KOBİ’LER YENİ YILA PARAŞÜT’ÜN HEDİYELERİ İLE BAŞLAYACAK
Bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, geleneksel yıl sonu kampanyasını yoğun istek üzerine 31 Aralık’a kadar uzattı. Kampanya kapsamında bir yıllık Paraşüt aboneliğine 2 ay ek kullanım süresi, matbu fatura masrafından kurtaran 600 e-kontör ile anahtar teslim e-belgeye geçiş hizmeti hediye ediliyor.
KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini yenilikçi hizmet ve çözümleriyle destekleyen bulut tabanlı ön muhasebe programı Paraşüt, geleneksel yıl sonu kampanyasını yoğun talep üzerine 31 Aralık 2022’ye kadar uzattı.
KOBİ’lerin pek çok ayrıcalıktan yararlanarak, işlerini daha uygun maliyetler ile verimli bir şekilde yönetebilmelerine katkı sunan kampanya kapsamında bir yıllık aboneliğe 2 ay ek kullanım süresi ve 600 e-kontör hediye ediliyor. Kesilen ve alınan her bir e-fatura bir e-kontöre karşılık geldiğinden, kullanıcılar ilk 600 faturasını ek masraf yapmadan gönderebiliyor. Ayrıca son yıllarda yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile pek çok sektörün zorunlu olarak kullanmaya başladığı e-fatura, e-irsaliye, e-arşiv ve e-ihracat faturasını kapsayan e-belgelere geçiş hizmeti, dakikalar içerisinde anahtar teslim olarak ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Yıl sonu kampanyası hakkında detaylı bilgiye Paraşüt’ün internet sitesinden veya 0212 963 00 20 numaralı çağrı merkezinden ulaşılabilir.
Paraşüt Hakkında:
2013 yılında geliştirilen Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’lerin) finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmelerini sağlayan bulut tabanlı bir ön muhasebe programıdır. Mikrogrup çatısı altında yer alan Paraşüt, işletme sahipleri için finansal kontrol paneli niteliği taşımaktadır. Fatura takibi, gelir gider takibi, raporlama, stok takibi, kredi kartı ile online tahsilat, e-fatura, e-irsaliye, e-arşiv, e-ihracat gibi KOBİ’lerin ihtiyacı olan hizmetleri, gerçek zamanlı, kolay ve anlaşılır bir şekilde sunan Paraşüt, uçtan uca teknoloji çözümleri içeren ürün ve hizmetleri ile kuruluşlarından globalleşme süreçlerine kadar KOBİ’lere her aşamada değer katmaktadır. Paraşüt aynı zamanda Shopside iş birliği ile e-ticaret sektöründe hizmet veren firmalara, finansal süreçlerini çok daha hızlı bir biçimde yönetebilecekleri altyapıyı sağlamaktadır.
Daha fazla bilgiye Paraşüt’ün web sitesi www.parasut.com üzerinden veya 0212 963 00 20’den iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.
UTİB’İN, ‘YAŞAM DÖNGÜSÜ DEĞERLENDİRMESİ’ DANIŞMANLIĞI TAMAMLANDI
UTİB’in tekstil sektöründe üretim malzemelerinin çevreye olumsuz etkilerinin asgari düzeye indirilmesini sağlamak amacıyla başlattığı ‘Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı’ tamamlandı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) öncülüğünde, Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen ve tekstil sektöründe temiz üretimi hedefleyen Ekolojik Tekstiller Ur-Ge Projesi dahilindeki küme firmalarına büyük katkılar sağlayacak ‘Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı’ sürecinde sona gelindi.
ÇEVRECİ TEKNİKLER GELİŞTİRİLİYOR
UTİB bünyesindeki 12 katılımcı firma ile 18 Temmuz-19 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı için çevrimiçi ve fiziki gerçekleştirilen toplantılarda, proje yürütücüsü Danışmanları Ali Rüzgar ve Orhan Atacan eğitim vererek firmaların sürdürülebilirlik yolunda gelecek vizyonları için danışmanlık sağladı. Küme firmalarının katıldığı projede, tekstil sektöründe sürdürülebilir yaklaşımlar ve firmaların çevreci üretim teknikleri geliştirmesi hedeflendi.
‘DAHA TEMİZ BİR ÜRETİME ODAKLANACAKLAR’
Sürdürülebilirlik Danışmanı Ali Rüzgar, 5 ay süren proje kapsamında firmaların üretimde kullandıkları malzemelerinin çevreye etkilerini kontrol altına almak için hangi noktalara odaklanması gerektiği ve bu alandaki yatırımları nasıl şekillendireceklerine dair yol haritası çıkarıldığını dile getirdi. Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı Projesi’nin, üretim aşamalarını bölme ve sınırlı hammaddeleri en etkin şekilde kullanmayı gerektirdiğini kaydeden proje Danışmanı Dr. Hüdai Kara da “Bunların gerektiğinde sürdürülebilir kaynaklar ile değiştirilmesi de sağlanarak çevreye duyarlı üretim olanakları sunuluyor. Tüm bu süreçler; yeni ürün geliştirmede enerji, su ve kimyasal madde tüketiminin hesaplanarak pazarlamada bir araç olarak kullanılması fırsatı da doğuruyor. Firmalarımız, sürdürülebilirlik faaliyetlerine katkı sunacak ve oldukça faydalı geçen eğitimler sonucunda daha temiz bir üretime odaklanacak” dedi.
Endüstriyel baskıda dünya lideri EFI, tüm sektörlere hitap ediyor
Reklam sektörü ve endüstriyel baskı yapan sanayi işletmeleri başta olmak üzere tüm sektörlerin sahip olmak istediği EFI, endüstriyel baskı sektöründe dünyada tercih edilen lider markadır. Türkiye pazarında, EFI ve Lidya Grup iş birliği 2015 Kasım ayında başladı. Lidya Grup, EFI iş birliğinin ilk yılı olan 2016 yılında dünya genelinde en iyi iş ortağı ödülünü alarak büyük gurur yaşadı ve ilk günden itibaren EFI markasını başarıyla temsil etmeyi sürdürüyor. Lidya Grup’un satış ve servis hizmeti verdiğini anlatan Lidya Grup Geniş Format ve Bayiler Müdürü Mehmet Döner, şunları söyledi:
“Ülkemizde EFI markalı hemen hemen tüm ürün gruplarının satış ve servis hizmetini veriyoruz. Bu kapsamda EFI’nin sadece reklam sektörü için üretmiş olduğu hemen hemen tüm modelleri bulunuyor ve bu ürün gamının tamamına yakınını ülkemizde kurduk ve çalıştırıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Vutek markası ile ülkemiz pazarına giriş yapan EFI, dünyada olduğu gibi ülkemizde de liderliği kimseye bırakmıyor. Vutek özellikle reklam sektörünün efsane markası haline gelerek, sektördeki herkesin sahip olmayı istediği bir marka olmuştur. Türkiye’de Lidya Grup iş ortaklığı ile marka, gücünü ve etkinliğini korumaya devam edecektir.” dedi.
Endüstriyel baskıda dünya liderliğine oturdu
Dünden bugüne EFI markasının tarihçesi hakkında bilgiler veren Lidya Grup Geniş Format ve Bayiler Müdürü Mehmet Döner, şunları söyledi:
“EFI, dünyanın önde gelen yazılım firmalarından birisi. Kuruluş yılı 1981 ve kuruluş amacı ilk olarak dijital baskı pazarı için renk yönetim sistemini üretmek olmuştur. Bunu da 1991 yılında dünyanın en iyi renk yönetim sistemini Fiery’i dünyaya hediye ederek başarmıştır. Bu kapsamda, üretmiş olduğu yazılımın çalışabileceği üniteyi, yazılım ile birlikte komplike bir şekilde çalışabilmesi için üreten ilk firmadır ve durum dünyadaki tüm müşterilerine, üretim esnasında verimliliği ve stabilizasyonu sağlamak adına büyük fayda sağlamaktadır. Birçok global dijital baskı makinesi üreticisi, üretmiş oldukları birçok üründe ve özellikle de endüstriyel ürünlerinde, EFI’nin Fiery server’lerini tercih ediyor. Bu da EFI’nin, global dijital baskı pazarı için önemini gösteren önemli göstergelerden birisidir. EFI yazılım alanında güç kazanıp, dünyada bu alanda liderliğini ortaya koyması ile birlikte, artık yazılımlarının gücünü daha fazla sergileyebileceği endüstriyel baskı makinesi üretmek ve dünyaya pazarlamak amacı ile 2003 yılında Vutek markasını bünyesine katarak, artık dijital baskı alanında yazılım firması olmasının yanında, ekipman üreticisi olarak da anılmaya başlamıştır. Ve, yazılım tarafındaki gücünü, ekipman tarafında da ortaya koyarak Vutek markasını endüstriyel baskı alanında dünya liderliğine taşımıştır. Bununla birlikte, kuruluşundan günümüze kadar dijital baskı sektörüne yatırımlarına devam ederek, bünyesine sırasıyla, etiket baskı makinesi Jetrion, seramik baskı markası Cretaprint, tekstil baskı makine markası Reggiani ve R2R baskı makinesi üreten Matan firmalarını katmıştır ve endüstriyel alanda hemen hemen tüm sektörlere hitap edebilir hale gelmiştir. Bu markaların tümü, kendi alanlarında dünya lideridir” diye konuştu.
AstraZeneca sürdürülebilirlik çalışmalarıyla dünyanın en önemli listelerinde yer almaya devam ediyor
Sağlık hizmetlerine erişim, çevre koruma, etik ve şeffaflık alanlarında en anlamlı etkiyi yaratmak için çalışan AstraZeneca, sürdürülebilirlik faaliyetleriyle dünyanın en prestijli listelerinden Karbon Saydamlık Projesi (CDP) ve Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (DJSI) bir kez daha yerini aldı. Doğal kaynakları korumak için yeni yaklaşımlara öncülük eden AstraZeneca, sürdürülebilirlik alanındaki başarılarına yenilerini ekledi. AstraZeneca, 2022 S&P Küresel Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi’nde ilk yüzde 10’a girerek küresel çapta şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (DJSI) 21.kez yerini aldı. Şirketlerin ekonomik, sosyal ve çevresel performansını detaylı şekilde analiz eden DJSI, kurumsal sürdürülebilirlik açısından altın standart ve yatırımcılar için de önemli bir referans olarak kabul ediliyor. Şirket, bu başarısına ek olarak uluslararası çevresel raporlama platformu Karbon Saydamlık Projesi (CDP) tarafından İklim Değişikliği ve Su Güvenliği listelerinde üst üste yedinci kez A notu aldı. Çevre ile ilgili yıllık bazda açıkladığı sonuçlar ve puanlama süreci ile kurumsal çevresel şeffaflığın altın standardı olarak kabul edilen CDP, dünyanın en prestijli sürdürülebilirlik değerlendirme listeleri arasında yer alıyor. Sürdürülebilirlik alanındaki başarılarıyla ilgili değerlendirmede bulunan AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz, “AstraZeneca olarak insanların, gezegenimizin ve işimizin sağlığının birbirine bağlı olduğunu ve her birinin diğerini etkilediğini biliyoruz. Amacımız, hedeflerimize ulaşmanın ötesine geçip değişen zamanı yakalamak için düşünce yapımızı ve uygulamalarımızı geliştirerek sürdürülebilirliği kurumumuzun her faaliyetine entegre etmek. Sürdürülebilirlik bizim için toplumun ihtiyaç duyduğu her alanda en anlamlı etkiyi yaratmak amacıyla yetkinliklerimizi kullanmak anlamına geliyor. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz çalışmalarımızın neticesinde global ve yerel ölçekte önemli listelerde yer alıyor ve ödüllere layık görülüyoruz. Yarattığımız etkinin uluslararası ölçekte organizasyonlar tarafından da takdir ediliyor olması bizler için büyük mutluluk kaynağı. 2001 yılından bu yana Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde ve üst üste yedinci kez CDP A Listesi’nde yer alan bir şirket olarak aldığımız yüksek puanlarla ilaç sektörünün sürdürülebilirlik liderlerinden biri olmayı sürdüreceğiz.” dedi.2021 yılına ilişkin olarak; toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı faaliyetlerindeki KOBİ istihdamının toplam KOBİ istihdamı içerisindeki oranı %27,4 olurken, personel maliyeti için bu oran %24,1, ciroda %54,5, faktör maliyetiyle katma değerde %25,1 ve üretim değerinde ise %15,8 olarak gerçekleşti.Orta ölçekli girişimlerde çalışan başına katma değer 2021 yılında 173 bin TL olarak gerçekleşti
KOBİ girişimleri için 2009 yılında çalışan başına ortalama katma değer 15 bin TL iken, 2021 yılında bu değer 78 bin TL oldu. KOBİ grupları içerisinde 2009 ve 2021 yılları için en yüksek çalışan başına katma değer sırasıyla 29 bin TL ve 173 bin TL ile orta ölçekli girişimlerde gerçekleşirken, aynı yıllar için bu değerler küçük ölçekli girişimler için sırasıyla 19 bin TL ve 86 bin TL, mikro ölçekli girişimler için ise 8 bin TL ve 28 bin TL olarak gerçekleşti.
KOBİ’lerde çalışan başına personel maliyeti 2021 yılında 40 bin TL olarak gerçekleşti2009 yılında KOBİ girişimleri için çalışan başına ortalama personel maliyeti 8 bin TL iken, 2021 yılında bu değer 40 bin TL oldu. KOBİ grupları içerisinde 2009 ve 2021 yılları için en yüksek çalışan başına personel maliyeti sırasıyla 15 bin TL ve 68 bin TL ile orta ölçekli girişimlerde gerçekleşirken, aynı yıllar için bu değerler küçük ölçekli girişimler için sırasıyla 11 bin TL ve 49 bin TL, mikro ölçekli girişimler için ise 4 bin TL ve 21 bin TL olarak gerçekleşti.İmalat sanayindeki 2 bin 771 KOBİ yüksek teknoloji sınıfında üretim yaptı
İmalat sanayindeki KOBİ’ler teknoloji düzeylerine göre sınıflandırıldığında, %55,9’u düşük teknoloji sınıfında üretim yaparken, büyük ölçekli girişimlerde bu oran %45,9 oldu.
KOBİ büyüklük gruplarına göre incelendiğinde; mikro ölçekli girişimlerin %57’si düşük teknoloji sınıfında üretim yaparken, %31,2’si orta-düşük teknoloji, %11,2’si orta-yüksek teknoloji ve %0,6’sı yüksek teknoloji sınıfında üretim yaptı. Buna karşılık küçük ölçekli girişimlerde bu oranlar sırasıyla %51,3, %30,4, %17,2 ve %1 iken orta ölçekli girişimlerde %50,4, %29,1, %19 ve %1,4 oldu. KOBİ’lerin 2021 yılında doğum oranı %16,1 oldu 2020 yılında doğan KOBİ girişim sayısının, 2020 yılındaki aktif KOBİ girişim sayısına oranı (girişim doğum oranı) %14,8 ve 2020 yılında doğan KOBİ girişimlerindeki istihdamın, 2020 yılındaki aktif KOBİ’lerin toplam istihdamı içerisindeki payı %7,0 iken, 2021 yılında bu oranlar girişim doğum oranında %16,1’e, istihdam payında ise %7,7’ye yükselmiştir.
2021 yılına ilişkin toplam ihracatın %30,4’ünü, ithalatın ise %14,7’si KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildi.
İhracat ve ithalatın KOBİ ve büyük ölçekli girişimlere göre oransal dağılımı (%), 2021
KOBİ’lerin ihracatının %61,3’ü ticaret sektöründe gerçekleşirken, %33,2’si ise sanayi sektöründe gerçekleştirildi.
KOBİ’lerin ithalattaki payı %14,7 oldu
2021 yılı toplam ithalatında; mikro ölçekli girişimlerin payı %0,8, küçük ölçekli girişimlerin payı %4,4, orta ölçekli girişimlerin payı ise %9,5 oldu. Büyük ölçekli girişimlerin payı ise %85,3 olarak gerçekleşti.
KOBİ’lerin ithalatının %62,4’ü ticaret sektöründe gerçekleşirken, %31,4’ü ise sanayi sektöründe gerçekleştirildi.
KOBİ’lerin 2013 yılında 57 milyar dolar olan ihracat değeri 2021 yılında 68 milyar dolara yükseldi. İthalatta ise 2013 yılında 48 milyar dolar olan değer, 2021 yılında 38 milyar dolara düştü.
KOBİ’lerin toplam ihracatının %47,3’ü Avrupa ülkelerine yapıldı
KOBİ’ler tarafından 2021 yılında yapılan ihracatın %47,3’ünü Avrupa ülkelerine, %33,7’si Asya ülkelerine gerçekleştirildi. KOBİ’ler ithalatının %47,4’ünü Asya ülkelerinden, %42,6’sını Avrupa ülkelerinden yaptı.
KOBİ’lerin ihracatının %90,8’ini imalat sanayi ürünleri oluşturdu
KOBİ’lerin 2021 yılı ihracatında giyim eşyası sektörünün payı %12,9, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipmanların payı %10 ve tekstil ürünlerinin payı %9,1 oldu. KOBİ’lerin 2021 yılı ithalatında ise öne çıkan ürünler, %16,3 ile kimyasallar ve kimyasal ürünler, %15,6 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipmanlar %14,6 ile ana metaller ve %6,4 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler oldu.
KOBİ’ler Ar-Ge harcamalarının %27,1’ini gerçekleştirdi
Mali ve mali olmayan şirketlerin 2021 yılına ilişkin toplam gayri safi yurtiçi Ar-Ge harcamasının 15 milyar 458 milyon TL’sini KOBİ’ler gerçekleştirmiştir. Bu harcama mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge harcamasının %27,1’ini oluşturmaktadır. Tam Zaman Eşdeğeri (TZE) cinsinden mali ve mali olmayan şirketlerde toplam 146 bin 735 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. TZE cinsinden bu personelin %43,6’sı KOBİ’lerde istihdam edilmiştir.
KOBİ’lerin 513 patenti tescil edildi
2021 yılında KOBİ’lerin toplam patent başvuru sayısı bin 263 olurken, aynı yıl 513 patent tescil edilmiştir. KOBİ ölçeklerinde ise 454 patent başvurusu ile mikro ölçekli girişimler ve 238 patent tescili ile orta ölçekli girişimler ilk sırada yer almıştır.