E-ticaret profesyonelleri KTO’da iş çevreleri ile buluştu, AB-Kayseri iş forumu, OSB ve KTO’dan büyüme ve ihracat değerlendirmesi, TUİK verileri

AB’YE ÜYE ÜLKELERİN BÜYÜKELÇİLERİ KAYSERİ’YE GELİYOR!
KAYSERİ-AB İŞ DÜNYASI FORUMU 4 MART’TA KAYSERİ TİCARET ODASI’NDA YAPILACAK
Kayseri Ticaret Odası (KTO) 4 Mart Pazartesi günü Avrupa Birliği Kayseri İş Forumu 2024 Programına ev sahipliği yapacak. AB ve Türkiye Ekonomik İlişkilerimizin Geleceği Yeşil Dönüşümü ve Dijitalleşme için AB’nin Destekleri konulu panelin düzenleneceği programda Kayseri Yatırım Fırsatları da konuşulacak.
KTO Başkanı Ömer Gülsoy programla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi.
“Kayseri Ticaret Odası (KTO) ev sahipliğinde, Avrupa Birliği – Kayseri İş Forumu 2024 Programımızı 4 Mart 2024 tarihinde M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda gerçekleştireceğiz. Açılış konuşmaları ile başlayacak programda ‘AB ve Türkiye Ekonomik İlişkilerimizin Geleceği Yeşil Dönüşümü ve Dijitalleşme için AB’nin Destekleri’ konulu panel yapacağız. Panelimize Dış işleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Sn. Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sn. M. Rıfat Hisarcıklıoğlu ile AK Parti Kayseri Milletvekili, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Sn. Murat Cahid Cıngı konuşmacı olarak katılacak. AB’ye üye 18 ülkenin Büyükelçilerini de programımızda konuk edeceğiz. Panelimizde Kayseri Protokolümüz de yer alacaklar. Dış işleri Bakan Yardımcımız, TOBB Başkanımız ve AB’ye üye ülkelerin büyükelçilerini 2 gün boyunca Kayseri’de misafir edeceğiz. “

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, 2023 yılı Büyüme Rakamını Değerlendirdi

Yalçın: Ekonomimiz Üst Üste 14 Çeyrekte Büyüme Sağlayarak Güven Vermiştir

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kamuoyuyla paylaşılan, 2023 yılı büyüme rakamına ilişkin açıklamada bulundu.

Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisi 2023 yılı dördüncü çeyrek dilimde yüzde 4 oranında büyüme sağlamıştır. 2023 yılındın tamamına ilişkin büyüme rakamı ise yüzde 4,5 olmuştur. Bu rakam, ekonomik olumsuzluklara, küresel ve bölgesel istikrarsızlıklara karşın ekonomimizin güçlü yapısını ortaya koymaktadır. Ekonomimiz üst üste 14 çeyrekte büyüme sağlayarak güven vermiştir.” dedi.

Yalçın, “Türkiye ekonomisi 2023 yılı ilk çeyrekte yüzde 4, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 büyüme sağlamıştı. Temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrekte ise yüzde 5,9 büyüme elde edilmişti. Dördüncü çeyrekte ise yüzde 4’le beklentiler çerçevesinde büyüme elde edilmiştir. 2023 yılı ortalama büyüme rakamımız ise yüzde 4,5 olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Başkan Yalçın, “Son 14 çeyrekte Türkiye ekonomisi büyümeye devam etti. Bu büyüme, küresel jeopolitik gerilimler ve ağır enflasyon dalgası gibi zorluklarla mücadele ederken önemli bir başarıdır. Bu olumlu gelişmeler, Türkiye’nin dış dünya pazarlarında yoğun bir şekilde hissettiği dünya ticaretindeki küçülme ve üretimdeki olumsuz etkileşimlere rağmen gerçekleşmiştir. Türkiye ekonomisi için öngörülebilir ve kurala dayalı politikaların sürdürülmesiyle daha güçlü bir büyüme temeli oluşturulabilir. Önümüzdeki dönemde de bu olumlu ivmenin devam etmesi umuduyla sanayiciler olarak durmaksızın çalışmayı sürdüreceğimizin bilinmesini isterim.” diye konuştu.

Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ve Kayseri’nin büyüme oranlarını artırmak ve kalkınmanın her alana yayılmasını sağlamak için daha çok gayret göstermeli ve enerji harcamalıyız. İhracata yönelik üretimi artırmak ana hedefimiz olmalıdır. Bunu sağlayabilmek için de yatırım, istihdam ve özellikle yüksek teknolojili üretim alanında yeni adımlara ihtiyaç duyulmaktadır.” şeklinde konuştu.

Başkan Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yeni yüzyıla damgasını vuracak işlere imza atması şarttır. Özellikle savunma sanayi alanında yüksek teknoloji içeren üretim tüm dünyanın gözleri önüne serilmektedir. Sanayiciler olarak yeni adımların atılmasında katkı sağlayabilmek adına, Hükümetimizden yatırımların daha fazla desteklenmesini beklemekteyiz.”

AVRUPA BİRLİĞİ – KAYSERİ İŞ FORUMU 2024 PROGRAMI

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ev sahipliğinde AVRUPA BİRLİĞİ – KAYSERİ İŞ FORUMU 2024 PROGRAMI 4 Mart 2024 tarihinde M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

Dış işleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Mehmet Kemal BOZAY, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TOBB Başkanı M. Rıfat HİSARCIKLIOĞLU, AK Parti Kayseri Milletvekili, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Murat Cahid CINGI ile Avrupa Birliği Üye ülkelerin Büyükelçileri katılacak.

“OCAK’TA İHRACATIMIZ GEÇTİĞİMİZ YILIN AYNI AYINA ORANLA YÜZDE 2,98 ORANINDA ARTTI”

GÜLSOY : “OCAK AYINDA 143 ÜLKEYE 287 MİLYON 565 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “2023 yılında 3 milyar 625 milyon dolar ihracat yapan Kayseri, 2024 yılına güzel bir giriş yaparak yüzde 2,98. artışla 287 milyon 565 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılının da zorluklarla geçeceğini düşünmekle beraber inanıyorum ki ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız azim ve gayretle çalışmaya, bizleri gururlandırmaya devam edecek. Her birine şehrimize ve ülkemize olan katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

TÜİK verilerine göre 2024 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ocak’ta Kayseri olarak 287 milyon 565 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,98 oranında artış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise Ocak ayında 87 milyon 987 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 16,54 azalış gerçekleşmiştir. “ diye konuştu.

Kayseri’den Ocak ayında 143 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya,  Avusturya, İtalya, ABD, Cezayir, Polonya, Fas, Fransa, Birleşik Krallık’tır.”  ifadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik Ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi, Halı gibi sektörlerde artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Kimyevi Madde ve Mamulleri, Makine Aksamları, İklimlendirme Sanayi gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

Başkan Gülsoy, Kayseri olarak 2024 yılına güzel bir giriş yaptıklarını, ihracatın önümüzdeki aylarda da artması ve yeni rekorlar kırılması için çalışacaklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“2024 yılı ekonomik daralmayla karşı karşıya kalacağımız kolay bir yıl olmayacak. Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada ekonomik anlamda sorunlar devam ediyor. Jeopolitik riskler artıyor, dünyadaki siyasi kriz derinleşiyor. Ayrıca İsrail-Hamas savaşına bağlı olarak Kızıldeniz’de yaşananlar bizleri yeni bir tedarik zinciri krizi ile karşı karşıya bırakıyor. Tüm bunlar üretim maliyetlerinin yüksekliği ile birleşince rekabet gücümüz giderek zayıflıyor. Dolayısıyla ihracatta mevcut konumumuzu korumamızın dışında hedeflere ulaşabilmemiz için ihracatçılarımızın desteklenmesi oldukça önemli. Önümüzdeki süreçte firmalarımızın ileri teknolojiye adapte olmaları, dijitalleşmeyi gerçekleştirmeleri, yüksek katma değerli ve AB Yeşil Mutabakatı kriterlerine uygun olarak yeşil üretimle daha rekabetçi bir yapıya bürünmeleri elzemdir. Kayseri Ticaret Odası olarak bizlerde üyelerimizin yeni pazarlara ulaşması ve mevcut pazarlardaki paylarını daha yukarılara taşıması, yatırım ve istihdam olanaklarını genişletmesi hedefiyle projelerimizi sürdüreceğiz. Tüm zorlu koşullara rağmen iş insanlarımız üretmeye devam ediyorlar. İhracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız her ne olursa olsun toparlanmak, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın yönetim kademesinden tüm personeline kadar herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olacağız. Ben inanıyorum ki 2024 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Kayseri OSB Başkan Yalçın’dan Ocak Ayı Dış Ticaret Rakamları Değerlendirmesi

Yalçın: Kayseri’nin 2024 İhracatını 4 Milyar Doların Üstüne Çıkaracak Gücü Var

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başkan Yalçın, “Kayseri’nin 2024 yılı ihracatını 4 milyar doların üstüne çıkaracak gücü, heyecanı ve alt yapısı var.” dedi.

Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ihracatı 2024 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 22,0 azalarak 26 milyar 218 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığı, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 azalarak 6 milyar 227 milyon dolara düşmüştür. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Ocak 2023’te yüzde 57,5 iken Ocak 2024’te yüzde 76,2’ye yükselmiştir. Ocak ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler, Almanya, ABD ve Irak olmuştur. Ocak ayında en fazla ithalat yaptığımız ülkeler ise Rusya Federasyonu, Çin ve Almanya’dır.” diye konuştu.

Kayseri’nin Ocak ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Başkan Mehmet Yalçın, “Kayseri’nin 2024 yılı Ocak ayında yapmış olduğu ihracat 287 milyon 566 bin dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam 2023 yılı Ocak ayında 279 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. İhracatımızda yüzde 3’e yakın bir artış yaşandığı görülmektedir. İthalat rakamımız ise Ocak 2024’te 87 milyon 978 bin dolar olmuştur. Ocak ayı ithalatımızı bir önceki yılın aynı ayına oranla yaklaşık yüzde 20 düşüş göstermiştir. Ocak ayı verilerine baktığımızda Kayseri’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı 3,2 kata ulaşmıştır.” ifadelerini kullandı.

Sektörler bazında ihracat ve ithalat oranlarına da değinen Başkan Yalçın, “Ocak ayında sektörlere göre ihracatın payı; İmalat Sanayi sektörü yüzde 93,0, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 5,0, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 1,5 olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayında sektörlere göre ithalatın payı sıralaması ise İmalat Sanayi sektörü yüzde 75,6, Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü yüzde 17,1, Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü yüzde 3,9 düzeylerinde gerçekleşmiştir.” şeklinde konuştu.

Başkan Mehmet Yalçın, “Küresel ekonomide yaşanan gelişmeler ve bölgesel istikrarsızlıklar ekonomimizi etkilemektedir. Türkiye’nin küresel üretim ve ticaretteki payını daha da yükseklere çıkarmak için çalışmaların devam etmesi gerekmektedir. Ülkemizin dış ticaret açığındaki gerileme, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için olumlu bir işaret olarak algılanmaktadır. Sanayiciler olarak, yüksek enflasyon ortamından bir an önce çıkılması ve mali dengelerin sağlanmasını beklemekteyiz. Kısacası önümüzü görebilmek ve geleceğe ilişkin projeksiyonlarımızı sağlıklı yapmak arzusundayız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi bürokrasisinin sanayicilerin ve ihracatçıların taleplerinin karşılanması noktasında yardımlarını esirgemeyeceklerini biliyoruz. Sağlanacak destekler ve güvenin etkisiyle Kayseri’nin 2024 yılı ihracatını 4 milyar doların üstüne çıkaracak gücü, heyecanı ve alt yapısı bulunmaktadır. Kayseri olarak hedefimiz, ihracatımızın birkaç yıl içinde 5 milyar dolara çıkarmaktır.” dedi.

Başkan Yalçın, değerlendirmesinin sonunda, Türkiye’nin üretim ve ihracat hedeflerine ulaşması için gayretle çalışan tüm sanayicileri ve ihracatçıları kutladı.

Kayseri Ticaret Odası’nda 2 gün süren Sınır Ötesi E-Ticaret Eğitim Konferansı düzenlendi

E-ticaret profesyonelleri KTO’da iş çevreleri ile buluştu

Kayseri Ticaret Odası organizasyonuyla iş dünyası Sınır Ötesi E-Ticaret Eğitim Konferansı için bir araya geldi.

Uluslar arası e-ticaret ve e-ihracat platformu WORLDEF ile AKBANK ana iş ortaklığı ve Kayseri Ticaret Odası’nın organizasyon partnerliği ile düzenlenen Sınır Ötesi E-Ticaret Konferansı, kamu ve özel kuruluşların temsilcilerini e-ticaret ve e-ihracat farkındalığı için buluşturdu. Konferansta; e-ticaret ve e-ihracat sektörüne önemli bir katkılar sağlayan profesyoneller, girişimciler ve firmalar bir araya geldi. Kayseri Ticaret Odası Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ücretsiz konferansa; Kayseri Ticaret Odası Başkan Ömer Gülsoy, WORLDEF Genel Sekreteri Sedat Ateş, AKBANK Kobi Bankacılığı Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Bektaş’da katıldı. Konferansa, Kayseri iş çevrelerinden ve girişimcilerden de çok sayıda katılım oldu.

Ömer Gülsoy: Ticaretin kuralları değişiyor

Konferansın açılış konuşmalarında ilk olarak Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy söz aldı. Çok hızlı değişen ve dönüşen dünyada yaşadığımızı belirten Gülsoy,  “Bugün baktığımızda iklim krizi, ekonomik krizler, savaşlar, salgınlar, gelir eşitsizliğinin hat safhada yaşandığı acımasız bir rekabet dünyasında yaşıyoruz. Bu zaman içerisinde de ticaretin kuralları değişiyor. Radikal kararlar almak durumunda bırakıyor. Eski ticaretler yok. Müşteri beklediğimiz, kapı kapı gezerek mal sattığımız zamanda değişti. Şimdi dijital bir dünya da yaşıyoruz. Pay alabilmemiz için dijitalin nimetlerinden de faydalanmamız lazım. Bizler göreve geldiğimiz 2018’den bu yana 4’ncü eğitim konferansını veriyoruz. Biz salgın başlamadan önce mutlaka kurumsallaşma, markalaşma, halka açılma ve yabancı ortaklık diye odak noktamıza bir kural koymuştuk. Ne alıp satıyorsanız, ne üretiyorsanız, ne imal ediyorsanız mutlaka dijital platformlarda olmanız lazım. Ya kendi markanızı oluşturarak ya da bir markanın altında bundan faydalanmalısınız. Artık sınırların olmadığı elinizdeki cep telefonu ile bütün dünyaya açılabiliyorsunuz. Yeni pazarlar, yeni müşteriler artık elinizdeki cep telefonunun ekranında. Bizim amacımız e-ticaret, e-ihracat yapmayan hiçbir üyemiz kalmasın ” ” ifadelerini kullandı.

Sedat Ateş : Türkiye’de elektronik ticaret yapan işletme sayısının milyon seviyesine ulaştı

Daha sonra kürsüye gelen WORLDEF Genel Sekreteri Sedat Ateş ise şunları söyledi.

“Ticaretin yapılış şekli değişti. Ticaretin bir metodu itibariyle E şekli hayatımızda artık tabana kadar indi. Artık bir üniversite öğrencisinin bile kendi imkanlarıyla bir e-ticaret ya da sınır ötesi ticaret faaliyetinde bulunduğunu gözlemliyoruz. Yeni nesil bir ticaret yapma şekline evrimleşirken, bizde kendi metotlarımızı değiştirdik. Türkiye’de elektronik ticaret yapan işletme sayısının milyon seviyesine ulaştığını söylemekten çekinmiyorum. Ana kaynak bilgi Ticaret Bakanlığımızın Elektronik Daire Başkanlığı. Bu sayıyı Sayın Bakanımızın bir lasman ile açıklamasını bekliyoruz. Covid’ten sonra neler oldu. Türkiye’deki elektronik ticaretin perakende ticaret içerisindeki payının arttığını söyleyebilirim. Biz G20 ülkesiyiz. Gelişmekte olan ülkeler sınıfında hala sürecimiz devam ederken dünya elektronik ticaret Pazarı 2026-2028 yılları arasında 8 Trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’nin aldığı pay 0.45 , 0.49 bu yıl itibariyle. G20 ülkeleri arasında en düşük paya sahip ülke konumundayız. Şuan 5,5 trilyonda G20 ülkelerinde yüzde 1,5’a getirmemiz demek Türkiye’nin kasasına 100 milyar dolardan fazla para girmesi demek. Bunu raporlayarak Merkez Bankası Başkanımıza ilettim. “

Alper Bektaş : Dijitalleşme, e-ticaret uzun bir yolculuk

AKBANK Kobi Bankacılığı Satış Yönetimi Bölüm Başkanı Alper Bektaş’ta Sınır Ötesi E-Ticaretin Kayseri’de yapılmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi.

“Doğru bir ildeyiz. Tarihi misyonuna baktığımızda Ticaret deyince Türkiye’de akla gelen ilk şehirdeyiz. Yüzyıllardır uluslararası ticaretin merkezi olmuş bir şehirdeyiz. Dünya çok hızlı değişiyor. Dijitalleşme, e-ticaret artık mesafeleri kısaltıyor. Dijitalleşme deyince farklı bir dünyadan bahsediyor gibiyiz aslında çok da birlikte yaşıyoruz. İlk AKBANK Şubesi 1998 yılında kurulmuş. Baktığınızda 26 yılı aşan bir geçmişi var dijitalleşmenin bankacılık sektöründe. Bugün herkesin ceplerinde kullandığı mobil bankacılık 2007 yılında çıktı ama o bile sanki yeni gibi duruyor. 17 yıllık bir geçmişi var. Bankacılık sektörü olarak dijitalleşme bizim çok uzun zamandır üstünde çalıştığımız, kafa yorduğumuz bir alan. Aslında hiç bitmeyecek. Müşterilerimiz yaptığımız gelişmelerde hiç bitmeyecek. Pandemiden sonra çok hızlanan bir dijitalleşme süreci yaşadık. Son 4 yıla baktığımızda e ticaret hacmi 6 kat arttı. Türkiye’deki e-ticaret hacmi Yaklaşık 800 milyar TL. Müşteri sayısı ise 8 kat arttı. Çok hızlı geometrik bir artış var. Sizde şubelere gelmektense elinizdeki cep telefonundan işlerinizi çözmeyi tercih ediyorsunuz. Tabletinden, cep telefonundan, laptopundan dijitali kullanan müşteri sayımız yüzde 83. Yüzde 17’si dijitali kullanmaz halde. Dijitalleşmede çok önemli bir dünya var. Bizde çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bu yolda hep birlikte yürüyoruz. Teknoloji çok çabuk değişiyor. Yapay zekalar gündeme girdi. Yapay zeka ile bazı iç görüler sunuyoruz. Sürdürülebilirlik anlamında verimliliğiniz artması, nakit akışlarınızın artması için belli krediler sunuyoruz. Süreç hızlı gelişiyor. E-ticaret platformları hızlı büyüyor. Pazar yerleri çok hızlı büyüyor. Artık mesafeler kalmadı. E-Pazar yerlerinde de olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Dijitalleşme, e-ticaret uzun bir yolculuk.”

E-ticaret ekosisteminin temsilcileri tecrübelerini paylaştı

E-ticaret konferansı kapsamında protokol konuşmalarının ardından 2 gün boyunca alanında uzman eğitmenlerle oturumlar, Sınır Ötesi e-ticaret niş konuları, trendleri ve stratejileri üzerine odaklanma, Yapay Zeka ve E-Ticaret, E-Ticarette Dijital Pazarlamanın Önemi, E-Ticaretten Marka Oluşturma, E-İhracat Entegrasyon Sistemleri, E-Ticaret Lojistiği, E-Ticaret İşveren Sendikası interaktif atölye çalışmaları ve uygulamalı eğitimler verildi. Katılımcılar profesyonellerle ağ kurma fırsatları buldu. Kayseri iş çevrelerine, ekosistemdeki önemli markaların temsilcileri ve e-ticaret profesyonelleri ile networking imkanı sağladı.

Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, IV. Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2023

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2024
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %80,68 arttı, aylık %15,25 arttı
H-ÜFE 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %15,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,25 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %80,68 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %76,47 artış gösterdi.

H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık %72,85 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %72,85 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %87,70 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %86,91 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %74,45 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %91,02 artış, idari ve destek hizmetlerde %92,44 artış gerçekleşti. H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık %13,25 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %13,25 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %11,70 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %15,79 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %16,33 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %22,18 artış, idari ve destek hizmetlerde %20,32 artış gerçekleşti.

Canovate Group CFO’su – Ekonomist Mehlika Hediye Yıldırım “Bu yıl iyi analiz edilip, hareket edilmesi gereken bir yıl olacak”

Yüksek enflasyon, yüksek faiz ve durgunluk döneminde, işletmeleri koruyacak önemli tavsiyelerde bulunan Canovate Group CFO’su – Ekonomist Mehlika Hediye Yıldırım, şunları söyledi:

“2024 yılı, yine enflasyonun yüksek olup, yüksek faizi beraberinde getirdiği, özellikle seçim sonrası parasal sıkılaşmanın kemerleri daha çok sıkmak demek olacağı için bizleri girişimsel risklerden alıkoyacağı, hala ekonomik, jeopolitik ve siyasi risklerin etkisini koruduğu ve en büyük pazarımız olan Avrupa’da resesyon etkilerinin görülmeye devam ettiği, özetle yine çok iyi analiz edilip, hareket edilmesi gereken bir yıl olacak.” dedi.

Nakit akışını iyi yönetemeyen şirketler, darboğaza girebilir, hatta batabilir

İşletmelerde nakit akışı yönetiminin önemine işaret eden Mehlika Hediye Yıldırım, şunları kaydetti: “Şirketler, karsızlıktan değil, ama nakit akışlarını iyi yönetemediği için çok büyük darboğaza girebilir ve hatta batabilirler maalesef. Hele de, yüksek faiz ve parasal sıkılaşmanın olduğu bu gibi dönemlerde anlık, saatlik, günlük olarak gelen, giden bedellerin gözden geçirilmesi, sabit gelir-gider kalemlerinin tek tek irdelenmesi ve nakit akışın dinamik yönetimi önemlidir. Kısaca, Nakit akışı, günümüzdeki gibi çalkantılı ortamlarda yeri geldiğinde anlık takip edilmesi gereken bir olgudur. Doğru sipariş ile başlayan yolculukta; doğru üretimi sağlamak için doğru stok yönetimi ve akabinde doğru teslimat sonrası, tahsilatın en kısa sürede yapılabilmesi, şirketin eşzamanlı olarak piyasa borçlarından faydalanması, likit kalınabilmesi ve işletme sermayesi finansmanına en az ihtiyaç duyulması bakımından için çok önemlidir. Bununla birlikte, dolarize olmuş bu piyasanın dinamiklerini iyi okumak, enerji ve hammadde giderlerinin bu kadar dolarize olduğu bur ortamda yüksek cari açık etkisini bertaraf etmek için de ihracata ağırlık vermek ve hatta yurtiçi satışların, doğal hedging yapabilmek adına, döviz ve dövize endeksli olması, bir diğer dikkat edilmesi gereken konudur. Burada dikkat edilmesi gereken ana hususlardan biri de, yerine koyma maliyetlerinin yüksekliğidir. Kurdaki artışın maliyete olan geçişkenliği yadsınamayacağı için döviz yönetimi en az nakit akış yönetimi kadar dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Bu noktada, yüksek enflasyon ortamı, özellikle son dönemde döviz bazlı mali tablolar üzerinden takip etme gerekliliğini de getirmiş olup, enflasyon muhasebesi bilançolarda yerleşene kadar bu şekilde takip edilmesi reel anlamda getiriyi algılamak için elzemdir.” diye konuştu.

Ön ödemeli ve kısa sürede nakde dönüşen satışlar önem kazandı

Nakit akışının etkin yönetimine ilişkin önemli tavsiyelerde bulunan Mehlika Hediye Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“İşletme sermayesi sağlamak ve dolayısıyla nakit akışın etkin yönetimi için, ön ödemeli ve kısa sürede nakde dönüşen satışların beraberinde, en uygun vade ve koşullarda tedarikçiden yapılan alımlar ve bu mamül ve malzemelerin en kısa sürede üretime dönüşerek, etkin satışın optimal döngüde tamamlanması, ana denklemi oluşturmaktadır. Günümüzdeki gibi yüksek faiz ortamında maliyetlerimizi düşürüp, en optimal fiyatla satışlarımızın devamlılığını sağlayabilmek adına, sektörümüz baz alındığında alacak tahsil süresinde ana hedefimiz vadelerimizi min bir ay daha kısaltmak yönünde olmalıdır. Doğru finansal yapı ile gelen doğru sipariş, bu siparişin getirdiği en yüksek karlı ve kısa vadeli tahsilat ve  en uygun maliyeti beraberinde getiren en uzun vadeli tedarik, kendi içsel verim oranlarına göre değerlendirilen ve karar verilen projeler işletme sermayesi yönetimi için idealdir. Bununla birlikte döviz dengesi yönetimini sağlamak ve burada kazançlı çıkabilmek adına ihracat payını ve katma değerli ürün gamını arttırmak bir diğer etkendir. Günümüzde pek çok gider ve tedarik kalemi maalesef dövize endekslidir. Bu noktada, ihracat tutarımızı arttırmak ve en büyük dolaylı döviz çıktısına neden olan gider kalemi olan enerjide verimliliği sağlamak için yatırım kaynakları bulmak ve yenilenebilir enerji ile giderlerimizden kurtulmak da akla gelebilecek planlar arasında yer alabilir. Buna ek olarak teşvik ve hibe gibi ücretsiz finansman kaynaklarından bu yüksek faiz ortamında yararlanmak da bir diğer kaynakları optimize etme yönetimi olarak değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

KAYSERİ TİCARET BORSASI KAYSERİ KAVURMASINA SAHİP ÇIKTI

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Ticaret Borsası olarak Türk Patent ve …