CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlalarda tarım İşçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Tarım işçisi: “Yarı tok, yarı aç yaşıyoruz”
Tarım işçileri: “Ailecek
tarlaya gelip çalışmazsak aç kalırız”
Tarım İşçileri: “Yevmiye ile
3-4 koli yumurta alabiliyoruz”
“Günübirlik zam geliyor”
Tarım işçisi: “Yevmiyemiz iki tavuk parası”
Gürer: “Tarlada her yaşta insan ekmek peşinde”
Gürer: “Tarım İşçileri yoksulluğun pençesinde”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinde, tarlalarda tarım işçilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Gürer’e dert yanan tarım İşçileri günlük 150 lira yevmiyeye çalıştıklarını belirterek, “Akşama kadar çalışıp kazandığımız parayla ancak 3-4 koli yumurta alabiliyoruz. Ailecek tarlaya gelip çalışmaz isek aç kalacağız” dediler.
Çocuklarından küçük olanları evde bırakıp biraz büyük olanlarla tarlaya gelen kadın işçiler de “Geçen sene 5 lira olan şeker 25 liraya çıktı. Geçen sene 90 lira olan yevmiyemiz ise 150 lira oldu. Şeker hesabına bakarsak yevmiyemiz 500 lira olmalıydı” dediler ve temel gıda ürünlerine gelen zamlar karşısında emeğin değerinin çok düşük kaldığına dikkat çektiler.
150 lira olan bir çuval unun torbasının 600 liraya, 10 litrelik 270 lira olan teneke yağın ise 700 liraya çıktığını anlatan bir başta tarım işçisi ise “Halin nedir diye soran olmuyor, vatandaş perişan” diyerek yaşadıkları sıkıntıları özetledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde tarlalarda, patates söküm işinde çalışan tarım işçileriyle bir araya geldi.
Sabah 05.00 sıralarında başladıkları patates söküm işini geç saatlere kadar sürdüren ve 150 ila 200 lira arasında yevmiye alan tarım işçileri, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e içlerini döktü.
CHP Milletvekili Gürer’in “Geçinebiliyor musunuz?” diye sorduğu işçiler, verdikleri yanıtlarla ülkemizin ekonomik krizin gidişatının adeta bir özetini yaptılar.
Tarlada çalışan tarım işçisi, “Ailecek gelip 5-6 yevmiye almasak aç kalırız” ifadelerini kullandı.
BİR GÜNLÜK YEVMİYE İLE 3-4 KOLİ YUMURTA ALABİLİYORUZ
Geçen yıl 7 buçuk lira olan yumurtanın kolisinin bu gün 50-60 liraya çıktığını anlatan tarım işçisi kadınlar, aldıkları yevmiye ile ancak 3-4 koli yumurta alabildiklerini ifade ettiler.
ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIP TARIM İŞÇİSİ OLDULAR
Daha önce patates üretimi yaptıklarını ancak maliyet artışları nedeniyle üretimi bırakıp şehre göç ettiklerini anlatan tarım işçisi , “Mazotun litresi 26 lira, gübrenin tonunun 15 bin liraya çıktığı bir süreçte çiftçilik yapamadık ve bu işi bıraktık. Şimdi tarlada işçi olarak çalışıyoruz” dedi. Kadın işçiler “ev kira, gıda çok aşırı pahalandı, çalışmazsak aç kalacağız. Gün doğarken tarlaya gelip, yevmiyeli çalışıyoruz. Bir güvencemiz yok, sigorta primleri ödeyemiyoruz. Emekli dahi olabilme şansımız da yok” diye sorunlarını anlattılar.
ÇOCUKLARINI EVDE BIRAKIP TARLAYA GELİYORLAR
Kadın işçi, çocuklarından küçük olanları evde bırakıp biraz büyük olanlarla tarlaya geldiğini belirterek, “Geçen yıl şekerin kilosu 5 lira idi. Bugün 25 lira oldu. Geçen yıl patates söküm işçisinin yevmiyesi 90 lira idi. Bugün ise 150-200 lira oldu” diye konuştu.
