ERÜ’de “VI. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı”, ERÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması, Erciyes Üniversitesi’nin UI Greenmetric 2024 Yılı Başarısı, YÖK Üyesi Prof. Dr. Karaboğa, KAYÜ’de Dönem Dersi Verdi

ERÜ’de “VI. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı” Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Araştırma Dekanlığı, Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası tarafından “VI. Araştırma ve İnovasyon Çalıştayı” düzenlendi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış programına; Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu Üyesi ve ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa,  Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İlhan Baloğlu, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı  Hacı Bekir Kuzucu, ERÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oktay Özkan, M. Hakan Poyrazoğlu ve Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Şahmetlioğlu, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Narin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Dursun,  Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Afşın Alper ERÜ Senato Üyeleri  Araştırma Dekanı Prof. Dr. Gökmen Zararsız ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çalıştayın açılışında konuşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Erciyes Üniversitesi’nin her zaman kendilerini gururlandırdığına dikkat çekerek, “Erciyes Üniversitemizin son zamanlarda aldığı başarılar ve Araştırma üniversiteleri arasında ilimize getirdiği hareket ve dinamizm herkes gibi ilin valisi olarak beni çok büyük gururlandırmaktadır.  Birçok ile gittiğimizde Erciyes Üniversitesi ile ilgili konu geçtiğinde gururla dinlemekteyim. Özellikle hocalarımıza bizi ve bu şehri gururlandırdıkları için bir kez daha teşekkür ediyorum. Aslında bütün dünyada istenilen üniversitelerin şehirle bütünleşmesidir. Şehrin sorunlarına el atmalarıdır. Sadece öğrenci yetiştirmek değil, şehrin bütün meselelerine yaklaşımları çok önemlidir. Kayseri, Erciyes Üniversitesi ve diğer üniversitelerimiz ile beraber tam anlamıyla bu noktada örnek teşkil etmekte. Bu düzenlenen çalıştay bile bunun bir nişanesidir” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Erciyes Üniversitesi olarak, başta şehre, ülkeye ve tüm insanlığa katkı sağlamaya çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ar-Ge ve Ür-Ge dediğimiz süreçler birbirinden ayrı olmamalıdır. Ar-Ge de elde ettiğiniz sonuçların üretime dönebilmesi, ülke ekonomisini olan katkıyı orada göreceğimiz için son derece önemlidir. Bu doğrultuda uluslararasılaşma parametrelerinde ön planda olmak ve o konularda aslında kurulduğu günden itibaren yüksek marka değerine sahip Erciyes Üniversitesi’nin özellikle uluslararası fonlarda pay alması çok önemli bir stratejik değer sahiptir. Göreve geldiğimiz günden beri her zaman bu doğrultuda çalışmalar yapmaya ve araştırmacılarımızla zaman geçirmeye, onlar ile birlikte olarak sohbet ederek, anlamaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızın meyvelerini de bir bir almaya başladık. Sadece ulusal fonlarda değil, özellikler uluslararası fonlara baktığınız zaman sadece fon olarak da görmeyeceğiniz Avrupa Araştırma Konseyi Fonu’ndan tek kalemde 80 Milyonluk bir katkı almamızda bizim bundan sonraki hedef ve amaçlarımızı ve yol haritamızı ortaya çıkarmış oluyor. Bu kadar güçlü ve rahat konuşabiliyorsan siz saygıdeğer akademisyenlerimize bunu borçluyum.”

Konuşmasında Erciyes Üniversitesi’nin yüklendiği misyon ile sanayiden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Üniversite- sanayi işbirlikleri kavramı günümüzde aktif olarak sonuçlarını vermeye başlamıştır. Bir şehrin üniversitesi, sanayisinin Ar-Ge’sinden geri kalamaz. Geri kalırsa üniversite misyonunu kaybetmiş demektir. Onun için biz bu doğrultuda özellikle sadece Kayseri için değil, İç Anadolu Bölgesi’nde firmalarımızın sahip olduğu 75 Ar-Ge Merkezi ile sıkı bir görüşme halindeyiz. Onların yaptıkları çalışmalarda çözüm ortağı olmaya, fikirler vermeye ve sahip olduğumuz araştırma merkezlerimizle destek sağlamaya çalışıyoruz.”

