Kayseri Büyükşehir Belediyesi, yerli üretim ve yüzde 100 elektrikli, 18 metre uzunluğu ve 144 yolcu taşıma kapasitesine sahip 15 adet yeni otobüsü ulaşım filosuna kattı. Tanıtım programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de güzel bir belediyecilik yapıldığına dikkat çekerken, Başkan Büyükkılıç da “200 milyon TL civarında bir maliyet ile şehrimize böyle bir kazanım sağlamış oluyoruz“ dedi.
Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ulaşım alanında önemli projelere imza atarken, Kayseri Ulaşım A.Ş. filosuna eklenen 15 adet 18 metrelik elektrikli körüklü otobüsü vatandaşların beğenisine sundu.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tanıtım programına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Genel Sekreter Yardımcıları Hamdi Elcuman ve Serdar Öztürk, daire başkanları ve vatandaşlar katıldı.
MEHMET ÖZHASEKİ: “FİTNE ODAKLARININ HEPSİNİ TOPRAĞA GÖMDÜK”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Fitne odaklarının hepsini toprağa gömdük. PKK’sını, FETÖ’sünü, IŞİD’ini, DHKP-C’sini, çıkamayacaklar. Burunlarından fitil fitil getiriyoruz. Bir teki bile ayakta kalmayıncaya kadar devam edeceğiz.” dedi.
Programda konuşan Bakan Özhaseki, 1994’den bu yana yapılan hizmetlerle, Kayseri’nin eserlerle dolu, modern, herkesin içinde yaşamaktan keyif aldığı bir yer haline geldiğini söyledi. Bugün parmakla gösterilir şehirlerin başında Kayseri’nin geldiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Şehircilikte, imarda, sanayide, ticarette, kültürde, sanatta, sporda, Kayseri ileriye doğru gidiyor. Bundan dolayı da iftihar ediyoruz.” dedi.
“FİTNE ODAKLARININ BURUNLARINDAN FİTİL FİTİL GETİRİYORUZ”
Zor bir coğrafyada yaşadığımızı belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Fitne odaklarının hepsini toprağa gömdük. PKK’sını, FETÖ’sünü, IŞİD’ini, DHKP-C’si İnşallah çıkamayacaklar. Ara ara canımızı yakmak için bu tür eylemleri yapsalar da onların burunlarından fitil fitil getiriyoruz. Bir teki bile ayakta kalmayıncaya kadar devam edeceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın.” ifadelerini kullandı.
“PKK’YA DA, FETÖ’YE DE DESTEK VERENLER AYNI”
Fitne odaklarıyla mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini belirten Bakan Özhaseki, “Bugün Filistin’de katliama göz yumanların kimler olduğunu biliyorsunuz. Çocuklar, kadınlar öldürülüyor. Hastaneler bombalanıyor. ‘Ateşkes’ diyemeyen, ateşkesi engelleyen ülkeler var. Bizdeki PKK’ya da FETÖ’ye de destek verenler emin olun bunlar. İstedikleri belli, bu ülke bölünsün istiyorlar. Bunun içindir ki büyük desteklerde bulunuyorlar. Bizim bu konudaki mücadelemiz devam ediyor. Sonuna kadar da devam edecek. Sizler bize yetki verdiğiniz sürece biz bunlarla mücadeleye devam edeceğiz. Hiç endişeniz olmasın.” dedi.
“HER İŞİMİZİ DİKKATLİ VE SIFIR TOLERANSLA YAPMALIYIZ”
Bakan Mehmet Özhaseki, ülke olarak yaşadığımız bir diğer zorluğun ise ‘deprem’ olduğunu söyledi. Depreme dayanıklı yapılar yaparak hazırlıklı olmak gerektiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Topraklarımızın yüzde 66’sı, nüfusumuzun yüzde 70’den fazlası birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yaşıyor. Türkiye’de 500’e yakın hareketli fay hattı var. Bu nedenle bizim bir an önce kaldığımız konutları depreme dirençli yapmamız lazım. Rastgele yapmamamız lazım. ‘Bir şey olmaz bir kat daha at’ diyerek, ‘zemin etüdüne de dikkat etmesen ne olur ki’ diyerek hareket edemeyiz. Her işimizi dikkatli ve sıfır toleransla yapmalıyız. Böyle olursa evimiz yüksekte de olsa, sallansa bile Allah’ın izniyle yıkılmaz. Emniyetli ve güvenli bir şekilde oturabiliriz.” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ”
En son ‘asrın afeti’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli iki tane deprem yaşandığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Depremden 18 ilimiz etkilendi. 680 bin ev yıkıldı. 170 bin kadar da dükkanlarımız, iş yerlerimiz tahrip oldu. Neredeyse Kayseri gibi 4 veya 5 tane şehir yerle yeksan oldu. Hatay’ın merkezi, Antakya’nın yüzde 90’ı yıkıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yaraları sarmak için büyük bir gayret içerisindeyiz. Şimdi oralarda binlerce ev yapılıyor. En kısa süre içerisinde de konutların teslimine başlayacağız.” dedi.
“HEM İSTANBUL’U HEM DİĞER ŞEHİRLERİ DAHA GÜVENLİ HALE GETİRMEK İÇİN ÇABALIYORUZ”
Bakan Mehmet Özhaseki, hem İstanbul’u hem de diğer şehirleri daha güvenli hale getirebilmek için büyük bir çaba içerisinde olduklarını ifade ederek, “Önce Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk, Meclis’ten geçirdik. Hızlı bir şekilde hareket edebilmek için yasaları çıkardık. İstanbul’da kötü niyetlilerin özellikle önümüzü kestiği ne kadar madde varsa tek tek ele alıp, onları aştık. Şimdi hızlı bir vaziyette birçok şehrimizi depreme hazır hale getireceğiz. Allah’ın izniyle milletimize verdiğimiz sözü yerine getireceğiz.” diye konuştu. Konuşmaların ardından, Celal-Aysel Küçükşahin Aile Sağlığı Merkezi’nin açılışı dualarla gerçekleştirildi.
Bakan Mehmet Özhaseki, daha sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin filosuna kattığı yerli üretim ve yüzde 100 elektrik ile çalışan 15 körüklü otobüsün tanıtım törenine katıldı. Bakan Özhaseki, yeni otobüslerin hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.
Tanıtım programında vatandaşlara hitap eden Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’mizin ulaşım ağını genişletiyor aynı zamanda araç sayısını da arttırma yönündeki gayretlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Büyükkılıç, 15 adet elektrikli otobüs aldıklarını ve 8 adedinin teslim edildiğini belirterek, “Şuanda 15 tane yerli ve milli ful elektrikli 18 metre uzunluğunda körüklü otobüs aldık şehrimize. Bunun 8 tanesi teslim oldu. Peyderpey birkaç hafta içerisinde de diğerleri gelecek ve inşallah filomuz güçlenmiş olacak. 6 tane de daha önceden vardı, 21 elektrikli körüklü otobüsümüz olmuş olacak” şeklinde konuştu.
“KAYSERİ’YE YAKIŞTI”
200 milyon TL’lik maliyet ile elektrikli otobüsleri kente kazandırdıklarını kaydeden Başkan Büyükkılıç, şunları söyledi:
“Amacımız şehirdeki hem otobüslerin yaş oranını aşağıya doğru çekmek hem konforunu arttırmak yönünde gayret göstermek. Her biri yaklaşık 13 milyon TL’ye mal olan, yani 200 milyon TL civarında bir maliyet ile şehrimize böyle bir kazanım sağlamış oluyoruz. Yerli ve milli olması aynı zamanda çevreci bir anlayış içerisinde elektrikli olması takdir edersiniz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın talimatlarını da yerine getirmiş oluyoruz. Yakıştı diyoruz şehrimize.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de yerli ve milli üretime dikkat çekerek, “Yerli olanı tercih etmek, milli olanı tercih etmek ülkenin ekonomisini ayağa kaldırma adına en önemli işlerden biri diye düşünüyoruz” dedi.
Bakan Özhaseki, Kayseri’de güzel bir belediyecilik yapıldığını belirterek, “Elhamdülillah Kayseri’de güzel bir belediyecilik yapılıyor. Bütün arkadaşlarımız gerek büyükşehirde gerekse Melikgazi’de, Kocasinan’da, Talas’ımızda dört bir tarafta güzel işler yapıyorlar, ellerine sağlık. Şehir güzel yerlere doğru gidiyor. Ömrümüz hizmetle geçiyor. Kayseri’ye geldiğimiz zaman bizi karşılayan manzara şu; üniversitemizde açılışlar var, belediyelerimizin temel atmaları var, açılışları var. Hayırseverlerimizin yaptığı güzel hizmetler var. Bu şehirde hareket oluyor, bereket oluyor, nihayetinde güzel işler de ortaya çıkıyor. Değerli başkanlarımızı tebrik ediyorum. Ellerine sağlık. Bu araçlarda Kayseri’mize hayırlı olsun” diye konuştu.
Başkan Büyükkılıç daha sonra elektrikli otobüsleri inceleyerek Ulaşım A.Ş. müdürü Mehmet Canbulut’tan teknik bilgi aldı.
“ULAŞIMDA KONFORU SAĞLAMAYA DEVAM DİYORUZ”
Büyükkılıç, “144 kişilik engelli dostu bir araç. Aynı zamanda yüzde yüz elektrikli, 18 metre uzunluğunda, körüklü, yerli ve milli olması da bizim için önemli. Allah’a şükür çok uygun bir bütçe ile aldık, şehrimize yakıştı. Kayseri’mizin bizi seven güvenen insanlarına ne yapsak az diye buradan paylaşıyoruz. Ulaşımda konforu sağlamaya devam diyoruz” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda dualar eşliğinde kurban kesildi.
Yeni araçlarla ulaşım filosu yaş ortalamasını 10,7’ye çekerek filoyu gençleştiren ve kentte sıfır emisyonlu ulaşımın kapılarını aralayan Büyükşehir Belediyesi, Kayseri’nin çevre dostu bir şehir olma vizyonuna katkı sunan bir adım daha atmış oldu. Yerli üretim ve yüzde 100 elektrikli olan araçlar, 18 metre uzunluğu ve 144 yolcu taşıma kapasitesiyle öne çıkarken otobüslerin alçak tabanlı olmaları, hızlı yolcu indirme ve bindirme yapabilmeleri ise diğer bir avantaj olarak dikkat çekiyor. Öte yandan otobüslerin önemli bir diğer işlevi ise erişilebilirlik özelliği ile engelli dostu bir tasarıma sahip olmaları.