Öğrencilerin yüzde 60’ı okuduğunu anlamıyor
Günümüzde öğrencilerin yaşadıkları en büyük problemlerin başında, “okuduğunu anlamıyor olmak” geliyor. Pisa veya Abide sonuçlarına bakıldığında, öğrencilerin yaklaşık yüzde 60 gibi büyük bir bölümünün, okuduklarını anlamadıkları ortaya çıkıyor. Bununla birlikte araştırmalara göre, okuduğunu anlıyor olmanın aynı zamanda matematik, fen bilimleri gibi diğer tüm derslerdeki başarıyı artırdığı da ortaya konuluyor.
Ülkemizde ve dünyada “okumanın genellikle bir metni seslendirmek” zannedildiğine dikkat çeken Türkiye Okulları Eğitim Danışmanı Sezai Ekinci, şunları söyledi:
“Filozoflar ve bilim adamları; insanoğlu için zor, karmaşık ve bireylere göre farklılık gösteren ‘okuduğunu anlama’ kavramını yüzyıllardır incelediler ve incelemeye de devam ediyorlar. Geçmişten günümüze okuduğunu anlama konusunda, hermeneutik metod, yapı söküm, dil felsefesi, eğitim felsefesi, makine öğrenmesi, bilimsel düşünme metodolojisi, nöroloji gibi farklı çalışma alanları, farklı felsefi görüşler yada bilimsel teoriler ortaya koymuşlardır. Birçok çalışma alanının bu konuda teori ortaya atmasının nedeni, okumanın amacı olan anlamanın, çok karmaşık bir süreç olması ve tek bir alanın bunu açıklamakta yeterli olmamasıdır. Eğitim Kazanımlarının Sınıflandırılması konusunda Bloom Taksonomisini ilk kez 1956 yılında literatüre kazandıran Chicago Üniversitesi profesörü Benjamin Bloom’a göre, okuduğunu anlayan bir öğrenci, metnin ana düşüncesini kavrar, yazarın doğrudan anlatmadığı düşünceleri kavrayarak kapsamını belirler, okuduğunu doğruluk geçerlilik yönünden ölçer ve anladığını davranışlarında uygular. Bu ölçütlere baktığımızda, okuduğunu anlamanın aynı zamanda öğrenmenin tanımına tekabül ettiğini de yine görmekteyiz.” dedi.
Okuduğunu Anlama Metodolojisini geliştirdi
İlkokuldan liseye kadar disipline edilmiş bir dizi çalışmayı hayata geçirerek “Okuduğunu Anlama Metodolojisini” geliştirdiklerini açıklayan Sezai Ekinci, şunları kaydetti:
“Türkiye Okulları olarak, Ufuklar Kesişimi, Kelimelerin Açık Olmayan Anlamları, Metin Birleştirme, Kanıta Dayalı Düşünme, Meraklı Soru, Çıkarımda Bulunma, Mantık Hatalarını Bulma gibi çeşitli başlıklarda isimlendirdiğimiz bir dizi çalışmayı disipline edilmiş olarak okuduğunu anlama çalışması kapsamında uygulamaktayız. Bu çalışmaların sonucunda öğrencilerimizde; okuduklarını anlamalarının yanı sıra, eleştirel düşünme becerilerinin arttığını, kitap okuma alışkanlığı edindiklerini ve doğal olarak okul başarılarının arttığını gözlemliyoruz. Okuduğunu Anlama çalışmalarının tüm okullarda uygulanması gereken bir eğitim olması nedeniyle, birçok okuldan eğitimcilere yönelik semir vermemiz konusunda yoğun talep alıyoruz ve sahip olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübelerimizi eğitim sektörü ile paylaşmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’de Çocuk Okutmanın En Düşük Maliyeti 300 Bin TL
Eğitiminin tamamını özel okullarda geçiren öğrenciler için ise aileleri 1 ila 5 milyon TL arasında servet harcıyor.
Türkiye’de anaokulundan üniversite mezuniyetine kadar tüm öğrenim hayatını devlet okullarında geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin TL.
Eğitiminin tamamını özel okullarda geçiren öğrenciler için ise aileleri 1 ila 5 milyon TL arasında servet harcamak zorunda kalıyor.
Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un araştırmasına göre, bir öğrencinin kitap, kırtasiye, kıyafetten oluşan ve her yıl yenilenen temel ihtiyaçları 2 bin 500-5 bin TL arasında değişiyor.
Temel ihtiyaçlara servis/yol parası, yemek, harçlık gibi diğer gereksinimler eklendiğinde yıllık eğitim maliyeti, hizmet ve ürün kalitesine göre 18 bin-35 bin TL arasında değişiyor.
Tamamı devlet okullarında geçen anaokulu, 12 yıllık zorunlu eğitim ve 4 yıllık üniversite eğitiminin aileye toplam maliyeti bugünkü fiyatlarla 300 bin liradan başlıyor, 595 bin TL’ye kadar çıkıyor.
ŞEHİR DIŞINDA OKUMAK 100-400 BİN TL
Öğrencinin üniversite eğitimini farklı bir ilde alması halinde, yurt, ev kirası, aylık harçlık gibi kalemlerden dolayı aile bütçesine 4 yıl için 100-400 bin TL arasında ekstra yük biniyor.
Çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen aileler ise ciddi bir serveti gözden çıkarmak zorunda.
Anaokulundan liseye özel okul ücretleri İstanbul’da servis ve yemek ücretleri ile birlikte 70-250 bin TL arasında değişiyor. Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana gibi diğer büyük illerde bu rakam 50-130 bin TL.
ÖZEL ÜNİVERSİTELER 60-380 BİN TL
Vakıf üniversitelerinde yıllık ücretler 60-380 bin TL arasında değişiyor.
Anaokuldan üniversiteye tüm öğrenim hayatını en uygun fiyatlı özel okullarda geçiren bir öğrencinin ailesine maliyeti en az 1 milyon TL’yi buluyor.
Öğrenim hayatı pahalı okullarda geçen, tıp fakültesi gibi 6 yıllık bir üniversiteyi okuyan öğrenci için ise toplamda 5 milyon TL gibi bir servet ödemek gerekiyor.
ASGARİ ÜCRETLE GERİ DÖNÜŞE ÖMÜR YETMİYOR
Avantajix.com kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmayı değerlendirirken, eğitimin oldukça pahalı ama yasal olarak zorunlu bir gereksinim olduğuna dikkati çekti.
Özel okullarda okuyan bir öğrencinin, ailesinin kendisi için yaptığı harcamayı çok uzun yıllar çalışarak karşılayabildiğini kaydeden Güçlü Kayral, “Pahalı okullarda okuyan bir öğrenci, üniversiteden mezun olduktan sonra 20 bin TL maaşlı bir işe girse, ailesinin kendisine yaptığı yatırımı ancak 20 yılda karşılayabiliyor. Asgari ücretle çalıştığında ise ömrü eğitim için kendisine harcanan parayı kazanmaya yetmiyor” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM MALİYETLERİNİ DÜŞÜREN ZİRVELER BAŞLADI
Enerji maliyetlerini düşüren çözümler ve üretimde verimlilik sağlayan teknolojileri kapsayan Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi, Robot Yatırımları Zirvesi, Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ile Proses Zirvesi Viaport Marina Expo Center Tuzla- İstanbul’da bugün yoğun ilgiyle başladı.
Enerji maliyetlerini düşürmek ve üretimde verimlilik sağlamak fabrikaların gündeminde. Tamamı tek alanda gerçekleşen zirvelerde, ziyaretçiler istisnasız tüm üretim süreçlerinde maliyetleri düşüren ve verimliliği artıran çözüm ve uygulamaları bir arada görüyor.
FABRİKALAR ENERJİSİNİ YERİNDE ÜRETİP YERİNDE TÜKETİYOR
Enerji tasarrufuyla kendi yatırımını hızla geri ödeyen pek çok model etkinlikte sergileniyor ve panellerde tartışmaya açılıyor. Fabrikaların enerji tasarrufuyla enerjilerini nasıl verimli tüketilebileceği ve enerjiyi yerinde üretip yerinde tüketmek için pek çok model yoğun ilgi görüyor.
Üretimi otomatik hale getiren çözümler, verimlilik sağlayan ve enerji maliyetlerini düşüren uygulamalar için verilen devlet destekleri, hibe ve teşvikler de fuarda en çok ilgi gören konular arasında yer alıyor.
EN UYGUN ROBOTLU ÇÖZÜMLER SERGİLENİYOR
Zirvede sergilenen her bütçeye uygun robotlu çözümler ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
4,5,6 Ekim boyunca sürecek olan Endüstri Zirveleri 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
UYGULAMA ÖRNEKLERİ VE PANELLER
Kendi enerjisini üreten ve enerji tasarrufuyla yapılan yatırımı hızla geri ödeyen pek çok model zirvede sergileniyor. Fabrikalardaki en son üretim teknolojileri, robot uygulamaları ve süreç yönetimine dair her türlü konu 4 Zirve kapsamında ele alınıyor.
Üretimde verimliliği artıran ve maliyet düşüren çözümleri bizzat yatırımı yapan firmalar anlatıyor.
PANELLER 3 GÜN BOYUNCA SÜRECEK
Toplam 84 oturumda 168 konuşmacının yer alacağı paneller 3 gün boyunca sürecek.
Panellerde dünyada ve Türkiye’de yapılan uygulamalara ve yatırımlara dair bilgiler paylaşılırken, 160’dan fazla katılımcı firmanın stantlarında çok sayıda uygulama örnekleri sergileniyor.
VERİMLİLİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULUYOR
Üretim süreçlerinde verimlilik sağlayan projelerin duyurulması ve bu alanda farkındalık oluşturulması amacıyla Zirveler kapsamında düzenlenen Verimlilik Ödülleri organizasyonunda toplam 70 proje ödül alıyor.
Otomotivden gıdaya, demir çelikten kimya sektörüne kadar farklı sektörlerdeki fabrikalara yapılmış ve kullanımda olan proje örnekleri sahneden konuşuluyor. Verimlilik Ödülleri ödül töreni, zirve kapsamında 3 gün boyunca devam edecek. Törenler kapsamında yatırım yapan fabrikalar ile uygulayıcı firmaları bir araya geliyor.
Zirveye katılım ücretsiz olup, online kayıt mecburi. Tek bir kayıt ile tüm zirveler ziyaret edilebiliyor.
Türkiye bilişim sektörünün globalleşmesi ve e-Turquality Bilişim Yıldızları Programı başvuruları 28 Eylül 2022 tarihi itibariyle açıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile, programa başvurmak için gerekli ön şartlar açıklandı ve başvuru yapacak firmaların son 3 yıllık asgari ihracat tutarının esas alınacağı bildirildi. Ön koşulları sağlayarak başvuru yapanlar arasından değerlendirme sonucunda 70 puan alan firmalar, e-Turquality programına girmeye hak kazanacaktır.
Ülkemizin devlet destekli ilk marka programı olan Turquality’nin bir teşvik programından öte, işletmeler için “değer” oluşturan bir iş modeli olduğunu ve bilişim sektörüne büyük değer katacağını ifade eden Progroup Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salim Çam, şunları söyledi:
“e-Turquality Bilişim Yıldızları Programı hakkındaki karar, 20 Nisan 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile çıktı. 28 Eylül 2022 tarihi itibariyle, başvurular alınmaya başladı. Burada, bilişim sektöründeki şirketlerin ve kurumların, uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazanmaları amacıyla altyapılarının ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürün ve hizmetlerinin yurtdışında tanıtım ve pazarlamasının yapılması ve markalaşması için gerekli faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesi ve ihracat yolculuğunda sektöre değer katılması hedeflenmektedir. Bilindiği üzere, Turquality iş modelinde, stratejik planlama, insan kaynakları yönetimi, performans yönetimi, bütçe yönetimi, marka yönetimi, satış-pazarlama yönetimi, bilişim yönetimi, risk yönetimi, tedarik zinciri yönetimi gibi tüm konular ele alınmaktadır ve bu nedenle Turquality, bir teşvik programından öte, işletmelere değer oluşturan bir iş modelidir.” dedi.
Bilişim Alt Sektörü Asgari İhracat Tutarı (Son 3 yıl ortalaması)
*Dijital Oyun 1 milyon dolar
*Bilişim Hizmetleri 500 bin dolar
*Yazılım (Genel) 500 bin dolar
*Telekomünikasyon Bulut ve İletişim Hizmetleri 500 bin dolar
*Dijital Aracılık ve Hizmet Platformları 500 bin dolar
*Yapay zeka yazılımı 250 bin dolar
*Yeşil Dönüşüm Yazılım ve Hizmetleri 250 bin dolar
*Fintech Yazılımı 250 bin dolar
*Akıllı Şehir Yazılım ve Hizmetleri 250 bin dolar
*Siber Güvenlik Yazılım ve Hizmetleri 250 bin dolar
InvestAZ Yatırım – Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci enflasyon derleme ve değerlendirmesi
Enflasyon Aralık Ayına Kadar YükselecekEylül ayına ilişkin tüketici enflasyonu aylık bazda %3.08 – yıllık bazda %83.45 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ekim ve Kasım aylarında ortalama %3 enflasyon verisiyle yıllık enflasyonun tepe noktasını görmesi ve Aralık ayında gerçekleşecek muhteşem baz etkisiyle enflasyonun zirve seviyelerden gerilemesi devreye girecektir. Enflasyonun yüksek gelmesine rağmen TCMB’nin gevşek para politikasında herhangi bir değişiklik beklemezken, faiz indirimlerinin yıl sonuna kadar sürmesi beklenebilir. Ekim – Kasım ve aralık toplantılarında Avrupa Bölgesi durgunluğu dikkate alınarak 100er baz puanlık faiz indirimleriyle faizin tek hane %9 seviyesine ulaşması şaşırtıcı olmayacaktır.
Uyum Akademi Yaz Staj Okulu Başarı Sertifikaları Verildi
Uyumsoft’un üniversite öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği Uyum Akademi 14.Yaz Staj Okulu Sertifikaları sahiplerini buldu. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Yıldız Teknopark ve Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ iş birliğiyle, bu yıl 14.’sü yapılan Uyum Akademi Yaz Staj Okulu’na, ülkemiz genelindeki 26 üniversiteden 97 öğrenci katıldı ve eğitimi başarıyla tamamlayanlar sertifikalarını aldı.
Yaz Staj Okulu hakkında bilgiler veren Uyum Akademi Sorumlusu Tarık Dağ, şunları söyledi: “Yazılım staj grubuna, C#, ASP. NET, SQL eğitimi veriyoruz. Endüstri staj grubuna, Uyumsoft ERP’de mali işler, malzeme lojistik, üretim, İK modüllerini öğretiyoruz. Uyumsoft uzmanları ve akademisyenlerden destek alarak, staj eğitim programımızı oluşturuyoruz. Yazılım grubu, yeni diller öğrenme fırsatı yakalıyor veya bildiği dillerle proje yapma fırsatına sahip oluyor. Endüstri grubu ise, iş hayatının her alanında karşılarına çıkacak Erp yazılımını ve iş hayatında kazanacağı faydayı öğrenmiş oluyor. Ayrıca, 2 grubumuz ile kendi alanlarındaki 4’e firmayla toplantılar yaptık. Uyumsoft ekosistemindeki çözüm ortaklarımız ve müşterilerimiz, yaz staj okulunu başarı ile bitirmiş olan Uyumsoft sertifikalı stajyerleri yoğun olarak talep ediyorlar. Stajyerlerimiz, Uyumsoft’ta, iş- çözüm ortaklarımızda veya müşterilerimizde işe de başlıyorlar.” dedi.
Lisans eğitiminde öğrenilen konular, kullanabilir seviyeye geliyor
Uyum Akademi Yaz Staj Okulu’nda verilen eğitim hakkında bilgiler veren Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Elbir, şunları kaydetti:
“Staj okulu süresince, günümüzde yaygın olarak kullanılan web tabanlı bilgi ve yönetim sistemlerinin analizi, tasarımı, C# programlama dili ile gerçeklenmesi ve uygulamaya alınması için gerekli teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir. Bu eğitim sonrasında, stajyerler günlük hayatta ihtiyaç duyulan bir konuya ait, küçük ölçekli bir bilgi ve yönetim sistemi için proje önerisinde bulunmuşlardır. Proje önerisinin kabulünden sonra gereksinim analizi, veritabanı tasarımı, kullanım senaryoları, nesne tabanlı tasarım ve analiz, arayüz tasarımı ve MVC tasarım kalıbı kriterlerine uygun bir internet programının gerçeklenmesi aşamalarını tamamlamışlardır. Bu sayede, stajyerler yazılım projelerindeki süreçlerin birçoğunda tecrübe kazanmışlar, lisans eğitimlerinde öğrendikleri konuları sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilir seviyeye gelmişlerdir.” diye konuştu.
Eğitim, teorik ve pratik bilginin birleştirilmesiyle, kapsamlı şekilde tasarlanıyor
Uyum Akademi Yaz Staj Okulu çalışmaları hakkında bilgiler veren Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ercan Öztemel, şunları anlattı:
“Uyumsoft, üniversitelerde eğitim ve öğretimin kalitesinin artmasına ve öğrencilerin teorik bilgilerini pratik hayatta uygulama becerilerinin gelişmesine katkı üretmeye devam etmektedir. Uyum Akademi bu amaca katkı üretmek üzere, bu sene çoğunluğu endüstri ve bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin staj programı başarı ile tamamlanmıştır. Programın online yürütülmesi, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğrencilerin bu programa katılabilmesine imkan vermiştir. Geçen yıla göre, %30 daha fazla öğrenciye staj imkanı sunulmuştur. Öğrenciler, hem kurumsal kaynak planlama ve iş çözümü yazılımlarının nasıl geliştirildiğini, hem de iş süreçlerinin nasıl analiz edilerek bu programlar tarafından yönetildiğini görme ve sistem üzerinde denemeler yaparak konuyu özümseme şansını elde etmişlerdir. Uyumsoft yönetim danışmanlarından birisi olarak, geçmiş yıllara göre daha da başarılı bir program oluşturulduğunu söyleyebilirim. Staj programının bir özelliği de, programa düzenli katılan ve başarı gösteren öğrencilerin, hem Uyumsoft’un ilgili birimlerinde, hem iş – çözüm ortaklarında, hem de Uyumsoft’un müşterilerinde iş bulma imkanına kavuşmasıdır. Bu kapsamda müşteri olan kurumlar ile sıkı bir ilişki yürütülmektedir ve başarılı öğrencilere referans olunmaktadır. Uyum Akademi yaz staj okulu, aynı zamanda bir toplumsal sorumluluk projesidir. Özellikle Anadolu’da okuyan ve işletmeler ile ilişki kurmakta zorlanan öğrenciler için önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum. Uygulanan program ise, tüm yönleri ile teorik ve pratik bilginin birleştirilmesini amaçlayacak şekilde kapsamlı bir yapıda tasarlanmıştır. Marmara Üniversitesi’nden programa katılan bir öğrencim “Uyumsoft staj okulunun kendisine endüstriyel yaşama adım atmak için önemli bir kapı oluğunu” ifade etmesi, programın başarısının önemli bir kanıtıdır. Ben, diğer katılan öğrencilerin de aynı şekilde düşündüğüne inanıyorum. Uyum Akademi’nin bu başarılı programını kutluyor ve programın kalitesinin sürekli artırılarak devam etmesini diliyorum. Uyumsoft yöneticileri başta olmak üzere, programa destek veren ve yürüten tüm çalışanları kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Globelink Ünimar Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Aldı!
Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Globelink Ünimar, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) aldı. Şirket, YYS ile artık gümrük süreçlerinde özet beyan işlemleri daha kısa sürede gerçekleştirebilecek. Ayrıca taşıma işlemlerinde Globelink Ünimar ile çalışmayı tercih edenler, sınır kapılarında öncelikli geçiş hakkından ötürü daha hızlı servis alma ayrıcalığından faydalanacak.
Globelink Ünimar, müşterilerine sunduğu hizmetin kalitesini artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda köklü lojistik şirketi, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından verilen Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Şirket, bu sertifikayla birlikte lojistik süreçlerinde yer alan gümrük özet beyan işlemlerinde harcanan vakti azaltmayı ve müşterilerine daha hızlı çözümler sunabilmeyi amaçlıyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS), uluslararası lojistik ve ticaret faaliyetleri yürüten ve gümrük yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren işletmelere veriliyor. Ayrıca sertifikaya sahip olabilmek için Türkiye Gümrük Bölgesi sınırları içerisinde en az üç yıldır faaliyette olmak, ISO 9001 ve ISO 27001 başta olmak üzere çeşitli kalite belgelerine sahip olmak gerekiyor. Daha da önemlisi bu işletmelerin temiz bir sicile sahip olması ve gümrük işlemleri sırasında geçmiş dönemlerde oluşmuş cezasının bulunmaması gerekiyor. Sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok ülkesinde Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na sahip şirketler gümrük otoriteleri tarafından güvenilir şirketler olarak kabul ediliyor. İlave şartlar sağlanması koşuluyla bu şirketler lojistik faaliyetlerinde izinli gönderici ya da izinli alıcı olarak da işlem yapabiliyor ve ithalat ihracat yapan şirketlerin yüklerini gümrüklü alan olarak kabul edilen kendi tesislerinde yükleme veya boşaltma yaparak lojistik süreçlerinin hızlanmasını sağlıyor. YYS sahibi ithalat ve ihracat yapan şirketler ise ilave şartları yerine getirdiğinde gümrük işlemlerini kendi tesislerinde gerçekleştirebiliyor.
YYS birçok avantaj sağlıyor
Öte yandan, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası dış ticaret veya lojistik firmalarına zorunlu olan hallerde öncelikli kontrol ve muayene şansı veriyor. Ayrıca yeşil hat uygulamasına da olanak sağlayan YYS, ithalat ve ihracat beyannamesine veya özet beyana yazılması gereken bilgilerin bir kısmının yazılmaması ya da eklenmesi gereken belgelerin bazılarının eklenmemesi, (eksik bilgi veya belgeyle beyan) götürü teminat uygulamasından yararlanma ve taşıt üstü işlem imkanını da mümkün kılıyor.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası almalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Globelink Ünimar İç Denetim ve Kurumsal Risk Direktörü Ebru Fedakar, “YYS, uzun bir hazırlık süreci olan ve gerçekten zor kazanılan bir belge. Ekip olarak çok iyi hazırlandık ve tüm süreçleri ve denetimleri başarı ile tamamladık. Geniş acente ağıyla birlikte tedarik zincirinin her adımında uçtan uca lojistik hizmeti sunan Globelink Ünimar, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası gibi ayrıcalıklarla, müşterilerine sağladığı kalite standardını artırmayı hedefliyor. 32 ülkede 110’u aşkın ofisimiz bulunmaktadır ve aldığımız bu sertifika ile iş ortaklarımıza halihazırda verdiğimiz kaliteli hizmete katkı sağlamayı planlıyoruz. Hedeflerimize ulaşmakta emin adımlar ile ilerleyen firmamız için bundan sonraki hedef izinli gönderici ve izinli alıcı olabilmektir.” dedi.
Masdaf, İstanbul İtfaiyesi’ne Türkiye’nin İlk Akredite Deprem ve Yangın Test Merkezini Tanıttı
Masdaf, ülkemizde her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Yangından Korunma Haftası”, kapsamında İstanbul itfaiyesi mensuplarıyla Türkiye’nin ilk akredite deprem & yangın test ve eğitim merkezinde olası yangın risklerini tespit etmek adına farkındalık çalışması gerçekleştirdi.
Masdaf, 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Yangından Korunma Haftası”, kapsamında İstanbul itfaiyesi mensupları ile Türkiye’nin ilk akredite deprem & yangın test ve eğitim merkezinde bir araya geldi.
Masdaf, 26 Eylül’de düzenlenen program kapsamında; İstanbul Beykoz’daki Türk-Alman Üniversitesi kampüsü içinde bulunan Allianz Teknik Deprem & Yangın Test ve Eğitim Merkezi’ni, İstanbul itfaiyesi mensuplarına tanıttı.
“Yangın pompası eğitim odası” tanıtıldı
Masdaf Bina Teknolojileri Grubu Ürün Yöneticisi Ezgi Baba, Masdaf Kurumsal İletişim Uzmanı İzel Naz Çelik ve Allianz Teknik Risk Mühendisliği ve Teknik Grup Başkanı Dr. Ceyhun Eren’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen program dahilinde itfaiye mensuplarına; endüstrilere yönelik olarak uluslararası standartlarda yapılan yangın testleri ve yangın pompalarının yangınla mücadeledeki rolü hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Allianz Teknik Deprem & Yangın Test ve Eğitim Merkezi’nde yer alan ve Masdaf’ın sponsorluğunda kurulan “yangın pompası eğitim odası” tanıtıldı.
Yangına erken müdahale imkânı
Masdaf Bina Teknolojileri Grubu Ürün Yöneticisi Ezgi Baba, konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:
“Allianz Teknik Deprem &Yangın Test ve Eğitim Merkezi’nde yer alan‘yangın pompası eğitim odası’nda, yapıların yangın güvenliğinde etkin rol oynayan YNM-Uçtan Emişli Santrifüj Yangın Pompalarımızı ve YPSP-Ayrılabilir Gövdeli Çift Emişli Santrifüj Yangın Pompası ürünlerimizi sergiliyoruz. Aynı zamanda bu merkezde, Mas Academy kapsamında ve bir program dahilinde eğitimler düzenliyoruz. Böylece yangına erken müdahale imkânı sunan ürünlerimizi, tüm paydaşlarımıza etkili bir şekilde tanıtıyoruz. Bu çalışmalarımız ile binaların ve endüstriyel tesislerin yangın tehlikesine karşı hazırlıklı inşa edilmesi konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.
Bugünkü program dahilinde İstanbul İtfaiyesi’nin değerli mensuplarına, yangın alanında ülkemizin önemli yatırımlarından birini tanıtmaktan dolayı mutluyuz. Ayrıca tüm itfaiye mensuplarının “Yangından Korunma Haftası’nı kutluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,78, bir önceki yılın Aralık ayına göre %82,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %151,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %114,02 artış gösterdi.
Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi yıllık %127,69 arttı
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %164,59, imalatta %127,69, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %416,58 ve su temininde %107,84 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %129,59, dayanıklı tüketim malında %100,36, dayanıksız tüketim malında %130,54, enerjide %347,35 ve sermaye malında %97,29 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört ana sektöründen imalat endeksi aylık %2,65 arttı
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında %4,09, imalatta %2,65, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %16,76 ve su temininde %12,87 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında %2,35, dayanıklı tüketim malında %3,16, dayanıksız tüketim malında %3,86, enerjide %12,95 ve sermaye malında %2,37 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık Yİ-ÜFE’ye göre 23 alt sektör daha düşük, 6 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık en düşük artış; %70,44 ile diğer ulaşım araçları, %72,40 ile giyim eşyası, %80,51 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme %416,58, ham petrol ve doğal gaz %245,70, kok ve rafine petrol ürünleri %213,90 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık Yİ-ÜFE’ye göre 22 alt sektör daha düşük, 7 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık en yüksek azalış; %3,01 ile ham petrol ve doğal gaz, %2,83 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %2,51 ile metal cevherleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme %16,76, su ve suyun arıtılması ve dağıtılması %12,87, giyim eşyası %12,02 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %83,45, aylık %3,08 oldu
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %3,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %52,40, bir önceki yılın aynı ayına göre %83,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,91 olarak gerçekleşti.
TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Eylül 2022
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %74,63, aylık %2,74 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %45,84, bir önceki yılın aynı ayına göre %74,63 ve on iki aylık ortalamalara göre %51,92 olarak gerçekleşti.