Ekonomi-teknoloji haberleri (06.02.2022)

Pfizer dünyanın en beğenilen dördüncü şirketi oldu İş dünyasının saygın dergilerinden olan New York merkezli Fortune, her yıl olduğu gibi 2022’de de ‘Dünyanın En Beğenilen Şirketleri’ listesini yayınladı. Yaklaşık 3 bin 700 şirket yöneticisi, müdürü ve analistiyle ortaklaşa yapılan anketler sonucuna göre; Pfizer ‘Dünyanın En Beğenilen Şirketleri’ sıralamasında 236 sıra birden yükselerek dünyanın en beğenilen 4. şirketi oldu. Son 16 yıldır ilk kez Top 50 listesine adını yazdırmayı başaran Pfizer, aynı zamanda listenin üst sıralarında yer alan tek ilaç şirketi oldu. Pfizer Türkiye Genel Müdürü M. Cem Açık, biyoteknoloji şirketi Pfizer’in elde ettiği bu sıralamayla ilgili şunları söyledi: “Bu başarımızın arkasında, başta pandeminin ilk gününden beri COVID-19 ile küresel çapta gösterdiğimiz mücadele ve değerli iş ortağımız BioNTech ile birlikte geliştirdiğimiz, milyonların yaşamına umut olan aşımız olmak üzere; hastaların hayatını değiştiren çığır açan tüm yeniliklerimiz olduğunu biliyoruz. Hasta ve hasta yakını odaklı yaklaşımımız, küresel gücümüz, yenilikçi bakış açımız ve şirket değerlerini paylaşan güçlü ekibimiz sayesinde hedeflerimize ulaşmanın gururunu yaşıyoruz.”

Fransa 2023 İlkbahar-Yaz sezonunu Türk kıyafetleriyle karşılayacak

Moda sektöründe dünyanın önde gelen ve en prestijli fuarları arasında yer alan, Premiere Vision Manufacturing Paris Fuarı’na, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından 8-10 Şubat 2022 tarihlerinde 12’inci kez mili katılım organizasyonu gerçekleşecek.

PV Fuarı’nın iplik, kumaş, deri, hazır giyim, aksesuar, tasarım sektörlerini bir araya getirdiğini, senede iki kez düzenlediği bilgisini veren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, en son düzenlenen Fuara uluslararası alanda en yüksek katılımın Türkiye’den gerçekleştiğini hatırlattı.

“Pandemi nedeniyle fiziki etkinliklere verilen ara sonrası, PV Paris Eylül 2021 fuarı EHKİB olarak milli katılım gerçekleştirdiğimiz ilk fiziksel yurtdışı fuar oldu. EHKİB milli katılım organizasyonu ile katılan firmaların da dahil olduğu toplamda 120 Türk firma fuarda yer alırken, pandeminin yarattığı belirsiz ortam nedeniyle fuarın “hazırgiyim” bölümüne Türkiye’den 7 üretici firma katılım sağlamıştı. PV Manufacturing fuarına normal koşullarda EHKİB milli katılım organizasyonlarında ortalama 30 firma katılım sağlıyordu. 12’inci kez milli katılım organizasyonunu düzenleyeceğimiz Şubat fuarına ise İzmir ve İstanbul’dan 17 hazırgiyim üreticisi firmamız katılıyor. Hayatın normale dönmesiyle birlikte katılımcı firma sayımız da eski seyrini yakalayacak. Firmalarımız 2023 İlkbahar-Yaz sezonu koleksiyonlarını dünyanın dört bir tarafından gelen ithalatçılara sunacaklar.”

Türkiye’nin Fransa’ya ihracatı yüzde 28, Ege’nin ihracatı ise yüzde 46 arttı

Türkiye’nin; Çin, Bangladeş ve İtalya’dan sonra, Fransa’nın en çok konfeksiyon ithalatı yaptığı ülke olduğunu vurgulayan Sertbaş, “Fransa 2021 yılının 11 aylık döneminde toplam 25,2 milyar dolar hazır giyim ürünü ithal ederken, ülkemiz Fransa konfeksiyon pazarından yüzde 6,5 pay alıyor. Konfeksiyon ihracatında Fransa, en büyük 5’inci pazarımız. Biz başarılı dış pazar stratejileriyle Fransa’ya 1 milyar dolar ihracat hedefimizi tutturduk. Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı hazırgiyim ihracatı 2021 yılında yüzde 28 artırarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Aynı zamanda Fransa, ilk 10 pazarımız içerisinde, İsrail ve İspanya’dan sonra en çok ihracatımızı artırdığımız ülke konumunda. Ege’den Fransa’ya yapılan hazırgiyim ihracatımız ise 2021 yılında geçen yıla göre yüzde 46 artışla 50 milyon dolara ulaştı.” dedi.

EİB 15’inci Moda Tasarım Yarışması finalistleri Paris’te

PV Manufacturing Paris Fuarı’nı, EİB 15’inci Moda Tasarım Yarışması finalistleri Zülal Açar, Selen Tavtın, Ayşe Kaya, Manolya Yalçınkaya, Fadime Yıldırım’ın ziyaret edeceğini açıklayan Sertbaş, yarışmada finale kalan ve dereceye giren tasarımcıların nakdi ödüller, dünyanın önde gelen moda okullarında yurtdışı eğitim bursu ve EHKİB tarafından milli katılım organize edilen uluslararası hazır giyim fuarlarını ziyaret etme şansı yakaladığını da sözlerine ekledi.

Yakından tedarik Türkiye’yi öne çıkardı

EHKİB Başkan Yardımcısı ve Dış Pazar Stratejileri Geliştirme Komitesi Başkanı Seray Seyfeli ise pandeminin yarattığı belirsizlik, sağlık endişelerinin Avrupa’nın önde gelen fuarlarının iptal edilmesine neden olduğunu açıkladı.

“Bu fuarlar arasında Ocak’ta Birliğimiz tarafından milli katılım yapmayı planladığımız Munich Fabric Start Sourcing fuarı da var. Türkiye, PV Manufacturing bölümüne en fazla sayıda firmayla katılan ülke konumunda. Bu durum belirsizliklerin ve maliyetlerin arttığı, küresel tedarik zincirindeki riskler karşısında Türk hazırgiyim sektörünün gücünü ve potansiyelini gösteriyor. Pandemi döneminde markaların, mevcut riskler nedeniyle yakın coğrafyadan tedarike yönelmeleriyle Türkiye’nin önemi arttı. Yakın dönemde iş birliği talepleri alıyoruz.”

Türk moda endüstrisi Danimarka, İngiltere, Fransa ile adımlarını sıklaştırıyor

Seyfeli, “Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu’ndan gelen ikili görüşme talebi neticesinde 2021 yılı Kasım ayında Birliğimiz üyesi firmalar ile Danimarkalı bir grup alıcı firmanın katılımıyla İzmir’de ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. 2022 yılı Mart ayında ikinci alım heyeti planlanıyor. İngiliz online perakende devi Boohoo Group ile üretici firmalarımız arasında tanışma toplantısı yapıldı. Birliğimiz, Fransız Örme Federasyonu ve yine Fransız perakende zinciri Monoprix ile gelecek dönem iş birlikleri için temaslarını sürdürüyor. Geçen sene Ege Bölgesinin hazır giyim sektörünü uluslararası boyutta tanıtmak amacıyla AHA (AegeanHasApparel) isimli projemize başladık. 2022 yılında da EHKİB’in öncelikleri arasında bulunan AHA (AegeanHasApparel) projesinin başta PV fuarı olmak üzere Birliğimizce gerçekleştirilecek yurtdışı etkinliklerde tanıtımını yaparak markanın uluslararası bilinirliğini artırmak istiyoruz.” dedi.

Premiere Vision Manufacturing Paris Fuarı hakkında

Gelecek sezonların moda trendlerinin oluştuğu fuarda katılımcı ve ziyaretçilerin vizyonlarını geliştirici seminer, yarışma, trend alanları vb. aktiviteler yer almaktadır.

Katılımcıların, fuar idaresi seçici kurulu tarafından seçildiği fuarda hem katılımcı hem ziyaretçi kalitesi diğer fuarların üzerinde seyretmektedir.

2021 yılı Eylül ayında pandemi döneminde yaklaşık iki sene sonra düzenlenen fiziki fuara toplam 883 firma katılım sağlamış ve ziyaretçilerin yüzde 62’sini (Bu oran pandemi öncesi yüzde 70 seviyelerindeydi) uluslararası alıcılar oluşturmaktadır.

Fuar Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, ABD, Japonya ve Belçika başta olmak üzere 40 farklı ülkeden 20 binin üzerinde profesyonel tarafından ziyaret edilmiştir.

2020 yılı Şubat ayında gerçekleşen Premiere Vision fuarına toplamda bin 200 firma katılımcı olarak yer alırken, fuar 50 binin üzerinde profesyonel tarafından ziyaret edilmiştir.

PV MANUFACTURING PARİS FUARI KATILIMCI FİRMA LİSTESİ
AKCAKAYA GROUP TEKSTIL A.S.İZMİR
AKCINAR GIYIM URETIM SAN TIC LTD STIİSTANBUL
AYDIN SCV TEKSTIL GIYIM A.SİZMİR
BAGGI TEKS.ITH.IHR.SAN.TIC.VE.A.S.İZMİR
BETA KONF.TEKSTİL İHR.İTH.SAN.İZMİR
CASA TEKSTIL SAN.VE TIC.AS.İZMİR
DEMOTEKS TEKSTIL SAN TIC LTD STIİZMİR
DİDE TEKSTİL HAZIR DIŞ GİYİM SAN.VE TİC.LTD.STİ.İZMİR
GULSEN TEKSTIL SAN VE TIC LTD STIİSTANBUL
IYA TEKSTIL SANAYI VE TICARET LIMITED SIRKETIİZMİR
LAMODA TEKS.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.İSTANBUL
MODALT TEKSTIL KONFEKSIYON SAN.VE TIC. LTD STIİZMİR
ONTEKS TEKSTİL MAKİNA GIDA SAN. TİC. LTD. ŞTİİSTANBUL
SEYFELI DIS TICARET LTD STIİZMİR
TULİNE TEKSTİL SAN. VE  TİC. A. Ş.İZMİR
VERSION TEKSTIL TURIZM SAN.VE DIS TIC A.SİZMİR
YILMAZ TEKSTIL SANAYI  VE TICARET  A.S.İSTANBUL

Mimar Arda Işık: “Teknolojiyle dönüşen dünyanın yeni ihtiyaçlarını yeni nesil mekanlarla gideriyoruz…”

Design Lab, Living Lab, Gamers’ Lab, Paylaşımlı Ofis, SCADA Binası, Rekreasyon Binası, Teknopark Binası gibi yeni nesil teknolojik yapıların tasarımına imza atan XL Mimarlık+Mühendislik Kurucusu Mimar Arda Işık, gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni mekansal düzenlemeleri ve yapı tipolojilerini analiz etti.

Ödüllü projeleriyle ulusal ve uluslararası çapta birçok başarıya imza atan ve özellikle de teknoloji yapılarında tasarımlarıyla ses getiren XL Mimarlık+Mühendislik Kurucusu Mimar Arda Işık, teknolojik gelişmelere paralel olarak değişen yapı tipolojilerinin mimarlık sektörünü hangi yönlerden etkilediğini aktardı. Mimar Arda Işık’a göre sosyal düzen ve ekonominin teknolojik açıdan dönüşmesi, yeni nesil mekanlar oluşması için mimarlık sektöründe büyük imkanlar yaratıyor.

Yeni yüzyılda dünyamızın dördüncü sanayi devrimi ya da dijital devrim olgusu ile büyük bir paradigma değişikliğini test ettiğini aktaran Mimar Arda Işık, mekanı da içeren bilginin tüm bileşenlerinin sayılabilir bilginin temsil ve hükmü altına girdiğini vurguluyor: “Yaşamı kuran değerler; hukuk, eğitim, iş, sağlık ve aile gibi sosyal yapılar dönüşüyor ve paylaşım ekonomisi tüm ekonomik sisteme nüfus etti. Dolayısıyla bu dönüşen sosyal düzen ve ekonominin keşifler ve deneysel düzenlemeler, yeni arzular ve mekanlar oluşması için mimarlık sektörüne büyük imkanlar sunduğunu düşünüyorum.”

XL Mimarlık+Mühendislik olarak tasarladıkları projelerde bugüne kadar teknoloji alanında yaptığı akademik çalışmaların büyük etkisinin olduğundan bahseden Mimar Arda Işık, yenilikçi yapı tipolojilerinde edindikleri deneyimledikleri şu sözlerle aktarıyor: “XL Mimarlık+Mühendislik çatısı altında tasarladığımız projelerde bugüne kadar bilim teorisi, teknoloji ve dijital devrim alanlarında yaptığım akademik çalışmaların büyük etkisinin olduğundan bahsedebilirim. Diğer taraftan son on yılda öncü denebilecek yapı tipolojileri ve bunların evrimleşen varyantları olarak ürettiğimiz tasarım çözümleri ofis olarak bu alanda ciddi bir tecrübe edinmemizi sağladı. Birden fazla sayıda projelendirdiğimiz design lab, living lab, gamers’ lab, paylaşımlı ofis, SCADA binası, rekreasyon binası, teknopark binası, spor-alışveriş-ticari-otel-konut-ofis işlevlerinin olduğu karma kullanımlı kapalı site yapıların tasarımında bir vizyonu yansıttığımızı düşünüyorum. Dönüşen dünyamıza ait kendi senaryolarını oluşturan ve yön veren bir vizyon… Gamers’ Lab’teki oyuncu ve izleyicileri, SCADA’da da gözetleyen ve gözlenen aktörleri, Living Lab’teki kullanıcı ve ürünleri her ölçekte kendine has anıtsal bir karşılaşma ve paylaşım alanına dönüştüren bir vizyon…”

XL Mimarlık+Mühendislik’in İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan yeni nesil projelerinden biri olan SCADA Binası, 100 kişilik toplantı ve gözlem odası, renk otomasyonuyla durum bildiren kumanda çukuru ve sosyal/idari alanlarının yapılanmasıyla bugüne kadar inşa edilmiş ve tasarlanmış örneklerin ötesinde bir yapı olarak hayata geçirilirken; 9 Eylül Üniversitesi Teknopark DEPARK A.Ş.’nin kuluçkahane olarak planladığı E-Oyun Kampüsü’nün; arena olarak düzenlenmiş toplu oyun ve buluşma alanı, hekaton, etkinlik, seminer ve toplantı odaları, YouTube stüdyosu, kahve istasyonu ve girişimciye özel çalışma ve etkinlik alanları ile öncü bir çekim merkezi olması hedeflenmiş. İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulan ve İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin paylaşımlı ofis ve çalışma alanı olan XL Mimarlık+Mühendislik’in bir diğer yeni nesil projesi Menemen Living Lab ise ekosistem oluşturacak dinamiklerin mekana yansıdığı bir anlayışla kullanılmayan bir laboratuvar binasının yeniden işlevlendirilmesi ve renovasyonu olarak tasarlanmış.

AgroExpo Fuarı’na alım heyeti dopingi

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın dört büyük tarım fuarından biri olan AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 100’ü aşkın ülkeden katılımcıyı buluştururken, Ege İhracatçı Birlikleri 7 ülkeden 20 ithalatçıyla, tarım ihracatçılarımızı “Alım Heyeti Organizasyonu”nda buluşturdu.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk tarımına 2 milyar dolarlık katma değer sağlaması beklenen AgroExpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı için Ticaret Bakanlığı’nın Koordinatörlüğünde düzenlenen 2022 yılının ilk Alım Heyeti Organizasyonu olduğunu söyledi.

“Birliğimizce düzenlenen Kırgızistan, Moritanya, Nijerya, Yunanistan, Irak, Nijer ve Gana’dan ithalatçıların katıldığı Alım Heyeti Organizasyonunda 30 Türk firmamız 200’den fazla ikili iş görüşmesi yaptı. Bu 7 ülkeye 2020 yılında EİB’den yapılan ihracat 528 milyon dolarken 2021 yılında yüzde 37 artış göstererek 727 milyon dolara yükseldi. Kısa vadede bu ülkelere 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirebilecek potansiyel var. Bu organizasyonun olumlu çıktılarını önümüzdeki süreçte göreceğiz.” dedi.

Eskinazi, Türkiye’nin 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ettiğini Ege İhracatçı Birlikleri’nin ise 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla; Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek, tarım ürünlerinde Türkiye ihracat lideri olduğunu hatırlattı.

“İzmir, Türkiye’de organik üretim ve ihracatın başladığı yer. Organik ürün ihracatında Ege İhracatçı Birlikleri olarak 37 yıldır koordinatör birliğiz. Türkiye’nin organik ürün ihracatının yüzde 75’ini Ege Bölgemizden yapıyoruz. Kuru üzüm, kuru incirle başladığımız organik ürün üretiminde bugün 250’den fazla ürüne ulaştık. Ege İhracatçı Birlikleri olarak; gerek, akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlik perspektifinde birçok projeye yatırım yapıyoruz. Fuarın da ana teması olan; Tarım ve İklim Stratejilerini şekillendiren, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı kapsamında gerçekleşen “dekarbonizasyon” süreci bizim öncelik alanımız. Günümüzde 5,1 milyar dolar seviyesinde olan Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatının orta vadede; Türk üreticileriyle dünya pazarları arasında köprü görevi gören AGROEXPO gibi uluslararası fuarlar, yüksek teknoloji yatırımlar ve sürdürülebilirlik vizyonuyla 10 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz.”

Lexus Global Satışlarını Artırmayı Başardı

 Premium otomobil üreticisi Lexus, global pazarda satışlarını artırmayı başardı. 2021 Ocak-Aralık ayı içerisinde bir önceki yıla göre yüzde 6 artış elde ederek 760 binin üzerinde satış gerçekleştirdi.

Bölgesel satışlara bakıldığında Lexus Avrupa’da yüzde 2 artış ile 72 bin adet, yüzde 12 artış ile Kuzey Amerika’da 332 bin adet ve Çin’de yüzde 1 artış ile rekor seviyede 227 bin adetlik satış performansı ortaya koydu. Japonya pazarında ise 51 bin, Doğu Asya pazarında 30 bin ve Orta Doğu pazarında 28 bin adetlik satış elde edildi.

Aynı zamanda Lexus, Türkiye’de de pazarın üzerinde büyüme göstererek satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 62 artırdı ve tüm zamanların en yüksek toplam satışına ulaştı.

Modeller bazında Lexus’un elektrik motorlu araçları önceki yıla göre yüzde 10 artarak 260 bin adetle rekor kırdı. Özellikle ES, RX ve UX hibrit modellerinin elde ettiği yüksek performans rekor adedin elde edilmesini sağladı. RX SUV ürün gamı 221 bin adetle Lexus’un en çok satan modeli olurken onu 189 bin adet ile ES Sedan ürün gamı ve 145 bin adet ile NX SUV ürün gamı izledi.

2022 yılında yeni nesil Lexus’un ilk modeli olarak tanıtılan tamamen yeni NX’in pazara sunulmasıyla birlikte Lexus, istikrarlı büyümesine devam etmeyi hedefliyor.

2030 yılında ise Lexus, tüm segmentlere hitap eden geniş bir tam elektrikli ürün gamı sunarak global olarak 1 milyon adetlik yıllık satış hacmine ulaşmayı hedefliyor. Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Çin’de satışlarının tamamının tam elektrikli olması planlanıyor. Bununla birlikte Lexus, 2035’e kadar global olarak satışlarının tamamının yüzde 100 elektrikli olması hedefine sahip.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

‘Lityum Aküler ile Sürdürülebilirlik Günleri’ne davet

Yiğit Akü tarafından düzenlenecek olan ‘Lityum Aküler ile Sürdürülebilirlik Günleri’ne herkes davet edildi. Alanında uzman …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427