Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (05.03.2024)

Durak Tekstil ilham verici yenilikleri Texprocess 2024’e taşıyor

Hazır giyimden yatak endüstrisine, otomotivden denizcilik tekstillerine kadar onlarca farklı uygulama için dikiş ve nakış iplikleriyle küresel pazarda gücünü artıran Durak Tekstil, Texprocess 2024 fuarında bu iddiasını ortaya koyacak.

Endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak Tekstil, 23-26 Nisan tarihleri arasında Frankfurt’ta düzenlenecek tekstil işleme ve esnek malzemeler fuarı Texprocess 2024’te geniş ürün gamı ve yenilikçi çözümleriyle yer alacak. Yüksek performanslı, dayanıklı, farklı endüstrilere uygun özelliklerde ve yüzlerce renge sahip iplikleriyle dikkat çeken firma, son dönemde AR-GE ile geliştirdiği çözümleriyle de küresel pazara seslenecek.

Texprocess 2024 fuarında Salon 8.0’daki G42 numaralı Durak Tekstil standında ziyaretçiler bir yandan dikiş ve nakış uygulamaları için ilham verici ürünleri yakından görebilecek, diğer yandan firma yetkilileri ile teknik ve pazar iş birlikleri konusunda verimli görüşmeler gerçekleştirebilecek. Durak Tekstil standında sergilenecek iplikler arasında şunlar yer alıyor: Yüksek mukavemetli Duma – Duraless ve Durabobbins iplikleri, Durak SilverPro iletken iplik, Durak Redolent kokulu iplik, yanmaya dirençli Fire Safe Aramid ipliği, kesilme direnci yüksek Cut Safe iplik, UV – WR – AS – ASK ve OS iplikler, karanlıkta parlayan nakış ipliği Milky Way, yansıtma özelliğine sahip Reflective iplik, CFR iplikler, geçici dikişlerde kullanılan suda eriyen iplik, sürdürülebilir Eco iplik grubu, liyosel elyafından üretilen Lyosense ve Lyostitch iplikleri, organik pamuktan üretilen Duracotton Bio.

Durak Tekstil iplikleri üreticilere daha fazlasını sunuyor

Durak Tekstil’in küresel pazara dönük büyüme hedeflerini stratejik olarak belirlediğini ve bu konuda önemli adımların atıldığını söyleyen Durak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Direktörü Yiğit Durak, Texprocess 2024 fuarında marka algısını güçlendirmeye odaklanacaklarını dile getirdi. Durak; “Küresel pazarın önemli oyuncularının katıldığı veya ziyaret ettiği bir fuar olarak Texprocess bizler için önemli bir platform. Üretim ve servis gücümüzün yanı sıra, güvenilir bir partner ve marka olduğumuzu da fuar boyunca buluşacağımız sektör profesyonellerine gösterme fırsatı yakalayacağız. Teknik tekstiller fuarı Techtextil ile eşzamanlı olarak aynı alanda düzenlenen Texprocess 2024’te rengarenk dikiş ve nakış ipliklerimizin ne kadar zengin bir kullanım alanına sahip olduğunu görmek, ziyaretçilerimize ilham verecektir. İpliklerimiz standart dikiş ve nakış işleriyle tekstil ve konfeksiyon alanlarının yanı sıra, yatak endüstrisine, yat ve denizcilik sektörüne, otomotivden ayakkabı ve iş güvenliğine kadar birçok farklı alana hitap ediyor. Geniş ve gelişmiş ürün portföyümüzle bir kez daha Texprocess’te yer almak için bütün hazırlıklarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz” dedi.

Avrupa ve Amerika pazarlarında tekstil ve bağlantılı endüstrilerde tekrar bir canlanma olduğuna dikkat çeken Durak, önümüzdeki dönemde bu bölgelerin tedarik sorunu olmayan ve yüksek kaliteli malzemelere ihtiyaç duyacağını belirtti. Doğu ve Orta Avrupa bölgeleri başta olmak üzere Kuzey Amerika’da pazara daha derinlemesine ve daha kapsamlı erişim için yeniden yapılanma sürecinde olduklarını açıklayan Durak sözlerini şöyle sürdürdü; “Küresel ve yerel pazarlar arasındaki tedarik zincirinin ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığı bir döneme girdik. Bu nedenle üreticiler en iyi malzemeyi en iyi tedarik koşullarında elde etmek istiyorlar. Güvene dayalı bu yeni süreçte Durak Tekstil olarak yer aldığımız her pazarda kendimizi üreticilerin güvenilir partneri olarak konumlandırıyoruz. Onların ihtiyaçlarına ve taleplerine en uygun ürünlerimizi mümkün olan en iyi termin sürelerinde sunuyoruz. Ayrıca tüketicilerin daha sürdürülebilir ürün talebini karşılayan geri dönüştürülmüş ve doğal elyaftan ipliklerimiz de büyük ilgi görüyor. Sürdürülebilir iplikler ve teknik uygulamalar için özel ipliklerimizle pazarda kendimizi farklılaştırıyoruz. Üreticilerin yarın vizyonlarını anlıyor ve paylaşıyoruz.”

