KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına odaklanan İşimi Yönetebiliyorum Programı, Anadolu’daki KOBİ’ler ile buluşmaya Kayseri’de devam etti. Beş yılda beş binden fazla KOBİ temsilcisine ulaşılan programın Kayseri durağında; finansmana erişim, bütçe yönetimi, işletmelerde dayanıklılık, uluslararası ticaret, e-ticaret ve e-ihracat konuları ele alındı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı’nın beşinci yılındaki beşinci etkinliği Kayseri’de gerçekleşti. Orta Anadolu Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (ORSİFED) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Ali Eroğlu: “Kayseri yeni nesil niteliklerle birlikte kalkınmada öncü olacak”
Türkiye’nin küresel rekabette sıçrama gerçekleştirmek için dijitalleşme ve yeşil dönüşümü kapsayan ikiz dönüşüm kaldıracını daha etkili kullanması gerektiğine dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu, “Yüksek teknoloji kullanımı, yüksek katma değerli üretim ve markalı ihracat ile dış ticaret açığımızı azaltabilir, son 100 yıldır dünya ekonomisinden aldığımız yüzde 1’lik payı artırabilir ve yüksek teknoloji ihracatında yüzde 3’lük barajı aşabiliriz. Ülkemizin yaklaşık 270 milyar dolarlık dijital dönüşüm potansiyeli, yaklaşık 3,8 milyon KOBİ’mize dijital ekonomiye uyum noktasında çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için KOBİ’lerin e-ticarete katılımını artırmak, bu doğrultuda etkin strateji ve politikalar geliştirmek hayati öneme sahip. Bu düşünceyle hayata geçirdiğimiz İşimi Yönetebiliyorum Programı, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak KOBİ’leri, 21. yüzyılın rekabetçi dünyasına hazırlıyor. Köklü ahi geleneğinden gelen ticari kültür ve soğukkanlılığı, çağın gerektirdiği yeni nesil niteliklerle taçlandırdığımız takdirde Kayseri, Anadolu’nun kalkınmasında öncü şehir olacaktır” dedi.
Soner Türküm: “KOBİ’ler geleneksel kalıplardan çıkmakta zorlanıyor”
Kayseri’nin Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirten ORSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Soner Türküm ise şunları söyledi; “Kayseri’de yaklaşık yüzde 98’i KOBİ olan 1.700 sanayi kuruluşu mevcut. Çok büyük bir çoğunluğu aile şirketi niteliği taşıyan KOBİ’lerimiz; finansmana erişim, iyileşme, gelişme ve büyüme çabasını sürdürüyor. Henüz hedeflenen sayılara ulaşılamasa da hem yeni kurulan şirket sayısı hem de Türkiye ortalamasının üzerindeki ihracat artışımız bu çabanın etkilerini gösteriyor. Ancak diğer taraftan KOBİ’lerimizin büyük çoğunluğunun geleneksel kalıplardan çıkmakta zorlanması, katma değeri yüksek olmayan ürün ısrarı, yatırım maliyetinde arsa bedellerinin çok önemli bir pay tutması, ham madde tedarikinde yaşanan lojistik sorunlar, kurumsallaşma eksiklikleri ve nitelikli iş gücü azlığı, bölgedeki KOBİ’lerin sürdürülebilir bir büyüme trendine ulaşmasının önünde engel oluşturuyor.”
KOSGEB destekleri ve KOBİ’lere değer katan konular ele alındı
Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan KOSGEB Kayseri İl Müdürü Ahmet Özbekler “KOSGEB’in KOBİ’lere Destekleri” hakkında katılımcılara bilgi verdi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yanık “İşletmelerin Finansmana Erişim ve Bütçe Yönetimi Serüveni”, Hepsiburada Kıdemli Kurumsal İletişim Müdürü Refik Ömer Ertüm “E-Ticaret ve Pazaryerleri”, Vakko Holding Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Direktörü Meltem Polat “Uluslararası Ticaret ve E-ihracat”, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şerif Barış ise “İşletmelerde Yapısal Olmayan Risklere Karşı Dayanıklılık” konularını ele aldı.
KOBİ’ler online eğitim de alabiliyor
Beşinci dönemi devam eden İşimi Yönetebiliyorum Programı, Nisan 2019 – Ekim 2023 tarihleri arasında çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle Türkiye’nin farklı illerinden 5 binden fazla KOBİ temsilcisine erişti. 320 KOBİ’ye ise dijitalleşme destekleri kapsamında ücretsiz e-ticaret ve e-ihracat altyapısı ile dijital pazarlama danışmanlığı desteği sağlandı. 2021 yılından bugüne destek verilen KOBİ’ler, e-ticaret sitelerinde toplamda 178 bin 719 farklı ürünü satışa sunarken, internet siteleri satışa başladığından bugüne kadar 55 bine yakın sipariş alındı.
İşimi Yönetebiliyorum Online Eğitim Sistemi’nde de KOBİ’lerin ihtiyaçlarına göre güncellenen ve diledikleri zaman ücretsiz olarak ulaşabilecekleri uluslararası ticaret ve e-ihracat, finans, pazarlama, e-ticaret, markalaşma, yeşil dönüşüm başlıklarında 86 eğitim videosu yer alıyor.