Politika

CHP’li Arık Çiftçilerin borçlarının faizinin silinmesi İçin kanun teklifi verdi:

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Türkiye’nin yeniden bir tarım ülkesi olabilmesi için borç batağındaki çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın da yapılandırılması için kanun teklifi sunan Arık, “Çiftçi rahat bir nefes alsın, çiftçi rahat nefes alsın ki, Türkiye yeniden bir tarım ülkesi olsun, ithal eden değil ihraç bir ülkeye dönüşsün” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, çiftçilerin kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının silinmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Çiftçilerin borç batağında olduğunu belirten Arık, pandemi döneminde çiftçilerin yaşadığı zorlukların katlandığını söyledi. Arık, “Son günlerde patates üreticilerimizin feryadı yükseliyor. 800-900 kuruşa mal ettikleri patatesi 600 kuruşa satamıyor. Sadece patates üreticileri değil, tüm üreticilerimiz benzer durumda. Türkiye’nin bir Tarım Kanunu var ama uygulanmıyor. Eğer uygulanıyor olsa 12’inci madde gereği her yıl Milli Gelirin yüzde 1’i oranında çiftçilerimize destek verilmeliydi ama 14 yıldır bu destek verilmedi. Bu destek verilmediği gibi her geçen gün girdi maliyetleri arttı. Çiftçilerimiz borç sarmalı altına eziliyor, rahat nefes alamıyor. Çiftçi rahat bir nefes alsın, çiftçi rahat nefes alsın ki, Türkiye yeniden bir tarım ülkesi olsun, ithal eden değil ihraç bir ülkeye dönüşsün” diye konuştu.

Çiftçilerin özel ve kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının silinerek, ana paranın bir yıl ötelenerek, 5 yılda 5 eşit taksitte ödenmesini öneren Arık, kanun teklifinin gerekçelerini şu sözlerle anlattı: “Bir tarım ülkesi olan ülkemiz son yıllarda tarımsal alanda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Çiftçi Kayıt Sisteminin uygulamaya başladığı 2006 yılında 2 milyon 761 bin çiftçimiz var iken 2019 yılı sonunda bu rakamın 2 milyon 269 bin kişiye düşmesi yani yaklaşık 500 bin çiftçinin üretimden kopması da bunun en önemli göstergelerinden biridir. Zor durumdaki çiftçilerimiz dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisi nedeniyle daha da zor duruma düşmüş, mağduriyeti katlanmıştır. Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ile kamu ve özel bankalara olan borcu 130 milyar lirayı aşmıştır. Ne acıdır ki, çiftçilerimiz aldığı kredileri işlerini büyütmek için değil borçlarını kapatmak için kullanmıştır. Gelinen noktada borçlarını döndüremez hale gelmişler, üretimden kopmaya başlamışlardır.

ÇİFTÇİLERİN BORÇU 130 MİLYARI AŞTI

Ülkemizin son yıllarda birçok tarım ürününü ithal etmesinin altındaki temel nedenlerden biri de budur. Türkiye’nin yeniden kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olması, ithalat değil ihracat yapan bir ülkeye dönüşmesi için çiftçilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. Borç sarmalı içinde çaresiz kalan çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması hayati önem taşımaktadır. Ancak yapılandırmanın faizlerin mevcut haliyle kalmasıyla yapılması çiftçilerimizin derdine derman olmayacaktır. Çiftçilerimizin gerçek anlamda desteklenmesi için faiz borçlarının silinmesi ve anaparanın yapılandırılması gerekmektedir.”

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.