Gürer: “İktidarın mumu yatsıya kadar yandı!.Hani arpa ve buğday stokları yeterliydi?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Kirişçi ve Bakan Nebati’nin hububat üretiminde çizdiği pembe tabloya rağmen Türkiye’nin gelecek ay 495 bin ton arpa ithalatı yapacak olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.
Her iki Bakan’ın Eylül ayı içinde, birer hafta arayla “arpa üretimimiz arttı” ve “stoklarımızda yeterli miktarda arpa ve buğday var” şeklindeki açıklamalar yapmasının üzerinden henüz birkaç hafta bile geçmemişken ülkemizin arpa ithalatı için ihale açacağının ortaya çıktığını belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanların açıklamaları doğruysa neden ithalat yapıyoruz, bu işin içinde bir iş var” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “Stoklarımızda 6 milyon tondan fazla arpa ve buğday var, ithalata değil ihracata odaklandık” şeklindeki açıklamasının üzerinden iki hafta geçmeden Türkiye’nin önümüzdeki ay 495 bin ton yemlik arpa ithalatı yapacağı ortaya çıktı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Kirişçi’nin hububat stoklarında çizdiği pembe tablonun yanı sıra TÜİK’in arpa üretiminde geçen yıla göre yüzde 47,8 artışla 8,5 milyon tona ulaşılacağı öngörüsünde bulunduğunu belirterek “Bakan Kirişçi, TÜİK verileri ve TMO’nun açıkladığı rakamlar doğruysa ülkemizde arpa açığı yok; kendi kendimize yetiyor ve arpa açığımız da yoksa bu ithalat nereden çıktı? Hasat bitmiş, üretici 2023 yılı için ekim hazırlığında, arpada ithalat neyin nesi?” diye sordu.
ARPA İTHAL EDİYORUZ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin 11 Ekim 2022 tarihinde, 495 ton yemlik arpa ithalatı ihalesi yapacağının duyurulduğunu aktardı.
Gürer, “Resmi verilere göre ülkemiz 21 Ekim 2022 ve 15 Kasım 2022 tarihleri arasında 245 ton, 25 Kasım 2022 ve 20 Aralık 2022 tarihleri arasında da 250 ton olmak üzere bu yıl içinde 495 ton yemlik arpa ithalatı yapılacak. Bu ithalatların ihalesi ise 11 Ekim’de gerçekleştirilecek” açıklamasında bulundu. Gürer, “Bakanlık verilerine bakıldığında, geçmiş yıllarda ülkelere göre arpa ithalatının en fazla yapıldığı ülkelerin Ukrayna, Rusya, Suriye ve Letonya gibi ülkeler olduğu görülmektedir” dedi.
YÜZDE 47,8’LİK ÜRETİM ARTIŞINA RAĞMEN NEDEN İTHALAT YAPIYORUZ?
TÜİK’in Mayıs ayı bitkisel üretim tahminine göre ülkemizde arpa üretiminin yüzde 47,8 artarak 8,5 milyon ton olacağının açıklandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, ‘Biz ithalata değil ihracata odaklandık. Bugün itibariyle 6 milyon 200 bin ton buğday ve arpa stokumuz var’ şeklinde açıklama yaptı. Daha bir hafta önce Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise bu sezon buğday ve arpada TMO’nun alım fiyatlarının yukarı doğru revize edilerek buğdayda yıllık yüzde 187, arpada ise yüzde 226 artış sağlandığını açıklamıştı” hatırlatmasında bulundu.
BAKANLARIN AÇIKLAMALARI DOĞRU MU?
Hem Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin hem Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin hem de TÜİK’in verilerini aktaran TMO’ nun yaptığı açıklamaların, ardından ülkemizde arpa konusunda ithalata gidilmesiyle birlikte verilerin doğruluğuna dair şüphelerin arttığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm bu açıklamalara rağmen ve açıklamaların üzerinden henüz 1-2 hafta geçmeden bir de bakıyorsunuz ki ülkemiz arpa ithalatına hazırlanıyor ve önümüzdeki hafta bu ithalatla ilgili ihale açılacak. Şimdi Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’ye mi, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye mi, TÜİK’e mi, TMO’ya mı yoksa net bir gerçeklik olan arpa ithalatı yapacak olmamıza mı inanalım? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu! İktidarın mumu yatsıya kadar yandı. Üretici yeni dönem için ekim yapmaya hazırlanıyor. Gübre fiyatları ve mazot için ciddi bir destek beklerken ithalat haberi ile kafası karışıyor. Yeterli üretim varsa ithalat nerden çıktı” ifadelerini kullandı.
TİCARET BORSLARINDAKİ ARPA FİYATLARI TMO’NUN VERDİĞİ FİYATTAN FAZLA
Haziran ayının başında TMO tarafından 5 bin 500 lira olarak açıklanan arpa alım fiyatının aynı ayın sonunda piyasa koşulları dikkate alınarak 5 bin 700 liraya çıkarıldığını, ürününü TMO’ya satan üreticiye de ton başına 500 lira prim verildiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise daha geçen hafta, ‘Bu sezon buğday ve arpada TMO alım fiyatlarını yukarı yönlü revize ederek ekmeklik buğdayda yıllık yüzde 187, arpada yıllık yüzde 226 artış sağladık’ ifadelerini kullanmıştı. Stok yeterli ise TMO piyasayı neden dengelemiyor? Bugün itibariyle ticaret borsalarında arpanın ton fiyatı 6 bin 200 lira civarında işlem görmektedir. Hasat bitti ve arpa fiyatlarının artış yönünde olması stok yetersizliğini gösteriyor. Yeterli stok varsa ve ülke ihtiyacında açık yoksa fiyatlar neden artıyor? İthalat neden durmuyor? TMO piyasayı dengeleyecek yeterli stokları sağlayamadı mı? Açıklamalar gerçeği yansıtmıyor mu?” saptamasında bulundu.
SORUNLAR SAKLANIYOR MU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yeterli arpa stokumuzun olduğunu açıklayan Bakan Nebati ve Bakan Kirişçi ile birlikte üretimin neredeyse yarı yarıya arttığını açıklayan TMO ve TÜİKin verilerine bakılacak olunsa ülkemiz arpa ithalatı değil ihracat yapması gerekir. Bu rakamlar doğruysa Türkiye neden arpa ithalatı yapıyor? Veriler %100 yeterli olduğunu gösteren arpada dahi ithalatı gerekli kılıyorsa nasıl kendi kendine arpada yeter durumdayız ” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK 2021 yılı Mayıs ayında bir önceki yıla göre arpa üretiminin %6 oranında azalarak 7,8 milyon ton olacağı öngördüğünü ancak Aralık 2021’ de TÜİK bitkisel üretim verilerine bakıldığında bir önceki yıla göre arpa üretimi %30,7 oranında azalarak yaklaşık 5,8 milyon tona gerilediğini hatırlattı. Gürer, “8 ayda Tarım ve Orman Bakanlığından aldıkları veriler ile TÜİK’in 2021 yılı tahmini arasında yalnız arpa üretiminde 2 milyon ton sapma meydana geldi. Bu yıl da TÜİK’in 1’inci Bitkisel Üretim Tahmininde, Mayıs 2022’de arpa üretiminin %47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton olacağı açıklandı. Bu durumda Bakanlık verilerine göre ülkemizde arpa açığının da olmadığı görülüyor. Kendi kendimize yetiyorsak bu ithalat nerden çıktı? TÜİK’in Bitkisel Üretim Tahmini ekim ayında yeniden yayınlayacak. Hasat sonu bakalım üretim ne durumda olacak? Aralıkta yapılacak açıklama ile de 2022 yılı üretimi netleşecek. Bakanlığın mayıs ayı açıklamasından tüm veri değerlendirmeleri esas alındığında rakamlarda bir şişirme mi var, göreceğiz. Enflasyonu düşük açıklayarak emekli ve işçi ücretlerinin düşük belirlenmesi yol açan TÜİK, hububat üretim fiyatlarını şişirerek kendi kendimize yeterliliğimiz var algısı mı yaratıyor. Rakamlar doğru ve stok varsa piyasa neden dengelenmiyor, neden ithalata gidiliyor, kim bu ithalattan rant elde ediyor?” sorularını sordu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KALIN KAYSERİ BASINI İLE BULUŞTU: HİLAL’E DOĞRU TOPLANTISINA DAVET ETTİ

MHP İl Başkanı Enes Ertuğrul Kalın, göreve geldikleri 45 günlük süreç içerisinde Kayseri’de yeni bir …