Gürer: “Çiftçiye bütçeden milli gelirin %1’i olan 186 milyar değil, 54 milyar ayrıldı”

CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer: “Tarımsal destekler doğrudan çiftçiye verilmelidir”

Gürer: “İktidar çiftçiye hakkını vermiyor ”CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2023 yılı bütçesinden çiftçiye, tarımsal destekler için 54 milyar liralık kaynak aktarıldığını belirterek , “Tarım Kanununa göre çiftçiye milli gelirin yüzde 1’i olan 186 milyar lira ayırılmalıydı. AKP iktidarı bu bütçede de çiftçiye haksızlık yaptı” dedi.

Çiftçinin 2023 yılı bütçesinden de umduğunu bulamayacağını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, siyasi iktidarın çiftçiye bakış açışı değişmediği için sorunların arttığını, bu durumun da raflara fiyat artışı olarak yansımasına neden olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te görüşülerek kabul edilen 2023 yılı bütçesinde çiftçilerin hakkının yine yenildiğini belirtti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, Tarım Kanunun 21. Maddesine göre her yıl çiftçilere milli gelirin yüzde 1’in destek olarak verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu kanunu AKP iktidarı yaptı ama 206 yılından bu yana bu destekler çiftçiye verilmedi. 2023 yılı bütçesinden de çiftçilere tarımsal destekler için 54 milyar lira kaynak aktarıldı. Oysa milli gelirin yüzde 1’i olan 186 milyar liralık kaynak aktarılmalıydı” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Meclis’te bütçeyle ilgili yaptığı açıklamada, tarım sektörüne yatırım ödenekleri, tarımsal kredi sübvansiyonları, müdahale alımları, tarımsal ihracat destekleri için ayrılan tutarları da çiftçiye verilen destek kapsamında tuttuğunu aktaran Gürer, “Bunlar doğrudan değil, dolaylı olarak tarıma sağlanan desteklerdir; çiftçiye doğrudan verilen destekler içinde bunları görmek olası değildir” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ BEKLEDİĞİ DESTEĞİ GÖREMEDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın ayrıca gübre ve mazot desteği artışından da söz ettiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Destek artışları sağlandı ama enflasyon karşısında gelen gübre ve mazot zammını karşılamadı. Böyle olunca çiftçiler bekledikleri desteklere eremediler” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR, RAFLARDAKİ FİYATLAR ARTIYOR
Açıklamasında, tarımda yaşanan diğer sorunlara da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekim alanların daraldığını, çiftçi sayısın sürekli azaldığının, bunun yansıması olarak da üretimde nüfusa göre sağlanması gereken artışın sağlamadığını anlattı. Gürer, bu durumun ise raflarda fiyat artışlarına neden olduğunu kaydetti.
2023 yılı bütçesinden de çiftçilerin umduklarını bulamadığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin önümüzdeki yıl da yeterli destek alamayacaklarını anlattı. Gürer, “Ülkemizde raflarda ithal ürün yerli ürünle yarışıyor. Bu bağlamda ithalat fiyatların düşmesini sağlamıyor. İthalatçı daha çok kazanıyor. Tüketici ürüne fiyat nedeni ile erişimde sıkıntı yaşanıyor. Rafta ürün fiyatını girdi maliyeti belirler. Girdi fiyatları durmuyor, artıyor. Nakliye fiyatı da ürüne eklenip aracı karları da konduğunda raf fiyatı katlıyor, tarla ile raf fiyatı arasındaki fiyat farkı da kat be kat açılıyor. Bu fiyatların aşağı çekilmesi için tarla üretim maliyetlerinin ve nakliye fiyatlarının düşürülmesi gerekir. Bunun yolu da çiftçiye destek sağlamaktan geçer. İktidar destekleri eken ve üretene değil, tarlayı kiraya veren mülk sahibine veriyor” diye konuştu.
TARIMA HARCANAN TÜM GİDERLER
TARIMSAL DESTEK GİBİ GÖSTERİLİYOR
Gıdanın hava ve su kadar önemli olduğunu, gıdanın olabilmesi için de tarıma doğru ve gerçek desteklerin verilmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Siyasi iktidar tarımsal destekleri 54 milyar lira olarak gösterip tarıma harcanan tüm giderleri de tarımsal destek tanımı içine koyarak çiftçiye haksızlık yapmıştır” dedi.
TARIMSAL DESTEK MİKTARI MİLLİ GELİRİN YÜZDE 2’Sİ OLMALI
Verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’inin çok altında olduğuna da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Esasen çiftçiye milli gelirin yüzde 2’sinin verilmesi gerekir. Tarımda sorunlar artıyor. Siyasi iktidarın tarıma bakışı ise ne yazık ki değişmediği için çiftçilerin mağduriyetleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca, tarım sektörünün bankalara olan kredi borcu, takipteki kredi miktarı ve geçen yılki borç ile bu yılki borç arasındaki artışla ilgili de sayısal verileri açıkladı.
TARIM SEKTRÜNÜN BANKALARA BORCU 275 MİLYAR LİRA
2022 yılının Ekim ayı itibariyle tarım sektörünün bankalara olan kredi borcunun 275 milyar 477 milyon 279 bin TL’ye ulaştığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer, tarım sektörüne ait takipteki kredi tutarının ise 2 milyar 905 milyon 28 bin TL olduğunu vurguladı.
BİR AYLIK BORÇ ARTIŞI 16 MİLYAR 730 MİLYON LİRA
CHP Milletvekili Ö.Fethi Gürer, eylül ayında tarım sektörün bankalara olan borcunun toplamının 258 milyar 747 milyon 266 bin TL iken geçen 1 aylık süre içinde yüzde 6.4 oranında yani 16 milyar 730 milyon 13 bin TL arttığını sözlerine ekledi.
GIDA FİYATLARI ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının tarlada ve ahırda yaşanan sorunlara günübirlik çözüm aradığını ve gerçekçi, planlamaya dayalı, öngörülebilir uygulamalardan uzak durduğunu belirtti. Ayrıca AKP iktidarının tarım sektörünü sanayi ve turizm gelirleri gibi fayda sağlamadığı gerekçesiyle ithalatçı bir yaklaşımla ele aldığını ifade etti.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KALIN KAYSERİ BASINI İLE BULUŞTU: HİLAL’E DOĞRU TOPLANTISINA DAVET ETTİ

MHP İl Başkanı Enes Ertuğrul Kalın, göreve geldikleri 45 günlük süreç içerisinde Kayseri’de yeni bir …