Sanayi Odası Başkanı Başkan yardımcısı İlhan Baloğlu da konuşmasında Ar-Ge ve inovasyonun bir ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının temel taşlarından birisi olduğunu belirterek, “Ar-Ge, sadece bir laboratuvarda yapılan deneylerden ibaret değildir. Bu, bir vizyon meselesidir. Bu vizyon

bizlere geleceği bugünden şekillendirme sorumluluğunu yükler. Ülke ve şehir olarak teknoloji ve sanayideki dönüşümü yakalamak istiyorsak, hem kamu hem de özel sektörün ortak bir anlayışla çalışması gerektiği aşikardır. Şehrimizin dolayısı ile ülkemizin Ar-Ge yatırımlarını ve inovasyon kapasitesini artırmak için atmamız gereken birtakım adımlar olduğuna inanıyorum. Öncelikle, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine ayrılan kaynakların artırılması gerekmektedir. Bu kaynaklar, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve mevcut teknolojilerin iyileştirilmesi için hayati öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

Araştırma Dekanı Prof. Dr. Gökmen Zararsız da düzenlenen çalıştay hakkında bilgi verdi. Çalıştayın önemli katkılar sunduğuna dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Zararsız, çalıştaya destek verenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi.

3 farklı salonda akademik sunumların yapıldığı çalıştayda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Özkan’ın başkanlığında “Fen Bilimleri ve Mühendislik Oturumu”, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu’nun başkanlığında “Sağlık ve Yaşam Bilimleri Oturumu” ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Şahan’ın başkanlığında ise “Tarım Oturumu” gerçekleştirildi.

Oturumların ardından ERÜ Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERNAM) Müdürü Prof. Dr. M. Serdar Önses tarafından “ERC Projesi Başarı Öyküsü” konferansı verildi.

Gün boyu devam eden çalıştayda konferansın ardından ise ikinci bölüme geçildi.

Çalıştayın ikinci bölümünde ERÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Narin’in başkanlığında “Fen Bilimleri ve Mühendislik Otumu”, Araştırma Dekanı Prof. Dr. Gökmen Zararsız başkanlığında “Sağlık ve Yaşam Bilimleri Oturumu” ve Yüksek Öğretim Kurulu Üyesi ERÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa başkanlığında da “Yazılım ve Yapay Zeka Oturumu” gerçekleştirildi.

ERÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması: Sürdürülebilirlik 2025 Sıralamasında Devlet Üniversiteleri Arasında 9. Oldu

Dünyanın en saygın derecelendirme organizasyonlarından birisi olan Quacquarelli Symonds (QS) Dünya Üniversite Sıralaması: Sürdürülebilirlik 2025 yılı sıralaması açıklandı.

QS Dünya Üniversite Sıralaması: Sürdürülebilirlik Sıralama Sistemi, üniversiteleri Çevresel Etki, Sosyal Etki ve Yönetim olmak üzere 3 kategoride değerlendirmektedir. Dünyadan 1744, ülkemizden 36 üniversitenin yer aldığı sıralamada Erciyes Üniversitesi (ERÜ), geçen yıl dünya üniversiteleri arasında 711-720 aralığında yer alırken, bu yıl başarı sırasını yükselterek dünya üniversiteleri arasında 677. sırada, ülkemizde 10. sırada, devlet üniversiteleri arasında ise 9. sırada yer alarak önemli bir başarı elde etti.

ERÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması: Sürdürülebilirlik Sıralamasının alt kategorilerinde ise ülkemiz üniversiteleri arasında Çevresel Etki kategorisinde dünya üniversiteleri arasında 577. sırada, Türkiye üniversiteleri arasında 8. sırada yer aldı.

Ayrıca ERÜ Çevresel Etki kategorisi içerisinde bulunan Çevre Araştırmaları göstergesinde dünya üniversiteleri arasında 424. sırada, Türkiye üniversiteleri arasında ise 1. sırada yer aldı.

Erciyes Üniversitesi’nin UI Greenmetric 2024 Yılı Başarısı

ERÜ, UI GreenMetric 2024 Sıralamasında Dünya’nın En Çevreci 80. Üniversitesi Oldu.

Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji ve iklim değişikliği, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında değerlendiren UI GreenMetric Dünya Üniversiteleri Sıralama Sistemi 2024 yılı sonuçları açıklandı.

Erciyes Üniversitesi 1477 üniversitenin sıralandığı değerlendirmede dünya üniversiteleri arasında 80. sırada, Türkiye Üniversiteleri arasında sıralamaya giren 120 üniversite içerisinde 3. sırada yer aldı.

Sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çekmeyi ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlayan UI GreenMetric sıralamasında ERÜ, 2024 yılı toplam puanını 8460’dan 8585’e yükseltirken, Enerji ve İklim Değişikliği kategorisinde 1610’dan 1735’e yükseltti.