2024 yılında ciro artışının ana bölümü ihracattan sağlanacak

Yiğit Durak, son yıllarda Durak Tekstil’in hem yerel hem de küresel pazardaki büyümesini markanın kendini teknoloji, sanat ve sürdürülebilirlik ayaklarında farklılaştırması ve bu çerçevede üretim ve satış süreçlerini organize etmesiyle sağladığının altını çizdi. Pandemi ve kriz dönemlerinde bile sürekli büyüme elde ettiklerini belirten Durak, bunun hem pazar çeşitlenmesi hem de ürün gamının genişlemesi ile bağlantılı olduğunu kaydetti.

2024 yılında cirolarını dolar bazında %30 artırmayı hedeflediklerini dile getiren Durak, bu artışta 77 ülkeye gerçekleştirdikleri ihracatın ana bölümü oluşturacağını kaydetti. “Dış pazarlarda büyümeye yönelik stratejimiz, elde ettiğimiz Turquality desteğinin de katkısıyla daha güçlü ve daha kapsamlı hale geldi” diyen Durak, bu yıl ciro artışında ihracatın etkisinin %80-90 olacağını sözlerine ekledi.

Texprocess ve Techtextil ziyaretçileri Salon 8.0’da G42 numaralı stantta Durak Tekstil’in kapsamlı çözümlerinin yanı sıra, firmanın uzman isimleriyle bir araya gelerek yeni iş birliklerini geliştirme fırsatı yakalayabilecek.

Fabrikalarda uçtan uça haberleşme ve verimlilik sunan teknoloji

Endüstriyel otomasyon günümüzün üretim dünyasında temel role sahipken; verimlilik, esneklik ve güvenilirlik ise işletmelerin rekabet avantajı sağlamaları için güçlü sanayi enstrümanlarının başında geliyor. İşletmelerin bu hedeflerine ulaşmasında endüstriyel haberleşme sistemleri kritik bir rol oynuyor. Bu noktada CLPA (CC-Link Partner Association) tarafından geliştirilen CC-Link IE TSN teknolojisi; hız, güvenilirlik ve esnekliğin her zaman öncelikli olduğu otomasyon dünyasında endüstriyel ağların performansını bir üst seviyeye taşımak için uygun koşullara katkı sağlıyor.

Endüstriyel otomasyonun yarınını şekillendirmede güçlü bir araç olan CLPA’nın CC-Link IE TSN teknolojisi; yüksek hız, esneklik, güvenilirlik ve geleceğe uyum gibi birçok parametreyi bir araya getirerek üretim süreçlerini optimize etmeye ve rekabet avantajı sağlamaya yardımcı oluyor. Günümüzde daha fazla verinin işlendiği akıllı fabrikalarda endüstriyel haberleşme teknolojisi CC-Link IE TSN’nin avantajlarını anlatan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol; “Süreçler arasında daha iyi koordinasyon ve senkronizasyon sağlayan bu teknoloji, veri toplama ve analiz süreçlerini de optimize ederek fabrikaların geleceği için daha iyi kararlar alınmasına yardımcı oluyor” dedi.

Üretim süreçlerinin kesintisiz çalışmasını destekliyor

Üretimde baş rolü akıllı fabrikaların aldığı endüstri çağında CC-Link IE TSN teknolojisinin sürdürülebilir verimlilikte anahtar görevi gördüğüne dikkat çeken Önder Şenol; “Time-Sensitive Networking (Zaman Duyarlı Ağ) özelliğine sahip CC-Link IE TSN, iletişimde yüksek hız ve düşük gecikme süreleri sağlıyor. Böylece endüstriyel otomasyon uygulamalarında önemli olan hassas zamanlama gereksinimleri karşılanırken sistem performansının da yüksek oranda artmasına destek oluyor. Esnek ve ölçeklenebilir bir ağ yapısı sunan bu teknoloji, farklı cihazlar arasında veri paylaşımını kolaylaştırıp farklı üretim ortamlarına uyum sağlıyor. Ayrıca mevcut ağ yapılarına kolayca entegre edilebilir ve genişletilebilir bir altyapı sunuyor. Endüstriyel ortamlarda kritik öneme sahip olan güvenilirlik ve dayanıklılık noktasında da büyük avantaj yaratan teknoloji, güvenilir iletişim ve veri aktarımı sağlayarak üretim süreçlerinin kesintisiz çalışmasını destekliyor. Ağdaki cihazların durumunu izleme ve sorunları tespit etme yetenekleriyle operasyonel verimliliği artırmaya da katkıda bulunuyor” diye belirtti.

Veri güvenliğinin ve hassas üretim bilgilerinin korunmasına yardımcı oluyor

Veriye dayalı öngörü imkânı sunarak işletmelerin gelecek hedeflerini belirlemesine yardımcı olan CC-Link IE TSN’nin aynı zamanda fabrikaların yeni nesil teknolojilerle uçtan uca yeniden yapılanması için de kritik olduğunu söyleyen Şenol; “Teknoloji sürekli olarak ilerlerken, endüstriyel otomasyon sistemleri de bu değişime ayak uydurmalı. Geleceğe yönelik bir teknoloji olarak tasarlanan CC-Link IE TSN, Sanayi 4.0 ve IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) gibi yeni nesil üretim trendlerine uyum sağlıyor. CC-Link IE TSN, karmaşık endüstriyel ortamlarda kolayca kullanılabilir ve yapılandırılabilir esnekliğe sahip. Basit kablolama ve konfigürasyon seçenekleri kurulum ve bakım süreçlerini kolaylaştırırken aynı zamanda işletme maliyetlerinin azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca endüstriyel ağlardaki veri güvenliğini ön planda tutan bu teknoloji, gelişmiş şifreleme ve kimlik doğrulama yöntemleriyle veri güvenliğinin ve hassas üretim bilgilerinin korunmasına da yardımcı oluyor” şeklinde konuştu.

Reklam ajansında bir yapay zeka çalışanı: HAVAIHavas CX Istanbul ekibi, ajans içi çalışan olarak görev yapan yapay zeka asistanını üretti. HAVAS Creative Group’un mesajlaşma uygulamalarına eklenen yeni çalışanı HAVAI, işe yeni başlayanların ve tüm çalışanların iş arkadaşı olarak, İnsan Kaynakları alanındaki soruları cevaplıyor. Günümüzde yapay zeka çağının uzun zaman önce başladığını ve çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini söyleyen HAVAS CX İstanbul People & Culture departmanı Lideri Özlem Milor İslam, “Yaratıcı ekiplerin uzun uğraşları sonucunda HAVAS Creative Group Türkiye’de çalışanların tüm sorularını yanıtlamak üzere üretilen HAVAI’nin hayatımıza girmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz. HAVAI sayesinde ekip arkadaşlarımız her sorunun yanıtını hızlı ve net bir şekilde alabiliyor” dedi. Tüm dokümanları kolayca arayanlara ulaştırabiliyorHAVAI şimdilik Openai API’larıyla çalışıyor olsa da, farklı büyük dil modellerinde çalışabilecek esnek mimarisi ve Teams, Slack gibi tüm kanallardan kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olması en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Kullanıcılar, vektör veritabanında geçmişe ait verileri kolayca saklayabiliyor, iş yerine ait formlar ile genel dokümanları arayabiliyor ve ulaşabiliyorlar. Özellikle kendi sistemlerinde, hatta büyük veriye sahip ve kendi dil modellerini yaratmak isteyen şirketler için, HAVAS CX Istanbul AI takımı farklı özelleştirmeler de yapabiliyor. Mistral, Llama gibi açık kaynak kodlu hazır yapay zeka modelleriyle de Langchain mimarisi üzerinden  entegre olabiliyor. Teknik olarak RAG optimizasyonunu en ileride seviyede uygulayan HAVAS yazılımcıları, uygulamanın sadece insan kaynakları değil, tüm iş birimleri için uyarlanabilir olduğunun altını çiziyorlar.

Levent Aksüt = Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık USKON – Çelik Yapı

UMO Mimarlık’ın kurucuları Levent Aksüt ile Yaşar Marulyalı’nın uzun soluklu mesleki ortaklıklarını ele alan ve Pelin Derviş Yayın Projesi tarafından yayımlanan kitabın lansmanı 14 Mart Perşembe günü saat 18.00’da Salt Galata Oditoryum’da gerçekleşecek.

14 Mart 2024, 18:00 Salt Galata  Bankalar Cd. No:1 Beyoğlu/İstanbul

Levent Aksüt = Yaşar Marulyalı | UMO Mimarlık – USKON – Çelik Yapı Aksüt ve Marulyalı’nın İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mimarlık okudukları dönemden (1948-1953) günümüze mesleki pratiklerini kişisel anekdotlarla örülü bir yapı içinde aktarırken, Türkiye’de mimarlık ve inşaat sektörünün geçirdiği değişimleri de ele alıyor.

Kitabın ilk bölümü Aksüt ile Marulyalı’nın mimarlık öğrenimi gördükleri dönemi, mimarlık kültürüne katkılarını ve kurucusu oldukları UMO Mimarlık, USKON ve Çelik Yapı’nın faaliyetlerini odağına alıyor. İkinci bölüm ise proje dizinleri, ödülleri ve bibliyografya seçkisiyle bir katalog niteliği taşıyor.

Kitabın yayıma hazırlık sürecinde oluşturulan UMO Mimarlık Arşivi’nin, Salt Araştırma tarafından kapsamı genişletilerek çevrimiçi erişime açılması planlanıyor.

UMO Mimarlık 1955’ten beri mimarlık ve inşaat şektöründe inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyor.

“Yapı, insanı mutlu etmek için vardır” ilkesiyle projelerini gerçekleştiren UMO Mimarlık, 1955 yılından beri yeteneği ve deneyimi sayesinde ulusal ve uluslararası arenada kendini kanıtlamış, köklü bir mimarlık firmasıdır. Katıldığı mimari yarışmalarda, birçok derece ve mansiyon ödülü kazanan UMO Mimarlık, Londra İslam Kültür Merkezi ve Camii yarışmasında aldığı ikincilik ödülü ile uluslararası arenada etkileyici bir başarı hikayesi yaratmıştır. Türkiye’de prefabrik çelik çatı yapım teknolojisini başlatan ve çelik yapılarda uzmanlaşan UMO Mimarlık, mimarlık alanında öncü projeler gerçekleştiren firmalardan biri olma misyonunu sürdürmektedir.

1955’ten bugüne kadar UMO Mimarlık resmi, yarı resmi ve özel kuruluşlar için çeşitli yapı projelerini başarıyla uygulayarak geniş bir deneyim kazanmıştır. Proje süreçlerinde tüm teknik detayları dikkate alarak, projeyi mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hayata geçirir. Tasarım süreçlerinde işlevsellik, estetik, konfor ve sürdürülebilirlik ilkelerini ön planda tutan UMO Mimarlık, yenilikçi fikirleri ve çağdaş yapı teknolojilerini her zaman ilk deneyimlemeye ve proje süreçlerine dahil etmeye gayret eder.

1979 yılında prefabrike çelik çatı yapım teknolojisi konusunda öncü olma misyonu üstlenen UMO Mimarlık, USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları AŞ.’yi kurarak Türkiye’deki inşaat süreçlerinde yeni bir dönem başlatmıştır. Bu inovatif yaklaşım, inşaat sürelerinin kısaltılması ve kolonsuz geniş açıklıkların oluşturulabilmesi gibi önemli imkanları mümkün kılmıştır. Bugüne dek 14.000.000 m2’den fazla uygulama gerçekleştiren UMO Mimarlık, çeşitli yarışmalar ve teklifler için de birçok proje tasarlamıştır.

Çelik yapılar konusunda derin bir uzmanlık kazanan UMO Mimarlık, bu alanda olağanüstü başarılara imza atmıştır. 1999 yılında, Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi projesiyle Türkiye Çelik yapı birinciliğine layık görülmüştür. Bu başarı, UMO Mimarlık’ın sektördeki liderliğini pekiştirmiş ve firmayı uluslararası arenada da tanınır hale getirmiştir. Ayrıca, Avrupa Çelik Birliği tarafından özel ödülle onurlandırılmıştır. 2003 yılında ise Çok Katlı Otomatik Otopark Binası projesi Avrupa Çelik Birliği Ödülü’nü alarak firmaya bir kez daha Türkiye çelik yapı birinciliği kazandırmıştır.

