Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (21.12.2023)

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE BATARYA YATIRIMLARI İLE SANAYİ VE TEKNOLOJİ ALANINDAKİ İKİLİ İŞ BİRLİKLERİ GÖRÜŞÜLDÜ

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YENİ YATIRIMLARLA HEM ELEKTRİKLİ ARAÇ HEM BATARYA ALANINDA TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çin’in başkenti Pekin’de Çinli mevkidaşları Bilim ve Teknoloji Bakanı Yin Hejun ile Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Jin Zhuanglong ile bir araya geldi. Bakan Kacır, görüşmelerde elektrikli araçlar ve batarya yatırımları başta olmak üzere ikili iş birliklerini ele aldıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla hem elektrikli araç hem batarya alanında Türkiye’yi üretim üssü haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ile sanayi ve teknoloji kapasitesinin geldiği düzeyi Çinli mevkidaşlarıyla paylaştığını belirten Kacır, “Türkiye’de yürüttüğümüz çalışmaları, özellikle dünyada öncü olduğumuz alanları paylaştım. Kendileri de Türkiye’nin elde ettiği kabiliyetleri ve geldiği seviyeyi yakinen takip etmekteler. Çin de yüksek teknoloji alanına muazzam düzeyde yatırım yapan ülkelerden biri ve bu sayede pek çok yenilikçi teknoloji alanında dünyanın öncü ülkelerinden biri olmayı başardı.” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE BATARYA YATIRIMLARI

Elektrikli araçlar ve batarya yatırımlarının ziyaretin odak noktası olduğunu vurgulayan Kacır, “Batarya teknolojileri, elektrikli araçların mütemmim cüzü niteliğinde ve biz elektrikli araç ve batarya alanında Türkiye’yi üretim üssü haline getirmek istiyoruz. Türkiye’nin Otomobili Togg bu konuda attığımız önemli bir adım olarak Türkiye otomotiv endüstrisinin dönüşümüne hız kazandırdı.” şeklinde konuştu.

ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Kacır, önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla hem elektrikli araç hem batarya alanında Türkiye’de üretim kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Çin pek çok elektrikli araç markasına sahip bir ülke, aynı zamanda batarya üretimi konusunda da dünyanın lider ülkesi. Bu anlamda önümüzdeki dönemde Çin firmalarının ülkemize yatırım yapmaları konusunda birlikte nasıl hareket edebileceğimizi muhataplarımızla değerlendirmiş olduk.” dedi.

YENİ İŞ BİRLİKLERİ

Bunun yanında görüşmelerde pek çok farklı alanda da iş birliklerinin değerlendirildiğini anlatan Kacır, “Sağlık endüstrisi bunlardan biridir; aşı, ilaç ve tıbbi cihaz alanında birlikte çalışmalar yürütebiliriz. Raylı sistem teknolojilerinde birlikte çalışmalar yürütebiliriz. Türkiye, bugün kendi elektrikli lokomotifini kendi imkanlarıyla üretebilen bir ülkedir. 160 kilometre/saat hızında elektrikli trenlerimizi kendi imkanlarımızla ürettik ve raylara indirdik. Yüksek hızlı trenlerin geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda da önemli bir çaba ortaya koyacağız ve bütün bu süreçlerde uluslararası iş birliklerine de kapalı değiliz.” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ

Türkiye’nin yenilenebilir enerji teknolojilerinde, güneş enerjisi konusunda Avrupa birincisi, dünya dördüncüsü olduğunu kaydeden Bakan Kacır, “Çin, güneş panelleri konusunda şu anda dünyada lider. Rüzgar enerjisi konusunda iddialı üretici ülkelerden biriyiz. Rüzgar türbinlerinin bileşenlerinin üretilmesi konusunda Avrupa’da ilk 5’teyiz. Bütün bu kabiliyetlerimizi, karşılıklı olarak geliştireceğimiz ortak projelerle daha ileri düzeylere taşıyabileceğimizi değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

YENİLİKÇİ NÜKLEER SİSTEMLER

Nükleer enerji alanında yapılabilecek ikili iş birliklerine de değinen Kacır, “Yine dördüncü nesil nükleer santrallerde, ergimiş tuz reaktörlerinde Çin bu yıl ilk reaktörünü devreye aldı, bu da önemli bir alan. Biz, ilk nükleer enerji santralini Rusya ile iş birliği halinde Akkuyu’da hali hazırda kuruyoruz ve yakın zamanda Akkuyu devreye alınmış olacak. Bununla birlikte yenilikçi nükleer sistemler konusunda da Türkiye’de Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız kazandırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

