Niğde’de pazar gezen CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’e esnafta Vatandaşta dert yandı.
Gürer” Mevsiminde Bamya 40 TL “
Pazarcı Kadın “Emekliyim.Geçinemiyoruz.Mecbur pazarcılık yapıyorum”
Dükkan kapatan esnaf Pazarcı oldu” 9 liraya aldığı oyuncak bebek 29 liraya çıktı”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de pazarında pazarcı esnafı ve alışveriş için gelen vatandaşların sorunlarını dinledi. Merkez ilçe Başkanı Kamil Davarcı ve Parti yöneticileri ile pazar gezen Gürer, bir dokundu bin ah işitti. Pazarcı esnafının satış yapamamaktan yakındığı pazaryerinde vatandaş ise pahalılıktan şikayet etti.
Gürer kilosu 40 TL satılan bamyanın geçmişte ana yemek sonrası yemek yapıldığını ve Mevsiminde 40 TL bamya vatandaş nasıl alacağını sorguladı .Pazarda ürün alıp satan kadın ise emekli oldum.Geçim zorlanınca pazarda ürün alıp satıp ev bütçeme katkı sağlamaya çalışıyorum”dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Niğde merkezde kurulan en büyük pazar yerinde esnaf ve vatandaşlar ile görüştü.
Pazaryerinde vatandaşlar CHP Niğde Milletvekili Gürer’e yoğun ilgi gösterdi. Gürer’e dert yanan vatandaşlar, yaşam pahalılığından dert yandılar.
Vatandaşın alım gücünün düştüğünden yakınan pazarcı esnafı ise eski şaşalı semt pazarlarını çok aradıklarını ifade ettiler.
FİYATI 40 LİRAYI BULAN BAMYA LÜKS SINIFINA GİRDİ
38 liraya aldığı bamyayı 40 liraya satmaya çalışan ancak satamadığından dert yanan bir pazarcı esnafı “Nakliye ücretini de koyduğumuzda bamyadan kar edemiyoruz. Bamya artık lüks sayıldığı için vatandaş alamıyor. Ben de bu tezgahtabamyadan kar edemiyorum. Diğer ürünlerin satışından elde ettiğimle kısmen de olsa bamyadan ettiğim zararı karşılamaya çalışıyorum” dedi.
ESKİDEN EKŞİLİ YEMEK OLARAK VERİLİRDİ
CHP Milletvekili Gürer ise bamyanın eskiden ekşili yemek diye ana yemekten sonra verilen ve ikinci yemek tabir edilen yemek türleri arasında yer aldığını hatırlatarak, şimdi lüks sayılmasına ve Mevsiminde dahi 40 TL şaşırdığını belirtti.
EMEKLİ KADIN, İŞSİZ ÇOCUKLARI İÇİN PAZARCILIK YAPIYOR
Emekli olduktan sonra ev ekonomisine katkıda bulunmak ve biri evli iki çocuğunun giderlerinin bir kısmını karşılamak için pazarcılık yapmaya başladığını söyleyen bir kadın pazarcı ise “Fiyatı soran çok ama alan yok. Fiyatı soran ‘aaa’ deyip gidiyor, almıyor” dedi. Evli çocuğunun asgari ücretle evi geçindirmeye çalıştığını, üniversite mezunu kızının ise ataması yapılmadığı için işsiz olduğunu söyleyen kadın pazarcı “Emekli olduğum halde burada çocuklarıma katkıda bulunmak için pazarcılık yapmaya çalışıyorum. Mevcut durumda gençlere öyle bir darbe vuruldu ki işsizlik çok. Karı-koca çalışıp çocukları okuttuk ama iş bulamıyorlar” diyerek, sorununu anlattı.
MİLLETİN ALIM GÜCÜNÜ BİTİRDİLER
Pazaryerinde sebze satan başka bir kadın pazarcı ise Perşembe Pazarının eski yıllarda çok hareketli olduğunu ancak ekonomik krizin etkisiyle son yıllarda pazara gelen vatandaş sayısındaki azalmanın alışverişi de olumsuz etkilediğini söyledi. “Böyle olur mu, milletin alım gücü kalmadı” diyen kadın pazarcı “Millet bize bakıyor, biz millete bakıyor. Alım gücü kalmadı, bitirdiler” diyerek yaşadığı olumsuzlukları dile getirdi.
DÜKKANI KAPATIP PAZARYERİNDE TEZGAH AÇTI
İş olmadığı için oyuncakçı dükkanını kapatıp pazaryerinde tezgah açan bir başka pazarcı ise pazaryerinde de satış yapamamaktan yakındı. Oyuncaklara her hafta zam geldiğini söyleyen pazarcı, “Biz de oyuncakları Pazaryerine getirip, satamadan geri götürüyoruz. Bir kamyon getiriyoruz, bir kamyon geri götürüyoruz. Saat 13 olmuş sadece 1 satış yapabildim, 20 liraya” dedi.
ÇOÇUKLARA HAYRIMIZA OYUNCAK VERİYORUZ
Geçen yıl 9 liraya aldığı oyuncak bebekleri bu yıl 29 liraya aldığını 12 lira olan başka bir oyuncağın ise 35 lira olduğunu söyleyen pazarcı esnafı “Şimdi ben bu oyuncakları kaça satmalıyım. 50 lira diyorum vatandaş bakmadan gidiyor. 29 liraya aldığımız oyuncağı 30-35 liraya zor satıyoruz. Bazen çocuk gelip oyuncaklara bakıyor, annesinin elinde para yok, çocuk ağlıyor, 40 liralık oyuncağa saldırıyor. Annesi 20 lirayla gelmiş, hayrımızı veriyoruz” diyerek vatandaşların alım gücündeki daralmaya dikkat çekti.
DOĞRU PLANLAMA ŞART
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise fiyatların artmasının üretim girdi maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirterek, “Bu sistemde satan para kazanamıyor, alan ise pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Gelir düzeyi düştüğü için herkes alışveriş yapamıyor. Plansızlıktan, yönetimsizlikten, öngörüsüzlükten bu hale geldik. Esas olan şu ki, doğru planlama yapmak lazım. Bu şekilde üretici de aracı da kaybediyor ve tüketici de pahalıya ürün mecbur kalıyor. Bunlar serbest piyasa ekonomisini serbest soygun ekonomisi haline getirdi” diye konuştu.