Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (12.04.2023)

UTİB’İN 2022 YILI OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, küresel daralmaya rağmen kilogram başı ihracat değerlerinin 8,9 dolara yükseldiğini belirterek, “Bursa, bu tabloyla Türkiye’nin üretim üssü konumunda. Sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla sektörümüzün rekabetçiliği daha da artacak” dedi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) 2022 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yerleşkesinde gerçekleştirildi. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin yönetiminde, UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar ve UTİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, Birliğin 2022 boyunca gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verildi. UTİB üyeleri, toplantıda sektörün geleceğine yönelik istişarede bulundu.

‘KİLOGRAM BAŞINA İHRACAT DEĞERİMİZ 8,9 DOLAR’

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Birlik olarak ihracatta dünya sıralamasında üst basamaklarda yer almaya devam ettiklerini vurgulayarak “Geçen yılki küresel daralmanın etkilerine karşın ülkemizin tekstil ve ham maddeleri ihracatı yüzde 3,1 arttı. Tüm olumsuzluklara rağmen ihracat performansımızı 1 milyar 352 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirdik. Tekstilde kilogram başı ihracat değerimiz 8,9 dolar oldu. Tüm bu veriler, Bursa’nın Türkiye’nin üretim üssü konumunda olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Tekstilin kalbinin attığı şehrimizde, tüm paydaşlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde hareket ediyoruz. Hem bölgemiz, hem de ülkemiz ihracatına katma değer sağlıyoruz. Birlikte hareket etme ruhunu sağlamamıza yardımcı olan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) başta olmak üzere tüm tekstil sektörü temsilcilerimize değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE İLK KEZ TÜM BİRLİKLER AYNI ÇATI ALTINDA’

UTİB’in 2022 boyunca gerçekleştirdiği faaliyetlere dikkati çeken Başkan Pınar Taşdelen Engin, “Dünyada tekstil dikeyinde yapılan tek girişimcilik programımız TechXtile Start-Up Challenge’da büyük başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Özellikle yurt dışındaki birçok kurum ve kuruluştan projemiz ile ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık. Tekstildeki birçok problemin çözümünü merkeze alan ve bu noktada başarılı projeler ortaya koyan Start-Up’larımız, sektörümüzün dinamizmini artırıyor ve bize büyük kolaylık sağlıyor. Öte yandan geçen yıl başlattığımız Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışmamız da Türkiye’de ilk defa aynı çatı altına birleşen 5 tekstil ve 5 hazır giyim birliğinin desteği ile tekstil tasarımı ve tekstil mühendisliği eğitimi gören geçlerimizin gençlerimizin yenilikçi, fonksiyonel ve estetik tasarımlar ortaya çıkarmalarına imkân sağlıyor.” diye konuştu.

‘KADINLAR DAHA ÇOK YER ALMALI

Kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması gerektiğine de dikkati çeken Taşdelen Engin, “Sektörümüz özelinde ve ülkemiz genelinde ekonomik kalkınmanın ve sürdürülebilirliğinin sağlanacağı bir sistemde mutlaka kadınlar yer almalı.  Uludağ İhracatçılar Birliği’nde (UİB) birlikte çalıştığımız ekibin yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. UTİB Yönetim Kurulumuzda ise 7 üyemiz kadın. Her biri alanında başarılı ve güçlü kadınlar ile bir arada olmaktan dolayı kendimi çok mutlu hissediyorum. Bu tabloyu daha da büyüteceğiz.” dedi.

UHKİB’İN 2022 YILI OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRDİ

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) 2022 yılı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon’da birlik üyelerinin katılımıyla yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, geride bırakılan 2022 yılında yaşanılan salgın, savaş, enerji sıkıntısı gibi sorunların sonuçlarının 2023 yılında ortadan kalkmasını beklerken 6 Şubat ve sonrasında yaşanan depremlerin ve can kayıplarının Türkiye’yi bir kez daha derinden yaraladığını belirtti. Yaşanan depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ve acı sonuçları yaşayan vatandaşlara  acil şifalar dileyen Nüvit Gündemir, “2022 yılında Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörümüzün ihracatı, yüzde 4,8 artışla 21 milyar 205 milyon dolar olurken, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak ihracatımızı yüzde 13,3 artışla 1 milyar 99 milyon dolara taşıyarak yılbaşında tespit ettiğimiz hedefimizi de aşmayı başardık” dedi.

“2022 VERİMLİ BİR YIL OLDU”

En önemli ihracat kalemlerinin olan kadın ve erkek dış giyim, suni-sentetik ev tekstili, diğer ev tekstili ve giyim aksesuarları olduğunu hatırlatan Gündemir, “Başta İspanya, Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi büyük pazarlar olmak üzere 160 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu süreçte Birliğimizin ihracatında ortalama kilogram değeri ise 20 doları aştı. Sektörümüzün ana pazarlarına yapılan ihracatta elde edilen kilogram başına birim değerler de sektörümüzün yüksek katma değerli üretim ve pazarlama gücünün göstergesidir. Aynı zamanda Ar-Ge, inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucudur. Bu dönemde Birliğimizin kadın dış giyim ihracatında kg birim değeri 34,1 dolar, suni sentetik yatak giysilerinde 31,7 dolar ve erkek dış giyim ürünlerinde ise 23,7 dolar düzeylerine yükseldi. Bu başarı sadece 2022 yılı için değil,  pandemi sonrası değişen pazarda çeviklik ve ürün yelpazemizin zenginliği sayesinde son 3 yıl boyunca her yıl % 10 ve ustu büyümeleri yakaladık” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ARTIK ÜRETİMDE VERİMLİLİK VE OTOMASYONA AĞIRLLIK VERMELİ”

2023 yılında ise ilk 3 aya bakıldığında Türkiye hazır giyim ihracatının %4,4 azalışla 5 milyar 204 milyon USD olurken UHKİB de %4,6 oranında azalışla 273 milyon USD ihracat gerçekleştirildiğini anlatan Gündemir, “Daralan Avrupa pazarında bir taraftan hacim düşerken diğer taraftan Uzakdoğu ülkelerinin dampingli fiyatlarla pazara hücum etmesi daralan pazarı izah etmemize yeterli değil. Ülkemizdeki geçtiğimiz dönemlerdeki döviz politikaları sonucu enerji ve işçilik maliyetlerimizi rekabetçiliğin dışına taşıyor. Önümüzdeki seçim dönemi sonrası birtakım dengelemeler olsa da şunu unutmayalım; Türkiye’nin artık fiyat öncelikli politikalarla pazarda genişleme yakalaması çok zor. Üretim metotlarımızda daha fazla verimlilik ve otomasyona çalışmamız gerekir. Aynı zamanda pazardaki urun segmentinde kendimizi doğru konumlandırmamız gerekecektir” dedi.

