Her 10 işverenden neredeyse 8’i aradıkları yetenekleri bulamıyor

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

[email protected]

Son yıllarda  en çok ve sık duyduğumuz sözlerden biri ‘Türk genci çalışmak istemiyor, sanayide işverenler ara elemanı bulamıyor’ gibi.

Hatta, Üniversite diplomalı işsizliğin zirvede olduğu, enflasyon, hayat pahalılığı ve kötü ekonomiye rağmen  sözde misafirler ve ne idüğü belli olmayanlar sayesinde fabrikaların çalışmaya devam ettiği iddia ediliyor.

Ucuz ve kaçak işçi çalıştırma, vergisiz, algısız, primsizlerin teşvik edilmesi ise göz ardı ediliyor.

1925’te büyük önder ve lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘İstikbal göklerdedir’ sözü ile Kayseri Tayyare fabrikasının temelini atarken, hemen ardından meslek liseleride adeta ‘her kale bir fabrikadır’ sözü gibi geleceğin işverenlerini yetiştirdi.

Ta ki bu iktidar dönemine kadar.

Sonra şov uğruna Fen Liseleri, özel başarısı olan okulların yerini İmam hatipler, merdiven altı kuran kursları, liyakatsız, ehliyetsiz, adamına göre torpilli atamalar alınca, meslek liseleri tercih olmaktan çıkartılıp, uyuşturucu başta olmak üzere haksız ve kolay para kazanma teşvik edilince bu duruma gelindi kimse demiyor.

Aslında işverenler ikili sohbetlerde bunu bağıra bağıra söylüyor ama  ekranlarda, seminer, konferans, mesleki  toplantılarda pek dile getirmiyor.

Bugünlerde ise ‘misafirler, sığınmacılar olmasa işçi bulamıyoruz’ diyen işverenler, yine bu kişiler yüzünden ciddi sorunlar yaşıyor, işyerleri ise bir bir iflas ediyor, konkordatoya gidiyor.

Üretmekten  uzak, milletin sırtından sünger gibi asalak yaşamaya alışmış tarikatların, cemaatlerin cirit attığı, prim yaptığı bu dönemin acı reçetesi ister istemez her biri kale olan fabrikalara, tesislere, işyerlerine kesiliyor.

Çözüm, bir an önce 1925’teki gibi, Köy Enstitüleri, okulları gibi adamına göre değil, çağa, işe göre adam yetiştirmek.

Yapılan son araştırma bu sorunu bir kez daha ortaya koydu.

Otomotiv dünyasında her 10 işverenden neredeyse 8’i aradıkları yetenekleri bulmakta zorlanıyor
Otomotiv dünyası büyük bir değişimden geçiyor. ManpowerGroup tarafından hazırlanan ve bu değişime yön veren 5 temel trendin yer aldığı “2024 Otomotiv Çalışma Dünyası Görünümü” raporu yayımlandı.
ManpowerGroup, yayımladığı “2024 Otomotiv Çalışma Dünyası Görünümü raporunda sektörün geleceğini şekillendiren trendleri, bu trendlerin çalışan ve iş ortamlarına etkisini inceledi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Yeni teknolojiler, tüketici tercihleri ve çevresel endişeler ulaşımı yeniden şekillendirirken otomotiv endüstrisi de köklü bir dönüşüm geçiriyor. Elektrikli araçlar, otonom sürüş, bağlantılı araçlar gibi yenilikler, otomotiv iş gücünde yeni beceri ve yetkinliklere olan talebi artırıyor. Bu nedenle otomotiv sektörü hızla değişen ortama uyum sağlayabilen, çeşitliliği ve yeniliği kucaklayabilen ve karmaşık paydaş ilişkilerini yönetebilen liderlere ihtiyaç duyuyor. Hazırladığımız bu raporda da günümüzde otomotiv sektörünü ve iş gücünü etkileyen en önemli beş eğilimi analiz ederek sektöre yol göstermeyi amaçladık.” dedi.
ManpowerGroup’un “2024 Otomotiv Çalışma Dünyası Görünümü” raporundaki beş temel trendin özetleri şu şekilde:
Kalifiye yetenek ihtiyaçları değişiyor
Otomotiv endüstrisi en köklü değişim dönemlerinden birini yaşıyor. Daha güvenli ve daha bağlantılı araçlar tüketiciler için harika bir gelişme olsa da bu karmaşık sistemlerin onarımı da daha zor olabiliyor. Bu nedenle bu araçları onarmak için gereken kalifiye yetenekleri bulmak ve eğitmek sektör için önemli bir zorluk haline geliyor. Siber güvenlik giderek daha önemli hale geldikçe otomotiv endüstrisinin siber güvenlik yeteneklerini bulmak için teknoloji ve neredeyse diğer tüm sektörlerle rekabet etmesi gerekecek. Ayrıca otomobil üreticileri bağlantılı araçların yarattığı artan büyük veri hacminden yararlanmaya çalıştıkça veri analitiği ve makine öğrenimi gibi beceriler de giderek daha değerli hale gelecek.
Tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi özel yetenekler gerektirecek
COVID-19 salgını ve Ukrayna’daki savaş gibi son olaylar, tedarik zincirlerinin kesintiye karşı ne kadar savunmasız olduğunu ortaya çıkardı. Tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve çoğaltılması, şu anda bir bölgede mevcut olmayabilecek özel yetenekler gerektirecek. Bu durum, vasıflı iş gücünün işe alınması, elde tutulması ve eğitilmesine yönelik çabaların önemini artıracak. Örneğin Avrupa’da akü ürünlerine yönelik artan talebi desteklemek için 2025 yılına kadar 800 bin işçiye ihtiyaç duyulacak.
Dijital müşteri deneyimi yetenekleri olan çalışanlar önem kazanacak
Araç sahipliği de radikal bir dönüşümden geçiriyor. Otonom, elektrikli ve paylaşımlı mobilitenin yükselişiyle birlikte tüketiciler otomobillerle olan ilişkilerini yeniden gözden geçiriyor. Bazıları aboneliğe dayalı veya kullanım başına ödeme modellerini tercih ediyor. Araç sahipliğinin geleceği her zamankinden daha esnek, çeşitli ve kişiselleştirilmiş olacak. Bu nedenle nitelikli dijital müşteri deneyimi (CX) yetenekleri için diğer sektörlerle rekabet devam edecek. Otonom araç inovasyonu, rekabetçi farklılaşmayı sürdürmek için mevcut en yetenekli mühendislik yeteneklerinin işe alınmasını ve elde tutulmasını gerektirecek.
Etkili işçi ilişkileri stratejisi kritik önem taşıyacak
Dünyanın dört bir yanında hem otomobil üreticileri hem de tüketiciler, yanmalı motor odaklı otomotiv endüstrisinden elektrikli araçlara dramatik bir geçişi tetikliyor. Araçların altyapıları ve otomotiv üretim süreci kökten değiştikçe çalışanlar ve tüketiciler üzerindeki etkileri de yeni yeni ortaya çıkıyor. Rapora göre içten yanmalı motorlu araçların üretimine bağlı bazı işler ortadan kalkacak. Bu durum ABD’deki son UAW grevlerinde olduğu gibi hâlihazırda işçilerle artan gerilimler yaratıyor. Bu nedenle işçileri bir araya getirmek ve etkili işçi ilişkileri stratejisi gelecekte kritik önem taşıyacak. Milyonlarca şarj istasyonunun kurulması ve bakımı için vasıflı teknik iş gücü gerekecek. Otomobil üreticileri sadece araçları elektrikli hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda faaliyetlerinin karbon ayak izini de azaltmaya çalıştıkça yeşil işlerin ve becerilerin önemi artacak.
Otomotiv sektöründe işverenler vasıflı yetenekleri bulmakta zorlanıyor
Yaşlanan iş gücü, azalan doğum oranları, imalat işine ilişkin olumsuz algılar ve diğer sektörlerden gelen rekabetin birleşimi, nitelikli iş gücü bulmayı ve elde tutmayı otomotiv sektörü için sürekli bir zorluk haline getirecek. Bununla birlikte, dünyadaki en karmaşık ürünlerden bazılarının üreticisi olan bu sektör, küresel zorluklara ve bunların üstesinden gelmek için yenilikçi yaklaşımlara yabancı değil. Otomotiv endüstrisi, geçmişte birçok çalışan arasında bir imaj sorunu yaşa da günümüzde daha güvenli ve sektör genelinde kadınlar için fırsatlar sunuyor. Bununla birlikte kadınlar genel iş gücünün yarısını oluştursa da otomotiv iş gücünün yalnızca yüzde 27’sini temsil ediyor. Diğer yandan otomotiv işverenlerinin yüzde 76’sı ihtiyaç duydukları vasıflı yetenekleri bulmakta zorlanıyor. Operasyon ve lojistik (yüzde 29), BT ve veri (yüzde 25), mühendislik (yüzde 22) ve üretim ve imalat (yüzde 19) bulunması en zor beceriler olarak sıralanıyor. Yetenek eksikliğinin üstesinden gelmek için dünya çapındaki otomotiv işverenleri çalışanlarına ne zaman ve nerede çalışacakları konusunda esneklik sunmaya devam ediyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Eğitimde Eleştirel Düşünce ve Bilinç Gelişiminin Önemi ve Geleceğimiz

İbrahim Ortaş [email protected] Bilindiği üzere, eğitim sistemimiz çoğunlukla ezbere bilgi yüklemesi eksenli ve teste dayalı …