EKONOMİ-TEKNOLOJİ HABERLERİ (24.10.2022)

Döngüsel Ekonomi ve Atık alanındaki etki yatırımı fırsatları EYDK seminerinde konuşuldu
Pozitif sosyal ve çevresel etki yaratarak finansal getiri elde etmeye odaklanan etki yatırımcılığının milli üst kurulu olan EYDK, döngüsel ekonomiye geçişin ve atık yönetiminin sunduğu fırsatları konuşmak üzere özel sektörü ve akademiyi bir araya getirdi.
Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) tarafından 24 Ekim’de çevrimiçi düzenlenen seminere, EYDK ve UNDP stratejik iş birliğiyle hayata geçen SKA Yatırımları Türkiye platformunun, Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim alanında listelediği fırsatların tanıtımıyla başlandı.
EYDK Genel Sekreteri Dr. Onur İlhan, şubat ayından beri aktif olan platform üzerinden bu alandaki yedi yatırım fırsatını katılımcılarla paylaştı. İlhan, “Bu alanda, akıllı şehirler için veri tabanlı altyapıdan atık toplama, ayrıştırma ve geri kazanım tesislerine, gıda arz güvenliği için lisanslı depolara erişilebilirlikten sürdürülebilir e-ticarete, atık su arıtmadan tekstilde sürdürülebilir boyama ve yıkama teknolojilerine kadar çok geniş bir yelpazede yatırım fırsatları bulunuyor” dedi ve Garanti BBVA, Bursa Teknik Üniversitesi ile katılımcı girişimlere teşekkür etti.

“Sıfır Atık projelerine destek vermeye devam ediyoruz”
EYDK üyesi Garanti BBVA adına Sürdürülebilirlik Yönetmeni Irmak Gül konuşmasında, “Garanti BBVA olarak doğrudan etkilerimizi yönetme tarafında, bugün Türkiye’nin dört bir yanına yayılan şubelerimiz de dahil olmak üzere atıklarımızın yaklaşık yüzde 92’sinin yeniden kullanıldığı veya geri dönüştürüldüğü bir atık yönetim sistemine sahibiz. İş Dünyası Plastik Girişimi’ne verdiğimiz 2023’e kadar iklim nötr plastik ekonomisi taahhüdümüz ve benzeri güçlü taahhütlerimizle bu alanda doğrudan etkimizi sıfırlamak üzere kararlılıkla çalışıyoruz. Fakat esas etkimizi ve kararlılığımızı finanse ettiğimiz müşterilerimizin dönüşümlerine borçluyuz. Global emisyonların yüzde 45’ini azaltabilme ve ekonomik olarak 2050 yılına gelindiğinde ise 25 trilyon dolarlık büyüme potansiyeline sahip döngüsel ekonomi yeni iş dünyası normalimiz olmalı. Bu sebeple bu yıl içerisinde piyasaya sunduğumuz Döngüsel Ekonomi Kredisi ve Avrupa Birliği Yeşil Taksonomisi kapsamındaki atık ve döngüsel ekonomi projelerine finansal ve danışmanlık desteği sağlayarak ülkemizin Sıfır Atık projelerine destek vermeye devam ediyoruz.”

“Türkiye’de atık yakma tesisi kurulabilecek şehirler bulunuyor”
Bursa Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Samet Öztürk ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Atıktan enerji elde etme yöntemleri çeşitli şekillerde gerçekleşebilmektedir. Dünyada en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de yakma ile elektrik ve ısı eldesi şeklindedir. Dünyada atık yakma tesisleri gün geçtikçe kapasitesini artırmaktadır. Dünyada yaklaşık 2 bin 500 atık yakma tesisinde yılda yaklaşık 500 milyon tona yakın atık yakılarak elektrik ve ısı eldesi sağlanmaktadır. Türkiye’nin ilk atık yakma ve elektrik üretim tesisi İstanbul’da yıllık yaklaşık 1 milyon ton atık yakma kapasitesi ve 85 MW kurulu gücüyle 2021 yılı itibarıyla işletmeye açılmıştır. Türkiye’de atık yakma tesisi kurulabilecek birçok potansiyeli olan şehir bulunmaktadır.”

Atıktan etkiye girişimci örnekleri
Etkinlikte son olarak bu alanda yüksek değer üreten üç girişimci sahne aldı ve girişimlerini tanıttı.

NAU DESIGN Kurucusu Sanem Koçak, “Markamızın ismi olan NAU, Hawaiice ‘senin için’ ve aynı zamanda ‘benim için’ anlamı taşır. Fazlalık kumaşın yeniden dönüştürülmesiyle yapılan NAU tokaları, ev ekonomisine destek olmak isteyen kadınları istihdam etmeyi amaçlayan üretici kadının kendi potansiyelini keşfedeceği ve ait hissettiği bir kominiti projesidir” dedi.

Köstebek Mole Kurucusun Müge Baltacı ise “Kişilerin ve kurumların e-atıklarını en çevreci, en ekonomik ve uçtan uca yöneten bir bütüncül e-atık yönetim platformu olan Köstebek uygulaması, gayriresmî toplanan elektronik atıklardan oluşan karbon emisyonunu 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyor. Kişilere ve kurumlara elektronik atık geri dönüşümüyle karbon emisyonunu azalttırırken, kişi ve kurumların sosyal faydada bulunmasını sağlayan bir etki girişimi ve mobil uygulama olarak karşımıza çıkan Köstebek uygulaması, çok yakında Google Play ve App Store’da yerini alacak” ifadelerini kullandı.

Blueit Kurucusu Hülya Tomak ise şunları söyledi: “Su tüketiminin kontrolsüz ilerleyişi sonucu dünyadaki susuzluk gittikçe artmakta ve küresel ölçekte yaşanan su kriziyle ilgili tüm göstergeler durumun giderek kötüleştiğini, düzenleyici önlemler alınmazsa su sıkıntısının daha da artacağına işaret etmektedir. Bu problemler doğrultusunda; Blueit olarak sanayideki su tüketimini optimize etmek için geliştirdiğimiz Su Yönetim Platformu, bir binanın her noktasındaki su tüketimini gerçek zamanlı takip eder. Bina içindeki olası sızıntıları kullanıcıya bildirir. Bunun yanı sıra orta vadede yapay zeka aracılığıyla verilerin işlenmesi sayesinde kullanıcılara harcamaları ve suyu tüketme noktalarına göre kişiselleştirilmiş analiz ve öneriler vermeyi hedefler. Blueit’in hedefi, bir tesis içindeki su tüketimini yüzde 20 oranla azaltmak ve geleceğe kullanılabilir su bırakmaktır.”

“Türkiye’de şirketler AB Yeşil Mutabakatına yönelik adım atmalı”
OİB’in düzenlediği Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Çalıştayında önemli aktörler buluştu
OİB Başkanı Baran Çelik: “Türkiye’de şirketler AB Yeşil Mutabakatına yönelik adım atmalı”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 16 yıldır kesintisiz ihracat şampiyonluğu ile, katma değerli ve yerli ağırlıklı üretimiyle Türkiye ekonomisi için öncü bir sektör olan otomotiv endüstrisine yönelik Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Çalıştayına ev sahipliği yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Sürdürülebilirlik Eylem Planı hedefleri kapsamında hazırlanan Eylem Planı çalıştayı, sektörün en önemli aktörlerini bir araya getirdi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam ile birlikte OİB, OSD ve TAYSAD üyesi çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, açılışta yaptığı konuşmada ana ve tedarik sanayi temsilcileri olarak sektöre yol göstermenin öneminin farkında olduklarını vurgulayarak “Unutmamalıyız ki, yakın gelecekte karşılaşabileceklerimizden habersiz bir kesim de var. Biz bu eylem planıyla onlara da ulaşarak yol göstermeyi hedefliyoruz. Eylem Planı farkındalık, mevcut durum tespiti, yeşil dönüşüm için iş birliği, üretimde çevresel etkilerin azaltılması, çevreci araçlar için yeni teknolojilere geçiş ve sosyal sürdürülebilirlik hedeflerinden oluşuyor. Bugün bu başlıklar ilgili çalışma gruplarında ayrı ayrı irdelenecek. Eylem planının yayınlanmadan önce mümkün olduğunca mutabakata varılmış olmasına çok önem veriyoruz. Bu sayede sektörümüz belirlenen hedefleri gerçekleştirmede daha istekli olacak” dedi.
Çelik: “Türk şirketler AB Yeşil Mutabakatına yönelik adım atmalı”
Günümüzde çevre duyarlılığının giderek arttığını ve tüketici için bir kıstas haline geldiğine belirten Baran Çelik “Hükümetlerin ve AB gibi örgütlerin sera gazını azaltmaya yönelik önlemleri de gittikçe artıyor ve bağlayıcı hale geliyor. Avrupa Komisyonunun açıkladığı Sınırda Karbon Düzenlemesi Yönetmeliği 1 Ocak 2023 yılından itibaren üç yıllık bir geçiş süreci uygulanarak yürürlüğe girecek. Bu gelişmeler ülkemizdeki sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda yapılan çalışmaları hızlandırdı. OİB olarak, biz de otomotiv endüstrisini de kapsayan bu dönüşüm ve gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Pandemiden sonra Avrupa’da tedarik merkezlerini yakınlaştırma eğilimini, Avrupa pazarına yakınlığımız nedeniyle fırsata çevirmek istiyoruz. Türkiye’deki şirketlerin AB Yeşil Mutabakatı çerçevesindeki düzenlemeler kapsamında geleceğe yönelik adım atması ve direktife uyum faaliyetlerine yönelik aksiyonları, hazırlıkları proaktif bir yaklaşım olarak şimdiden almaları gerektiğinin farkındayız. Sektörümüzün bu düzenlemeye ve bu düzenlemenin getireceklerine hazırlıklı olmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
 Saydam: “Bizler evrene çok kötü baktık, yumurta kapıya dayandı”
TAYSAD Başkanı Albert Saydam, toplumsal bir özeleştiride bulunarak “Kavramları çok sık kullanarak aslında içeriği boşaltıyoruz. Örneğin bir dönem inovasyonu çok kullandık. Ama geldiğimiz noktada, Türkiye’nin Ar-Ge yatırımları Amazon’un yatırımlarının 6’da 1’i düzeyinde. Yani inovasyonu misyona yazarak sonuç alınmıyor” dedi.  Sürdürülebirlik için kaynakların verimli kullanımının önemli olduğunu belirten Saydam “Bizler maalesef evrene çok kötü baktık. Şu anda da yumurta kapıya dayanmış durumda. Herkes 600 beygirlik ve 5 litrelik araçla pistte yerini alırken, güneş enerjisiyle çalışan bir araçla yarışa girmeye kalkmak, hayalcilik olur. Sektörde asıl farkı odaklanma ile yaratırız. Her konuda bence odaklanmak gerekli. Böylece otomotiv sektörü, ana ve tedarik sanayiyle pozitif ayrışma görevi üstlenecektir” dedi.
Çalıştayda “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlıklı bir sunum yapan OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Yazıcı, “Karbon salınımı konusunda ülkeler birbirini suçluyor. Ancak ben masumum durumu yok, hepimiz pay sahibiyiz. Böyle devam ederse, 2100 yılında sıcaklık 4,5 derece artacak” dedi. T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Elif Berrak Taşyürek de İklim Değişikli ile Mücadele konusunda sunum yaptı.
SON YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER VE TEKNOLOJİLER GÜÇLERİNİ SAHA EXPO 2022
SAVUNMA, HAVACILIK VE UZAY SANAYİSİNE YÖNELİK SON YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER VE TEKNOLOJİLER GÜÇLERİNİ SAHA EXPO 2022’DE GÖSTERECEK.
TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ İNSANSIZ DENİZ ARACI, AHİN 40 MM FİZİKSEL İMHA SİLAHI, ATMACA GEMİ SAVAR FÜZESİ, İÇME SUYUNDA KİMYASAL HARP MADDELERİ TESPİT SİSTEMİ, AKINCI, TB2, DİHA, MİLLİ MUHARİP UÇAK, HEM SİLAH HEM LOJİSTİK HEM GÖZCÜ OLAN DRONE’LAR VE ÇOK DAHA FAZLASI İLK DEFA SAHA EXPO’DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
867 üye firma ve 24 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan SAHA EXPO; BAYKAR, ASELSAN, TUSAŞ (TAI & TEI), ROKETSAN, HAVELSAN, OTOKAR, BMC, STM, FNSS, TAIS, LEONARDO UK, THALES, DASSAULT SYSTEMES, BARZAN, FED JSC IVCHENKO-PROGRESS ve MOTOR SICH gibi dünya çapında tanınan markaları ağırlayacak olan SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı 25 Ekim 2022 Salı günü (YARIN) kapılarını açacak.
KONUŞMACILAR ;
  • · Sn. Fuat Oktay T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı
  • · Sn. Hulusi Akar  T.C. Milli Savunma Bakanı
  • · Sn. Mehmet Muş T. C. Ticaret Bakanı
  • · Sn. Mustafa Varank T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı
  • · Sn. Süleyman Soylu T.C. İç İşleri Bakanı
  • · Sn. İsmail Demir T.C. Savunma Sanayi Başkanı
  • · Sn. Şekip Avdagiç İTO Başkanı
  • · Sn. Haluk Bayraktar SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı
KATILIMCILAR VE RÖPORTAJ VERECEKLER ;
  • · Sn. Prof. Dr. İsmail Demir – Savunma Sanayi Başkanı
  • · Sn. Haluk Bayraktar – SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı
  • · Sn. Haluk Görgün  – SAHA İstanbul Yön. Kur. Bşk. Yrd. Ve ASELSAN Yön.Kur.Bşk
  • · Sn.Murat İkinci – SAHA İstanbul Yön.Kur.Bşk.Yrd. ve ROKETSAN Genel Müdürü
  • · Sn. Temel Kotil – SAHA İstanbul Yön.Kur.üyesi ve TUSAŞ Genel Müdürü
TARİH : 25 Ekim 2022, Salı
YER  : İSTANBUL FUAR MERKEZİ (IFM)
  Yeşilköy Istanbul, Fuar Merkezi, 34149 Bakırköy/İstanbul
PROGRAM:
10.30  Kapıların Açılışı
11.00  SAHA İstanbul yönetimi ve Üst düzey yöneticilerin katılımıyla Basın Çekim ve Röportaj Gezisi
Fuarda İlk Kez Sergilenecek Ürünlerin ve ASELSAN,
 ROKETSAN, SARSILMAZ, ALTINAY, GÜRBAĞ gibi hem
 Dünyada hem Türkiye’de ilk kez tanıtılacak Savunma, Havacılık ve
 Uzay teknolojilerini özel izinler bu saatler arasında toplu şekilde
 SAHA İstanbul Yönetiminin eşliğinde çekimleri gerçekleştirilecek
 Ve hepsinin Yön.Kur.Başkanları veya Genel Müdürleri bilgi
 Verecektir.
13.35  AÇILIŞ ORGANİZASYONU
14:00 – 14:05   TÖREN BAŞLANGICI ve SUNUM
14:05 – 14:08   SAYGI DURUŞU ve İSTİKLAL MARŞI
14:08 – 14:10    SAHA EXPO TANITIM FİLMİ
14:10 – 14:15    SAHA İSTANBUL YK BŞK. SAYIN HALUK BAYRAKTAR’IN KONUŞMASI
14:15 – 14:20    İTO BŞK. SAYIN ŞEKİP AVDAGİÇ’İN KONUŞMASI
14:20 – 14:22   SSB TANITIM FİLMİ
14:22 – 14:32   SSB BŞK. SAYIN İSMAİL DEMİR’İN KONUŞMASI
14:32 – 14:42   İÇİŞLERİ BAKANI SAYIN SÜLEYMAN SOYLU’NUN KONUŞMASI
14:42 – 14:52   SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANI SAYIN MUSTAFA VARANK’IN KONUŞMASI
14:52 – 15:02   TİCARET BAKANI SAYIN MEHMET MUŞ’UN KONUŞMASI
15:02 – 15:05   MSB TANITIM FİLMİ
15:05 – 15:15   MSB SAYIN HULUSİ AKAR’IN KONUŞMASI
15:15 – 15:25   CUMHURBAŞKANI YRD.SAYIN FUAT OKTAY’IN KONUŞMASI
15:25 – 15:30   KURDELA KESİMİ ve FUARIN AÇILIŞI
15:30– 16:30   PROTOKOL STANT ZİYARETLERİ
Panasonic’in TOUGHBOOK ürünlerinde sunduğu şifreleme her sektör için çok önemli
Panasonic, Viasat ile şifreleme alanında gerçekleştirdiği işbirliğiyle savunma sektöründe kullanılan ancak diğer sektörlerin de kullanmak istediği çözümler sunuyor.
Çok Gizli bilgiler için özel olarak tasarlanmış, şifreli bir dahili katı hal sürücüsüne (SSD) sahip dizüstü bilgisayar fikri, çok üst düzey istihbarat ve sıradışı durumları akla getirebilir. Fakat bireysel ve kurumsal hassas verileri korumanın hiç olmadığı kadar önemli olduğu bu dönemlerde bu tür özellikler sadece savuna sektöründe değil, farklı endüstrilerde de tercih ediliyor.
İstatistikler her 53 saniyede bir dizüstü bilgisayarın çalındığını gösteriyor ve çalışanların mobil cihazlarında şahıslarına ve şirketlerine ait önemli verilerin yer aldığı düşünüldüğünde şirketler de bu durum için bir çözüm arıyor.
TOUGHBOOK ise bu soruna yönelik Viasat Data at Rest (DAR) markalı sektör öncüsü veri depolama güvenliği cihazlarının donanım şifreleme ürünlerini kullanıyor. Viasat’ın UK National Cyber Security Centre tarafından değerlendirilen Eclypt portföyü de tüm dünyada kullanılıyor. Bu imkanların yer aldığı TOUGHBOOK cihazları da Çok Gizli olarak sınıflandırılan ve bu sınıflandırmanın altındaki verileri depolayabilecek kadar güvenli oluyor. Ek olarak NATO ve Avrupa ülkelerinde kullanım için uygun bir konumda yer alıyor.
Finansal hizmetler gibi özel sektörde yer alan şirketler ve sağlık, acil durum hizmetleri ve yerel yönetim gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu kuruluşları dünyanın dört bir yanındaki devletlerin ve orduların tercih ettiği güvenlik standartlarını sağlayan çözümlere yöneliyor.
Savunma sektörüne büyük önem veren öncü bir sağlayıcı olan Panasonic de Viasat ile yakın bir şekilde çalışıyor. Bu işbirliği kapsamında Viasat Eclypt Core dahili SSD, en yeni dayanıklı cihaz olan TOUGHBOOK 55’te bulunuyor ve Intel’in 11. Nesil platformlarını temel alan TOUGHBOOK 40 dizüstü bilgisayara entegre edilme çalışmaları da devam ediyor.
Viasat, veriyi korumak için Eclypt teknolojisinde gelişmiş doğrulamayı, diskin tamamını kapsayan şifrelemeyi ve veri depolamayı dayanıklı ve kurcalanmaya karşı dayanıklı TOUGHBOOK cihazında bir araya getiriyor. Böylece anlık veri koruması, dizüstü bilgisayarın performansında gözle görülür bir azalma olmadan sağlanıyor.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …