Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi’nden “Kadınların ve Kız Çocuklarının Adalete Erişimi Projesi”
Türk Kadınlar Birliği, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin yürütücülüğünü üstlendiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” hibe çağrısı kapsamında “Kadınların ve Kız Çocuklarının Adalete Erişimi Projesi”ni uygulamaya başladı. 24 ay sürecek olan proje Kasım 2021- Kasım 2023 tarihleri arasında yürütülecek. Proje; Kayseri, Ankara, Antalya, Bilecik, Denizli, Gaziantep, Kırklareli (Lüleburgaz), Ordu, Kocaeli ve Samsun illerinin de bulunduğu 10 ilde uygulanılacak, Belediyeler ve Baro ile işbirliği yapılacaktır.
Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu proje hakkında bilgi verdi.
Proje sürecinde Kayseri’de iki ayrı aşamada Türk Kadınlar Birliği üyeleri ile diğer sivil toplum örgütlerinin üyelerine ve 30 yaş altı kadınlara “adalete erişim mekanizmaları” ile ilgili eğitimler verileceğini, kadınların çok gittiği kurumlar ve dükkânlarda broşürler dağıtılacağını belirtti. Her ilden 1 avukat ile çalışılarak kadınlar ve kız çocuklarıyla ilgili şiddet ve ayrımcılık içeren dava dosyalarının izleneceğini ve izleme raporları hazırlanacağını vurguladı. Ayrıca Projenin 2. yılında her ilde “İşbirliği Atölyeleri” gerçekleştirileceğini, bu Atölyelere TKB şubeleri, eğitimlere katılan diğer STÖ’leri, Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri ve Baroların Kadın Hakları Merkezlerinden temsilcilerin katılımının beklendiğini söyledi.
Yine proje kapsamında yerel yönetimler ve baro desteğinin sağlanması amacıyla 18 Nisan 2022 tarihinde Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi ve Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi tarafından oluşturulan heyet Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Kayseri Barosu Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretlere Türk Kadınlar Birliği adına Ankara’dan gelen Türk Kadınlar Birliği Proje Koordinatörü Zeynep Göknil Şanal, Mentor Huriye Karabacak, Türk Kadınlar Birliği Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Demet Erdemir ve A.Gamze Tokman ile Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu, yönetim kurulu üyeleri Nilüfer Bıçakcıoğlu ve Zekiye Uçan katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç KAYMEK’ler ve Engelsiz Yaşam Merkezi’nde hazırlanan broşürlerin standlarının yer almasını ve farkındalık amacıyla dağıtılmasının uygun olacağını değerlendirdi. Kayseri Barosu Başkanı Sayın Ali Köse’de “kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla ilgili dava dosyaları üzerinden avukatlar tarafından inceleme yapılması” konusu ile ilgili olarak destek sözü verdi.
Proje için hazırlanan broşürler;
1- Adalet Mekanizmalarına Erişim (CEDAW 33 No.lu Tavsiye Kararı),
2- Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadele (35 no.lu Tavsiye Kararı),
3- Kadına Yönelik Şiddet ile ilgili Yönlendirme Mekanizmaları Ve Yasal Düzenlemeler,
4- Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılık ile ilgili Adalete Erişim Mekanizmaları,
5- Mülteci/Sığınmacı/Göçmen Kadınların Hakları ve Mülteci Kadın-Kız Çocuklarına Yönelik Şiddet Mağdurları için Yönlendirme Mekanizmaları,
6- Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evlilikler ve Çocuk Hakları ile ilgili Yönlendirme Mekanizmaları,
7- Engelli Kadın ve Kız Çocuklarının Adalete Erişim Mekanizmaları ve
8- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konularında bilgilendirme konularını içermektedir.
Proje ile yurt genelinde belirlenen ve Kayseri’nin de içinde bulunduğu 10 ilde kadınlar ve kız çocuklarının adalete erişimi konusunda işbirliği ve ortak çalışma üretilmesini hedeflenmektedir.