“UHKİB ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR”

UHKİB olarak proje ve çalışmalarının aralıksız olarak devam ettiğini söyleyen Nüvit Gündemir, kümelenme projeleri kapsamında ‘Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’ URGE projelerinin başarıyla tamamlandığını anlatarak çalışmalarını şu şekilde anlattı:

“UTİB ile ortaklaşa düzenlediğimiz “TechXtile Start-Up Challenge” zirvesinin, tekstil ve moda dışındaki sektörler için de rol model olmaya başladığını gururla takip ediyoruz. Bu yarışmaya katılan yarışımcıların bazıları değerli ölçüde yatırımlar alarak projelerini ıs modeli haline çevirdiler. Projelerimizden biri de Moda Tasarım Teknolojilerinde Kalıp Geliştirme Eğitim Programı. 2022 yılında başlayan programımız 2 yıl sürecek olan teorik ve pratik eğitimden sonra başarılı olan gençlerimiz sektörümüzde istihdam edilecek. Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarım Bölümü işbirliği ile İstanbul Moda Akademisi ile beraber zengin bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz.

Sektörümüzün ve bölgemizin bu alandaki işgücü eksiğini tamamlamak için elimizden geleni yapıyoruz ve değerli bir program yürütüyoruz. Sizlerin de programı takıp etmenizi ve özellikle mezun olacak öğrencilerin üretimdeki konumlandırılmasında yardımcı olmanızı dilerim. Yine 2022 yılında Türkiye’de ilk defa tüm tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri olarak ortak yürüttüğümüz Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışması düzenliyoruz. Sonuçlarını bu yıl paylaşacağımız tasarım yarışmamız ile özellikle spor ve aktif giyim alanında yeni trendleri sektörümüze kazandırmayı hedefledik. Yeni ürünler, yeni tasarımlar ile dünya hazır giyim sektöründe söz sahibi olabilecek alt yapıyı sizlerle birlikte sektörümüze kazandırmaya devam edeceğiz.  2022 yılında Sosyal Uygunluk ve Sürdürülebilirlik Eğitimi, Accummark Gerber, Temel Düzey Modelistlik, CPI Sosyal Uygunluk vb. eğitimler gerçekleştiriyoruz.”

Avrupa Birliği’nin en büyük ticaret ortakları olduğunu belirten Gündemir, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat ile kamu ve özel sermayeyi iklim ve çevresel eylemlere yönlendirmek için birtakım aksiyonlar alacağını taahhüt ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Mutabakatın bizim için önemli boyutu ise çevresel problemleri Avrupa Birliği’nin tek başına çözemeyeceğinden hareketle, Avrupa Birliği’nin işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekleyecek olması. Tüm birliklerin katıldığı sürdürebilirlik komitesi ile bu konuda sizlere yardımcı olmak için çalışmalar devam ediyor. Mümkün olan fonları da bu çalışmalara eklemek istiyoruz, konu hakkında iletişimde kalmanızda fayda var.”Toplantının ardından birlik üyeleri toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

Geleceğin e-ödeme çözümü Payten Payment Gateway, ödeme geçidi alanında 2.0 dönemini başlatan geliştirmelerini sunuyorTürkiye’nin en büyük online ekosistemini yöneten, Avrupa’nın lider ödeme sistemleri şirketi Payten 24 yıllık sektör deneyimi ve Ar-Ge çalışmaları ile sürekli geliştirdiği Payten Payment Gateway çözümü ile ödeme geçidi alanında 2.0 dönemini başlatıyor. Yeni kimliği ve yeni özellikleri ile her ölçekten işletme, e-ticaret firmaları ve pazar yerlerine tam donanımlı ödeme teknolojileri sunan bu çözüm, Türkiye’nin en geniş kapsamlı ödeme geçidi çözümü olma özelliğini taşıyor.Türkiye’nin önder markalarını da içeren ve e-ticaret, perakende, sigorta, otomotiv, zincir işletmeler, eğitim, enerji/yenilenebilir enerji, seyahat, araç kiralama, zincir işletmeler ve daha birçok farklı sektörden işletmenin ödeme alma süreçlerinin kolaylıkla ve düşük maliyetle yönetilmesini sağlayan, benzersiz kapsama sahip Payten Payment Gateway, vizyoner bakış açısı ile sektörü tazeleyen ve geliştiren yeniliklerini sunmaya devam ediyor.  Sürekli genişleyen kapsamı ile Türkiye’de “rakipsiz” konumunu koruyan ve geleceğin e-ödeme çözümü olarak konumlanan Payten Payment Gateway çözümünü ve yeniliklerini konuşmak üzere Payten Türkiye Ülke Müdürü Burak Kutlu’nun katılımıyla gerçekleştirecek.

V Club’dan açıklama: “Mahkeme, hakkımızdaki asılsız iddialara dur dedi”

V Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, şirketleri hakkında bir süredir bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili, ‘’Gerçeği yansıtmayan, iftira niteliğindeki bu haberlerle ilgili başlattığımız hukuki süreç sonuç verdi, mahkeme bu haberlerin erişimine engel getirdi, adalet yerini buldu,’ dedi.

V Club Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, bazı haber sitelerinde şirketleri aleyhinde çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

“Maalesef geçtiğimiz dönemde bazı ulusal yayın organları ve birtakım haber sitelerinde şahsım ve şirketimiz V Club hakkında, yanlı, gerçeği yansıtmayan, iftira niteliğinde haberler yayınlandı. Tamamen ticari itibarımızı zedelemeye yönelik, güdümlü, karalama amaçlı ve hiçbir gerçekliği olmayan bu haberlerle ilgili vakit kaybetmeden suç duyurusunda bulunduk.

13.12.2022 ve 05.04.2023 tarihlerinde T.C. İstanbul 8. ve 7. Sulh Ceza Mahkemeleri’ne yaptığımız başvurular sonrasında ilgili haberlere ilgili “yayından kaldırma” kararı çıkmıştır. Ülkemizin, güvendiğimiz yargısı, bu mesnetsiz iftiralar hakkında gereğini yapmış adalet yerini bulmuştur” dedi.

“Bu zihniyetle mücadelemiz sürecek”

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında binlerce gayrimenkul satışı gerçekleştirirken işimizi her daim hak, hukuk ve ticari ahlak çerçevesinde yürüttük. Hakkımızda açılmış tek bir dava bile yok. Hal böyle iken, gazeteciliğin en temel ilkelerine bile uymayan, basın ahlak ilkelerini hiçe sayan, adeta itibar suikastı yapmaya yönelik bu zihniyetle mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Dış Ticaret Endeksleri, Şubat 2023
Ciro Endeksleri, Şubat 2023
Perakende Satış Endeksleri, Şubat 2023

Egeli mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ihracatçıları 2023 yılında 1,1 milyar dolar ihracat hedefliyor

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan 7. Birlik olma çabasında.

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerini bünyesinde buluşturan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (EMKOÜİB), 2022 yılında 940 milyon dolara çıkardığı ihracatını, 2023 yılında 1 milyar 100 milyon dolara taşımayı hedefliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2022 yılı Mali Genel Kurul Toplantısında konuşan EMKOÜİB Başkanı Ali Fuat Gürle, 2022 yılında göreve geldikten sonra 1 yıllık dönemde tüm zorluklara rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını dile getirdi.

Mobilyacıların hedefi dünyada ilk 5

Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin 2022 yılında gerçekleştirdiği 8,4 milyar dolarlık ihracattan yüzde 11 pay aldıklarının altını çizen Gürle, “Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız yalnızca ihracat rakamlarını yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile daha katma değerli ürünler ihraç ederek birim fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle toplam ihracatımızı arttırmak. Dünya ihracatında ilk 8 de yer aldığımız mobilya sektöründe hedefimiz ilk 5 ve daha yukarısı” diye konuştu.

1 milyar doları aşmak için etkinlikler arka arkaya

Ege Bölgesi’nde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatını artırmak içi yoğun bir etkinlik takvimi planladıklarını vurgulayan Gürle sözlerini şöyle sürdürdü; “İlk organizasyonumuz MODEKO İzmir Mobilya fuarı ile eşzamanlı olarak gerçekleştireceğimiz Fas, İsrail ve Suudi Arabistan alım heyetleri olacak. Ağustos ve Ekim aylarında Ticaret Bakanlığımızın uzak ülke pazarlarına yönelik belirlediği strateji doğrultusunda Amerika ve Güney Afrika’ya yönelik yurtdışı pazarlama faaliyetlerimiz olacak. Yıl sonuna doğru ise ‘Aegean Furniture’ ismiyle yürütülen Ur-Ge Projemiz kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik mobilya heyetimiz sürecini yürütüyoruz. Bu yıl deprem nedeniyle Mayıs ayına ertelenen Modeko Uluslararası İzmir mobilya fuarına info stant ile katılım sağlayarak desteğimizi sürdüreceğiz. Bölgemizin en önemli fuarlarından Modeko fuarını önemsiyoruz, firmalarımızın da fuara sahip çıkmasını istiyoruz.”

Tasarım yarışmasının teması “Smart Furniture”

Ege Bölgesi’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatındaki ortalama ihraç fiyatının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Başkan Gürle, “Katma değerli mobilya ihracatına dikkat çektiğimiz, sektöre yeni tasarımcılar kazandırmayı hedeflediğimiz projemiz   Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızı bu sene 3. Kez “Smart Furniture” temasıyla düzenliyoruz. Mobilya sektörünün markalaşması ve tasarım odaklı üretime yoğunlaşabilmesi için tasarımcılarla firmalarımızı ortak bir düzlemde buluşturmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Ege Bölgesi odundışı orman ürünleri ihracatında yüzde 55 pay alıyor

Defne ve kekikte Türkiye’nin dünya ihtiyacını domine ettiği bilgisini paylaşan Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Egeli ihracatçıların odundışı orman ürünleri sektöründe ortalama ihraç fiyatının 3,5 katı birim fiyata ihracat yaparak odundışı orman ürünlerine değer kattıklarını, 2022 yılında Türkiye Geneli ihracatın yüzde 55‘lik büyük kısmına da imza attıklarını ifade etti.

2022 yılında baharat sektörünün dünya genelindeki en büyük kuruluşlarından olan Avrupa Baharat Birliği’nin Genel Kurulu’na evsahipliği yaptıklarını belirten Gürle, “Çok bir başarılı organizasyonla 40 farklı ülkeden üst düzey yöneticilerin katılımlarıyla çok önemli bir organizasyon imza attık. İhracatçılarımız, sektörün en önemli firmalarıyla ile bağlantı kurma şansı elde etti. Önümüzdeki dönemde ihracatımıza yansımasını da görmeyi bekliyoruz” dedi.

Odun dışı orman ürünleri sektöründe ithalatçıların taleplerine uygun üretim yapılması için çalışma grubunda projeler geliştirdiklerine vurgu yapan Gürle konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun ise pa ve tağşiş sorunu. Bu ürünlerin doğru metotlarla üretilmesi ayrıca, defne, adaçayı, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarının arttırılması gibi amaçlarla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Üyelerimizin karşılaştığı sorunları çözmek için gerekli çalışmaları yürüterek ilgili mercilere girişimlerde bulunuyor, üyelerimizin haklarını savunuyor, sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda çiftçilerimizle el ele vererek ürünümüzün değerinde satılması için ortak çalışmalara imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde Odundışı orman ürünleri sektörümüz için Uluslararası alanda Türk malı algısını güçlendirmek adına, uluslararası projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Kınık TDİOSB tıbbi aromatik bitkisel sektörüne güç verecek

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim Organize Sanayi Bölgesi’nin ortakları arasında yer aldığı bilgisini veren Başkan Gürle, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve buna bağlı sanayi gelişimini sağlayarak İzmir’in bu konuda öncü hale gelmesini hedefliyoruz. Bir diğer amacımız, proje alanındaki üretimle birlikte ülkemizin büyük ithalat kalemlerinden birisi olan tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli türlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-ge çalışmaları, ata tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek” tespitinde bulundu.

Kâğıt ihracatı 560 milyon dolara ulaştı

 Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatında kâğıt sektörünün lokomotif olduğunu paylaşan Gürle sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’nin kâğıt ihracatından yüzde 20 pay alıyoruz. Kâğıt sektörümüz 2022 yılında ihracatta bir önceki yıla göre Dolar bazında yüzde 30’luk bir artış göstermiş 560 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kâğıt sektörü için ülkemizde kâğıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantısında 2023 yılı bütçesi 28 milyon 600 bin TL olarak kabul edilirken, 2023 yılı iş programı da şekillendirildi.

Genel kurul sonrasında 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından depremzede vatandaşlar için yaptırılar 3 bin yatak ve diğer yardımlarına katkı sağlayan 25 üyesine teşekkür sertifikası takdim edildi.

Teşekkür sertifikası alanlar; “Alkim Kağıt A.Ş.-Ferit Kora, Atermo Mobilya-Yaşar Atalay, Atılım Metal Ahşap Doğrama-Suat Yılmaz, Decosit-Hikmet Güngör, Detaycı Koltuk-Engin Özcan, Emek Lamine-Aşkın Atalay, Ermiş Mobilya/Simre-Özge Ertuğrul Parlas, FMS Elit-Fahrettin Utuş, İmran Koltuk-İmran Yük, Kemal Çiğdem Büro Koltuk-Serdar Çiğdem, Mart Masa-Murat Arslan, Mega Yatak-Engin Çakmak, NERR Ofis-Taner Uygul, Oben Koltuk-Murat Sazboğazoğlu, PİERLOTİ-Selim Özalp, Tezkar Mobilya-Kadir Tezel, Türkcan Mobilya-Mustafa Türkcan, Uygul Mobilya-Musa Uygul, Vino Mobilya-Mehmet Uzman, Work Consept-Caner Uygul, Zorlu Koltuk-Mehmet Zorlu, Ferit Kora, İnci Safaş Sünger ve Mobilya-Turgut Oral, Yaşar Dış Ticaret-Cüneyt Başbakkal” oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri’nden deprem bölgesindeki kadınlar için dayanışma zinciri

 Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı 11 ilde ilk günden beri bütün kaynaklarını bölgeye seferber eden Ege İhracatçı Birlikleri bu kez de üç senedir başarıyla yürüttüğü EİB Export-Up Mentörlük Programı ile afet bölgesindeki kadın girişimcilere yardım elini uzatıyor.

6 Şubat sabahından itibaren tüm mesailerini depremin yaralarını sarmaya vakfettiklerini vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak, ilk etapta Ticaret Bakanlığımızdan 6 milyon liralık bir kaynağımızı ayni yardım olarak kullanmak için izin aldık. İlk andan itibaren bugüne kadar deprem için çalışmadığımız bir dakika bile yok. Ülkemizin ilerlemesi için, çok seslilik için, demokrasi için taşın altına elini koyan kadınlarımıza ihtiyacımız var. Biz EİB olarak Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında öncü bir rol üstleniyoruz. Çünkü ana misyonumuz sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak.” diye konuştu.

EİB, GAİB ve EGİKAD güçlerini birleştiriyor

Başkan Eskinazi, “Afet bölgesindeki 11 ilimizde yurtdışına mikro ihracat yapan, kurumsallaşmış, coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalışan, sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapan, uluslararası organik sertifikalara sahip, e-ticaret ve e-ihracat ile uğraşan yataya yayılan yüzlerce kadın girişimciye ulaşan kolektif yapılanmalar mevcut. Biz dahada güçlenip süreci yönetmek istiyoruz. Bu yüzden Türkiye’ye rol model olan EİB Export-Up Mentörlük Programımızın yeni dönemini Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliğiyle ticari faaliyetleri sekteye uğrayan 11 ildeki 11 kadın girişimcimize yönelik kurgulayacağız.” dedi.

Export-Up Mentörlük Projesinin ilk döneminde tekstil sektörünün kadın temsilcilerinden Gözde Destek’e 6 ay boyunca mentörlük yaptığını anlatan Eskinazi, “Faydalanıcımız daha önce Türkiye’de üretilmemiş olan akıllı tekstil ürün grubunun üretimini Ar-Ge çalışmaları sonucunda iki yıldır gerçekleştiriyordu. Mentörlüğüm süresince firmasının numune örneklerini görüşmeler aşamasında inceleyerek ürün gelişim sürecine katkı sağladım. Faydalanıcımızın akıllı tekstil konusunda çalışmalarına ek olarak önümüzdeki süreçte ABD’de isim tescili için başvurularının onaylanması neticesinde ABD pazarında da etkin bir rol alacak.” diye konuştu.

Export-Up Mentörlük Programımız üç senedir başarı hikayeleri yazıyor

Ege İhracatçı Birlikleri olarak 2019’da Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında ilk kez dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi BM Global Compact’a imza attıklarını hatırlatan Başkan Eskinazi sözlerini şöyle tamamladı:

“Global Compact’a üye olan ilk ihracatçı birliği olarak 2022 yılında da Global Compact ve UN Women ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri WEPs imzacısı olduğumuzu duyurduk. Yaklaşık 5 yıldır Global Compact’ın öncelikli prensiplerinden biri olan; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın işgücünün güçlendirilmesiyle ilgili birçok süreci yönetiyoruz. Bu sürecin en önemlilerinden biri; Türkiye’de kadın ve genç girişimcilere yönelik ilk ihracat odaklı mentörlük programı Export-Up Mentörlük Programımız üç senedir başarı hikayeleri yazıyor. Hem Türkiye’de kadın işgücü temsili en yüksek kurumlardan biri hem de Yönetim Kurullarında da kadın temsili en yüksek kurumlardan biriyiz. Bütün Yönetim Kurulu üyelerimiz kadın haklarıyla ilgili STK’larda aktif görev alıyor.”

Kadın Dayanışmasının En Güzel Örneği

Ege İhracatçı Birlikleri’nin Export-Up Mentörlük Projesi ile girişimci depremzede kadınlara sunmuş olduğu desteği takdir eden Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “Ege İhracatçı Birlikleri, depremin ilk gününden bu yana destekleriyle bizlere güç ve umut verdi. Özellikle bölgemizde faaliyet gösteren girişimci kadınlar için kadın dayanışmasının en güzel örneğini sergilerken ekstra bir çaba gösterdiler. Bölgede depremden dolayı maddi-manevi hasar gören kadın işletmecilere destek olmak adına Export-Up Mentörlük projesi kapsamında çalışmak için harekete geçildi. Proje ile bugüne kadar birçok başarılı işe imza atıldığına ve faydalı olduğuna tanık olduk. Aynı pozitif etkileri depremden dolayı zor günler geçiren girişimci kadınlar için de görmeyi umut ediyoruz. Bölge ile ilgili gelişmelere kayıtsız kalmayan, bu anlamlı dayanışma projesiyle bölgemizdeki girişimci kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiren Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi’ye ve emeği geçen tüm ekip arkadaşlarına şükranlarımı sunuyor, Export-Up Mentörlük projesinin deprem bölgesindeki kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Son başvuru tarihi 14 Nisan

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli, “İlk dönem 6 ay boyunca mentörlük yaptığım faydalanıcımız Betül Buzludağ Aydemir, kurumsal hayattan ayrılarak tekstil ve promosyon ürünleri üzerine olan girişimini 2015 yılında filizlendirmeye başlamıştı. Export-Up sayesinde şu anda Türkiye’deki birçok ulusal ve uluslararası firmanın ürünlerini üretmeye, bu firmaların uluslararası iştiraklerinden de siparişler almaya başladı. Export-Up Programımızın yeni fazında İzmir iş dünyasının temsilcileri, deprem bölgesindeki 11 kadın girişimcimize eğitim, danışmanlık ve deneyim paylaşımlarıyla tekrardan ihracata dönmeleri amacıyla mentörlük hizmeti sunacak. Faydalanıcı-mentör eşleşmeleri kadın girişimcilerimizin faaliyet alanları ve ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleşecek. 14 Nisan 2023 tarihinde başvuru sürecimizi tamamlayacağız.” dedi.

Biz kadınların güçlendiği bir çağ istiyoruz

Seyfeli, “Türkiye, 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracata imza atarken, ülkenin önemli üretim ve ihracat üssü konumundaki deprem bölgesindeki illerimiz 2022 yılında ihracatlarını yüzde 4’lük artışla 19,6 milyar dolardan 20,5 milyar dolara çıkardı. Deprem sonrasında ise 11 ilin ihracatı Şubat ayında yüzde 42’lik düşüşle 1 milyar 707 milyon dolardan 985 milyon dolara, Mart ayında ise yüzde 20’lik düşüşle 1 milyar 997 milyon dolardan 1 milyar 590 milyon dolara geriledi. Deprem bölgesindeki kadınlarımız 6 Şubat’tan bu yana hem en ön safta sahada gece gündüz demeden görev alıyor hem de binbir zorluk içinde ticari faaliyetlerini devam ettirmeye çalışıyor. Biz kadınların güçlendiği bir çağ istiyoruz.” diye konuştu.

EGİKAD’dan kadınlara yönelik iki tane Uluslararası Avrupa Birliği projesi

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Şahika Aşkıner, “EGİKAD olarak kadınlara yönelik iki tane Uluslararası Avrupa Birliği projesi yürütüyoruz. Birincisi İzmir Valiliği’nin koordinatörü olduğu EGİKAD’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi ile ortak yürüttüğü yaratıcı kadınları iş hayatına sokmak için uluslararası ‘Mira-İş Dünyasında Yaratıcı Kadınlar (Creative Women in Labor Market) projemiz, Portekiz, İngiltere ve Romanya’dan ortaklarımızla iki senedir devam ediyor. Mira Projemizde birçok pilot eğitim düzenledik. Hem İngiltere, Portekiz ve Romanya’dan gelen girişimcilere hem de projeye Türkiye’den katılan bütün girişimcilere İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde eğitimler verdik. Diğer projemiz de EGİKAD’ın koordinatörü olduğu evdeki kadınların dijitalleşmeyi daha fazla öğrenmeleri ve dijital beceriler edinmeleri için yürüttüğümüz DAS (Digital Age Skills) Projemiz Litvanya, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya’dan ortaklarımızla başarıyla devam ediyor.” dedi.

Aşkıner, “Egeli kadınlar olarak her sene daha fazla kadın girişimciye ulaşmaktan, destek olduğumuz kadın girişimcilerimizin sayısını artırmaktan gurur duyuyoruz. EGİKAD üyelerimiz içinde hazırgiyim ağırlıklı olmak üzere yılların deneyimine sahip ihracatçı kadın üyelerimiz var. Hem İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı olarak hem de EİB’te Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi de dahil olmak üzere birçok alanda uzun yıllardır görev yürüten 30 senelik ihracat geçmişi olan bir iş insanı olarak EGİKAD’ın Başkanlığına seçildiğim ilk günden beri ihracata başlamak isteyen kadın girişimcilerimizi ihracata başlatmak, yurtdışındaki kontaklarını geliştirmek, onları farklı ülkelerden iş kadın dernekleriyle tanıştırmak ve B2B’ler yapmalarını sağlamaya yönelik bir proje planlıyordum. Bütün tecrübemi ve iletişim ağımı EİB Export-Up Mentörlük projemize yansıtmak, deprem bölgesindeki kadın girişimcilerimiz için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım.” diye konuştu.

Ülke ihracatına yüzde 9’luk katkı

Türkiye’nin ihracatından yüzde 9’luk pay alan depremin büyük yıkıma yol açtığı 11 ilin ihracatı sektörler bazında irdelendiğinde, 3 milyar 490 milyon dolarlık ihracatla hububat bakliyat yağlı tohumlar zirvede yer alıyor.

2021’de 3 milyar 363 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırarak ihracat şampiyonu olan tekstil sektörü 2022 yılındaki 3 milyar 325 milyon dolarlık performansıyla ihracatla zirve ortağı sektör konumunda oldu.

Bu iki sektörü 2 milyar 792 milyon dolarlık ihracatla çelik sektörü izledi. Kimya sektörü 2 milyar 180 milyon dolarlık ihracat yaparken, halı sektörü de 1 milyar 910 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri de 1 milyar 107 milyon dolarla 1 milyar dolar barajını geçen sektörler arasında yer aldı. Mobilya sektörü 926 milyon dolarlık ihracatla bu sektörleri takip etti.

E-Ticarete Ramazan’da Can Suyu

Deprem sonrası satışları durma noktasına gelen e-ticaret sektörüne Ramazan ayı can suyu oldu.

500’ü aşkın dijital mağazayı tek çatı altında toplayan Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası e-ticarette ciroların çok büyük ölçüde düştüğünü bildirdi.

Ramazan ayı ile birlikte satışlarda canlanma olduğunun altını çizen Kayral, “Ramazan’ın ilk 10 gününde cirolarda Ramazan öncesine göre yüzde 30-35 aralığında artış gözlemledik” dedi.

Ramazan’ın ikinci yarısından itibaren bayram alışverişleri ve tatile yönelik satışlarla ciroların daha da artmasını beklediklerini ifade eden Kayral, şunları söyledi:

“Ramazan’da online satışların artmasındaki en önemli etken, mesai bitimiyle iftar arasındaki zaman darlığı. Saat 17.00-18.00’de mesai bitiyor; illere göre bir, bir buçuk saat sonra iftar oluyor. Çalışan kesim alışveriş yapacak zaman bulamıyor. E-ticarette ürün teslim sürelerinin artık bir saatin bile altına inmesi, çalışanları çok rahatlatmış durumda. Siparişlerini veriyorlar, mesai bitimi eve geldiklerinde satın aldıkları ürünler kapıda oluyor.”

ONLİNE ALIŞVERİŞLER ÖĞLE VE MESAİNİN SON 2 SAATİNDE YAPILIYOR

Ramazan’da öğle tatilleri ve mesainin son 2 saatinin, online alışverişin pik yaptığı saatler olduğuna dikkati çeken Güçlü Kayral, şöyle devam etti:

“Bu saatlerde en fazla paket servis hizmeti veren işletmeler ile market pazaryerlerinin satışları artıyor. İftarda bir saat kadar satışlar düşüyor ama sonrasında yeniden canlanıyor. İftar ile sahur arasında da satışlar yoğun. Gıda alışverişleri gündüz yapılırken, iftar-sahur arası alışverişlerde ağırlık, gıda dışı ürünlerde oluyor. Mevsim değişimi yaşanıyor. Bu yüzden tekstil ürünlerine talep yoğun. Elektronik, küçük ev aletleri, cep telefonu, bilgisayar gibi klasik online alışveriş ürünlerindeki satışlar henüz istenilen seviyede değil ama Ramazan’ın ikinci yarısından itibaren bu ürünlerin satışlarında da canlılık başlar. Deprem dolayısıyla ülkemizde dayanışma ruhu çok canlı. İnternetten yardım kolileri satışları artmıştı. Şu anda da Ramazan kolilerinin satışları artmış durumda. Ayrıca Ramazan’ın son günlerinde bayrama yönelik alışverişler, tatil, konaklama, uçak, tren, otobüs bileti alımları da yoğunluk kazanır.”

ONLİNE ALIŞVERİŞTE YÜZDE 30 TASARRUF MÜMKÜN

Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, enflasyonun etkisiyle fiyatların çok yükseldiğini vurgulayarak, “Tüketici için ürün satın alırken öncelikli kriter uygun fiyat oldu. Eskiden uygun fiyatlı ürün alabilmek için saatlerce çarşı, pazar gezilirdi. Şimdi, internette en uygun fiyatlı ürünü bulmak hem çok kolay hem de zaman kaybınız olmuyor. Karşılaştırma sitelerinde en ucuz ürünü bulmak için bir iki tuşa basmak yeterli oluyor. Ayrıca Avantajix gibi ekstra para iadesi veren siteler, alışverişleri daha da ucuzlatıyor. Ücretsiz kargo seçeneğiyle market ya da alışveriş merkezine gidiş gelişte yol masrafı sıfırlanıyor. Marketler, oruçlular için ihtiyaç fazlası alışverişe yönlendirici tuzaklarla dolu. İnternetten alışveriş, bu tuzakları engelliyor. Avantajix’in araştırmasında da Ramazan’da tüm alışverişlerini internetten yapan bir tüketicinin, alışverişini çarşı, pazardan yapanlara göre yüzde 30’a yakın tasarruf yapabildiği belirlendi.” diye konuştu.

Daha verimli ve sürdürülebilir rulman yağlaması

Schaeffler Grease App uygulaması, rulman yağlamasına ilişkin karmaşık sorulara müşteri dostu bir çözüm sunuyor. Uygulama, her bir rulman tipi için en uygun yağlayıcı türünü ve miktarını, hizmet ömrünü ve yeniden yağlama aralıklarını belirliyor. Daha sürdürülebilir makine kullanımına katkı sağlarken, yetersiz veya aşırı yağlamayı önleyerek erken rulman arızası riskini azaltıyor.

Erken rulman arızaları, yüzde 80’e varan oranda yanlış yağlama kaynaklı meydana geliyor. Otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler’in Grease App uygulaması işte burada devreye giriyor. Müşteriye en uygun yağlayıcı tipini ve miktarını, hizmet ömrünü ve rulmanların ilk yağlanmasından sonra yeniden yağlama aralıklarını belirliyor. Yazılım hesaplamalarında yine Schaeffler’in kendi geliştirdiği hesaplama aracı olan BEARINX üzerinden alınan verileri kullanıyor. Bu sayede yetersiz veya aşırı yağlama ile buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek erken rulman arızası riskini azaltıyor. Uygulama ayrıca, Arcanol serisinden uygun yağlayıcıların seçimine ilişkin de yönlendirme sağlıyor. CONCEPT serisinden otomatik yağlayıcılar, akıllı OPTIME yağlayıcılar ve Arcanol yağlayıcılarla birlikte Schaeffler, rulmanların sürdürülebilir şekilde yağlanması için mükemmel koordine edilmiş bir sistem sunuyor.

İdeal yağlayıcı miktarı rulmanın teknik özellikleri dikkate alınarak hesaplanıyor

Grease App uygulaması, web sayfası üzerinden veya standart uygulama mağazalarından ücretsiz olarak indirilebiliyor. Yükler, hızlar ve çevresel etkenler gibi işletim koşulları, uygulamaya girildikten sonra rulmanlara uygun Arcanol yağlayıcı tipleri, ilk yağlama ile yeniden yağlama uygulamaları için müşterinin istediği uygun Arcanol tipi, yağ hizmet ömrü, yağlama aralıkları ile yağ miktarı hesaplanıyor ve görüntüleniyor. İdeal yağlayıcı miktarı, söz konusu rulmanın teknik özellikleri dikkate alınarak hesaplanıyor. Örneğin, rulmanların iç tasarımındaki farklı geometrik detaylar göz önüne alınıyor.

Yağlayıcıların en uygun nasıl ayarlanacağına ilişkin bilgilendirme sunuyor

Uygulama, Schaeffler’in OPTIME ve CONCEPT serilerinden, yağlayıcıların en uygun şekilde nasıl ayarlanacağına ilişkin de görsel ve yazılı bilgilendirme sunuyor. Arcanol yağlayıcıları rulmanlarda ve lineer uygulamalarda yıllardır sunduğu etkileyici performansla kendini kanıtlıyor. Yağlayıcılar kapsamlı uygunluk testlerinden geçiyor ve uygulama koşullarına en yakın koşullarda test edilerek, ideal performans sergileyecek şekilde eşleştiriliyor. Bunun sonucunda yağlayıcı hizmet ömrü uzuyor ve optimum rulman çalışma ömrü elde ediliyor. Mevcut Arcanol portföyü; çok amaçlı, ağır yük ve yüksek sıcaklığa dayanıklı, aynı zamanda özel uygulamalara yönelik yağlayıcılardan oluşuyor. Arcanol yağlayıcıları, endüstriyel bakım işlemlerine kapsamlı ürün, hizmet, çözüm perdesi sunan ve makinenin çalışma ömrü boyunca bakım personeline yardımcı olmayı amaçlayan Schaeffler Lifetime Solutions portföyünün bir parçası olarak öne çıkıyor.

Schaeffler’in satış sistemi medias’a entegre halde bulunuyor

Grease uygulaması ayrıca müşteriye gerekli tüm bilgilerin sorunsuz şekilde ulaştırılabilmesi için Schaeffler’in satış sistemi medias’a entegre halde bulunuyor. Uygulama, müşteriye en uygun yağlayıcı tipini ve miktarını, hizmet ömrünü ve rulmanların ilk yağlanmasından sonra yeniden yağlama aralıklarını belirliyor. Schaeffler’in Arcanol serisi yağlayıcıları, rulmanların ve lineer sistemlerin hizmet ömrünü optimize ederken, bu alanlarda yıllardır sunduğu etkileyici performansla kendini kanıtlıyor.

İkinci Elde Tüm Marka ve Modeller İçin Yeni Adres “toyota.com.tr” Oldu 

Toyota’nın markası ne olursa olsun tüm ikinci el ihtiyaçlarını karşılamak için 2011’den bu yana faaliyet gösteren Xchange by Toyota’nın online showroom’u, şimdi toyota.com.tr çatısı altına taşındı.

  1. el otomobil arayanlar veya araçlarını hızlı bir şekilde satmak isteyenler için yeni bir dönem başlatan Toyota, kişiye özel tüm ihtiyaçlara çözüm odaklı yaklaşımıyla yanıt veriyor.

Xchange by Toyota’nın güvenilir ve kurumsal hizmetleriyle, müşteriler her marka ve model 2. el araca toyota.com.tr adresinden ulaşabilecekler. Toyota’nın kullanıcı dostu platformu üzerine taşınan Xchange by Toyota, müşterilerin tüm bilgilere kolayca erişmesini sağlıyor.

Xchange by Toyota’da satışa sunulan tüm 2. el araçlar, ayrıntılı teknik kontrol ve ekspertizlerden geçiriliyor. Tek çatı altında kişiye özel finansman çözümleri sunulurken satın alınan araçlara 12 aya kadar garanti gibi ayrıcalıklar sağlanıyor.

Toyota’nın yüksek hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyetini yansıtan Xchange by Toyota’da, dijital bayi uygulaması sayesinde satış danışmanlarıyla canlı bağlantı kurup istenen modelin incelenmesi de mümkün.

toyota.com.tr çatısı altına alınan Xchange by Toyota’da sunulan XNAKİT uygulaması, müşterilerin aracının değerini anında öğrenip, nakit alım teklifi ile bayilere satmasını veya takas edebilmesine imkan tanıyor. Tüm bu uygulamalarla müşteriler 2. el ile ilgili tüm işlemlerini Toyota güvencesiyle gerçekleştirebiliyorlar.

