Katma değerli, su ürünleri ve hayvansal mamüller ihracatı

Egeli ihracatçılar katma değerli ihracat için üreticiye destek oluyor

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru incirde kalite ve gıda güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. Ekşilik böceğiyle mücadelede kullanılan çekici yem tuzakları üreticilere bu yıl da ücretsiz olarak dağıtıldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Bölgesinin en önemli ürünlerinin başında gelen kuru incirin 2021 yılında 112 ülkeye gönderildiğini, yüzde 11 yükselişle 263 milyon dolar dışsatım gerçekleştiğini hatırlattı.

“Kuru incir ihracat miktarı ise 2021 yılında bir önceki yıla göre miktarda yüzde 5 oranında artarak 71 bin ton olarak gerçekleşmişti. 6 Ekim 2021’den 5 Mart 2022’ye kadar olan dönemde Türkiye geneli kuru incir ihracatı yüzde 2 artarak 166 milyon dolara yükseldi. İhracatımızda ilk sırada 24 milyon dolarla Almanya ve Fransa, 15 milyon dolarla ABD var. Birliğimizce kuru incirde kalite kaybına neden olan ve ihracatımızı olumsuz etkileyen ekşilik böceğiyle mücadeleye devam ediyoruz.  Çekici yem tuzaklarını yaptırarak, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerimiz iş birliği ile üretim bölgelerinde zararlıların yoğun görüldüğü köylerde üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtımını gerçekleştirdik.”

Celep, Mayıs ayında ilek filesi, Temmuz ayında hasat filesi/örtüsü, Ağustos ayında da kerevet/kurutma tavası dağıtılacağını söyledi.

“Birliğimizce, 2011 yılından bu yana Aydın ve İzmir’e bağlı tüm kuru incir üretim bölgelerinde toplam 224 bin 700 adet tuzak dağıtıldı. 2022 yılında da 15 bin adet daha ekşilik böceği çekici yem tuzağı Birliğimizce yaptırıldı. Tuzakların 10 bin adedi Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 5 bin adedi ise İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda ve İlçe Müdürlüklerince incir yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylere ulaştırılarak Bakanlığımızın Çifti Kayıt Sistemine (ÇKS) göre belirlenen üreticilere dağıtılarak mücadelede kullanılması sağlanacak.” dedi.

Celep, ekşilik böcekleriyle mücadelede kullanılan çekici yem tuzaklarının Nisan ayından itibaren kullanılmasına başlanması ve hasat sonuna kadar bahçede bulundurulmasının mücadele ve kaliteli kuru incir yetiştirilmesi açısından çok büyük önem taşıdığına değindi.

“Kaliteli kuru incir üretimi için, üreticilerimize ulaşan tuzakların veya geçmiş yıllardan ellerinde bulunan tuzakların, her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde ağaçlara asarak, tuzak içi yemi olarak da kuru incir, maya ve su kullanarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekiyor.”

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2023 ihracat hedefini 700 milyon dolar artırdı

İnsanların protein deposu su ürünleri, kanatlı eti, yumurta, süt ve süt ürünleri ve balı 142 ülkeye ihraç eden, dünya sofralarını üç öğün sağlıklı ve güvenilir gıdalarla süsleyen Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, son 1 yıllık dönemde 3 milyar 591 milyon dolar ihracat seviyesine ulaşarak 2023 yılı için belirlediği 3,5 milyar dolar ihracat hedefini 2022 yılı şubat ayında aştı.

2023 hedefini 4,2 milyar dolara yükselttiler

2023 hedefini 2 yıl önce yakalayan Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2022 yılı sonu için 3,8 milyar dolar, 2023 yılı sonu için ise; 4,2 milyar dolar yeni ihracat hedefi belirledi.

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 10 yıl önce 1,4 milyar dolar ihracat yaptığı bilgisini veren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 10 yılda sektörün ihracatını 2,5 kat artırma başarısı gösterdiğini aktardı.

Su ürünleri, kanatlı, yumurta, süt ürünleri ve bal ürünlerinden oluşan 5 ana ihraç grupları olduğuna işaret eden Kızıltan, “2000 sonrasında sektörümüze milyonlarca dolarlık yatırım yaparak dünyanın en modern tesislerini kurduk. İhracatımızı her yıl artırarak gıda sektöründe Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı sektörü konumuna geldik. 2035 yılına kadar ihracatımızı sürekli artırarak Türkiye’ye 10 milyar döviz kazandıracak bir sektör olmak için üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tanıtımlar kesintisiz sürüyor

Dünya genelinde Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün ürettiği sağlıklı ve güvenilir gıdaların tanıtımı için tanıtım çalışmalarının kesintisiz devam ettiğini anlatan Kızıltan, Uzakdoğu ve ABD pazarlarında TURQUALITY projeleri sürdürdüklerini, Çin’den ABD’ye, Rusya’dan Fransa’ya, İspanya’dan Özbekistan’a, dünyanın dört bir tarafında fuarlara katılarak ihracat hacimlerini artırma çabası içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye, 2021 yılında 142 ülkeye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç ederken Irak 555 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Özellikle Türk somonu talebiyle öne çıkan Rusya Federasyonu 2021 yılında yüzde 84’lük artışla 259 milyon dolarlık Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller ürünleri talep etti. Sektörün geleneksel ihraç pazarlarından İtalya ise; 164 milyon dolarlık ihracatla zirvenin üçüncü basamağına yerleşti.

 Su ürünleri ihracatı 1,5 milyar dolara koşuyor

Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün son 12 aylık ihracatı 3 milyar 590 milyon dolar olurken, su ürünleri sektörü 1 milyar 436 milyon dolarlık ihracatla en büyük katkıyı sağladı. Su ürünleri sektörünü 1 milyar 312 milyon dolarlık ihracatla kanatlı eti ve yumurta sektörü takip etti. Kanatlı eti 926 milyon dolar ihracat yaparken, yumurta ihracatımız 386 milyon dolara yükseldi. Çin’e aldığı ihracat vizesiyle morallenen süt ürünleri sektörü 486 milyon dolar ihracat performansı gösterdi. Bal sektörü Türkiye’ye 33 milyon dolar kazandırırken, diğer ürünlerin ihracatından 303 milyon dolar döviz elde edildi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Kayseri OSB Yönetimi, Sanayicilerin Taleplerini Bakanlığa İletti

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın ve yönetimi, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan’la …