süre içerisinde kurmuş olduk.” şeklinde konuştu.

ERÜ Kalite ve Strateji Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Koçer konuşmasında şunları söyledi; “Strateji dediğimiz zaman üç tane unsur bizim için çok önemli. Birincisi çevreyle olan ilişkilerin düzenlenmesi, ikinci önemli nokta rekabette üstünlük sağlayabilmek, üçüncü önemli nokta ise bunları sağlayabilmek için kaynaklarımızı nereye aktarabileceğimiz. Aslında kalite dediğimiz zaman biz stratejik hedeflere ulaştıracak unsurların güvence altına alınmasını kastediyoruz.” dedi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kalite Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ”Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi” hakkında bilgiler verdi.

NNYÜ’DE AÇILIŞ VE TANIŞMA ETKİNLİĞİ

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde (NNYÜ) 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlaması sebebiyle açılış ve tanışma etkinliği düzenlendi.

2024-2025 eğitim-öğretim yılında NNYÜ bünyesine katılan öğrencilere Üniversiteyi tanıtmak, tanışmalarını sağlamak, üniversite ortamına ve çevreye uyumlarını kolaylaştırmak, üniversitenin sunduğu imkanlar ile akademik ve idari birimlerin çalışmaları hakkında bilgiler vermek amacıyla düzenlenen programın açılış töreni Süleyman Çetinsaya Kültür Merkez’inde yapıldı. Törene NNYÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından NNYÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu açılış konuşması yaptı. Rektör Özsoylu kurulduğu günden itibaren üniversitelerinin eğitim konusunda son derece hassas ve tavizsiz bir anlayış içerisinde olduğunu belirterek, bir üniversiteyi üniversite yapan üç temel ölçütün eğitim, araştırma ve sosyal sorumluluk projeleri sunmadaki başarıları olduğunu söyledi. Özsoylu, üniversitede son derece kıymetli hocaların ders verdiğini, eğitim konusunda hocalara kefil olduğunu ifade ederek öğrencilerin sunulan bu eğitim hizmetlerinden azami ölçüde faydalanmalarını istedi. Özsoylu, “İftiharla ifade etmek isterim, üniversitemizde son derece kıymetli hocalar ders vermektedir. Önemle, altını çizmek isterim. Onursal rektörümüz, üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Kerim Güney hocamız bu yılda dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer almıştır.” dedi. Özsoylu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Derslerinize sıkı çalışınız ve kendinizi meslek için ciddi anlamda hazırlayınız. Üniversitemizde var olan ERASMUS imkanından da yararlanabilirsiniz. ERASMUS, kendinizi geliştirmek, farklı kültürleri tanımak için mükemmel bir fırsattır. Üniversitelerin ikinci önemli misyonu araştırma yapmaktır. Üniversitemiz geçtiğimiz iki yılda araştırma projelerini destekleyen TÜBİTAK projelerinde vakıf üniversiteleri içerisinde büyük başarılar elde etmiştir. Araştırma yapmadan kendiniz yetiştirmeniz çok zordur. Üniversitelerin üçüncü misyonu olan sosyal sorumluluk projeleridir. Bu alanda fakültelerimiz büyük hizmet vermektedir. Bu projelere katılınız ve topluma yararlı bir hizmet sunulurken “ben de oradaydım” demenin hazzını yaşayınız. Artık bir üniversite öğrencisisiniz. Bu dönemi çok iyi değerlendirin. Siz artık bir meslek grubunun parçasısınız. Henüz diploma almamış ve bir konuda uzmanlaşmamış olmanıza bakmayın; kendinize “ben psikoloğum, mühendisim, avukatım, işletmeciyim, mimarım…” demeye başlayın. Ve her gün o meslekte nasıl daha iyi olabileceğiniz üzerine kafa yorun. Kendinizi tanımaya başlayın.  Yeteneklerinizi keşfedin! Sevdiğiniz şeyleri yaparak kendinizi geliştirin. Sınıftaki veya yurttaki arkadaşlarınızın çok farklı siyasi görüşten, ırktan, dinden, mezhepten olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Sizden farklı olanlara saygı duyun, hoşgörü ile yaklaşın, empati yapmayı öğrenin. İletişim yeteneğinizi, empati yeteneğinizi, birlikte iş yapma kabiliyetinizi ve özgüveninizi geliştirin. Zaman yönetimini öğrenin. Hata yapmaktan korkmayın. Hatalar olmadan büyüyemeyiz, onlar olmadan öğrenemeyiz. Bilimden şaşmayın. Bilim bizim tek bağlanacağımız yol olmalıdır. Atatürk’ün “Çağın uygarlık düzeyine ulaşmak, hatta onu aşmak” sözü hepimizin misyonu olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmalı, çok üretmeliyiz. Bu ülke kolay kurulmadı. Büyük fedakarlıklarla kurulan Cumhuriyetimize sahip çıkın. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkın.

Üniversitenin öğrenci kulüpleri, ERASMUS imkanları ve idari birimlerinin çalışmaları hakkında bilgilerin verildiği açılış törenindeki konuşmalardan sonra etkinlikler Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi önünde ki etkinlik alanında devam etti. Öğrenci kulüp stantları, Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ. tarafından kurulan oyun ve yarışma parkurları, emniyet kemeri simülasyon aracı etkinliğe renk kattı. Öğrencilerin eğlenceli ve keyifli zaman geçirdiği etkinlik Biga’da Bi Gece Grubu konseri ile sona erdi.

KÜN Teknofest Takımı ‘Tarım Teknolojileri Yarışması’nda Nevşehir’i Temsil Etti

Kapadokya Üniversitesi UAV-KÜN takımı 1300 takım arasından birinci seçilerek Tarım Teknolojileri Yarışması’nda Nevşehir’i temsil etti.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle yedi yıldır Teknofest kapsamında düzenlenen Tarım Teknolojileri Yarışması bu yıl Antalya’da yapıldı. KÜN Havacılık Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor Bakımı bölümlerinden Göktuğ Biçer, Ahmet Alp Atılgan, Batuhan Kanlı ve Yağmur Koç’tan oluşan KÜN Teknofest takımı yarı finallerde ‘Tarım Teknolojileri’ alanında Türkiye genelinde seçilen 38 proje arasında yer aldı.

Bitkilerdeki çeşitli hastalıkların İHA sistemleri ile görüntü işlenerek tespiti ve uygun senaryolarda otonom bir şekilde İHA sisteminin ilaçlama yapması projesiyle yarışmada yer alan öğrenciler, bitkilerdeki hastalıkların tespit edilip insan girdisine ihtiyaç olmadan ilaçlama yapma kabiliyetine sahip İHA sistemi projelerini sundular.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAPADOKYA IP GÜNLERİ ETKİNLİĞİNİN 9’UNCUSU DÜZENLENDİ

Erciyes Teknopark tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliğinde …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427