Škoda Auto ve Volkswagen AG, Konteyner Ev ile Deprem Bölgesine Destek Sağlıyor

Škoda Auto ve Volkswagen AG, deprem bölgesinde konaklama ihtiyacı olan yetkili satıcı çalışanlarına konteyner ev ile destek olma kararı aldı. Büyük depremin ardından en büyük ihtiyaçlardan biri olan barınma sorununu çözmek adına Škoda Auto, Volkswagen AG, Yüce Auto ve Doğuş Otomotiv yetkililerinin oluşturduğu komitenin ihtiyaçları tespiti sonucunda 75 konteyner ev tedarik süreci başlatıldı.

İhtiyacı tespit edilmiş deprem bölgesi yetkili satıcılarının çalışanlarını ve ailelerini de kapsayan konteyner evler, sahiplerine en kısa sürede ulaştırılacak. Yüce Auto ve Doğuş Otomotiv’in öncülük ettiği, Škoda Auto ve Volkswagen AG’nin finanse ettiği bu yardım projesi, yaraları sarmak adına bir adım olurken aynı zamanda grup içerisindeki dayanışmanın da güzel bir örneği olarak dikkat çekti.

Pfizer Türkiye Ülke Başkanı Cem Açık’a globalde önemli görevPfizer Türkiye’ye 17 yıl önce katılan, 2019 yılından bu yana Pfizer Türkiye Ülke Başkanı görevini üstlenen Mustafa Cem Açık, “Başkan Yardımcısı, Dahili Uzmanlıklar & Aşı Gelişen Pazarlar Grup Lideri” olarak globale atandı.Tarsus Amerikan Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan M. Cem Açık, ABD’nin Carnegie Mellon Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılında katıldığı Pfizer bünyesinde pazarlamadan satış, strateji, iş birimi genel müdürlüğü ve bölge yöneticiliğine kadar çeşitli görevlerde önemli sorumluluklar üstlenen Açık, 2019 yılından bu yana Pfizer Türkiye Ülke Başkanı olarak görev yapmaktadır. Açık, Pfizer’e katılmadan önce McKinsey & Company’nin Dallas ve İstanbul ofislerinde takım lideri olarak enerji, perakende, FMCG ve ilaç sektörleriyle çalıştı.M. Cem Açık, global yeni görevi hakkında şunları söyledi: “Pfizer, esnek çalışmayı destekleyen ve çalışanlarının kendilerini geliştirmesi için büyük fırsatlar yaratan, bilim kazanacak anlayışıyla çalışan, “lider okulu” unvanlı bir biyoteknoloji şirketi. Pfizer’de uzun yıllar çalışmak, sizin her alanda yetkin ve fark yaratacak bir lider olarak yetişmenizi sağlıyor. Benim kariyer yolculuğumda git gide artan sorumluluklar almamda, Pfizer Türkiye’deki rotasyon kültürünün katkısı çok büyük. Pfizer çatısı altında Türkiye’den sonra globalde bu denli önemli ve değerli bir görev üstlenecek olmamdan dolayı gurur duyuyorum.”

En moda giyim ürünleri Amazon’un “Bahar Fırsatları” kampanyasında! Amazon.com.tr “Bahar Fırsatları” kampanyasında elektronik, ofis, spor, ev yaşamı gibi kategorilerin yanı sıra giyim kategorisinde de cazip indirimler sunmaya devam ediyor. Amazon.com.tr’nin 10 Nisan’a kadar devam edecek “Bahar Fırsatları” kampanyasında sunulan fırsatlardan faydalanmanız için sadece üç gün kaldı. Bu kampanyada sadece ev elektronik, ofis, ev yaşamı ürünleri, spor, kişisel bakım gibi kategorilerdeki ürünler için değil aynı zamanda en moda markaların giyim ürünlerinde de oldukça cazip indirimler sunuluyor. Amazon.com.tr, “Bahar Fırsatları” kampanyası boyunca müşterilerine, aralarında Camper, Under Armour, Puma gibi markaların bulunduğu binlerce giyim ürününde kaçırılmayacak avantajların yanı sıra günlük ve saatlik özel tekliflerle de indirimler sunmaya devam ediyor.Amazon Prime üyeleri ise her zaman olduğu gibi “Bahar Fırsatları” döneminde de ücretsiz teslimat avantajından faydalanabilecek. Ayda sadece 7,90 TL’ye minimum sepet tutarı olmaksızın aynı gün, ertesi gün, iki günde teslimat ve randevulu teslimat seçenekleriyle ücretsiz ve hızlı teslimat seçenekleri sunan Amazon Prime’a hemen üye olmak ve üyelik ayrıcalıklarını 30 gün ücretsiz denemek için Amazon.com.tr/prime adresini ziyaret edebilirsiniz.Bahar Fırsatları kampanyası boyunca binlerce üründe sunulacak tüm indirimlere Amazon.com.tr/baharfirsatlari web sayfası ve Amazon mobil uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz.

Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Mart 2023 Aylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu
Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,32, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,45 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 endeksi %3,27, mevduat faizi (brüt) %1,04, Amerikan Doları %0,38 ve Euro %0,30 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %2,62 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi %1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %0,79, Amerikan Doları %1,44, Euro %1,52 ve DİBS %4,38 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Finansal yatırım araçlarının aylık reel getiri oranları, Mart 2023
Külçe altın, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %2,49 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, TÜFE ile indirgendiğinde ise %3,22 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. Aynı dönemde BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,38, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,54 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Finansal yatırım araçlarının üç aylık reel getiri oranları, Mart 2023
Altı aylık değerlendirmeye göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %34,45, TÜFE ile indirgendiğinde ise %27,64 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde Amerikan Doları Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %9,90, TÜFE ile indirgendiğinde ise %14,47 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde gerçekleşti
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %50,48,  TÜFE ile indirgendiğinde ise %62,41 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.
Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından DİBS %5,60, Amerikan Doları %19,97, külçe altın %20,54, Euro %22,23 ve mevduat faizi (brüt) %28,47 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise DİBS %1,89 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %13,62, külçe altın %14,23, Euro %16,07 ve mevduat faizi (brüt) %22,80 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …