EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi;“Alsancak Limanı özelleştirilmeli ama kamuoyunun şeffaflık beklentisi karşılanmalı”
İzmir Alsancak Limanı’nın satışıyla ilgili haberler İzmir’in gündemini meşgul ederken, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Alsancak Limanı’nın verimli bir şekilde hizmet vermesi için satışın olması gerektiğine inanıyoruz. Satışın kamuoyunun beklentisini karşılayacak şekilde şeffaf olması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
İzmir Alsancak Limanı’nın yatırıma ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Eskinazi, bu yatırımları devletin yapacak gücü olmadığını o nedenle özelleştirmenin daha doğru bir seçenek olduğunu vurguladı.
İzmir Limanı’nın 2007 yılında bir özelleştirme süreci yaşadığına dikkati çeken Eskinazi, “O yıllarda İzmir’in ihracatını domine eder konumda olan İzmir Alsancak Limanı’nın yoğunluğu nedeniyle 2004-08 yılları arasında ihracatçılar olarak 350 milyon dolar sıkışıklık zammı ödemek durumunda kalmıştık. Sonraki yıllarda Alsancak Limanı’na gerekli yatırımların yapılmaması ve hantal yönetim nedeniyle Aliağa’daki limanlar öne çıktı. Bugün İzmir Gümrük Müdürlüğü’nden 9,2 milyar dolarlık ihracat olurken, Aliağa Gümrük Müdürlüğü 22,5 milyar dolar ihracatı kayda alır hale geldi. Türkiye’nin gözbebeği konumundaki Alsancak Limanı mevcut yapıda her geçen gün kan kaybediyor. Bu kan kaybı özelleştirme ile son bulacaktır” diye konuştu.
Otomotiv ihracatı haziranda da 3 milyar doları geçti
Otomotiv ihracatı haziranda yüzde 9 artışla 3 milyar dolar oldu
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv sektörü ihracatı haziranda yüzde 9 artışla 3 milyar doları geçti. Sektörün ocak-haziran dönemi ihracatı da yüzde 13,7 artışla 17 milyar 337 milyon dolar olurken, aylık ihracat ortalaması ise 2,9 milyar dolar oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Haziran ayı performansımızla birlikte bu yıl üçüncü kez 3 milyar doların üzerinde ihracata imza atmayı başardık. Haziranda otobüs-minibüs-midibüs ve çekiciler ihracatında önemli artışlar ve ülkeler bazında da İspanya, Slovenya, Rusya ve İsrail’e çift haneli artışlar kaydettik.”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi haziran ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 3 milyar dolar ihracata imza attı. Yılın ilk altı ayında da otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 13,7 artışla 17 milyar 337 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-haziran dönemindeki aylık ihracat ortalaması ise 2,9 milyar dolar oldu.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Bu yıl üçüncü kez 3 milyar doların üzerinde ihracata imza attık. Haziranda otobüs-minibüs-midibüs ve çekiciler ihracatında önemli artışlar yaşadık. Ülkeler bazında da İspanya, Slovenya, Rusya ve İsrail’e çift haneli artış kaydettik” dedi.
En büyük ürün grubu Tedarik endüstrisinde 1,2 milyar dolar ihracat
En büyük ürün grubu Tedarik endüstrisinin haziran ayı ihracatı 1 milyar 191 milyon dolar oldu. Binek Otomobiller ihracatı yüzde 12 artarak 984 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 10 artarak 419 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 45 artarak 205 milyon dolar ve Çekiciler ihracatı da yüzde 27 artarak 178 milyon dolar oldu.
Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta yüzde 5 oranında azalış görülürken, yine önemli pazarlardan Rusya’ya yüzde 81, İtalya’ya yüzde 8 artış, Birleşik Devletler’e yüzde 13, Fransa’ya yüzde 2 ihracat düşüşü yaşandı.
Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya yüzde 18, İspanya’ya yüzde 112, Polonya’ya yüzde 34 ihracat artışı, İtalya’ya yüzde 2, Birleşik Krallık’a yüzde 28 ihracat düşüşü yaşandı.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 3, Slovenya’ya yüzde 98, İtalya’ya yüzde 3, Fransa’ya yüzde 6, İspanya’ya yüzde 81 ihracat artışı görülürken, Belçika’ya yüzde 23 düşüş yaşandı.
Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan Fransa’ya yüzde 12 ihracat düşüşü, Almanya, Romanya ve Birleşik Krallık’a üç haneli ihracat artışı yaşanırken Çekiciler ürün grubunda ise Almanya ve Fransa’ya ihracat artışları yaşandı.
