Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr.M.Ümit Işıldak: Aşı hayat kurtarır
Aşıyı; ‘belli bir hastalığa karşı bağışıklık/koruma sağlamak için, o hastalığın mikrobuyla hazırlanıp, kas, damar ya da ağız yoluyla vücuda verilen sıvıdır, madde’ olarak açıklayan Kayseri Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr.M.Ümit Işıldak, aşılama sayesinde yalnızca Türkiye de her yıl en az 14 binden fazla çocuk ölümünün önüne geçildiğini açıkladı. Işıldak ‘Dünya genelinde bu sayı 3 milyonu aşmaktadır. Sadece kızamık aşısı tek başına, 2000’den 2016’ya kadar 20,4 milyon hayatı kurtarmıştır’ dedi.
Aşılama sayesinde 1980 yılında çiçek hastalığının dünyadan silindiğine dikkat çeken Dr.M.Ümit Işıldak, 2000 yılı sonrası ise kızamıktan ölümlerin yüzde 74 oranında azaldığını belirtti, şunları söyledi.
“Difteri, boğmaca, tetanoz, hepatit B, kızamık, meningokokal, grip, pnömokok (zatürre) gibi hastalıklar aşı ile önlenebilmektedir. Günümüzde bebek ve çocuk çağı aşıları yanında erişkinlere de aşı yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından programa alınan bu aşılar, aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerince ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşılama sayesinde yaşam kalitesi artmakta ve yaşam süresi uzamaktadır. Aşılama oranları ülkemizde %96 düzeyindedir ve dünyada en yüksek oranlardan biridir. Türkiye’de de çocukluk aşılarını yaptırmayan aile sayısında ciddi artışlar olmaktadır. Her yıl çocuklarına aşı yaptırmayan aile sayısı iki kat artıyor. 2018 yılı verilerine göre 28 bin üzerinde aşı yaptırılmayan bebek bulunmaktadır. 50 bin üzerinde aşı yaptırmayan bebek olduğunda, bebek ölümleri görüleceği bilimsel olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle aşı reddi sonuçlarından endişeliyiz. Özellikle çocukluk çağı aşılarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Büyükler içinde zatürre başta olmak üzere çeşitli aşılar yapılmaktadır. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 80’i grip aşısıyla engellenebilmektedir. 65 yaşın üzerinde ve yaşa bağlı kalmaksızın Astım, Şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile bebeklerinizi aile sağlığı merkezlerine giderek bağlı aile hekiminizden aşılanmasını isteyiniz.”