SANAYİ YATIRIMLARI

Bakan Kacır, “Önümüzdeki dönemde Çin ve Türkiye arasında bütün bu alanlarda bugünkünden daha ileri bir noktada bir iş birliği ortaya koymak adına ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bugün her iki bakanla da görüşmelerimizde bütün bu çalışmaları ele aldık. Ortak bilimsel çağrılar, ortak Ar-Ge projeleri bugünkü seviyeden daha ileri noktaya nasıl taşınabilir, bunları değerlendirdik. Sanayi yatırımları konusunda Türkiye, Çin markaları için Gümrük Birliği üyesi bir ülke olarak, Avrupa Birliği’ne açılan bir kapıdır. Bu anlamda Türkiye’de yatırım yapacak Çin firmalarına sunacağımız imkanları da değerlendirmiş olduk. Bütün bu çalışmalarımızın önümüzdeki dönemde sonuçlar doğuracağına inanıyorum.” dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü Şuayp Demirel’e verildi

Doğal taşa tasarımla ve ihracat yaparak değer katanlar Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği Doğal Taş Gala Gecesinde ödül coşkusu yaşadı.

Doğal Taş Gala Gecesinde, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nce bu yıl 4. Kez Taşa Sanat Katanlar sloganıyla düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda kazananlar ödüllerine kavuşurken, 2022 yılında EMİB üyeleri arasında 6 kategoride en çok ihracat yapan 30 firma da ödül aldı.

Türk doğal taş sektörüne ihracatçı olarak bir ömür veren ve mermerciliğin teknolojisi  ve gelişimine  büyük katkılar sağlayan İş İnsanı Şuayp Demirel’e ise Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü verildi.

Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda birinci Cycle projesiyle Ömer Akkaş olurken, ikinciliği MarbleMetrics Projesi ile, Alican Çalman ve İrem Atalay, üçüncülüğü SALT isimli projeyle Çağla Yıldız, Mehmet Bulut ve Abdulkadir Eren Öztürk kazandı.

Jüri özel ödülünü; MarbleMind projesiyle; Alican Çalman ve İrem Atalay, New Formation isimli projeyle Melike Dolan ve Pixel Wall isimli projeyle Asiye İrem Barut aldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası Yerleşkesinde düzenlenen Doğal Taş Gala Gecesinde konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu,  bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoriye yer verdiklerini 292 başvuruyla geçen yıllardan daha fazla bir katılım almaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

“Önceki dönem Başkanımız Mevlüt Kaya’dan devraldığımız bayrağı büyük bir keyifle taşıyoruz” diyen Alimoğlu, “Jürimizin yaptığı değerlendirmeler sonunda 22 proje finale kaldı. 22 projemiz arasından jürimiz ilk üç projeyi belirlerken, üç projemizi de jüri özel ödülüne layık gördü. Yarışmamıza değer katan tüm katılımcıları tebrik ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin, dünya genelinde doğal taş üretimi ve ihracatında da önemli oyunculardan biri olduğunun altını çizen Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Zengin doğal taş yataklarımız, kaliteli ürünlerimiz, gelecek vadeden teknolojik altyapımız ve rekabetçi fiyatlarımız ile sektördeki gücümüz gün geçtikçe artıyor. Maden sektörü olarak 2022 yılında 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın yaklaşık üçte birine tekabül eden 2,1 milyar dolar doğal taş ihracatı idi. İhracatımızı arttırmak için bu yıl da çok çalıştık. Yıllardır milli katılım düzenlediğimiz Xiamen Fuarını bu yıl da 47 firmamızla gerçekleştirdik. “Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme” Ur-Ge Projesi ile sektördeki firmaların pazarlama ve strateji geliştirme alanındaki kaslarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Cevherimiz Sensin Projesi lisans öğrencilerine burs sağlıyoruz.”

Eskinazi: “Asgari ücret 2024 yılında bir kez belirlenmeli”

Doğal Taş Gala Gecesi’nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, madencilik sektörününde aralarında olduğu, emek yoğun sektörlerde 2024 yılı için asgari ücret belirleme komisyonunun toplantılarını pür dikkat takip edildiğini ifade etti.

“2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin Türkiye’de üretimin devam edeceği bir düzlemi gözardı etmeyeceklerine inanıyoruz” diyen Eskinazi, “Türkiye’de çalışanların yüzde 55-60 arasında bir dilimi asgari ücretle çalışıyor. Bu nedenle Türkiye’de asgari ücrete diğer ülkelerden çok daha fazla anlam yükleniyor. Bugünlerde de gündemin sıcak başlıklarından bir tanesi 2024 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağı. 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’de yaşayan yüksek enflasyon nedeniyle yılda bir kez belirlenen asgari ücret iki kez belirlenir oldu. 2021 yılında 2 bin 852,9 TL olan net asgari ücret 2023 yılında 11 bin 402 TL’ye ulaştı. Bu süreçte asgari ücret yüzde 290 artarken, döviz kuru 13,8 TL’den 29 TL bandına geldi. Döviz kurundaki artış yüzde 109 seviyesinde kaldı. Asgari ücretteki artışı yakalayabilmesi için bugün dolar kurunun 40 TL bandında olması gerekiyor. 28 Mayıs seçimleri sonrasında oluşan yeni ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleyi önceliklendirmiş durumda. Orta vadeli programda 2024 yılı için enflasyon yüzde 33, 2025 yılı için yüzde 15,2 ve 2026 yılı için yüzde 8,5 hedeflendi. Bu şartlar altında 2024 yılından itibaren asgari ücretin yıllık 1 kez artırılması doğru bir yaklaşım olacaktır. Enflasyonda OVP hedeflerinde bir sapma olması durumunda zaten yılda 2 kez asgari ücret belirlemesine geçmek yine bizim elimizde” diye konuştu.