En büyük pazar bu kez Fransa oldu
Haziranda ülkeler bazında en fazla ihracat bu kez Fransa’ya yapıldı. Fransa’ya haziran ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 400 milyon dolar oldu. Sektörün en büyük pazarı olan ancak haziranda ikinci sırada yer alan Almanya’ya ihracat da yüzde 4 azalışla 388 milyon dolar olarak gerçekleşti. Üçüncü en büyük pazar Birleşik Krallık’a ihracat da 284 milyon dolar oldu. Geçen ay yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 5, İspanya’ya yüzde 52, Polonya’ya yüzde 7, Slovenya’ya yüzde 70, Rusya’ya yüzde 82, İsrail’e yüzde 129 ihracat artışı, ABD’ye yüzde 30, Mısır’a yüzde 29 ihracat düşüşü yaşandı.
AB ülkelerine yüzde 10 artış
Ülke grubu bazında yüzde 68 pay ile ilk sırada yer alan Avrupa Birliği’ne yüzde 10 artışla 2 milyar 43 milyon dolar ihracat yapıldı. Yüzde 11 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alan Diğer Avrupa Ülkelerine ihracat yüzde 5 azaldı. Bağımsız Devletler Topluluğu’na yönelik ihracat da yüzde 56 arttı.
Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü Begüm Ergin oldu
Yaklaşık 11 yıldır hukuk danışmanlığı ve ilaç sektöründe şirket avukatlığı, hukuk ve uyum başkanlığı gibi görevleri üstlenen Begüm Ergin, Pfizer Türkiye Hukuk Direktörü oldu.2013 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Begüm Ergin, Türkiye’nin önde gelen hukuk firmalarından birinin kurumsal bölümünde hukuk danışmanlığı, kurumsal konular, ihtilaflar gibi alanlarda sorumluluklar üstlendi. Uyum, sözleşme yönetimi, mevzuat danışmanlığı ve diğer kurumsal konularda çeşitli çokuluslu ilaç şirketleriyle çalıştı.
Hukuk firmasında geçen 9 yılın ardından kariyerine şirket avukatı olarak devam etti ve Fas, Tunus, Lübnan, Ürdün ve Suriye Hukuk ve Uyum Başkanı olarak ilaç sektörüne katıldı. Begüm Ergin, bu görevinde sorumlu olduğu organizasyonlarda hukuk ve uyum çerçevesini kurmayı üstlenirken aynı zamanda şirketin çalışanlarının günlük işlerinde hukuk ve uyum bakış açısını yerleştirmek üzere bir düşünce tarzı değişikliği üzerine de eğildi. Pfizer Türkiye Hukuk Direktörü Begüm Ergin şunları söyledi: “Fırsat eşitliğine, çeşitlilik ve kapsayıcılığa önem veren, çalışanlarının kendilerini geliştirmesi için çok çeşitli fırsatlar yaratan ve her adımını etik kurallar çerçevesinde atan Pfizer Türkiye ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.”Aylık en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu
Finansal yatırım araçlarının üç aylık reel getiri oranları, Haziran 2023
Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %17,57, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,71 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %21,56, TÜFE ile indirgendiğinde ise %24,81 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %3,96 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Euro %0,40, Amerikan Doları %2,69, DİBS %10,31 ve mevduat faizi (brüt) %17,28 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın %5,62 ve Euro %1,19 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları %1,14, DİBS %8,88 ve mevduat faizi (brüt) %15,96 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
İhracat birim değer endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %6,6 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,5 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) %11,8 ve yakıtlarda %38,2 azaldı.
İhracat miktar endeksi %15,8 arttı
İhracat miktar endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,8 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %14,6, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,5, yakıtlarda %47,5 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %13,4 arttı.
İthalat birim değer endeksi %13,0 azaldı
İthalat birim değer endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,0 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %10,8, ham maddelerde (yakıt hariç) %26,2, yakıtlarda %32,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %7,1 azaldı.
İthalat miktar endeksi %32,7 arttı
İthalat miktar endeksi Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %32,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde %80,8, ham maddelerde (yakıt hariç) %3,6, yakıtlarda %13,9 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %38,6 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi %1,2 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Nisan ayında 144,8 olan ihracat miktar endeksi %1,2 azalarak, 2023 Mayıs ayında 143,0 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 Mayıs ayında 145,2 olan ihracat miktar endeksi %1,5 azalarak, 2023 Mayıs ayında 143,0 oldu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi %0,3 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Nisan ayında 133,2 olan ithalat miktar endeksi %0,3 artarak, 2023 Mayıs ayında 133,6 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 Mayıs ayında 120,0 olan ithalat miktar endeksi %16,7 artarak, 2023 Mayıs ayında 140,0 oldu.
Dış ticaret haddi 2023 yılı Mayıs ayında 86,8 olarak gerçekleşti
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2022 yılı Mayıs ayında 76,4 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 10,4 puan artarak, 2023 yılı Mayıs ayında 86,8 oldu.