(Bu haber Hollanda’da yaşayanlar için yazıldı)
Hastanelerin şişirme faturalar yazdığı iddiaları ve ödenen faturaların sigortalar tarafından ödenmediği şeklindeki iddialara yanıt.
Hastalık sigortalarının çok yüksek aidatlarını karşılamak için, devletin verdiği katkı gözardı edilmesin.
Tüm hastalık sigortaları (ziekenfonds) Türkiye’deki temsilcisi: Eurocross
Hollanda’da hastalık sigortası (ziekenfonds) üyesi olan herkes, Türkiye’de bulundukları sırada, hastanelerden yararlanabilirler.
Son aylarda çeşitli yayınlarda bu konuda şikâyetler okumaktayız.
Gerek yeterli sağlık yardımı alamadıklarını ve gerekse hastanelere çok para ödediklerini ifade eden yurttaşlarımız, kural bilmemenin kurbanı olmaktadır. Bu konuda bilinmeyenleri ortaya sermek için uzunca bir çalışma yapma durumunda kaldım.
İşte size, hastalık sigortası hakkında bilinmeyenler:
Hollanda’da 18 yaşına basan herkesin, hastalık sigortası yapma zorunluluğu vardır.
18 yaşından küçükler, ebeveynlerinin sigortasından yararlanmaktadır.
Bu sigortayı yaptırmayan bireyler, sigortaya ödenen aidatlardan daha yüksek bir meblağ ceza ödemektedir.
Hastalık sigortaları, yapılan anlaşmalara göre, tedavi masrafları ve ilaçların bedelini şartlı olarak ödemektedir. Bu nedenle, her yıl 1 ocaktan önce sigorta yaptırırken, şartlar iyice analiz edilmeli ve sigorta şekli seçilmelidir. Bu sigorta bazı belediyelerde de yaptırılabiliyor.
Sigorta aidatları genellikle 100 ile 200 euro arasında değişiyor. Ne kadar çok öderseniz, sağlık yardımı alma sınırınız o kadar geniş olur. Örneğin, diş tedavisi, ilaç alımı ve yılllık riziko bedelleri anlaşmaya göre saptanmaktadır.
Hollanda’da asgari ücret alanların hepsi, yaptırdıkları sigorta için her ay 100-110 euro sübvansiyon alabilmektedir.
YURT DIŞI SAĞLIK HİZMETİ
Hollanda dışında olduğunuz sıralarda hastalanmanız halinde, yapılması gerekenleri bilmek lâzım. Daha önce Agis sigortasının İstanbul’da açtığı özel bir büro, bu sigortaya üye olan hastaları, her şehirde anlaşma yaptıkları bir hastaneye sevk ediyordu. Agis sigortasında naçizane şahsım da Halkla İlişkiler işine bakıyordum ve bazen de Türkiye’deki çalışmalara katılıyordum.
Ne yazık ki bir Achmea Holding kuruluşu olan Agis sigortası kapandı ve bu kuruluşun üyeleri yine bir Achmea kuruluşu olan Zilverkruis kuruluşuna aktarıldı.
Eskiden Agis İstanbul’a başvuranlar, şimdi Türkiye’deki Eurocross kuruluşuna başvurabilirler. Aslında bu kuruluş da Achmea Holding’e bağlıdır ama diğer sigortalar için de hizmet veriyor.
Türkiye’de hastalık halinde, İstanbul’daki Eurocross’u (0090 216 265 15 25) arayabileceğiniz gibi, Hollanda’daki Eurocross merkezini de (0031 71 364 12 22) arayabilirsiniz.
Eurocroos’un email adresi: [email protected]
Türkiye’de, araya eurocross girmeden de sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun için, sigorta şirketinden alacağınız N/TUR 111 formulü gerekmektedir. Bu formüle sahip olduğunuz zaman devlet hastanelerinde sağlık yardımı alabilirsiniz.
N/TUR 111 formülünüz yoksa, Eurocross’a telefon edin. Eurocross bu formülü anında hastaneye gönderir.
Formül için arayacağınız telefon numaraları:
Türkiye’de doğmuşsanız:0031 72 527 75 95 veya 527 76 77
Türkiye’de doğmamışsanız:0031 40 297 57 50 veya 297 58 20
DigiD devlet şifresi olanlar, N/TUR 111 Formülünü bilgisayarda da bulup print edebilirler.
Eurocross, Türkiye’deki hastanelerin çoğunluğuyla sözleşmelidir. Sağlık hizmeti almak için başvuracağınız hastaneye sigorta kartınızı gösterdikten sonra Eurocross ile görüşmelerini sağlarsanız, masrafların Eurocross tarafından ödenmesini de sağlamış olursunuz.
Hastane bu durumu kabul etmezse, yapacağınız ödemenin faturasını Hollanda’daki sigortanıza gönderin. Sigorta, anlaşmanız çerçevesinde bu meblağı size ya tam öder veya kısmen.
Türkiye’deki sağlık durumları tehlike arzedenler, istedikleri takdire, Eurocross tarafından organize edilecek ambulans uçakla Hollanda’ya taşınırlar.
HOLLANDA’DA SAĞLIK SİGORTALARI
Hollanda’da ilk sağlık sigortası Nijmegen’de marangozlar locası tarafından 1741 yılında
“De Timmermansbus” adıyla kuruldu. (Şimdiki VGZ’in öncüsü)
Daha sonra kurululan sağlık sigortaları, bu hizmetin gönüllülükten çok zorunlu olmasından sonra portföylerini satmaya başladılar.
2007 yılında Hollanda’daki sağlık sigorta firması sayısı 15 idi.
Şimdiki sigorta şirketleri de, Zorgverzekeraar Nederland-ZN (Hollanda Sağlık Sigortaları) adı altında ortak bir sisteme tabi olarak çalışıyorlar.
Bu yılın kasım aynıda sigorta şirketleri aylık prim miktarlarını açıklayacaktır.
Bağlı olduğunuz mevcut sigorta şirketinden bir başka sigortaya geçmeniz için 1 Ocak’a kadar vaktiniz var.
SOSYAL GÜVENLİK KURULU’NUN AÇIKLAMASI HAKKINDAKİ HABER
Gurbetçilerin Türkiye’deki Sağlık ve Tedavi İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Gurbetçiler daha önce Türkiye’ye geldiklerinde sağlık ve tedavi hizmetlerinden yararlanabiliyor, ilaçlarını da eczanelerden temin edebiliyorlardı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumunun 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle yaptığı düzenleme sonucu “acil haller” durumu haricindeki tüm sağlık ve tedavi hizmetlerinden doğan masraflar bu hizmetleri kullanan kişilere fatura edileceğini belirtti.
Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde sahip olunan sağlık sigortaları daha önceki yıllarda gurbetçiler, ikamet ettikleri ülkede bağlı bulundukları sigortadan aldıkları kağıt ile Türkiye’ye geliyor, Türkiye’de bulundukları il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumuna bu kağıdı vererek YUPASS numarası alınıyordu.
YUPASS Numarası Nedir?
YUPASS açılımı Yurtdışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi’dir. Türkiye’de sigortası olan bir kişi sağlık hizmetinden yararlanmak istediğinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasıyla işlemleri yapılırken, yurtdışında yaşayan ve orada sigorta sahibi olanların ise YUPASS numarasıyla işlemleri yapılmaktadır. YUPASS numarası, Türkiye ile sağlık sigortası alanında sözleşme imzalayan ülkelerde yaşayan sigortalıların, Türkiye’de alacağı sağlık ve tedavi işlemlerinden yararlanabilmesi için gerekli olan bir numaradır.
Gurbetçiler Türkiye’deki Sağlık ve Tedavi İşlemlerine Para Ödeyecek mi?
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Türkiye ile sağlık alanında sözleşme imzalamış ülkelerde ikamet edenlerin Türkiye’de geçirdiği süre boyunca yurt dışında bağlı oldukları sağlık sigortası şirketinden sağlık belgesi almaları şartı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakları vardı.” diyerek yeni düzenleme hakkında cümlelerine şu sözlerle devam etti:
“YUPASS numarası, Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalayan ülkelerde yaşayan sigortalıların Türkiye’ye geldiklerinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için verilmektedir. Bu numarayla Türkiye’de ikamet eden sigortalı bir kişinin eczane ve hastane hizmetlerinde provizyon sorgulama işlemleri T.C. Kimlik Numarası ile yapılırken, Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalayan ülkelerde yaşayan sigortalıların Türkiye’deki eczane ve sağlık hizmetlerinde ise YUPASS numarasıyla provizyon sorgulaması yapılmaktadır. Türkiye’ye sıla yolu ya da izinli olarak Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Makedonya, Romaya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg’dan gelen gelen gurbetçilerimiz bulundukları il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Hizmetleri Kurumuna başvurarak YUPASS numarası alarak sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Ancak 1 Eylül 2019 itibariyle yapılan değişiklikle SGK geçici süre ile ülkemize gelen gurbetçilerimizi turist olarak kabul ediyor ve sadece acil durumlarda yazılan ilaçlarını karşılıyor.”
Gurbetçiler Hastaneye Gittiğinde Turist Olarak Kabul Edilecek
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Eczacılar olarak kurumdan uygulama değişikliklerini yaparken önce resmi duyuru yapmasını istiyoruz. Maalesef kurum önce uygulamaya başlıyor sonradan duyuru yayınlıyor. Vatandaşa karşı güç durumda kalıyoruz.” diyerek şunları söyledi;
“Suriyeli misafirler ilaç katılım payı, muayene ücreti vs. ödemeden tüm ilaçlarını alabilmekte ancak, gurbet ellerde çalışan ülkeye döviz girdisi sağlayan vatandaşlarımızın anavatana gelmeleri SGK tarafından “turistik gezi” olarak kabul edilmekte ve ilaç paralarını kendileri ceplerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını, kurumun uygulaması olduğunu gurbetçi vatandaşlarımızın ve vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyor, bu uygulamanın da bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz. “
SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TALİMATINDA NE YAZIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumunun, ‘Acil Sağlık Yardımlarına İlişkin Açıklama’ başlıklı talimatı şu şekilde: “YUPASS programı kapsamında yer alan ülkelerden Fransa’dan geçici olarak (turistik amaçlı) ülkemize gelenler için bu ülke ile imzalanan sosyal güvenlik sözleşmesinde acil hal tanımı bulunmadığından Fransa sigortalıları hariç olmak üzere, Almanya için T/A 11, Avusturya için A/TR3, Belçika için BE/TR 111 (B.T.8) ve Hollanda için N/TUR 111 sağlık yardım hakkı formüleri bulunan sigortalılara sadece acil hallerde sağlık yardımı verilecektir. Sağlık hizmet sunucuları tarafından acil haller dışında sağlık yardımı verilmesi durumunda sağlık yardım masrafları kurumumuzca karşılanmayacaktır. Sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine yukarıda belirtilen sağlık yardım hakkı formülerlerinden birini ibraz eden sözleşmeli ülke sigortalılarına, sağlık hizmet sunucularından sadece acil servislerinden sağlık hizmeti alabilecekleri hususunda bilgi verilecektir.”
Hangi Ülke Sigortalıları Türkiye’de Ücretsiz Sağlık Hizmetlerinden Yararlanacak?
SGK’nın yaptığı açıklamaya göre Fransa’da sigortalı olanların geçici olarak (turistik) Türkiye’ye gelmesi durumunda, Türkiye ile Fransa arasında imzalanan sosyal güvenlik sözleşmesinde “acil hal tanımı” bulunmadığından Fransa’daki gurbetçiler bu düzenlemeden muaftır. Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda’da sigortaları bulunan gurbetçiler Türkiye’deki sağlık hizmetlerinde “acil durumlar” haricinde kalan durumlarda ücret ödeyecek.