Savunma sanayisinin liderlik okulu SAHA MBA’in 4. Dönem Kayıtları Devam Ediyor
SAHA MBA Programı; SAHA İstanbul, TÜBİTAK TÜSSİDE işbirliği ile savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde faaliyet gösteren yönetici, yönetici adaylarına ve firma sahiplerine özel tasarlandı.
Sektör liderleri ve üst düzey bürokratların da bizzat eğitici olarak yer aldıkları Türkiye’nin en prestijli, odaklı ve iddialı MBA programı, öğretim ile, üretilen değerin olabildiğince fazla milli üreticimize ulaştırarak lider yöneticileri yetiştirmeyi hedefliyor. Hem kurumsal hem de aile şirketlerinin sorunlarına cevap veren program ile katılımcılar öğrendiklerini kurumlarına uygulayabiliyor. Yarattığı katma değeri her yıl daha da arttıran program 4. Dönemi kayıtlarıyla devam ediyor.
Müfredatı Dünyanın en popüler MBA programlarının içerikleri esas alınarak onlara denk düzey ve kalitede hazırlanan SAHA MBA, İş dünyasıyla temas halinde olan ve konusunda en iyi yerli ve yabancı akademisyenler, profesyonel eğitmenler ve TÜBİTAK TÜSSİDE’nin uzman kadrosu ile bu seçkin programı uyguluyor.
2022 -2023 döneminde SAHA MBA Programında; 4 temada 42 eğitim başlığı ve temalara ek İş yönetimi simülasyonu, profesyonel mentörlük ve vaka modülleri ile yaklaşık 328 saatlik ders, Sektör Liderleri ve bürokratların tecrübe paylaşım oturumları şeklinde verilen ek dersler ile yaklaşık 350 saatlik eğitim verilecek.
4. Dönem İstanbul ve Ankara’da 30’ar kişilik kontenjan ile açılacak. Adayların ön kayıtlarının tamamlanmasının ardından özgeçmişler puanlanarak programa uygun adaylar seçilecek.
2019 yılında hayata geçirilen SAHA MBA Programının İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere 3 merkezde düzenlenen eğitim programında 2019’dan beri 85 ayrı firmadan 200 yönetici, yönetici adayı ve firma sahibi eğitim aldı. SAHA MBA katılımcılarının dağılımları %40 genel müdür, % 25 üst yönetici adayı, % 25 yönetici aday mühendis ve % 10 ise danışman, mali müşavir gibi yöneticilik yeteneklerini geliştirmek isteyen katılımcılardan oluşmaktadır.
4’ncü MBA 2022 Eylül’de başlayacak.
SAHA MBA 2021- 2022 döneminde savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın yöneticilerinden ve firma sahiplerinden oluşan 90 katılımcımız; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali TAHA KOÇ, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal SAMİ TÜFEKÇİ, SAHA İstanbul YK Başkanı Haluk BAYRAKTAR, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih KACIR, ASELSAN YK Bşk. ve Gn. Md. Haluk GÖRGÜN, TUSAŞ Gn. Md. Prof. Dr. Temel KOTİL, Roketsan Gn. Müdürü Murat İKİNCİ, STM Gn. Müdürü Özgür GÜLERYÜZ, TUA Başkanı S. Hüseyin YILDIRIM gibi birbirinden değerli, sektörün içinde olan, dinamikleri çok iyi bilen sektör liderleri ile tecrübe aktarımları gerçekleştirilmekte.
“Dünyanın 10 MBA’den biri olmayı hedefliyoruz”
SAHA MBA Programı’na sektör yöneticilerinin ve yönetici adaylarının yoğun bir ilgi gösterdiğine dikkat çeken SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Türkiye’nin üst düzey yöneticilerinin, dünyanın ve Türkiye’nin önemli üniversitelerden öğretim üyelerinin yer aldığı uluslararası kaliteye sahip eğitim kadromuz ve müfredatımızla bir ilki gerçekleştiriyoruz. Katılımcılara uluslararası bir bakış açısı ile rekabet edebilme kabiliyeti kazandıran 2021 programımızı, İstanbul’da Bilim Üsküdar’da, Ankara’da Teknopark Ankara’da ve Gaziantep Sanayi Odası olmak üzere 3 merkezde gerçekleştirdik ve oldukça yoğun bir katılım aldık. Harvard, Oxford, Stanford, London Business School gibi dünyanın önde gelen okullarının aralarında bulunduğu on beş üniversitenin MBA programlarını inceleyerek hazırladığımız SAHA MBA ile 5 yılda dünyanın 10 MBA’den biri olmayı ve ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkılarımızı geleceğin yöneticileri yetiştirerek sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
TK Elevator Sefine Denizcilik’in uluslararası feribot projelerinde mobilite çözümleriyle yer alıyor
TK Elevator, Yalova bölgesinin önde gelen kuruluşlarından biri olan Sefine Denizcilik firmasının yeni feribotunda asansör, yürüyen merdiven ve engelli platformları ile gemi içinde güvenli ve sorunsuz ulaşım sağlıyor. Şirket, denizcilik sektörüne yönelik çözümlerinde yüksek mühendislik uzmanlığı ile sınıfının en iyi müşteri hizmetini sunuyor. TK Elevator Anadolu Bölge Müdürü Cumhur Durmuş, TK Elevator’ın denizcilik sektörüne yönelik çözümlerindeki üstün uzmanlığı sayesinde uluslararası üne sahip gemi inşa şirketi ile uzun vadeli iş birliğinin altını çiziyor.
TK Elevator, 4 binden fazla tersane çalışanı ile Yalova bölgesinin önde gelen kuruluşlarından biri olan Sefine Denizcilik firmasının tamamlandığında Norveç’te faaliyet gösterecek olan yeni feribot yapım projesinde asansör, yürüyen merdiven ve engelli platformları ürünleriyle yer alıyor.
Sefine Denizcilik, feribotlarında kullanılan TK Elevator ürünleriyle uluslararası hizmet almanın avantajını yaşıyor. Bu noktada global bir firma olmanın farkını ortaya koyan TK Elevator, müşterilerine uluslararası bakım imkanı ve güvenilir servis hizmeti sağlıyor. TK Elevator, uzman ekibi, 7/24 servis hizmetiyle, ihtiyaç duyulan her zaman ve her yerde üstelik dünya genelinde müşterilerine bu hizmeti veriyor.
TK Elevator’ın kalite standartlarının müşterileri için önemli bir kriter olduğunu belirten TK Elevator Anadolu Bölge Müdürü Cumhur Durmuş, “Denizcilik sektöründe müşteriler için en önemli unsur, asansör ve yürüyen merdiven ürünlerini ihtiyaca göre seçip, monte edip, farklı uluslararası bayrak kurallarına ve küresel standartlara göre üretiyor olmamız. Dünya genelinde hizmet veren feribotlara yönelik ikinci önemli unsur da montaj ve servis ekibimizle hızlı bir hizmet sağlayıcı olmamız. Böylece Sefine Denizcilik gibi müşterilerle uzun vadeli iş birliği avantajından yararlanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Müşterilere ve projelerine göre standart ve özel çözümler geliştiriyor
2018 yılından bu yana Sefine Denizcilik’in toplam 12 feribot projesinde çözüm ortağı olarak çalışan TK Elevator, denizcilik sektöründe mobilite alanında standart ve özel çözümler geliştirerek yolcular ve feribot personeline yönelik güvenliği ve kullanım kolaylığını ön planda tutan çözümler sunuyor. TK Elevator, ürünlerini dünyada kabul görmüş marin standardı olan ISO8383 ve feribotun faaliyet göstereceği ülkenin bayrak kurallarına uygun olarak ürettiği, monte ettiği ve devreye aldığı uzmanlığı ile de tanınıyor.
UTİB VE UHKİB’DEN FİNLANDİYA İLE İŞ BİRLİĞİ ATAĞI BURSA’DAN FİNLANDİYA’YA İŞ BİRLİĞİ KÖPRÜSÜ
Türkiye ile Finlandiya arasında tekstil sektörü odaklı yeni bir iş birliği köprüsü kuruldu. Bursa’da UTİB ve UHKİB’in ev sahipliğinde Finlandiya İş Delegasyonu ile gerçekleştirilen Sürdürülebilir Tekstil Toplantısı’nda ortak çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
Türkiye ile Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) protokolünün imzalanması kapsamında yurda gelen Finlandiya Kalkınma, İş Birliği ve Dış Ticaret Bakanı Ville Skinnari’ye eşlik eden Finlandiya Büyükelçiliği ve İş Delegasyonu (Business Finland) temsilcileri, Bursa’da tekstil sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ev sahipliğinde Sürdürülebilir Tekstil Toplantısında ortak çalışmalara yönelik vizyon belirlendi.
Türkiye ve Finlandiya’da sürdürülebilir tekstil ve döngüsel ekonomi alanlarında faaliyet gösteren sektör firmalarını bir araya getirerek Türkiye ve Finlandiya arasında bu sektörlerdeki ticari ilişkilerle Ar&Ge ve inovasyon iş birliğinin gelişmesine, sektörel uzmanlık deneyimlerinin paylaşılmasına, bilgi alışverişinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleşen toplantılara Türk firmalar büyük ilgi gösterdi.
GÜNDEM, SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKSTİL
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında düşük karbon ve döngüsel ekonomi, sürdürülebilir üretim konularının ana gündem maddesi olduğu Uludağ İhracatçılar Birliği’ndeki (UİB) toplantıda; UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, Business Finland Direktörü Marika Ollaranta, Business Finland Türkiye Temsilcisi Nilüfer Alapınar, UTİB ve UHKİB Yönetim Kurulu üyeleri ile birlik üyelerinin yanı sıra Bursa’daki tekstil firmalarının üst düzey yöneticileri yer aldı.
ENGİN: TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞECEK
İki ülke arasında sektörel iş birliğinin gelişmesini amaçladıklarını söyleyen UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Ülkemiz; ihracatta dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise 3’üncü sırada yer almaktadır. Ev tekstilleri, konfeksiyon kumaşları, spor giyim, fonksiyonel ve teknik iplikler gibi tekstil sektörünün birçok alt grubunda uzmanlaşan UTİB olarak da yıllık 1,4 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Bu başarı; inovasyon, güncel teknolojiler, Ar-Ge projeleri, dijitalleşme ve tasarım yeteneklerine yapılan yatırımların bir sonucudur. Geldiğimiz noktada azalan doğal kaynaklar ve artan nüfus nedeniyle kaynakların etkin kullanımı, tüm endüstriyel operasyonlarda uygulanması gereken bir politika haline gelmiştir. UTİB olarak ekolojik üretim merkezli projelere yoğunlaşmış durumdayız. Üyelerimizin hem yerel, hem de küresel bazlı iletişim ve koordinasyon kurmasına da çok önem veriyoruz. Finlandiya’yı da ihracat rotası anlamında öncelikli ülke olarak görüyoruz” diye konuştu.
TEDARİK ZİNCİRİNE ‘MADE IN TURKİYE’ İMZASI
Onarım, yeniden kullanım ve geri dönüşüm için sürdürülebilir tasarıma ağırlık verdiklerini kaydeden UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir de, “Bölgemiz, küresel markalarla stratejik iş birliğinde önemli bir aktör konumunda. Avrupalı markaların tedarik süreçlerini yeniden değerlendirdiği bu dönem, bize krizden fırsat yaratma imkânı oluşturdu. Bugünlerde güvenli ve sağlam bir tedarik zinciri arayışında ‘Made in Türkiye’ markasının öne çıkmasından yararlanabildik. Kazandığımız ivmenin artarak devam etmesi için üzerimize düşeni yerine getirmekte kararlıyız. Hazır giyim ihracatçıları olarak tasarım ve sürdürülebilirliğe dayalı ürünlerin hem çevresel, hem de finansal açıdan katma değerinin farkındayız. Gençleri ve girişimcileri yenilikçi çözümlerin önünü açmaya teşvik etmek de en büyük önceliğimiz” ifadelerini kullandı.
FABRİKA İNCELEMESİ DE YAPTILAR
UİB’de yapılan toplantıda Fin firmalarının yöneticileri Mirka Puputti, Petri Alava, Sini İlmonen ve Olli Kahkönen sektörel çalışmalarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdiler. Finlandiya’daki sürdürülebilir tekstil çözümleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Business Finland Düşük Karbonlu Endüstriler Programı Direktörü Marika Ollaranta da ülkelerinin 1990’dan başlayarak 2035’i kapsayacak şekilde iklim değişikliğini önlemek için aktif olarak çalıştığını söyledi. Toplantı sonrası Türk firmaları ile ikili görüşmelerde bulunan Business Finland ekibi, Yeşim Tekstil fabrikasını da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.
Lexus 2022 Milano Tasarım Haftası’nda “Lexus: Yarının Kıvılcımları” Sergisini Açtı
Premium otomobil üreticisi Lexus, 2022 Milano Tasarım Haftası’nda markanın tasarım felsefesini ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığının altını çizdi. “Lexus: Yarının Kıvılcımları” temasıyla açılan sergide, Lexus’un insan merkezli ve gelecek odaklı eserleri sergilendi.
Eserler arasında ödüllü mimar ve tasarımcı Germane Barnes’in aydınlatma stüdyosu Aqua Creations ile birlikte yaptığı etkileyici Lexus araç tasarımı, Lexus Tasarım Ödülleri 2022 finalistlerinin yeni prototipleri ve daha sürdürülebilir bir gelecek için Londra Kraliyet Sanat Koleji’ndeki öğrenciler tarafından yapılan geleceğin premium ulaşım çözümü yer aldı.
Lexus’un karbon nötr geleceğe doğru giden adımlarını ve yeni nesil tasarımlarının altını çizen çalışmalar; aynı zamanda markanın teknolojisini, üst düzey işçiliğini ve yenilikçi yanını vurguluyor.
Lexus ve Germane Barnes iş birliğiyle yapılan interaktif ON/ sergisinde, stant üzerinde tam elektrikli Lexus RZ’nin silueti modellendi. Zeminin hemen üzerinde asılı duran bir tel çerçeve içinde işlenen aracın yorumu, Lexus’un elektrifikasyon ve teknoloji anlayışını daha sürdürülebilir bir gelecek vizyonu ile somutlaştırdı. Bu tasarım Aqua Creations’ın Code 130° ismi verilen ipek renkli sarkıt lamba koleksiyonuyla aydınlatıldı.
Ziyaretçiler aynı zamanda, Lexus Tasarım Ödülleri 2022’ye ait gelecek vaat eden altı finalistin çalışmalarını de görme şansı buldu. Finalistler, “İhtiyaçları Önceden Bilmek,” “Yenilikçilik” ve “Cazibe” olmak üzere Lexus markasının üç ana prensibiyle prototiplerini yaptılar. İlk fikirlerini geliştirmek adına üç ay boyunca dünyaca ünlü isimlerden mentörlük alarak prototipleri oluşturdular.
Lexus, Milano’da Londra Kraliyet Sanat Koleji öğrencilerinin yaptığı 2040: Premium’un Gelecek Ruhu temalı projeyle yeni radikal lüks ulaşımı da sergiledi. Öğrenciler projede değişen Avrupalı yaşam tarzını ve Lexus’un rolünü yeniden hayal ederek yeni araç mimarileri tasarladılar. Burada günlük olarak insanlara premium hisler sunan sıfır emisyonlu ve hidrojenle çalışan araç tasarımları ortaya konuldu.
CoolAer Hassas Kontrollü Klimalarda ihracat 2’ye katladı
Elektronik sistemlerin gün geçtikçe hassaslaşması üzerine, Hassas Kontrollü Klimalara olan talep her geçen gün artıyor. Canovate Group şirketlerinden CoolAer İklimlendirme Sistemleri AŞ, yılın ilk yarısında Hassas Kontrollü Klimalardaki ihracatını bir önceki yıla oranla 2’ye katladı. CoolAer Hassas Kontrollü klimalar, başta Hollanda, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine, Paraguay, Meksika dahil Amerika kıtasına, Körfez ülkelerine ve Türki Cumhuriyetlerine ihraç edilmeye devam ediyor. Otomotiv, kimya, ilaç, tekstil gibi, sektör bağımsız hassas iklimlendirme ve nem kontrolü istenen her alanda kullanılıyor. Örnek vermek gerekirse, veri merkezleri, mühimmat depoları, bilgisayar odaları, pano odaları, radar odaları, UPS odaları (Kesintisiz Güç Kaynağı), batarya odaları, trafo odaları, test ve deney odaları, laboratuvarlar ihtiyaç duyuyor.
Pazar potansiyeli yüksek
Hassas Kontrollü Klima ailesini, günümüz koşullarında kullanıcı ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdiklerini kaydeden CoolAer İklimlendirme Sistemleri AŞ Satış ve Pazarlama Müdürü Alper Zülkaroğlu, şunları söyledi:
“Hassas Kontrollü Klimalar, sıcaklık ve nem kontrolünün, gerekli olduğu uygulamalarda kullanılan endüstriyel tip yüksek verimli ve hassas iklimlendirme yapan cihazıdır. Yılda 365 gün ve 24 saat çalışma esasına göre tasarlanan hassas kontrollü klima cihazları, gerekli sıcaklık, nem ve ortamdaki tozun filtrasyonunu sağlayarak, elektronik ekipmanın çalışma ömrünü ve verimliliğini üst düzeye çıkarmaktadır. CoolAer firması olarak, hassas klima ailesini geliştirirken, günümüz koşullarında kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ürünü geliştirdik. Ürünlerimiz, günümüzün tüm ihtiyaçlarına cevap verebilen modern, verimli, estetik ve dayanıklıdır. Kullanım ve satış sonrasında kullanıcıya ve teknik ekiplerin işini kolaylaştıran birçok özelliği de bulunuyor, örneğin tüm komponentlere önden ulaşılırken, rahatlıkla müdahale edilebiliyor. Kısaca, ürünün yaptığı iş ve kullanım alanlarını gözönüne aldığımızda, pazar potansiyeli oldukça fazladır. Yurtiçinde ağırlıklı olarak, veri merkezleri, tekstil fabrikaları, kimya ve ilaç fabrikaları ve otomotiv sektörü bu sistemleri yoğun olarak kullanmaktadır. Nitekim, bu cihazların kullanım alanı çok geniş olduğu için neredeyse her sektörden talep gelmektedir.” diye konuştu.
Enerji verimliliği ve inovatif yaklaşımlar ön plana çıkıyor
Üründe enerji verimliliği ve inovatif yaklaşımların ön planda olduğunun altını çizen Alper Zülkaroğlu, şunları anlattı:
“Ürün genel olarak DX gazlı (direkt genleşmeli) ve su bazlı sistemler olarak, 2 ana kategoriye ayrılıyor. Enerji verimliliğinin giderek ön plana çıkması ve inovatif yaklaşımların artmasıyla Freecooling (serbest soğutma), hybrid, indirekt freecooling özellikli Hassas Kontrollü klimalarda, Ar-ge çalışmaları sonucunda yeni bir model olarak ortaya çıkmıştır. Dünya genelinde enerji tüketimlerinin gün geçtikçe artması, çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğu için sürekli yenilenen taleplerle karşılaşılması, Hassas Kontrollü klima ailesi üzerinde devamlı olarak Ar-ge çalışmalarının sürmesini sağlamaktadır. CoolAer olarak, Hassas Kontrollü Klima ailesinde yurtiçi pazarda lider olarak yolumuza devam ederken, dünya pazarlarındaki konumumuzu güçlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.
EGİAD Melekleri Yılın Melek Yatırım Ağı Seçildi
Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından Kocaeli’deki Bilişim Vadisi’nde bu yıl beşincisi düzenlenen MMG-EURITECH Avrasya Ar-Ge, İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi kapsamında gerçekleştirilen Euritech Awards Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Ödülleri “Yılın En İyilerini Seç” hedefiyle yola çıkarak; halk oylaması ve jüri değerlendirmesi sonucunda 16 yatırım ağı arasından EGİAD Melekleri’ni “Yılın Melek Yatırım Ağı” seçti.
Bu yıl 1 – 2 – 3 Haziran tarihlerinde gerçekleşen zirvede, üç gün boyunca 80 konuşmacı; girişimcilik, arge, savunma, enerji, sağlık, gıda, tarım, yeşil mutabakat, yazılım, fintech, mobilite, geleceğin teknolojileri ve startupların finansmanı konuları üzerinde duruldu. Etkinliğin üçüncü günü gerçekleşen Euritech Awards Avrasya Ar-Ge, İnovasyon ve Teknoloji Ödül Töreni’nde EGİAD Melekleri “Yılın Melek Yatırım Ağı” ödülünü aldı.
Ödül ile ilgili görüşlerini paylaşan Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer; “2011 yılında EGİAD olarak başladığımız girişimcilik çalışmaları ile farkındalığımızı arttırmayı ve önemini yaygınlaştırmayı hedeflemiştik. Bu bağlamda ise en büyük adımı 2015 yılında EGİAD Melekleri’nin TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’na akredite olarak kurulumu ile attık. Böylece İzmir ve Ege Bölgesi’nin tek akredite ağı oldu, olmaya da devam ediyor. Bugün ise elde ettiğimiz başarı ile EGİAD Melekleri hakkında aldığım pozitif geri bildirimler, beni ve Ege Bölgesi’nin birçok iş insanını gururlandırıyor. Bu dönem çalışmaları ile çıtayı yükselten EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Levent Kuşgöz ve tüm icra kurulu üyelerine teşekkürlerimi sunarım” dedi.
EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkanı Levent Kuşgöz ise; “Kuruluşumuzdan bugüne kadar geçen sürede girişimlere ve ekosisteme göstermiş olduğumuz katkılar karşılığında bu ödülü aldığımız için çok mutlu ve gururluyuz. Bugüne kadar 22 girişime 3.5 milyon dolar üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Bundan sonrasında ise bizleri daha büyük bir çalışma ve özveri bekliyor. İzmir ve bölgemizde gerek yatırımcı sayısının, gerekse yatırımların artması için kollarımızı sıvadık. Bu dönem yanımda olan, zamanını, emeğini EGİAD Melekleri’ne ayıran tüm icra kurulu üyelerine ve oyları ile bize bu ödülü kazandıran herkese çok teşekkür ederim” dedi.
İnşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %6,12 bir önceki yılın aynı ayına göre %106,60 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %7,47, işçilik endeksi %1,35 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %133,71 işçilik endeksi %43,75 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %103,46, aylık %6,39 arttı
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %103,46 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %7,92, işçilik endeksi %1,23 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %130,03, işçilik endeksi %43,52 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %117,36, aylık %5,27 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %5,27 bir önceki yılın aynı ayına göre %117,36 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %6,10, işçilik endeksi %1,81 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %145,83, işçilik endeksi %44,61 arttı.
İhracat miktar endeksi %10,0 arttı
İhracat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %10,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %8,2, ham maddelerde (yakıt hariç) %9,1, yakıtlarda %25,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %11,4 arttı.
İthalat birim değer endeksi %39,4 arttı
İthalat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %39,4 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %26,8, ham maddelerde (yakıt hariç) %24,5, yakıtlarda %194,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %10,4 arttı.
İthalat miktar endeksi %3,2 azaldı
İthalat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %19,4 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,6 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %5,4 ve yakıtlarda %20,2 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %11,9 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 Mart ayında 144,7 olan ihracat miktar endeksi %11,9 artarak, 2022 Nisan ayında 161,9 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2021 Nisan ayında 141,8 olan ihracat miktar endeksi %14,4 artarak, 2022 Nisan ayında 162,3 oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %0,3 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 Mart ayında 109,7 olan ithalat miktar endeksi %0,3 artarak, 2022 Nisan ayında 110,1 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi 2022 Nisan ayında 107,3 oldu.
Dış ticaret haddi 2022 yılı Nisan ayında 74,1 olarak gerçekleşti
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2021 yılı Nisan ayında 91,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 17,1 puan azalarak, 2022 yılı Nisan ayında 74,1 oldu.
İşgücü 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 473 bin kişi artarak 34 milyon 225 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puanlık artış ile %53,1 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %71,6, kadınlarda ise %34,9 oldu.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,8 puanlık azalış ile %20,0 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %18,1, kadınlarda ise %23,7 olarak tahmin edildi.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 45,1 saat oldu
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 saat artarak 45,1 saat olarak gerçekleşti.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %21,7 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %14,8 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,5 olarak tahmin edildi.