CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, dün Kayseri Talas’ta gerçekleştirdiği Emekli Buluşması’nda; “Benim ne bir korumaya ihtiyacım ne bir makam arabasına ihtiyacım var. Kimden korunacağız biz? Ama bakıyorsunuz bakanların, belediye başkanlarının saltanatlarına, harcamalarına, korumalarına, makam araçlarına… Paralar oralara harcandığı zaman emekliye de asgari ücretliye de para kalmıyor. Biz diyoruz ki; yol yakınken tedbirler alın, gidişat iyi değil. Bu faiz yükünün, hayat pahalılığının altında toplum eriyor, emeklerimiz eriyor, maaşlar eriyor” dedi.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, dün Kayseri’nin Talas ilçesinde ‘Emekli Buluşması’ gerçekleştirdi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Cumhur İttifakı’ndan CHP’ye geçen belediyelerdeki lüks makam odası ve borçlara değinen Genç, kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesini ve buralara harcanan paraların emekliye, asgari ücretliye aktarılması gerektiğini söyledi.
Genç’in konuşması şu şekilde:
“1 KİLO KIYMA 450-500, BİBER 70-100 TL ARASINDA”
“Bizler sizin hizmetinizdeyiz. Sizin taleplerinizi, sorunlarınızı en hassas şekilde dile getireceğiz ve onların çözümü için iktidara önerilerde bulunacağız. Bizler emeklinin içinde bulunduğu durumu son derece yakından takip ediyoruz. Emekliler niye çalışır 25, 30 sene? Neden prim öderler? Emekli olduklarında rahat bir yaşam sürebilmek, evlatlarına bayramda bir harçlık verebileyim diye. Ama ne yazık ki son yıllarda özellikle son 5 yılda emeklilerin aylıkları son derece geriledi. Geldiğimiz noktada 10 bin TL ortalama emekli maaşı, bununla geçinmek mümkün değil. Hele ki hayat pahalılığını dikkate aldığınızda 1 kilo kıyma 450-500 lira arasında. Ben bunu ilçelerde de görüyorum köylerde de görüyorum. Hani Kayseri’de pahalı da Develi’de, Sarız’da, Yahyalı’da ucuz mu, asla öyle bir şey yok. Oralarda da 500 TL civarında. Kış boyunca biber 70-100 TL arasındaydı.
“ASGARİ ÜCRETLİNİN 17 BİN TL İLE GEÇİNMESİ MÜMKÜN MÜ?”
Halkın alım gücü çok eridi. Emeklinin problemlerinin giderilmesi lazım, iktidarın en kısa sürede katkı vermesi lazım. Asgari ücretlinin 17 bin TL ile geçinmesi mümkün mü? Bakın hepiniz bu binalarda oturuyorsunuz. 10 bin liranın altında kira olduğunu zannetmiyorum. Herkesin çocukları okula gidiyor, servisle gidiyorlar servisle geliyorlar, dershaneye gidiyorlar, üniversitede çocuk okutan emekli abilerimiz var… İçlerinde bulundukları durum çok farklı.
“TÜİK DÜŞÜK AÇIKLADI DİYE ENFLASYONDAN DAHA MI AZ ETKİLENECEKSİNİZ?”
Bizler iktidara defalarca sesleniyoruz. Seçimden önce de Genel Başkanımız her mitinginde bunu ifade etti. Emekliye mutlaka kaynak ayırılması lazım bütçeden. Önümüzde bir zam dönemi yaklaşıyor. En üst seviyede zammın verilmesi lazım emekli maaşlarına. ENAG’a göre şu anda Türkiye’de yaşanan enflasyon yüzde 130 seviyelerinde ama TÜİK’in açıkladığı yüzde 65’lerde. Yarıya yarıya fark var. TÜİK açıkladı diye enflasyon düşük mü? Pazara gidiyorsunuz, markete gidiyorsunuz. Enflasyonu en derinden yaşayan sizsiniz. TÜİK düşük açıkladı diye siz enflasyondan daha mı az etkileneceksiniz? Mümkün değil.
“PARALAR ŞATAFATA HARCANDIĞI ZAMAN EMEKLİYE DE ASGARİ ÜCRETLİYE DE PARA KALMIYOR”
Bizler bu toplumdan oy aldık. Emeklilerden, kadınlardan, gençlerden… Bu topluma hizmet etmemiz lazım. Kur destekli faize ödenen rakamları, bir avuç insana ödenen faizleri görüyorsunuz. Şimdi biz belediyeleri devir alıyoruz. Oralarda yaşanan şatafatı, saltanatı, makam araçlarını ve devir aldığımız borçları görüyorsunuz. Bu şekilde bir idare ile bu ülkenin kalkınması, gelişmesi mümkün değil. Biz mutlak suretle tasarrufa gidilmesini öneriyoruz. Kamu kaynaklarında, kamu harcamalarında mutlak suretle tasarrufa gidilmesini öneriyoruz. Bakın ben buraya tek başıma geldim. Benim ne bir korumaya ihtiyacım ne bir makam arabasına ihtiyacım var. Biz gücümüzü sizden alıyoruz. Kimden korunacağız biz? Ama bakıyorsunuz bakanların, belediye başkanlarının saltanatlarına, harcamalarına, korumalarına, makam araçlarına, giderlerine… Paralar oralara harcandığı zaman emekliye de asgari ücretliye de para kalmıyor. Biz diyoruz ki; yol yakınken tedbirler alın, gidişat iyi değil. Bu faiz yükünün, hayat pahalılığının altında toplum eriyor, emeklerimiz eriyor, maaşlar eriyor.
“BU ÜLKE 10-13 MİLYON MÜLTECİYE BAKACAK DURUMDA DEĞİL”
Bizler ensar bir toplumuz, ihtiyacı olan her millete bizim kapımız açık. Ama misafirliğin de belli ölçüleri olur belli sınırları olur. Bu ülke 10-13 milyon mülteciye bakacak durumda değil. Onlar da bizim sularımızı, kaynaklarımızı, gıdalarımızı kullanıyorlar. Tabi ki verelim daha fazlasını verelim ama hayat pahalılığında onların da büyük katkısı var. Suriye’deki sorunlar giderilsin ve bu arkadaşlar ülkelerine geri dönsünler istiyoruz.”