YÖK Üyesi Prof. Dr. Karaboğa, KAYÜ’de Dönem Dersi Verdi
Kayseri Üniversitesi’nin (KAYÜ) 2024-2025 Akademik Yılı Etkinliği kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, “Bilimin ABC’si ve Bilime Yön Vermek” konulu dönem dersi verdi.
KAYÜ 15 Temmuz Yerleşkesi’ndeki Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Kayseri 1. İdare Mahkemesi Başkanı Murat Ayrancı, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ve Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz’ın yanı sıra KAYÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, dönem dersi etkinliğine katılımlarından dolayı YÖK Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa’ya teşekkür ettiği açılış konuşmasında KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa şu cümlelere yer verdi:
“Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa hocamızın, arıların yiyecek arama davranışına dayalı olarak geliştirdiği yeni  yaklaşım çok sayıda bilim insanının araştırmasına konu oldu. Geliştirilen bu yaklaşımın dünyada farklı alanlarda problemlerin çözümü için kullanılıyor olması ve bu konuda değerli bilim insanımızın aldığı çok sayıda ödül, konunun önemini ortaya koymaktadır. Sayın Hocamızın, Dönem Dersi kapsamında bugün burada bizlerle paylaşacağı çok değerli bilimsel bilgiler; hem öğrencilerimize, hem de akademisyenlerimize yeni ufuklar açacak, ortaya konulan yeni akademik çalışmalar için ilham kaynağı olacaktır.”
2018 yılında kurulan ve henüz genç bir üniversite olan Kayseri Üniversitesi’nin, mesleki ve teknik yükseköğretimde kalite çıtasını her geçen gün daha yükseğe taşıyarak, kısa bir zaman zarfında Türkiye’nin saygın üniversiteleri arasında yerini almayı başardığını kaydeden KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Karamustafa, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ulusal ölçekte kendini ispatlamış ve başarıda sürekliliği yakalamış birçok bölüm ve programa sahip olan Üniversitemiz; yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında bu yıl açılan yeni programlarla birlikte çok daha farklı misyonlar üstlenmektedir. Ülkemizin gelecek hedeflerine katkı sağlayacak akademik faaliyetler gerçekleştirmeye bugün olduğu gibi, yarın da devam edeceğiz. Daha zengin ve kapsamlı bilimsel projelere imza atmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Üniversitemizdeki mevcut fakülteler ve meslek yüksekokullarımızda bulunan bölüm ve programlar, şehrimizin ve ülkemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlenmiş olup, yeni açılan ve açılması planlanan bölüm ve programları da günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına göre tespit etmekteyiz.
Bugün son derece önemli birer akademik gündem maddesi olan sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın gereklerine uygun olarak bütüncül bir eğitim yaklaşımını benimseyen Üniversitemiz; yeniliğe, gelişime ve inovasyona büyük önem vermektedir. Öğrencilerimizi en donanımlı şekilde mezuniyet sonrası çalışma hayatına hazır hale getirmeye yönelik süreçleri dinamik bir yapı içerisinde gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra KAYÜ olarak bizler, gerek sosyal ve kültürel etkinliklerle; gerekse toplum yararına gerçekleştirdiğimiz projelerle öğrencilerimizin sürekli yanlarında yer alıyor, mesleki ve kişisel gelişimleri açısından onlara daima destek oluyoruz.
Hepimizin de çok iyi bildiği üzere, üniversitelerimizin gelişmesi Türkiye’nin gelişmesi; Türkiye’nin gelişmesi de üniversitelerimizin gelişmesi anlamına gelmektedir. Dünyada hiçbir ülke yoktur ki, üniversiteleri gelişmiş kendisi geri kalmış olsun ya da kendisi gelişmiş üniversiteleri geri kalmış olsun. Bilimin, gelişimin, üretimin, verimliliğin, kalkınmanın, kadim değerlerin, gücün, huzurun ve istikrarın yüzyılı olan “Türkiye Yüzyılı”nda, üniversiteler milli teknoloji hamlesinin sadece lokomotifi değil, aynı zamanda geleceğin güçlü ve büyük Türkiye’sinin inşasında ciddi rol oynayacak olan yetişmiş insan kaynağının da merkezleridir.
Bu nedenle, üniversiteler olarak sahip olduğumuz sorumluluğun bilinciyle, inanç sistemimizde de yer alan “İki günü birbirine eşit olan zarardadır,” hadis-i şerifinin bizlere çizmiş olduğu düstur ile her gün bir öncekinden daha fazla; durmadan ve yorulmadan çalışarak, milli hedeflerimizin gerçekleştirmesi için azami gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz. Şunu hiçbir zaman unutmayacağız ki, bilim gelişimin anahtarlarındandır.
Bilim ve teknolojiye verilen önem ülkenin geleceğine verilen önemdir. O yüzden bilimi, araştırmayı, gelişimi hiçbir zaman ihmal etmeyeceğiz. Bilim ve teknolojide daima ileri giden, sürükleyen; takip edilen bir ülke olmaktan da hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Üniversitelerimizde üretilen akademik bilgiyi; girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ve yüksek teknoloji üretimi alanlarında geliştirilen projelerle destekleyecek, bölgesel ve küresel ölçekte daha güçlü bir Türkiye’nin inşası için el birliği ile çalışacağız.”
Açılış konuşmasının ardından YÖK Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa “Bilimin ABC’si ve Bilime Yön Vermek” konulu dönem dersi kapsamında, alanında büyük ilgi gören yapay arı kolonisi algoritmasına dair çalışmasını dinleyicilere anlattı.
Yapay zekâ ve optimizasyon sahasında çığır açan çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Karaboğa, yapay zekâ teknolojilerinin temel prensiplerinden sürü zekâsına dayalı optimizasyon algoritmalarına kadar birçok alanı kuşatan kapsamlı sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevapladı.
Toplu fotoğraf çekimiyle beraber etkinlik sona erdi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

AGÜ’de “Macarların Tasarımları Türkiye’de” Sergisi, Kayseri Üniversitesi’nde “Devfest 2024 Kayseri” Etkinliği, Kayseri Üniversitesi OSB Teknik Kampüs Projesi, NNYÜ ve KÜN Diş Hekimliği Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi, KÜN YZF Akademi Ödülleri’nde Aday

AGÜ’de “Macarların Tasarımları Türkiye’de” Sergisi Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar Türkiye’de Macar mimarların …