UMO Mimarlık’ın kurucuları Yaşar Marulyalı ve Levent Aksüt’ün mesleki hayatlarına genel bir bakış

Yaşar Marulyalı, 1931’de Mersin’de doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1955’te sınıf arkadaşı Levent Aksüt ile birlikte UMO Mimarlık’ı kurdu. 1965-1972 yıllarında İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde (bugün Yıldız Teknik Üniversitesi); 2001-2008 yıllarında Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde ve 2009-2011 yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak proje dersi verdi. 1979’da USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi; 2000’de Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu (Levent Aksüt ile birlikte). 1989’dan itibaren kuruluş çalışmalarında yer aldığı Türk Yapısal Çelik Derneği’nin başkan yardımcılığını üstlendi. 1996-2000 yıllarında Mimarlık Vakfı’nın kuruluş safhasında yer aldı ve 2005-2017 yıllarında başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Marulyalı, çeşitli mimari proje yarışmalarında pek çok ödüle layık görüldü. Hâlen İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve International Association for Shell and Spatial Structures (IASS) üyesidir.

Levent Aksüt, 1930’da İstanbul’da doğdu. 1953’te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Sınıf arkadaşı Yaşar Marulyalı ile birlikte 1955’te UMO Mimarlık’ı; 1979’da Türkiye’ye ilk defa çelik prefabrike uzay kafes sistemini getiren USKON Uzay Sistem Konstrüksiyonları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 1962-1969 yıllarında TMMOB Mimarlar Odası’nın İstanbul ve Ankara şubelerinde çeşitli görevler üstlendi; İdari Heyeti’nde görev aldı ve Mimarlık İhtisas Komitesi ile Yarışmalar Düzeni Komisyonu üyeliklerinde bulundu. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne iki defa (1976-1980 ve 2000-2002 yıllarında) başkanlık yaptı. 1998’de Türk Serbest Mimarlar Derneği İstanbul Şubesi’ni kurdu ve başkanlığını üstlendi. 2000’de Marulyalı ile birlikte Çelik Yapı Proje, İmalat, Montaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 2002’de bir grup meslektaşıyla kurduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nin geçici başkanlığını yaptı. 2023’te meslek hayatının 70. yılını kutlayan Aksüt, bugüne dek yurt içi ve yurt dışında düzenlenen mimari proje yarışmalarında birçok ödüle layık görüldü.

USKON A.Ş.: Türkiye’nin öncü uzay kafes sistemleri üreticisi

Türkiye’nin ilk uzay kafes sistemleri üreticisi olan USKON A.Ş. sektörün lider firmalarından biridir. Kuruluşundan bu yana sürekli gelişim gösteren ve yeniliklere öncülük eden USKON, konusunda uzman mühendis, mimar ve teknik personellerden oluşan bir kadroya sahiptir.

Kırk ülkede sayısız projeyi hayata geçiren USKON müşteri odaklı ve inovatif hizmet anlayışı ile uzay kafes sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulama süreçlerini başarı ile gerçekleştirmekte, ayrıca geometrik olarak ifade edilebilen her türlü çelik yapının dizaynını, üretimini ve montajını da uygulamaktadır.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,29 arttı, aylık %3,74 arttı
2024 yılı Şubat ayında Yİ-ÜFE (2003=100) bir önceki aya göre %3,74 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,29 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %45,71 artış gösterdi.
Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık %56,71 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %68,10 artış, imalatta %56,71 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %30,68 azalış ve su temininde %66,20 artış olarak gerçekleşti.Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında %51,47 artış, dayanıklı tüketim mallarında %61,51 artış, dayanıksız tüketim mallarında %64,34 artış, enerjide %0,45 artış ve sermaye mallarında %64,70 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %4,29 artış, imalatta %4,56 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %4,96 azalış ve su temininde %0,81 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında %3,93 artış, dayanıklı tüketim mallarında %5,07 artış, dayanıksız tüketim mallarında %5,41 artış, enerjide %0,02 artış ve sermaye mallarında %3,23 artış olarak gerçekleşti.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …