Ekonomi-teknoloji haberleri (19.11.2022)

KARAİSMAİLOĞLU:DÜNYA MİRASI NEMRUT DAĞI’NA ULAŞIM KOLAYLAŞIYOR
NARİNCE-GERGER YOLU İLE SEYAHAT SÜRESİ 21 DAKİKA KISALACAK, 21 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Dünya Mirası Nemrut Dağı’na erişimi kolaylaştıracak Adıyaman Narince-Gerger Yolu’nu en kısa zamanda hizmete sunacaklarını belirterek, “Projenin tamamlanmasıyla, yol güzergahımız, 2 kilometre kısalacak, seyahat süresi, 46 dakikadan 25 dakikaya düşecek. Yıllık toplam 21 milyon lira tasarruf sağlayacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu, Adıyaman Narince-Gerger Yolu Temel Atma Töreni’ne katıldı. “Bakanlık olarak projelerine verdiğimiz önem sayesinde bugün, ülkemizin her ilini, her bölgesini dünyaya bağlıyor, Bakanlık olarak Türkiye’nin kalkınması ve refahı için çok güçlü bir kaldıraç görevi görüyoruz” diyen Karaismailoğlu, hükümetleri döneminde; Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için yapılan 1 trilyon 653 milyar liranın üzerindeki harcamanın yüzde 60’ından fazlasının karayollarına ait olduğunu söyledi.
YOL AĞIMIZIN YARISINI BÖLÜNMÜŞ YOL STANDARDINA KAVUŞTURACAĞIZ
2003-2022 yılları arasında karayolları için 995 milyar 900 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Karaismailoğlu, “Diğer bir ifadeyle, ülkemizin, ulaştırmanın diğer alanlarında da olduğu gibi karayolunda da 100 yılda yapılacak işleri 20 yıl gibi bir sürede neredeyse tamamladık. Son 20 yılda karayollarımızdaki; bölünmüş yol uzunluğunu 28 bin 816 kilometrenin üzerine çıkardık. 2023 yılında bu rakamı toplamda 30 bin kilometreye ulaştıracağız. Yani; karayollarında da ‘durmak yok, yola devam’ diyoruz. Bölünmüş yol hedefimiz 38 bin kilometre. Toplam yol ağımızın yarısını bölünmüş yol standardına kavuşturacağız. Aynı zamanda, karayollarımızdaki yol kalitesini de hızla artırıyoruz. Karayollarında yalçın dağları tünellerle, derin vadileri de viyadüklerle, köprülerle aşıyoruz. Hükümetlerimiz döneminde tünel uzunluğunu; 50 kilometreden alıp, 663 kilometreye çıkardık. Cumhuriyet’imizin 100. yılında tünel uzunluğumuzu 720 kilometreye ulaştırıyoruz. Köprü ve viyadük toplam uzunluğunu da 735 kilometreye yükselttik. 2023 yılı için hedefimiz; toplam uzunluğu 770 kilometrenin üzerine taşımaktır” değerlendirmesinde bulundu.
YOL GÜZERGAHI 2 KİLOMETRE KISALACAK
Narince-Gerger yol projesi yer teslimini bu yılın Haziran ayında gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Narince Gerger projemiz kapsamında, 33 kilometrelik tek yol ile birlikte, 3,5 kilometre uzunluğundaki Gerger Çevre Yolu bulunuyor. Bugün temelini attığımız Narince-Gerger Yolu’muzu, en kısa zaman da sizlerin hizmetine sunmak için hummalı çalışmaya başlayacağız. Projenin tamamlanmasıyla, yol güzergahımız, 2 kilometre kısalacak. Seyahat süresi, 46 dakikadan 25 dakikaya düşecek. Böylece; yolun fiziki ve geometrik standartlarını yükseltmiş olacağız. Zamandan 18,2 milyon lira, akaryakıttan 3 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 21 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Yapacağımız yeni yol ile Narince-Gerger Yolu güzergahı üzerinden bulunan, UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen ve sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da önemli turizm merkezlerinden Nemrut Dağı’na da erişim kolaylaşacak. Yerli ve yabancı turistlerin seyahatleri daha konforlu hale gelecek. Bu da turizmi canlandıracak, ticareti canlandıracak, şehrimizi canlandıracak. Yaptığımız her bir kilometrelik yol, yapıldığı yörenin, üretiminin, istihdamının, ticaretinin, eğitim, kültür ve turizminin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. Yeni yollarımız, yapıldıkları ve gittikleri yerlere ‘akarsu’ gibi canlılık katmaktadır.”
RAHAT, GÜVENLİ VE EKONOMİK ULAŞIM İMKANLARINI SAĞLAMAK İÇİN BİZLER YORULMAYA RAZIYIZ
Karaismailoğlu, ulaşım ve iletişim altyapı çalışmalarında, bölge ayrımı gözetmeksizin, batıya hangi yatırım gerçekleştirildiyse, doğuya da; kuzeye hangi yatırımlar gerçekleştirildiyse güneye de aynısını yaptıklarını vurgulayarak, “Bizim çalışma sistemimizde ‘halka hizmet, Hakk’a hizmetin gereğidir.’ Biz de, durmadan yola ve yol yapımına devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı’mızın tüm dünyaya ilan ettiği Türkiye Yüzyılı projesindeki hedeflere uygun olarak, 2053 Ulaştırma ve lojistik Ana Planı’mız kapsamında projelerimizi hayata geçirmek için gece-gündüz demeden, 7/24 esasına göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yarınlarımıza, torunlarımıza daha rahat, güvenli ve ekonomik ulaşım imkanlarını sağlamak için bizler yorulmaya razıyız, hazırız” diye konuştu.
Karaismailoğlu, Adıyaman programı kapsamında ayrıca Kahta-Narince-Siverek Yol yapım çalışmalarını ve Adıyaman Hastane Farklı Seviyeli Kavşağı’nı yerinde inceleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye kuru üzüm üretiminde açık ara dünya lideri

Kuru üzüm üretiminde ve ihracatında açık ara dünya lideri olan Türkiye’nin 2021/22 sezonu kuru üzüm ihracatı 99 ülkeye ulaştı ve yüzde 3 artarak 441 milyon 862 bin dolar olarak gerçekleşti.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda gerçekleştirilen 62’inci Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreten Ülkeler Konferansı’nın üçüncü online toplantısına Arjantin, Avustralya, Şili, Yunanistan, Güney Afrika, Türkiye ve ABD’den heyetler katıldı.

Türkiye toplantıda yaklaşık 320 bin ton rekolteyle dünya genelindeki 1 milyon 288 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin yüzde 24’ünü tek başına gerçekleştireceğini beyan etti.

ABD 221 bin 83 tonluk üretim ile ikinci sırada, Çin 190 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesiyle üçüncü sırada yer alıyor. Hindistan 145 bin ton, İran 110 bin ton, Özbekistan 70 bin ton, Şili 66 bin 144 ton, Güney Afrika 57 bin ton, Arjantin 45 bin ton, Avustralya 12 bin 984 ton kuru üzüm üretimi öngörüyor.

Çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ülkeler; 2022 yılında dünya genelinde 626 bin 284 ton kuru üzüm ihracatı hedeflerken, Türkiye; 270 bin tonluk kuru üzüm ihracatıyla dünya ihracatından tek başına yüzde 43 pay alma amacını ortaya koydu.

2022/23 sezonunda 320 bin tona yakın rekolte bekliyoruz

Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, “Türkiye her yıl dünya çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından yüzde 35 civarında pay alıyor. 2021/22 sezonunda 252 bin 354 bin ton kuru üzüm ihraç ederek miktar bazında geçen sezona göre yüzde 13 artış sağladık. 2022/23 sezonunda 320 bin tona yakın rekolte bekliyoruz. Dünya Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansının bu sene İzmir’de düzenlenmesi planlanıyordu ancak Covid-19 nedeniyle, üçüncü kez çevrimiçi toplandık. Arjantin, Avustralya, Şili, Yunanistan, Güney Afrika ve ABD’den temsilcilerle bir araya geldik. Üretici ülkeler, 2021/22 sezonunu değerlendirdi ve 2022/23 yılı rekolte, iç tüketim ve ihracat beklentileriyle ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Konferansı 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Türkiye’de gerçekleştirilmesini kararlaştırdık. Gelecek yıl bütün paydaşlarımızı Türkiye’de görmeyi umuyoruz.” dedi.

2022 Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’nın Başkanlığına Türkiye’den Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Başkan Yardımcılığına Avustralya’dan Mark King ve katipliğe Türkiye’den Ece Tırkaz seçildi.

Konferanstaki istatistiksel analizlere göre; küresel stok, iklim krizi ve üretimin düşmesiyle ABD’nin Ege çekirdeksiz kuru üzüm eşdeğeri kabul edilen Thompson tipi kuru üzüm ve Sultani çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 7 azalış yaşandı. Önceki dönemden kalan stoklarda yüzde 27,75 düşüş gözlemlendi. Üretici ülkeler 2022/23 döneminde iyi bir sezon geçirileceği görüşünde.

Birleşik Krallık’tan sektör temsilcisi Phil Gowland, kurutulmuş meyvenin sağlığa faydalarıyla ilgili farkındalık yaratmak için kurulan Kuru Meyve İttifakı faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı, konferansta üretici ülkeler Birleşik Krallık’taki Kuru Meyve İttifakı faaliyetlerini desteklemeye karar verdi.

Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünyada lider olduğu ayvada hasat coşkusu

Dünyada üretimi ve ihracatında birinci olduğumuz ayvada hasat coşkusu yaşanıyor. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin önemli ayva üretim merkezlerinden İzmir’in Selçuk İlçesinde “Ayva Hasat Töreni” düzenledi.

Törene Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil, Selçuk İl Tarım Ve Orman Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Hakan Bayraklı, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, üreticiler katıldı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Ülkemizde üretilen 55 milyon ton meyve sebzenin yüzde 10’luk bölümü ihracata gidiyor. Dünyada kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde birinci konumdayız. Vişne, salatalık, kavun ve karpuz üretiminde ikinci sırada, elma, biber, mandalina ve domates üretiminde üçüncü sırada bulunuyoruz. Meyve sebze üretiminde ilk 5’te olduğumuz toplam 15 ürün var. Ayva üretiminde yıllık 200 bin ton üretim ile Türkiye birinci sırada yer alıyor.” dedi.

2021 yılında 17.7 milyon dolar ayva, 132 milyon dolar nar ihracatı

Dünya ayva üretiminin yüzde 24’ünün Türkiye’de gerçekleştiğini anlatan Uçak, “Nar üretiminde 500 bin tonun üzerinde üretim ile Türkiye 4.sırada yer alıyor. Ayva ihracatında dünyada birinci sıradayız. Türkiye’nin ayva ihracatı dünya ayva ihracatının 43’ünü oluşturuyor. Türkiye 2021 yılında 17.7 milyon dolar ayva ihracatı gerçekleştirdi. Ayva ihracatımızda Rusya, Almanya ve Hollanda ilk üç sırada. 2021 yılında da 132 milyon dolar nar ihracatımız var. 2022 yılında şu ana kadar 76 milyon dolarlık nar, 10 milyon dolarlık ayva ihracatı gerçekleştirdik. Nar ihracatımızda ilk 3 sırayı Rusya, Irak ve Almanya alıyor.” diye konuştu.

Hayrettin Uçak, “Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Selçuk bölgesinde şu anda 2 proje yürütüyoruz. Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz Meyve Kayıplarının Belirlenmesi projesi ile narın hasat ve depolama sürecinde yaşanan kayıpları tespit edip en aza indirmeyi planlıyoruz. Yine İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile yürüttüğümüz İyi Tarım Projesi ile belirlediğimiz 100 üreticiye eğitimler vererek sertifika almalarını sağlayacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci de Selçuk’ta kurulan laboratuvarda bugün itibariyle resmi analizlerin yapılacağının müjdesini verdi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, spor, eğitim, magazin-yaşam haberleri, TUİK verileri

Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2023 Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 2023 yılında 377 milyar 542 milyon TL’ye yükseldi …