EYT DÜZENLEMESİNDE 17 AĞUSTOS 1999 DEPREM MAĞDURİYETİ GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR

EYT mağdurlarının uzun süren çabaları neticesinde, iktidarın istemeyerek de olsa düzenlemek zorunda kaldığı emeklilik sistemi, kamuoyuna açıklandığı üzere 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigorta kayıtları olanları kapsamaktadır.

28 Mayıs 1999 tarihinde, DSP, ANAP ve MHP tarafından ANASOL-M hükumeti kurulmuş, 17 Ağustos 1999 tarihinde tarihimizin bilinen en büyük ve en hasarlı deprem felaketi yaşanmış, bu depremden 8 gün sonra 25 Ağustos 1999 tarihinde kabul edilen ve Resmi Gazete’de 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile emeklilik şartları yeniden düzenlenerek 9 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giriş bildirgesi verilen vatandaşların emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler içinse 60 olarak belirlenmiştir.

Türkiye’deki çalışan nüfusun neredeyse yüzde 40’ı deprem bölgesi olan Marmara’nın İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova, Eskişehir, Düzce, Tekirdağ ve Sakarya illerinde yaşamaktadır.

Deprem nedeniyle insanların canlarının derdine düştüğü bir dönemde alelacele çıkarılan bir kanunla 8 Eylül 1999 tarihine kadar SGK’ya işe giriş bildirgelerinin verilmesi istenmişti. Ancak o dönemde e-devlet uygulaması ve e-bildirge verme olanağı olmadığı gibi başta SGK İl Müdürlükleri olmak üzere neredeyse tüm kamu kurumları yıkılmış ya da yıkılma tehlikesi altında olduğu için faaliyetlerine aylarca ara vermiş, çalışamamıştır.

Enkaz altından sağ çıkarılan son insanımızın 24 Ağustos 1999 tarihinde kurtarıldığı göz önüne alınırsa o günkü 57. Hükümet, enkaz altından çıkıp hemen işe girmeyi ve hatta bunu yeterli görmeyip bir de işe giriş bildirgesi verilmesini şart koşmuştur.

Ayrıca 1999 yılı itibarıyla işe giriş bildirgeleri günlük değil 3 aylık olarak verildiğinden 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren vatandaşların da tamamı 1999 yılının son çeyreğinde işe başlamış görünmektedir.

Bu nedenle işyerlerinde ve konutlarda büyük yıkımın yaşandığı deprem bölgesinde onbinlerce vatandaş ya işe girememiş ya da işe girmişse bile olağanüstü şartlar ve devlet bürokrasisi sebebiyle sigortalı görünememiştir.

Bu şartlar altında 9 Eylül 1999 tarihinden itibaren işe girebilen ya da sigortalı görünen vatandaşlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı görünenlerden 15-18 yıl sonra emeklilik haklarını elde edecek duruma düşmüşlerdir.

Bizler Yeniden Refah Partisi olarak, yapılacak son EYT düzenlenmesinde depremzedelerin ve depremzedelere yardıma gittiği için depremden dolaylı etkilenen kimselerin yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi için EYT kapsamının 31 Aralık 1999’a kadar genişletilmesini öneriyoruz. Kanun tekniği olarak tek bir bölge için kanun çıkarılamayacağı için bu hususta genel bir düzenleme yapılması gereklidir.

Çözümün ileriye dönük ikinci aşaması ise 2000 yılından sonra işe giren vatandaşlar için de ortak bir yaş ve prim günü tespiti ile adil bir düzenleme yoluna gidilmesi ve yaşıtlar arasında eşitliğin sağlanmasıdır.

Kamuoyuna saygı ile bildiririz.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

DESKON: DEVLET KRIZİ DOĞMADAN ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ! 

Milletin 2028’e kadar dayanacak mecali kalmadığını ve bu yüzden bir an evvel erken seçim olması …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427