CHP Milletvekili Gürer, şeker de kriz bile bile mi yaratılıyor ?
Kadın işçi “şeker,yağ alamaz olduk “
Kadın tarım İşçisi: “Yazık değil mi bana, bakın ellerimin haline”
Tarım işçisi: “Bu kadar şeker üretimi varken,
25 liraya şeker almak istemiyorum”
Gürer: “Birilerine ithalat yoluyla rant sağlanmak mı isteniyor”
Şekerpancarı tarlasında CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan tarım işçileri, ülkemizde yeteri kadar üretim varken, şekerin karaborsaya düşmesine anlam veremediklerini belirttiler.
Bir kadın tarım işçisi, “Şekerpancarı tarlasında çoluğumla, çocuğumla çapa yapıp, hayat mücadelesi veriyorum. Tarlalarda çadırlarda yatıyorum. Tozu toprağı yutarak çalışıyorum. Sonrada çıkıp şekeri 25 liradan alıyorum. Bu kadar üretilen şeker pancarı, üretilen şeker nereye gidiyor?” diye sordu.
Şekerpancarı tarlasında çapa işiyle uğraşan tarım işçilerinin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yeterli üretim olduğu halde şekerin karaborsaya düşmesine sert tepki gösterdi.
Bu şekilde birilerine ithalat yoluyla rant kapısının açılıyor olduğunu belirten Gürer, “Fabrikalar özelleştirilince bilerek şeker krizi yaratıldı. Şeker karaborsada işlem görmeye başlarken, siyasi iktidar çözümü ithalatta aradı” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı köylerde şekerpancarı tarlalarında çapa yapan tarım işçilerini ziyaret ederek, sorun ve taleplerini dinledi.
Şekerpancarı tarlasında çapa işiyle uğraşan kadın tarım işçisi, CHP Milletvekili Gürer’e dert yanarken, adeta hem tüm tarım işçilerinin hem de pahalı şeker almak zorunda kalan tüm yurttaşların duygularına tercüman oldu.
YAZIK DEĞİL Mİ BANA, BAKIN ELLERİMİN HALİNE!
“Kazandığım paranın 3’te 2’sini şekere yatırıyorum; 25 liraya şeker olur mu?” diyerek artış gösteren ve karaborsaya düşen şekerin geldiğin duruma tepki gösteren tarım işçisi, “Bu kadar fazla şekerpancarı varken, bu fiyata şeker almak istemiyorum. Yazık değil mi bana, bakın ellerimin haline!” ifadelerini kullardı.
ŞEKERİ 25 LİRAYA ALMAK İSTEMİYORUM.
Şekerpancarı üretiminin fazla olmasına rağmen ülkede şeker krizinin olmasına anlam veremediklerini belirten tarım işçisi, “Şeker üretiminde emek veren benim, bu şekeri 25 liraya almak istemiyorum. Düşürün şeker fiyatlarını” dedi.
BU KADAR ÜRETİLEN ŞEKER PANCARI NEREYE GİDİYOR?
Mevsimlik olarak şekerpancarı tarlalarında çocuklarıyla birlikte çalıştığını anlatan tarım işçisi, “Ben çoluğumla çocuğumla emek veriyorum. Tozu torağı yutuyorum. Sonra da çıkıp şekeri 25 liradan alıyorum. Bu kadar yetişen şekerpancarı, üretilen şeker nereye gidiyor?” diye sordu.
FABRİKALAR ÖZELLEŞTİ, ŞEKER KRİZİ YARATILDI
Tarım işçilerinin sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden sonra şeker krizi yaratılmaya başlandığına dikkat çekti.
Şekerin bu günlerde karaborsaya işlem gördüğüne işaret eden CHP Milletvekili Gürer, durum böyleyken siyasi iktidarın ise çözümü ithalatta aradığına vurgu yaptı.
BİRİLERİNE RANT YOLUYLA İTHALATIN KAPISI MI AÇILIYOR?
Ülkemizin, tarımsal üretimde kendi kendine yetecek kapasiteye sahip bir ülke iken, birilerine rant yoluyla ithalat kapısının açılıyor olduğunu söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarında yeterli üretim olduğu halde, şekeri karaborsaya düşürdüler. Maliyetine göre hesap yapılsın, stoklarda şeker varken neden karaborsaya düştü?” diye sordu.
ŞEKERİN FİYATI NEDEN ARTTI?
Kilosu 5 lira 70 kuruş iken şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin bir sonucu olarak şeker fiyatlarının 4-5 katına çıktığını anlatan Ö.Fethi Gürer, “Ülkemizde şeker krizi yaratıldı ve ürün karaborsaya düştü. 2021 yılında 19.5 milyon ton şekerpancarı yetişeceği tahmin edildi. Eylül ayında kampanya başladı.Aralık 2021’ de kampanya süreci bitti.2 milyon 700 bin ton şeker üretilerek depolara konuldu. Türkiye’de 21 üründe arz olmasına rağmen, şekerde arz açığı yoktu. Fabrikalar özelleştirilince şeker krizi yaratıldı. Şu anda şeker karaborsada işlem görürken, siyasi iktidar ise çözümü ithalatta arıyor” diye konuştu.
STOKÇULARLA, RANTÇILARLA MÜCADELE EDİN
Türkiye’nin tarında kendi kendine yetebilecek bir konumu varken, stokçuluk yapanlarla. Fiyat artıyı yapanlarla mücadele etmek gerekirken, ithalata yönelinmesinin şekerdeki sorunu çözmeye yetmeyeceğini vurgulayan ö.Fethi Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Şekerpancarı yetkililer Ağustos ayına kadar stok yeterli açıklaması yaptı. Bu yolda eylül ayında kampanya başlayıp ürün hasat edilerek,fabrikaya teslim edilecek. Aralık ayına kadar şeker üretilecek. Şekerpancarı üretiminde düşme yok ise, TÜİK verileri gerçek ise ürettiğimiz bize yetiyor ise neden şeker ithal ediyoruz. Kimler buradan rant elde edecek? Bunun siyasi iktidarın işbilmezliği ve rantçı, ithalatçı politikaların sonucu olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum…”