AK PARTİLİLER HANGİ YÜZLE GELECEK?
Tarım Bakanına çağrıda bulunan bir tarım işçisi ise “Venezuela’nın değil, kendi ülkenin üreticisinin sorunlarıyla uğraş. AKP’liler gelip bizle görüşecekmiş, ne anlatacaklar. Bu hale onlar getirmedi mi? 20 yıldır ülkeyi yöneten onlar değil mi? Gelmezler ama gelirlerse yüzlerine yaşadıklarımızı söyleriz, çözüm sağlayacaklarına artık inanmıyoruz ” diyerek yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
EKMEĞİMİZDEN KISIYORUZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan bir başka tarım işçisi ise geçen yıl 150 lira olan unun çuvalının 550-600 liraya, 270 lira olan şekerin 50 kg torbasının 1250 liraya, 270 lira olan 10 kilo bir teneke yağın ise 700 liraya kadar çıktığını belirterek, “nasıl geçineceğiz onu düşünüyorum. Kömür parası olmuş tonu olmuş 8000 TL, kaç katına yükseldi. Şu anda vatandaş perişan durumda, geçim telaşesine düştü. Ben bu yevmiye ile bunları nasıl satın alacağım? Vatandaş perişan. Maliyetler çok yüksek. İktidar bir an önce bu soruna el atmalı. Bize halin nedir diye soran yok. Sadece ‘sabredin’ diyorlar. Aç insan nasıl sabredebilir? Ekmeğimizden kısıyoruz. Eskiden 10 ekmek alırken şimdi 5-6 ekmek alabiliyoruz. Yarı tok, yarı aç yaşıyoruz.” dedi.
HIRSIZLIK MI YAPALIM?
Patates tarlasında çalışan genç işçilerden biri ise gençlere iş olanağı olmadığından sigortasız bir şekilde 150 lira yevmiyeye çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. “Hırsızlık mı yapalım” diyerek içinde bulunduğu durumu dışa vuran tarım işçisi, “Devlet bu duruma el atmalı. Gençlere iş olanağı yaratmalı” diye konuştu.
YEVMİYE İLE 5 KİLO SIVI YAĞ BİLE ALAMIYORUZ
Bir günlük yevmiye ile 5 kiloluk sıvı yağ bile alamadıklarını belirten bir başka işçi de “Eti, tavuğu ancak rüyamızda görüyoruz. Bir günlük yevmiye ile 2-3 tane tavuk alabiliyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı. Bir tarım işçisi gençte askerliği yapıp gelen gençlerin iş bulamadığını, sigortasız çalıştığını, iş ortamı olmadığını belirtip “Kazandığımız devede kulak” derken başka bir işçi BAĞ-KUR primlerimizi ödeyemez duruma düştük diye dert yandı. Vatandaş boğazına çalışıyor. Tasarruf yapması mümkün değil diyen tarım İşçileri “5 kilo teneke yağ bir yevmiyeye denk geliyor. Et ve sütten mamul ürünleri artık rüyamızda götürüyoruz. Günübirlik her şeye zam geliyor” diye konuştular.
TARIM İŞÇİLERİ DERTLİ
Tarım işçilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ekonomik krizin her kesimi etkilediği, sabit ve dar gelirlilerin açlık sınırı altında yaşam sürdürdüğünü ifade ederek sorunlu kesimler içinde tarım işçilerinin de ilk sırada geldiğini söyledi. Sabah saat 6.00 da tarla tarla gezip tarım İşçileri ile görüşen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar İlçe Başkanı Sedat Kayan ve Niğde Merkez Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan gittikleri her yerde hayat pahalılığına duyulan isyan dile getirildi. CHP Milletvekili Gürer kırsala dönüş kapsamında kadınların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması, Aile sigortası uygulamasına geçilmesi ve tarım işçilerinin çocuklarının da daha iyi yaşam şartları oluşturulmasının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.