Madenciliğin insanlık tarihi kadar eski bir iş kolu olduğunu, madencilik sektörünün yer altı zenginliklerini ekonomimize kazandırarak, insanlığın konfor alanını genişlettiğini vurgulayan Eskinazi, Türk madencilik sektörünün insanlığın uygarlık seviyesinin artması adına özverili bir şekilde doğaya ve duyarlı, sürdürülebilirlik eksenli bir şekilde üretim yaptığını, tasarımla birleştiğinde madencilikte katma değerin artacağını dillendirdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin fuar organizasyonları, tasarım yarışmaları, URGE Projeleri, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonlarıyla işlenmiş ürün ihracatını artırmak çabası içinde olduğunu aktaran Eskinazi, “Bu sayede Türkiye genelinde doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 65 seviyesinde iken, Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 80’e ulaşmış durumda. Bu başarıda tasarıma yatırım yanında başarılı fuar organizasyonları ve sektörel ticaret heyetleri de etkili oldu” diyerek sözlerini noktaladı.

Jüri yoğun mesai harcadı

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nce düzenlenen, Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasında 292 eseri değerlendiren jüri yoğun bir mesai harcadı. Jüride; “Heval Zeliha YÜKSEL, Öznur TURAN EKE, Ahmet Doğu İPEK, Prof. Dr. Celal Abdi GÜZER, Defne KOZ, Kerem ÖZERLER, Reyhan SEZGİN, Seyhan ÖZDEMİR ve Tanju ÖZELGİN” görev yaptı.

Arkitera ve DAC ekipleri yarışmada danışmanlık görevini üstlenirken, Alimoğlu Mermer, Aytan Mermer, Batı Ege Mermer, D-Style, Gençler Mermer, Modamar, Olimar, Pınar Marble, Sezgin Mermer ve Şenler Mermer sponsor olarak katkı sağladılar.

Ege Maden İhracatçıları Birliği üyeleri arasında 2022 Yılı işlenim doğal taş ihracatı kategorisinde; “METAMAR MERMER SAN.VE TIC.A.Ş., MARTURA STONES A.Ş., CEM-MER DOĞALTAŞ LTD.ŞTİ., TUREKS-GM MERMER LTD.ŞTİ. ve EMEK MERMER SAN.TİC.A.Ş.” ödül alan firmalar olurken, blok ihracatı kategorisinde; “SEZGİN MERMER SAN.TİC.A.Ş., RAVİNİ MADENCİLİK SAN.TİC.A.Ş., MAKOMAR MERMER SAN.TİC.LTD.ŞTİ, AYTAN MERMER MADENCİLİK LTD.ŞTİ. ve ŞUAYP DEMİREL” firmaları ödül mutluluğu yaşadı.

Granit ihracatı kategorisinde en çok ihracat yapan firmalar; “GÖLTAŞ GRANİT SAN. TİC. LTD. ŞTİ., AKTAŞ GRANİT ZAHİRE MADEN LTD. ŞTİ., MEDMAR MADENCİLİKTİC LTD.ŞTİ, EĞİNKA GRANİT MADENCİLİK LTD.ŞTİ. ve NATUREL GRANİT MADENCİLİK LTD.ŞTİ.” ödül listesine isimlerini yazdırırken, katma değerli ürün ihracatı kategorisinde ödül alan firmalar; “SİRMERSAN MERMER SAN. A.Ş., TRAVERTEN MERMER ENDÜSTRİ LTD.ŞTİ., REND MADENCİLİK LTD.ŞTİ., LİON STONE ART LTD.ŞTİ. ve TİRMAR MADEN LTD.ŞTİ.” oldu.

“MEGAMER PROJE MERMER TİC. LTD. ŞTİ., SİRMERSAN MERMER SAN. A.Ş., REND MADENCİLİK LTD.ŞTİ., AFYOM MARBLE SAN. TİC. LTD. ŞTİ. ve HALİL ÖKSÜZ MADENCİLİK LTD.ŞTİ.” firmaları EMİB üyeleri arasında yeni pazarlara en çok ihracat yapan firmalar olarak ödül kazanırken, EMİB’e 2022 yılında üye olan firmalar arasında ilk beş firma; DRL DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ., THREE STARS DIŞ TİCARET A.Ş., TAM MER MERMER LTD. ŞTİ., AEG MADENCİLİK A.Ş. ve “VOLKAN KÖROĞLU EMRE CAN UYSAL A.Ş.” şeklinde sıralandı.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …